U pogonima gdje sazrijeva nositelj titule najboljeg hrvatskog pršuta iznenađenja ne smije biti.
- Imam sve uvjete, ako nema bure, da će pršut morati uspjeti, objašnjava Vjekosav Žužić s Krka.
No bure nema ni u visokim predjelima Kamešnice.
- Nikako je nema za ovo vrijeme. A u nas bura, ona je rođena u našem mjestu, ona se tu rodila i ostat će tu uvijek, govori Jozo. "Borimo se bez bure. Imamo ventilatore, komore i tako tu se to stavlja", kaže Marijo Paulić.
Topao prosinac doveo je do bacanja dijela mesa pripremljenog za sušenje.
Soljenje pršuta obavlja se na temperaturama od dva do osam stupnjeva, u suprotnom dolazi do kvarenja. Umjesto u prosincu, takve temperature u zaleđe Dalmacije stigle su tek s prvom ovosezonskom burom. Pa tradicionalne pušnice sve više proizvođača mijenja pogonima s kontroliranim uvjetima koje sufinancira EU.
"Svi mi radimo više-manje na tradicionalan način. Samo što smo malo tehnički opremljeniji. S tim tehničkim mogućnostima smanjili smo te rizike koji nastaju. Može biti malo više masnoće na njemu ili manje, što se tiče okusa i mirisa nema tu odstupanja", zaključio je Mijo Žižić iz mjesta Brštanovo.
A odstupanja nema ni u interesu za pršutom. Na godinu proizvedemo tek polovicu od milijuna potrošenih komada., javlja Dnevnik.hr