Article

//www.dalmacijanews.hr/files/542128a0189942a31e00001d/80
Foto: MUP

U Šibeniku vozač napuhao 2,67 promila alkohola, u zatvor će na 15 dana

Čak 10,4 posto nesreća skrivili su vozači pod utjecajem alkohola, a smrtno je stradalo šest osoba

U proteklom vikendu PU šibensko-kninska posebno izdvaja pet događaja gdje su vozači zatečeni kako upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i uz druge prekršaje, a svi su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku:

- 4. studenog oko 20,20 sati u Kistanjama kada su policijski službenici zaustavili osobni automobil Mercedes šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 44-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,90 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je vozilom dok ima zabranu podnošenja zahtjeva za povratak vozačke dozvole obzirom na prikupljene negativne bodove. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana,

- 5. studenog oko 19 sati u Šibeniku kada su policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 2,67 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je vozilom za vrijeme dok mu je zabrana upravljanja na snazi. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana,

- 6. studenog oko 1,15 sati u Bilicama kada su policijski službenici zaustavili osobni automobil Audi šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 47-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,35 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određena uvjetna kazna zatvora od 15 dana (ukoliko ne počini isti prekršaj u roku od 12 mjeseci) i zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 4 mjeseca,

- 6. studenog oko 22 sata u Šibeniku kada su policijski službenici zatekli osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima (nema položen vozački ispit). Uz Optužni prijedlog će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,

- 6. listopada oko 23,48 sati u Šibeniku kada su policijski službenici zaustavili osobni automobil Renault šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,05 g/kg alkohola u organizmu, a upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima (nema položen vozački ispit). Uz Optužni prijedlog će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

U deset mjeseci nastavljen je negativni pokazatelj smrtnih stradavanja na cestama, a ističemo kako su od ukupnog broja nesreća njih 92 skrivili vozači pod utjecajem alkohola (10,4% od ukupnog broja nesreća) u kojima je 6 osoba smrtno stradalo. Ovi podaci pokazuju koliko je opasna vožnja pod utjecajem alkohola, pozivamo sve medije da se uključe u akciju za nadolazeće Dane Martinja i pozovu vozače da izbjegnu vožnju u slučaju konzumacije bilo koje količine alkoholnih pića.


hr Mon Nov 07 2022 09:48:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63885efb5d796565218b4596/80

Ivan Božić ostaje u istražnom zatvoru!

Pokušaj teškog ubojstva stavlja se na teret 29-godišnjaka iz Solina koji je ozlijedio policijskog vježbenika u ranim jutarnjim satima srijede.
Ivan Božić ostaje u istražnom zatvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela, odluka je to suca istrage Županijskog suda u Splitu.

- U policijskoj upravi moj se branjenik branio šutnjom, kao i kod suca istrage - kratko je izjavio Božićev branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija.

hr Fri Dec 02 2022 16:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6389df525d79654b1e8b47a0/80
Foto: Ivana Ivanović

Građani oprez - ulaganjem preko prevarantskih stranica za ulaganje u kriptovalute ove godine naši sugrađani ostali bez 3,5 milijuna kuna ušteđevine

Zbog sve učestalijih prijava kaznenih djela prijevare putem internetskog ulaganja u kriptovalute želimo građane još jednom upozoriti i skrenuti pozornost na što trebaju paziti
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je samo tijekom ove godine zaprimila 13 prijava građana koji su ulaganjem u kriptovalute preko prevarantskih stranica ostali bez ukupno 3,5 milijuna kuna svojih ušteđevina.

Oštećeni najčešće ulažu novčane iznose do 100 tisuća kuna, a najveći ovogodišnji uložen novčani iznos je 950 tisuća kuna, dok je primjerice najveći prošlogodišnji uloženi novčani iznos bio 1.375.348,00 kuna, a godinu prije 130 tisuća Eura.

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ukoliko je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.
Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o  počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj  nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena.
Ukoliko ne uspiju, javljaju se iz „ureda za porez“ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate „poreza“ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji.
 

hr Fri Dec 02 2022 12:20:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6389c5d15d7965ec258b45b8/80

U kući 36-godišnjeg Sinjanina pronađen arsenal oružja

Teško je pobrojati što je sve imao kod sebe

Policijski službenici Policijske postaje Sinj proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom. U sklopu istraživanja temeljem naloga Općinskog prekršajnog suda u Splitu obavljena je pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija koje koristi na sinjskom području gdje je pronađena jedna poluautomatsku puška marke „Crvena zastava m59/56“, 36 komada pištoljskog streljiva kalibra 7.65 mm, 30 komada puščanog streljiva kalibra 7.62x39 mm, jedan spremnik od automatske puške, jedan spremnik od pištolja, jedan trotilski metak tnt 500 grama, dvije detonatorske kapisle dk8 i potezna žica za protu pješačku minu.

Po dovršenom istraživanju protiv spomenutoga je podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari sukladno čl. 331. st.1. Kaznenog zakona.


hr Fri Dec 02 2022 10:31:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62e3cfcd18d1cb9b308b45aa/80

Makedonac i Hrvat u Supetru otuđili vozilo i razni alat

Tijekom kriminalističkog istraživanja pronađeno je vozilo i otuđene stvari

Policijski službenici PP Brač dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim  državljaninom Republike Sjeverne Makedonije i 28-godišnjim hrvatskim državljaninom provedenim zbog sumnje da su ostvarili  obilježja kaznenih  djela teška krađa i  neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari.

Naime, utvrđena je sumnja da su 24./25. studenoga 2022. godine u Supetru na Braču otuđili osobno vozilo, te  provalili u skladište odakle su otuđili razni alat. Tijekom kriminalističkog istraživanja pronađeno je vozilo i  otuđene stvari. 

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela  protiv  obojice je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a 21-godišnjak je  predan policijskom pritvorskom nadzorniku.


hr Thu Dec 01 2022 10:56:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .