Udruga Mentor iz Splita proslavila 15 godina rada uz Festival mentalnog zdravlja

Od 10. do 12. listopada udruga Mentor organizirala je Festival mentalnog zdravlja, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i obilježavanja 15 godina uspješnog rada. Udruga Mentor je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2008. godine, sa sjedištem u Splitu čiji su projekti i programi usmjereni na brigu za mentalno i fizičko zdravlje djece i mladih te njihovo poticanje na aktivno sudjelovanje u zajednici, zatim na podršku i osnaživanje roditeljskih vještina, te na unaprjeđenje kompetencija stručnjaka koji rade s djecom i mladima. 

Festival je bio jedinstvena prilika za građane da osvijeste važnost brige za mentalno zdravlje i da se upoznaju s radom naše udruge. Na Svjetski dan mentalnog zdravlja naša grupa mladih volontera održala je volontersku akciju „(Iz)baci stres, prihvati izazov“ na Splitu 3 u kojoj je sudjelovalo 50ak građana. Istovremeno su održana „Mentorova otvorena vrata“ tijekom kojih su građani posjetili udrugu i imali priliku razgovarati s našim stručnim suradnicama o tome na koji se način i sami mogu bolje posvetiti vlastitom zdravlju. 

U sklopu proslave održana je izuzetno informativna i živa panel rasprava na Filozofskom fakultetu u Splitu. U samom uvodu, voditeljica ureda udruge Mentor Jasna Vejić, kratko je izložila pregled postignuća Mentora u ”prvih” 15 godina: preko 7000 izravnih korisnika (djece i mladih, roditelja i stručnjaka), 56 projekata i 50 volontera. 

Panel koji je uslijedio okupio je stručnjake iz različitih sektora koji su zajedno razgovarali o temi koja je postala sve važnija – briga za mentalno zdravlje građana. Moderatorica panela bila je predsjednica udruge Mentor, Marija Mojaš-Andrijašević, pedagoginja i gestalt psihoterapeutkinja. Panelistice koje su se pridružile raspravi obuhvatile su različite perspektive i iskustva: Tihana Maglica (Grad Split), Zrinka Perić (Centar za Posebno Skrbništvo), Marija Pustak (Prirodoslovna škola Split), Ružica Nenadić Lisica (Caritas Splitsko-makarske Nadbiskupije), Katarina Anđić (Obiteljski centar Split)

Rasprava je pokazala da briga o mentalnom zdravlju građana zahtijeva sveobuhvatni pristup i suradnju različitih sektora društva. Panelistice su iznijele niz važnih zaključaka:

Jačanje stručnih službi u školama: Postavljeno je pitanje važnosti stručnih službi u školama kao ključnog faktora u brizi za mentalno zdravlje mladih. Edukacija i podrška u obrazovnom sustavu ključni su za prevenciju i rano prepoznavanje problema.

Obitelj u centru interesa: Panelistice su istaknule da obitelj treba biti u središtu brige o mentalnom zdravlju, a obitelji treba pružiti potrebno znanje i podršku. Naglasak je stavljen na početak, s patronažom i brigom o mentalnom zdravlju djece od najranije dobi.

Nedostatak stručnjaka za mališane: Primijetilo se da postoji nedostatak stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi u kontekstu mentalnog zdravlja. 

Uloga obitelji i tehnologije: Stručnjaci su istaknule i to kako su se uloge u obitelji promijenile s razvojem tehnologije. Društvene mreže su postale mjesto gdje si mladi često samodijagnosticiraju probleme te na taj način zaobilaze podršku stručnjaka.

Djeca u sustavu socijalne skrbi: Panelistice su prepoznale posebne izazove vezane uz djecu koja su u sustavu socijalne skrbi. Naglašeno je da su njihovi problemi često još teži i zahtijevaju poseban pristup i podršku.

Potreba za Nacionalnom strategijom: Rasprava je ukazala na nedostatak koordinirane nacionalne strategije za brigu o mentalnom zdravlju. Panelistice su izrazile potrebu za boljom usklađenošću i pravcem u tom području.

Briga za mentalno zdravlje kao stil života: Panelistice su zaključile da briga za mentalno zdravlje nije samo trenutačna edukacija, već stil života koji se prenosi na buduće generacije. Svi su pozvani na aktivno sudjelovanje u promicanju važnosti brige za mentalno zdravlje.

Panel rasprava jasno je pokazala da briga za mentalno zdravlje građana zahtjeva multidisciplinarni pristup i široku društvenu podršku. Panelistice su naglasile da svaki pojedinac može doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici i da je briga za mentalno zdravlje stil života kojeg trebamo svi promicati. 

Nakon panela održana je i filmska večer za roditelje u udruzi Mentor, kao i radionica za studente Filozofskog fakulteta na temu brige za  mentalno zdravlje i nošenje sa stresom. Povodom 15. obljetnice udruge, izdali smo i kratku brošuru s pregledom naših projekata i aktivnosti koju možete pogledati ovdje:

https://www.mentor-split.hr/wp-content/uploads/2023/10/Brosura-Mentor.pdf

Aktivnosti Festivala mentalnog zdravlja održane su uz financijsku potporu Grada Splita i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

POSLJEDNJE DODANO: