Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5eb5c9e46f2ab8f5188b4659/80

Tomaš: "U SDŽ u srpnju fiskalizirano 3 milijarde i 767 milijuna kuna"

Pitanje je koliko je to rezultat povećane potrošnje, a koliko rasta cijena

Podaci o iznosu i broju fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju i prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju za više od 40 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali također i u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine. Pokazuje to najnovija mjesečna analiza o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji, koju je HGK – Županijska komora Split izradila u suradnji i na temelju podataka Porezne uprave - Područnog ureda Split.

- U srpnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 3 milijarde i 767 milijuna kuna, što je 41 posto više nego u srpnju 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 16,1 posto. U odnosu na lipanj, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 51 posto veća. U usporedbi sa srpnjem predpandemijske 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za skoro 47 posto, a broj izdanih računa za 8,1 posto. Budući da rast samog broja računa nije tako visok kao rast iznosa fiskalnih računa pitanje je koliko je on rezultat povećane potrošnje, a koliko rasta cijena - komentirao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš

Gledano po djelatnostima, najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji u odnosu na srpanj 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (porast od 94,7 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+85,5 posto), prijevozu i skladištenju (+76,4 posto), građevinarstvu (+60,4 posto) te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (+53,7 posto). 

Kao i na mjesečnoj razini, sličan je trend primjetan i na razini prvih sedam mjeseci ove godine.

- U razdoblju siječanj-srpanj vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji je iznosila nešto više od 12 milijardi i 936 milijuna kuna te je 41 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 19,2 posto - poručio je pročelnik Porezne uprave - Područnog ureda Split Ivica Kusić. 

Kao i u srpnju, djelatnosti koje su zabilježile najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na siječanj-srpanj 2021. su: administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+132,9 posto), djelatnost umjetnosti, zabave i rekreacije (+125,5 posto), građevinarstvo (+104,7 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+102,4 posto) te prijevoz i skladištenje (+85,6 posto). 


hr Wed Aug 03 2022 13:37:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .