“Zeleni gradovi” tema je ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su “Zeleni gradovi”.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ističe kako je je ovogodišnje međunarodno obilježavanje u znaku zelenih gradova, gradova u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiče zelena gradnja i obnovljivi izvori energije.

“Promet je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja, a u emisijama stakleničkih plinova doprinosi sa čak 25 posto. Projektom koji smo upravo pokrenuli, poticanjem nabave električnih i hibridnih vozila, upravo nam je cilj utjecati na smanjenje emisija štetnih plinova iz prometa. Danas skoro polovica svjetske populacije živi u gradovima i neophodno je razvijati stil života koji će imati najmanje negativnih utjecaja na okolinu u kojoj živimo i na očuvanje planeta”, poručio je Zmajlović u povodu Dana planeta Zemlje.

Istaknuo je da je obilježavanje Dana planeta Zemlje podsjetnik kako je očuvanje okoliša ključ za stvaranje zdrave i održive budućnosti.

“Veliki se napori ulažu u popravak uništenog i povratak izgubljenog, ali ono što je još važnije za održivu budućnost jest da naučimo svi zajedno bolje upravljati onime što u ovom trenutku imamo. Ključ je u riječi ‘svi zajedno’, to je i moj posao kao ministra, ali i svakog od nas da u svakom svom danu donese naoko male, svakodnevne odluke u korist okoliša, što znači u korist kvalitetnijeg života”, istaknuo je Zmajlović.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je “nacionalnim skupom o okolišu”. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja i “Međunarodnim danom majke Zemlje”.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

POSLJEDNJE DODANO: