DORH: Hernadi iznio brojne neistine

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ne žele komentirati izjave okrivljenog Zsolta Tamasa Hernadija dane RTL Televiziji. Ipak ponukani brojnim upitima novinara, uputili su na relevantne činjenice te na sva dosadašnja priopćenja.

U danim izjavama okrivljenik Zsolt Tamas Hernadi iznio je bezbroj neistinitih tvrdnji na koje DORH i USKOK odgovaraju kako okrivljenik na to ima pravo, budući da sukladno Zakonu o kaznenom postupku okrivljenik može iznositi svoju obranu na način kako smatra da je to za njega najpovoljnije, pri čemu nije dužan govoriti istinu.

Naglašavamo, DORH je u lipnju 2011. godine pokrenulo istragu, a u ožujku 2014. godine je protiv okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija podiglo optužnicu, te protiv njega nikada nije Mađarskoj ustupilo kazneni progon. Dakle, u Mađarskoj protiv okrivljenika Zsolta Tamas Hernadija nikakva istraga nije vođena, već je u Mađarskoj istraga obustavljena protiv nepoznatog počinitelja uz obrazloženje da počinjene radnje nisu kazneno djelo. Isto tako, netočni su navodi okrivljenika Hernadija da mu DORH nije uputio poziv za ispitivanje i kako nije upoznat da se protiv njega u Hrtvatskoj vodi kazneni postupak. Naime, USKOK je u više navrata putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela Mađarske tražio njegovo ispitivanje u svojstvu okrivljenika, priopćio je DORH na svojim internetskim stranicama.

POSLJEDNJE DODANO: