Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602124556f52df61c58b45d3/80
Foto: Grad Trogir

Trogir započeo projekt potpune transparentnosti proračuna: “Podižemo demokratske standarde da se više nikad ne vratimo u stare probleme“

Grad Trogir uskoro će biti jedan od tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom
Grad Trogir s Institutom sinergije znanosti i društva potpisao je ugovor kojim započinje uvođenje potpune transparentnosti gradskog proračuna. Radi se o pretkoraku, odnosno prvoj fazi sveobuhvatnog projekta, a koji uključuje izradu jednostavne za korištenje i vizualno atraktivne aplikacije koja bi građanima omogućila drukčiji pogled na proračun.

Od pregleda stavki kroz funkcijsku klasifikaciju, pregleda projekata koji se financiraju ili se planiraju financirati, pregleda izvršenja dosadašnjih proračuna te prijedloga proračuna za iduću godinu, odnosno rebalansa za aktualnu godinu.

Glavni dio aplikacije davao bi pregled stanja aktualnog proračuna, no dodatne opcije bit će usporedba plana s izvršenjem, te usporedba s proračunima prethodnih godina. Cilj je kroz jasne i jednostavne brojčane pokazatelje građanima približiti konkretne proračunske stavke, a ne samo kroz zbirne pokazatelje koje je teško shvatiti.

Navedeno će se izraditi po principu proračunskog vodiča za građane, koji bi bio interaktivan i kroz kojega bi se osim samih stavki prihoda i rashoda moglo spajati točno koji prihodi financiraju koje projekte, kako bi se građane educiralo i senzibiliziralo za određene vrste strateški važnih projekata. Građani bi tako dobili na uvid na što se točno troši njihov novac.

- Kroz ovaj projekt nastavljamo s uvođenjem pametnih praksi i ponosan sam što smo ponovno prvi u Dalmaciji. Cilj je ne samo pokazati kako se raspolaže gradskim novcem nego što više uključiti građane u rad Gradske uprave. Do sada smo to napravili kroz participativno budžetiranje „I tebe se pita!“, projekt kroz koji građani sami izravno odlučuju o trošenju dijela proračunskog novca, lani smo prvi put ocijenjeni peticom za transparentnost od Instituta za javne financije, objavili smo i online registar gradske imovine, a ovime idemo korak dalje. Transparentnost proračuna naša je obaveza i jedan dio smart city strategije koju ćemo izraditi ove godine. To je nužna razina planiranja razvoja kojom želimo u svakom smislu učiniti Trogir najpoželjnijim malim gradom na obali. Upravo ovakvi projekti kojima podižemo demokratske standarde garancija su da više nikad nećemo završiti u problemima u kakvima smo bili prije tri godine“, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Ova vizualizacija proračuna bit će dostupna građanima kroz dva mjeseca.

- Aplikacija koju ćemo izraditi za Trogir nudi dubinski i vizualno atraktivni prikaz svih prihoda i rashoda do 4. razine proračuna, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji. Ovaj podatak, funkcijsku klasifikaciju do 4. razine potrošnje, do sada nisu dobivali niti gradski vijećnici na raspravama o proračunu koji dobiju proračunske rashode do maksimalno 3. razine. Primjerice, 4. razina znači da možete ući unutar svakog proračunskog korisnika grada - vrtići, škole, muzej, knjižnica... - i vidjeti točno tko je koliko trošio na plaće, na održavanje, što su sve kupovali, itd. Treća razina daje tek ukupnu sumu koliko je dobio koji korisnik, bez ulaska u detalje. Ovakvim prikazom građani imaju detaljniji uvid u gradsku potrošnju nego gradski političari“, rekao je Vuk Vuković ispred Instituta sinergije znanosti i društva, koji će implementirati aplikaciju.

Nakon interaktivnog vodiča kroz proračun, sljedeći korak bit će detaljan prikaz svih računa iz proračuna kako bi građani imali uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna, počevši od javne nabave do troškova reprezentacije. Tada će nastupiti potpuna transparentnost grada prema korisnicima. Grad Trogir implementacijom projekta bit će jedan od tek tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom.
hr Mon Feb 08 2021 12:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60450b526f52dfdcf58b4682/80
Foto: HGSS

Akcija spašavanja na Biokovu: Planinar se okliznio i zadobio teške tjelesne ozljede

Prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša
Danas, u 12:45 sati preko službe centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Makarska pristiže dojava o nesreći na Biokovu.

Naime, prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša.

Odmah nakon nesreće alarmirani su svi spašavatelji HGSS stanice Makarska te je u 12:55 sati započela akcija spašavanja unesrećenog planinara. Unatoč težini pada i ozljeda unesrećeni se mogao uz pomoć spašavatelja samostalno kretati te je spušten do najbližeg mjesta gdje je moguć pristup vozilom. U 14:38 sati predan je ekipi HMP iz Šestanovca.

- Nažalost ovakve nesreće se događaju, ali moguće ih je spriječiti tako da se adekvatno pripremimo za odlazak na planinu, pogotovo u ovakvim uvjetima. Još jedan put apeliramo na sve zaljubljenike u prirodu i planine da su uvjeti na Hrvatskim planinama ekstremni te zahtijevaju posebna znanje i vještine te specijalnu alpinističku opremu. - objavio je HGSS.
hr Sun Mar 07 2021 18:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583af84f1eea8f83f88b45ef/80
Foto: DalmacijaNews

Požar i na Braču: Vatrogasci pozivaju stanovnike na oprez!

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća

Dalmatinskim vatrogascima je ovo još jedna radna nedjelja. 

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća. 

Naime, požar je izbio u Gornjem Humcu, na lokalitetu Stari Gaj, poviše uvale Vela Farska. U gašenju sudjeluju vatrogasci DVD Pušišća, uz pomoć ovog vatrogasnog društva s jednim vozilom i tri vatrogasca.

- Kako imamo informacije s terena, požar je stavljen pod nadzor, te vjerujemo kako će uskoro biti u potpunosti ugašen. - objavili su vatrogasci te pozvali stanovnike na oprez. 

- Ovim putem pozivamo sve mještane i poljoprivrednike da prilikom spaljivanja biljnog otpada obavezno obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu, prate vremenske (ne)prilike i temeljito pogase sve prije napuštanja svog zemljišta. Budimo oprezni jer samo zajedno možemo zaštititi naš Brač! - zaključili su iz DVD Selca.

hr Sun Mar 07 2021 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6044ebb06f52dfc2f78b45c7/80

[FOTOGALERIJA] Lokaliziran požar iznad Podstrane, najveći dio posla napravio kanader!

Na teren su izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita.
Iza 14 sati izbio je požar iznad Podstrane, a gotovo tri sata s njim su se borili vatrogasci s terena i kanader. Na brdu Perunu velikom se brzinom požar širio poviše kuća, a apokaliptično su izgledali prizori u kojem je vatrena buktinja, uz vjetar, nosila sve sa sobom.

Na teren su odmah nakon dojave izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita, a u pomoć je stigao i kanader koji je napravio veći dio posla.

Požar je lokaliziran oko 17:30 sati.
hr Sun Mar 07 2021 16:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Razvoj istoka grada: Šibenik će prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade

Šibenik planira prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade
Grad Šibenik će u bivšoj vojarni Bribirskih knezova urediti višenamjenski kompleks Centra za mlade s koncertnom i sportsko-penjačkom dvoranom, radioničkim prostorom i skate parkom.

Sredstva će osigurati prijavom na EU fondove, a idejni projekt 
izradili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak. Procijenjena vrijednost je 30 milijuna.

Dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu međusobno će povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg. Koncertni prostor s velikom i malom dvoranom projektirali su u danas derutnoj hali, skate park na vanjskom prostoru, dok bi stara kotlovnica na tri etaže trebala postati dvorana sa zidovima za 'lead' i 'boulder' penjanje te radioničkim prostorima i dimnjakom za vanjsko penjanje kao svojevrsnom atrakcijom u vizuri grada.

- Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić", pojasnio je gradonačelnik Burić.

U blizini, u rekonstruiranim objektima bivše vojarne Bribirskih knezova, djeluju otprije nekoliko godina i Pomorski inovacijski centar iNavis, Razvojno-inovacijski centar AluTech, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Šibeniku i Katolička osnovna škola Šibenske biskupije.

U istoj se vojarni grade i dograđuju građevine za uspostavu Veteranskog centra koji će služiti za pružanje psihosocijalne pomoći i osnaživanje hrvatskih branitelja, dok bi novi studentski dom u bivšoj vojarni Palacin trebao biti dovršen do kraja ove godine.


hr Sun Mar 07 2021 14:27:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .