Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60d9ee7b6f52df1cc08b456f/80

Stručnjaci pozivaju: Kronični bolesnici, cijepite se protiv pneumokoka

U jeku pandemije COVID-19 dok upravo traje cijepljenje protiv tog virusa, stručnjaci svakako preporučaju i cijepljenje protiv pneumokoka

Predstavljena je javnozdravstvena kampanja „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti- cijepi se!", usmjerena na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega. Zbog toga je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a pokrenula ovakvu vrstu kampanje.

"Svi smo se složili kako je bitna edukacija. Jer jedino tako će građani znati što je to pneumokok i koje to sve prednosti dobivaju ukoliko se cijepe protiv pneumokoka. U svakom je slučaju puno veća korist za zdravlje cijepiti se nego oboljeti od ovakve bolesti koja sa sobom nosi niz respiratornih posljedica."- izjavio je mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

U jeku pandemije COVID-19 dok upravo traje cijepljenje protiv tog virusa, stručnjaci svakako preporučaju i cijepljenje protiv pneumokoka. Kod većine ljudi, pneumokok izaziva tešku upalu pluća.

 "Svakako da cijepljenje protiv COVID-a i pneumokoka kod osobe daje puno veću i širu imunološku zaštitu. Zato je uvijek dobro, ako je netko u većem riziku za određenu bolest i namijenjeno mu je cjepivo, da iskoristi tu mogućnost, cijepi se i zaštiti svoje zdravlje."- rekla je prim. Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, HZJZ.

Stručnjaci naglašavaju kako je prioritet da se o pneumokoku govori svakodnevno kako bi se javnost detaljno informirala o samoj bolesti, ali i cjepivu.

Cijepljenje protiv pneumokoka prvenstveno je namijenjeno, kroničnim bolesnicima, onkološkim bolesnicima. Informaciju o cijepljenu dobivaju od svojeg obiteljskog liječnika.

"Pneumokokno cjepivo nije strano liječnicima obiteljske medicine, ono već dugi niz godina postoji. Međutim, za kronične skupine bolesnika, poput oboljelih sa šećernom bolešću, bolesti pluća ili srca, to cjepivo niti je popularno niti ga liječnici previše spominju. A govorimo o istoj skupini bolesnika za koje se preporuča svake godine cijepljenje protiv gripe. Meni se čini da je ovo doista dobar trenutak, da u doba pandemije i cijepljenja protiv COVID-a, stavimo naglasak i na cijepljenje protiv pneumokoka. Obiteljski liječnici su u posljednje vrijeme doista zatrpani poslom, tako da će ova kampanja itekako pomoći da se javnost informira i vidi kod svog liječnika treba li se cijepiti."- rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, spec. obiteljske medicine.

Udruge pacijenata kroničnih bolesnika naglašavaju kako se o ovoj bolesti premalo zna, pa onda ne čudi što je i odaziv na cijepljenje maleno.

"Upravo smo dovršili anketu koju je ispunilo 126 oboljelih od šećerne bolesti. Od toga su samo tri osobe cijepljenje protiv pneumokoka. Mislim da to sve govori. Tko je za to kriv doista sada nije bitno. Bitna je informiranost građana da znaju o čemu se radi i da ih njihov obiteljski liječnik uputi o svemu, kao i cjepivu koje je za njih preporučeno."- rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga.

"Ja već 40 godina imam šećernu bolest tip 2 i moja liječnica mi niti jednom nije spomenula da bih se mogao cijepiti protiv pneumokoka. Tako da su ovakve kampanje itekako hvalevrijedne kako bi se mi pacijenti informirali."- dodao je Slavko Lacković, oboljeli od šećerne bolesti.

Cijepljenje protiv pneumokoka je besplatno za određene kronične skupine bolesnika, uzima se jednom u životu, samo za određene skupine bolesnika cijepi se dva puta, te se može cijepiti tijekom cijele godine.

hr Mon Jun 28 2021 17:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .