Tresla se brda, rodio se miš: Damir Grubšić otišao iz fotelje ravnatelja, ali ostaje kao savjetnik u marjanskoj Javnoj ustanovi

Vijećnici su pravno formulirali situaciju u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan. Damir Grubšić ostaje u ustanovi na mjestu savjetnika, Stipe Mušura novi je vršitelj dužnosti ravnatelja – epilog je to dugog vijećanja pete sjednice Gradskog vijeća.
Svemu je prethodilo prava barufa izjava.
“Poziv na razrješenje me u isto vrijeme i vrijeđa i žalosti”, rekao je Damir Grubšić pred gradskim vijećnicima koje je pozvao da “ne čine pogrešku” i da “građanima Splita ne nanose moguće buduće pravne i ekonomske obveze”. Imao je dugo izlaganje.
– Svjestan sam da je ovaj saziv želi imati svoje ljude na funkcijama. Jasno mi je da će istekom mog mandata novi ravnatelj biti biran javnim natječajem. Nisam očekivao novi mandat, ali nisam očekivao ni ovakav grub napad – rekao je.
– Jedna od smješnijih stvari u optužbama je pozivanje na međuljudske odnose. To je čak i gradonačelnik govorio u medijima što me je uvrijedilo. To nisu istine. Vratio sam sve dugove od prošle uprave – nabrajao je Grubšić koji je, podsjetimo, na mjesto ravnatelja stigao “na račun” Željka Keruma koji ga je, nakon dvije godine, namjeravao smijeniti. Govorilo se kako će u fotelju Marinero Rančić, ali Kerum se u posljednji tren predomislio.
– Mislite li da sam disciplinu trebao tražiti uz bombonjere? Kad sam stigao, radnici su imali psihički stres od rada, a tri kolegice su me molile da ih odvojim od jedne koja je bila stalno na bolovanju. Dobio sam radničku prijavu, a predlagatelj ju je namjerno izostavio iako je ona odbačena – objašnjavao je prozvani ravnatelj.
Gradski vijećnik Srđan Marinić, izvjestitelj točke Dnevnog reda, predsjednik “Društva Marjan” i predsjednik privremenog Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan kazao je, u objašnjenju razrješenja, kako je više međusobno povezanih razloga za takav postupak.
Teze Srđana Marinića je nekorektna jer Grubšića poziva na odgovornost u vrijeme kad ovaj nije bio ravnatelj, rekao je Igor Stanišić ispred HGS-a.
– Četiri člana Upravnog vijeća sjede i u Gradskom vijeću. Ništa tu nije protuzakonito, ali oni glasuju za svoj prijedlog. Apeliram na razum i odgovornost gradonačelnika, povucite ovu točku s Dnevnog reda – kazao je Stanišić govoreći kako će ovime Puljak ostaviti nekoj novoj vlasti “kosture iz ormara”.
Prijedlog razrješenja podržao je Davor Matijević iz SDP-a koji je Grubšiću poručio kako mu je žao što je imao uopće priliku voditi jednu ovakvu ustanovu.
– Konfliktni ste, vrijeđali ste, čak ste i gađali printerom. Grad će kad tad snositi posljedice – kazao je Matijević. Njegov stranački kolega Ante Franić nije dijelio isto mišljenje, istaknuo je brojne formalne postupke.
– Pozivam vas na političku odgovornost. Ako postoji mogućnost da ćemo izgubiti spor neka Upravno vijeće i gradonačelnik odgovaraju imovinom za tu moguću štetu. To bi bilo korektno od Upravnog vijeća s obzirom da su u njemu ljudi koji nisu stručni – kazao je Franić.  
Goran Kotur, i on iz SDP-a, spojio je izlaganja obojice kolega. Bio je za smjenu, ali i za oprez od moguće štete.

POSLJEDNJE DODANO: