Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f9408506f52df26218b45bc/80
Foto: DalmacijaNews

Milanović: 'Plenković nastavlja s besmislicama. Ne govori istinu, kao i obično'

'Osvrnut ću se na dvije takve, svjestan da ova polemika gubi smisao (ako ga je ikada i imala) i u nadi da je ovo moj zadnji zapis ove sitne knjige', započeo je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović danas je na svom Facebook profilu objavio novi status. Prenosimo ga u cijelosti:

'Nažalost, Andrej Plenković nastavlja s besmislicama i sitnim, traljavim podvalama. Ne govori istinu, kao i obično.

Osvrnut ću se na dvije takve, svjestan da ova polemika gubi smisao (ako ga je ikada i imala) i u nadi da je ovo moj zadnji zapis ove sitne knjige.

Spomenuo je svoj 'sukob sa Sanaderom', odnosno otpor koji je pružio Sanaderovoj namjeri da ga kako sam kaže 'škartira'.

Krenimo redom. Svoju megalomansku prirodu A. Plenković ispoljava već u prosincu 1999., kada kao 'šmrkavac' na pragu 30. godine života preuzima pretešku dužnost šefa Predsjedničke kampanje Mate Granića. Kampanja nije dobro završila iz više razloga: nesretan tajming, žestoka konkurencija, zasićenost naroda HDZ-om, i zadnje, ali ne manje važno, očajan izbor suradnika. Iz tog romantičnog vremena imamo i prve slikovne zapise A. Plenkovića i Mire Škore, kako bratski dijele pozornicu i sanjare o slavi. Granić ispada u prvom krugu, a Plenković, navodno nestranački stručnjak i diplomat, mrtav hladan dočekuje novu vlast, kao da se ništa desilo nije i kao da je ‘normalno’ da službenici sudjeluju u dnevnoj politici na steroidima pa nakon neuspjeha 'ladno' nastave karijeru, očekujući promaknuće, mir i službeničku perspektivu. Morao je ostati u ministarstvu, jerbo se nije uspio garažirati u Hrvatskom saboru. Jasna stvar.

Imao je sreće. Za ministra je došao benevolentni Tonino Picula, koji ga nije smijenio s mjesta načelnika odjela, mada je to mogao i za primjer svima drugima čak trebao učiniti te na to mjesto postaviti nekog drugog, pravog profesionalca, koji nije bio Kontaminiran politikom. Meni je, osobno, bilo drago što Plenković tada nije bio smijenjen i što smo ostali nekakvi kolege. Nedugo zatim, Picula ga šalje u Brisel, na srednje visoku diplomatsku dužnost. Tamo dočekuje sljedeću smjenu vlasti.

U prosincu 2003. Hrvatska dobiva novog premijera, Ivu Sanadera. U siječnju 2004. ja zauvijek napuštam Ministarstvo vanjskih poslova i ubrzo zatim, nakon jednog neočekivanog poziva Ivice Račana, odlučujem potpuno promijeniti svoj život i, umjesto nekakvoj pravničkoj karijeri, posvećujem se politici.

Na samom početku mandata stvaraju se pregovarački kostur i okvir za pregovore o članstvu u EU. Dijele se funkcije, trasiraju velike karijere. Sanader je držao do Plenkovića i namijenio mu ulogu tajnika pregovaračkog tima – značajna dužnost za mladog diplomata. Naravno, Sanader nije osobno razgovarao s Plenkovićem. Tu poruku je Plenkoviću prenio jedan iskusan visoki hrvatski diplomat kojega, zato što je još uvijek u službi, neću imenovati. Plenković se 'lijepo' zahvalio Sanaderu uz učtivu poruku 'ne pada mi napamet biti tajnik Kolinde Grabar Kitarović'. Na njegovu nesreću, poruka je prenesena vjerno i točno. Kolinda je, naime, tada bila mlada ministrica za europske integracije i figurirala je u javnosti kao mogući glavni pregovarač. To je na kraju postao Vladimir Drobnjak, diplomatski legionar i dobar izbor. Plenkoviću je jezik bio brži od pameti. Htio je biti glavni pregovarač, 'šmrkavac' od 33 godine. Sanader je ovu bezobraznu odbijenicu shvatio osobno, ali ponio se relativno plemenito. Naredio je da Plenkovića maknu iz Brisela i umjesto da ga s punim pravom angažira u kotlovnici Ministarstva vanjskih poslova, naređuje da ga se pošalje u Kijev, tada još uvijek grad na koji smo gledali kao prvo mjesto do Černobila. Na scenu stupa još jedna dramatis persona, Miomir Žužul, i spašava Plenkovića, te ga, uz prešutnu Sanaderovu suglasnost, ipak delegira u Pariz, gdje se ne događa ništa bitno i gdje sljedećih 5 godina mlati po kroasanima, piše dugačke, povremeno zanimljive, ali sasvim nebitne bilješke i čeka novu prigodu...

Dakle, Plenković se, kako bi on za mene rekao, pokušava 'ukrcati u vlak žrtve', a žrtva nije, niti je ikada bio, već samo arogantni balavac grandomanskih stremljenja.

Najveća žrtva koju je u životu podnio je neki lakši faul na nekom usporenom i prigodnom haklu na jedan koš.

Slovo-dva i o povjerenstvu za nabavku zrakoplova.

Opet magla i crnilo. Krenimo redom. Moj suradnik i savjetnik Dragan Lozančić sudjeluje na svim razinama i u svim sferama koordinacija nacionalne sigurnosti. Precizno sam i argumentirano naveo razloge zašto u ovom dijelu procesa donošenja odluke nećemo sudjelovati. Sve u dogovoru sa strukom. Lozančić nije nikakav ekspert za zrakoplove, a sudjelovat će u procesu u drugoj fazi, kada prijedlog stigne u Vijeće za obranu odnosno u Vijeće za nacionalnu sigurnost, tako da je besmisleno da odlučuje dva puta. A fortiori, dovođenje čovjeka u položaj da daje mišljenje o svom prethodnom mišljenju ulazi u sferu sukoba interesa. Opet logika, Plenkoviću. Ali, ovo nije sve. Vlada je donijela odluku o sastavu povjerenstva, i u njega imenovala kao s kolca i konopca neke dužnosnike koji tamo ili nemaju što raditi ili uopće tamo ne bi smjeli biti, posebice ne bez suglasnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika. Načelnik glavnog stožera? Ok. Kad ste ga već ‘imenovali’ bez moje prethodne suglasnosti, odnosno dogovora, on je sada de facto i de iure moj predstavnik u tom povjerenstvu, ne Vaš. Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije, čija zakonska i logična uloga je upravo suprotna, baš u tome da cijeli proces nadzire i promatra iz svoje pozicije, dakle izvana. Kako će to objektivno raditi ako sudjeluje u procesu donošenja odluke? Državna ad hoc tijela nisu festivali lakih nota, već promišljene i domišljene strukture i meta-strukture. To nije obični PR.

Tko, uostalom, premijeru daje pravo da najviše državne dužnosnike koje ili imenuje predsjednik Republike ili ih zajednički imenuju predsjednik i premijer, postavlja na takve dužnosti i dodjeljuje im takve uloge bez dogovora s predsjednikom? To su pitanja, gospodine Plenkoviću.

Što se tiče samih aviona, u više navrata (zadnji puta kod R. Bolkovića) sam rekao da ću podržati premijera koju god odluku donio na kraju. Jasno i glasno, nekoliko puta. Svi to čuju, Plenković ne. Svoj stav u pogledu našeg ipak posebnog odnosa sa Sjedinjenim Američkim državama trebam i hoću javno izreći. Radi se o nabavci borbenih zrakoplova koji će nam služiti sljedećih 30 godina, a ne o nabavi reklamnih panoa za neki europski vikend seminar. Odluka je politička. Isto tako sam naglasio da se radi samo o jednom, doduše važnom, kriteriju vrednovanja. To je moralna obaveza svakog razumnog i poštenog čovjeka. Bude li američka ponuda nepovoljna ili preskupa, bude li neka druga ponuda povoljnija i racionalnija, odluka će se vjerojatno donijeti s tim činjenicama pred očima. Ako ovo nije pomoć, ne znam što jest.

Ministar obrane tjednima, kao dječarac, eskivira tjedne brifinge. Smiješno je to. Ante Kotromanović, slavni ratni zapovjednik s Dinare, komandos i Komandant, dolazio je redovito u Ured predsjednice Republike onih godinu dana koliko su im se mandati poklapali. To se zove svijesti o odgovornosti, razumijevanje posla koji radiš i važnosti suradnje koja je u državi nužna. Ministar bi, slutim, rado i navratio, ali ne smije.

Eto, poštovani čitaoče, toliko od mene, tvog vjernog sluge, na ovo subotnje prijepodne", napisao je Milanović. 

hr Sat Oct 24 2020 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7b034829111c66ab8b456a/80
Foto: Twitter Vlade RH

Marić: 'Božićnice javnom sektoru su sigurne, naći ćemo novac i za povišice'

Zdravko Marić izjavio je da će država poduzetnicima i ugostiteljima nadoknaditi i dio fiksnih troškova.

Hrvatska opet živi bez kafića i restorana, kojima je dozvoljeno raditi hranu za dostavu ili odnošenje. Poduzetnici i ugostitelji zbog svega prosvjeduju, a ministar Zdravko Marić izjavio je da će im država nadoknaditi i dio fiksnih troškova. Odbija međutim razgovor o smanjenju PDV-a.

O tome kako će sve to utjecati na državne financije, koliki će biti pad BDP-a i drugim aktualnim pitanjima u sinoćnjem RTL Direktu je govorio ministar financija Zdravko Marić.

Marić je rekao i kako su božićnice za javni sektor sigurno, a da će vlada naći novac i za povišice koje trenutno nemaju pokrivene. 

Tijek razgovora u emisiji prenosimo u nastavku. 

Bojite li se zbog utjecaja lockdowna na državne financije?

Strah, zabrinutost, neizvjesnost, sve su to okolnosti u kojima se nalazimo, no unatoč svim ovim izazovima javne financije su i dalje pod kontrolom, upravljive, a da su izazovi i dalje prisutni, jesu.

Potrajat će očito. Koliko je ovaj adventski lockdown udar na proračun? Niste ga planirali u rebalansu.

Nismo, ali on nije ni blizu onakav kao što je bio na proljeće. Kad gledamo osobnu potrošnju u prosincu, ono što najviše puni državni proračun je zapravo potrošnja u trgovini na malo, koja je otvorena, mi ovdje govorimo samo o ugostiteljskom sektoru, priređivačima igara na sreću i rekreativni sport.

Epidemiolozi govore da ovo neće biti dovoljno, da će se morati produžiti zatvaranje i do iza Nove godine. Hoće li Vladine mjere moći potrajati?

Zato smo ih danas okarakterizirali kao racionalne. Još uvijek ne možemo predvidjeti sve izazove koji su pred nama. Ali u isto vrijeme su i pravične, da se pokrivaju dijelovi fiksnih troškova, onima koji su privremeno onemogućeni u svom radu, troškovi zakupa, najma, režija...

mate li procjenu koliki je to udar, mada nije kao onaj prvi? Koliko će pasti proračunski prihodi?

Mi i dalje stojimo pri našoj procjeni pada od osam posto za cijelu godinu. Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti. Ponavljam, nije samo trgovina na malo važna, imamo neke djelatnosti koje su u trećem tromjesečju i dalje rasle, poput građevinarstva. Kad sve skupa zbrojite, ova godina je takva kakva je, hoće li biti osam, koja decimala gore ili dolje, u ovom trenutku nije presudno, mi smo usmjereni već na iduću godinu koja bi trebala biti godina početka oporavka, ali ne potpunog.

Na početku te godine dolazi povećanje plaća državnim i javnim službama. Slijede i božićnice, hoće li lockdown ugroziti nešto od toga?

Ne, božićnice su već za ovu godinu planirane u proračunu. Što se tiče povišice za iduću godinu, to smo rekli da nemamo u potpunosti pokriveno u proračunu za 2021. no nije ni to prvi put, imali smo takve situacije proteklih godina, u tijeku godine naći ćemo način, uštedama na drugim rashodnim stavkama osigurati ono što je dogovoreno, kako ne bismo ponovno ušli u seriju sudskih tužbi i onoga što opet dođe na naplatu poreznim obveznicima, samo s nekim otklonom od nekoliko godina.

Povišice nisu upitne, Marić se ne slaže da je opet pogođen samo privatni sektor

Dakle, povišice nisu upitne?

Nisu.

Ispada da je lockdownom opet pogođen samo privatni sektor. Dosta je nervoze, privatnici kažu samo mi patimo...

Ne bih se složio, jer kad gledate deficit koji je predviđen, od 29,5 milijardi kuna, najveći dio je pad prihoda zbog pada opće gospodarske aktivnosti, no u tom padu prihoda imate i mjere koje su tim privatnim poduzetnicima stavljene na tri mjeseca. Otpisali smo im 2,8 milijardi kuna poreza. I onda dolazite do osam milijardi i s ovim zadnjim mjerama debelo iznad osam, novca svih poreznih obveznika koje su isplaćene privatnom sektoru za očuvanje radnih mjesta.

Kažu da to nije novac poreznih obveznika nego da je iz EU-a, dao je Bruxelles.

Ne bih se opet složio, ono u početku smo u potpunosti davali iz novca poreznih obveznika. Na kraju mi kontribuiramo i u europski proračun. Samo ovisno o tome koliko smo sposobni apsorbirani ta sredstva.

Poduzetnici su dosta ogorčeni ovime što je Vlada odlučila, kažu da im se više isplati potpuno zatvoriti, nego imati samo pripremu hrane.

Ugostiteljstvo, da, ja sam bio u kontaktu tijekom dana i s predstavnicima priređivača igara na sreću i teretana, rekreativnog sporta, naravno da oni žele da se što prije počnu mjere olakšavati, ali su zahvalni na mjerama, jer su i oni priželjkivali da im se pokriju troškovi.

Moram se vratiti na ugostitelje, zašto im niste mogli dati PDV od 5 posto iduće tri godine? Ili 13 posto na kavu, vino i pivo, jer biste time održali i njihov biznis, a i bolje biste punili proračun nego ako oni zatvore poslovanje.

Sniženi PDV je neizravna subvencija države prema ovom ili onom sektoru. I IT kompanije mogu pitati zašto nije snižena stopa na njihov softver ili zašto tekstilna industrija na ovo odijelo ne zaračunava sniženu stopu. To je legitimno pravo da traži. porezna politika nije izdvojena cjelina. Svih ovih godina radimo rasterećenja, smanjivanja individualnog poreza, kako izravnih, tako i nekih neizravnih. Peti krug porezne reforme je prekosutra u drugom čitanju u Saboru. Tu su neke određene mjere koje su snižavanje poreza na dohodak i poreza na dobit.

Kako svi dobivaju povišice, božićnice?

Objasnite mi, ako imamo gospodarski pad, kao da se ništa ne događa. Svi dobivaju novce, povišice, božićnice, poduzetnicima se daju subvencije, to kao da je perpetuum mobile.

A istovremeno su svi nezadovoljni. Najvažnije da smo mi ove godine ušli u ovu krizu, koliko god da je izazovna bila i nervoza i nelagoda je očekivana, ipak smo ušli spremni. Bilo bi puno teže danas da razgovaramo o ekstremnom porastu broja nezaposlenih, kao što je bio slučaj u prošloj krizi.

Bio bi razgovor puno teži da su kamate na tržištu veće pa vi imate sreću da su kamate povoljne, ali je li moguće da uz subvencije, plaće, na rashodnoj strani proračuna ništa ne dirate. Opet je proračun 20 milijardi veći nego ove...

Dobrim dijelom raste zbog europskih fondova koji su deficitno neutralni. Mogu se složiti s vama da što se tiče racionalizacije rashodne strane... svi se na neki način slažemo, iako kada otvorimo pojedine stavke rashodne strane, onda svatko kad se njega tiče bježi od toga i kaže nemoj tu, nego idi negdje dalje.

Zato smo izabrali vladu da to presudi, a ne da stalno pitate sindikate i novinare.

Vratio bih se na razdoblje prije krize. Ja kad bih predstavljao brojke, nisam samo isticao suficit, nego činjenicu da svake godine višak prihoda nismo pretakali u potrošnju nego u smanjivanje poreza i smanjivanje javnog duga. Zato i imamo danas koliko-toliko veći instrumentarij.

Dokle će se to moći tako, ako se ne dira rashodna strana proračuna.

Nevezano za Covid krizu, problem zdravstva, javne uprave, trgovačkih poduzeća u državnom vlasništvu, obrazovanja, pravosuđa, to su i dalje problemi...

Kad ćete ih početi rješavati? Znamo ih već 30 godina.

Najavili smo to, ali problematika zdravstva ne dolazi samo od toga što su veledrogerije nezadovoljne rokovima plaćanja, to je slojeviti problem koji je nastajao dugi niz godina. ne može se samo tako riješiti, ali u ovim okolnostima je evidentno da sami moramo odlučiti kakvu vrstu zdravstva hoćemo i koliko smo to spremni platiti.

hr Tue Dec 01 2020 08:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/566319a5b118e115518b459e/80

Skijališne sezone u Bosni i Hercegovini će ipak biti, snježna vrata na Jahorini otvorena već za vikend

Masovnih zabava na Jahorini neće biti, bit će ograničena mjesta u sjedežnicama, obvezno nošenje maski na stazama, ali i posebne mjere u ugostiteljskim objektima.
Bez obzira na strože epidemiološke mjere, situaciju s koronavirusom koja je daleko od dobre, novih pravila na graničnim prijelazima, čini se kako će skijanja u susjednoj Bosni i Hercegovini itekako biti. Štoviše, vikend za nama bio je vrijeme za posljednje pripreme, ušminkavanje staza i paljenje topova zbog umjetnog snijega.

KupresJahorinaBjelašnica i Igman postavljaju se kao Bogom dane destinacije, skijališna vrata ondje bi se mogla otvoriti već 20. prosinca. Staza 'Poljice' na Jahorini otvorena je još u nedjelju.

Nije čudo da su Hrvati već iskoristili mogućnosti pa na kavu vikendom otišli s druge strane granice, tako da će vijest o skijališnoj sezoni koje će ipak biti uveseliti sve one željne zimskih radosti, pa i one koji su svoje snježne epizode ranije imali u Njemačkoj, Francuskoj i drugim mjestima koja su, barem zasad, zatvorena.

Jahorina nudi čak i 'korona garanciju' jer u slučaju zatvaranja granica daju mogućnost povrata 80 posto uplaćenog iznosa karte, ili jednostavno premještanje za neka bolja vremena. Dnevne skijaške karte penju se do 200 kuna, tjedna oko 900.

Masovnih zabava na Jahorini neće biti, bit će ograničena mjesta u sjedežnicama, obvezno nošenje maski na stazama, ali i posebne mjere u ugostiteljskim objektima.

Čini se kako će se ove godine u punom smislu riječi shvatiti poslovica američkog karikaturista Billa Wattersona Dobiti jedan inč snijega je kao dobiti 10 centi na lutriji.
hr Tue Dec 01 2020 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f40185bdaf72d2f748b4717/80
Foto: Unsplash

U Posedarju održana svadba, sve su znali Stožer i policija

Sugovornik tvrdi da je policija štitila obitelj koja je organizirala svadbu.

Unatoč tome što je od subote zabranjeno održavanje svadbi u Slivnici Gornjoj kod Posedarja održala se svadba, a kako tvrde sugovornici Zadarskog.hr na njoj je bilo stotinjak ljudi.

Slobodna Dalmacija dobila je slike i snimke na kojima se vidi kako se gosti zabavljaju u šatoru postavljenom ispred kuće.

Za svadbu su znali i policija i Stožer civilne zaštite.

Marija Crnjak, načelnica Stožera civilne zaštite općine Posedarje i zamjenica načelnika Ivice Klanca u razgovoru za Zadarski rekla je da je pokušavala mladoženju i njegove roditelje odgovoriti od svadbe u popodnevnim satima subote.

- Oni su se pravdali da su sve organizirali i naručili te da ne žele odustati. Nakon toga sam nazvala policiju i prenijela im što su mi rekli. Koliko znam, policija je odmah po dojavi otišla tamo, dakle prije samog vjenčanja.

Upozorili su ih da ne održavaju svadbu jer bi za to mogli biti kažnjeni zbog širenja zaraze, ali oni nisu htjeli odustati. Policija je navečer opet došla s našim inspektorima koji su utvrdili da svadbe nije bilo, barem nije bila na području naše općine - tvrdi Crnjak.

Što kaže policija?

Sugovornik tvrdi da je policija štitila obitelj koja je organizirala svadbu.

- Policija je u Slivnici bila više puta tijekom dana. Prvi put bila je u prijepodnevnim satima, a predvečer je bila i s inspektorima Civilne zaštite. Prilikom obilaska policija nije utvrdila nikakvo kršenje protuepidemijskih mjera i odluka stožera.

Na mjestu događaja prilikom nadzora nije zatečeno više od deset osoba, niti je bilo okupljanja iza 22 sata. Okolnosti događaja se još uvijek utvrđuju, a nakon što utvrdimo sve činjenice o svemu ćemo izvijestiti javnost -  kazala je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Što kaže Stožer?

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dojavu o piru u Slivnici dobio je u subotu u poslijepodnevnim satima, između 15 i 16 sati.

- Informaciju sam odmah proslijedio policiji i Civilnoj zaštiti. Koliko mi je poznato, policija je bila na terenu i utvrdili su da je 11 ljudi bilo prisutno - kazao je Vicković dok je Miro Andrić, voditelj Službe civilne zaštite u Zadru rekao da su njihovi inspektori dolaskom u kuću u večernjim satima utvrdili da svadbena svečanost nije održana, da je pribor za jelo čist a u kući je bilo tek nekoliko ukućana, donosi Index.

hr Tue Dec 01 2020 08:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

VREMENSKA PROGNOZA Od sredine dana naoblačenje, temperatura do 13°C

Puhat će slaba i umjerena bura koja će prijepodne okrenuti na jugo.
Danas će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, no od sredine dana postupno naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu gdje navečer može biti mjestimične kiše.

Puhat će slaba i umjerena bura koja će prijepodne okrenuti na jugo.

Najviša dnevna temperatura između 8 i 13 °C.

Sutra se pak očekuje povremena kiša, 
mjestimice potkraj dana i veća.

Puhat će umjereno i jako, moguće i olujno jugo. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 3 do 8
°C, a najviša od 7 do 13°C.


hr Tue Dec 01 2020 07:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .