Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6339a91d18d1cb76068b4627/80
Foto: Ivica Profaca

Mediteranski festival knjige u Splitu - Kod nas u dva, Boba Đuderija i Dada Batinić

U 45 minuta razgovora na glavnoj pozornici Velike dvorane SC Gripe, Boba i Dada pretresle su gošćine inspiracije, njezine poglede na ljude i teme o kojima piše

Ako je nedjelja, i ako je 14 sati, sasvim je logično da i Mediteranski festival knjige ima program "Kod nas u 2", u kojem je splitska blogerica i književnica Slobodanka Boba Đuderija — uvijek rado viđena gošća na MFK — ugosti kolegicu po peru i humoru Dadu Batinić. Gošća je također počela kao blogerica, viralnu slavu stekla je svojim Facebook statusima o turistima koje sreće u Makarskoj, a potom od priča s bloga Bapske priče složila zbirku sa zgodama o vlastitoj babi iz biokovskog sela Makra. Nakon što je neko vrijeme pisala takve priče i za Index, danas je dopisnica Slobodne Dalmacije iz Makarske, najpoznatija po intervjuima s ljudima koji ispunjavaju njezine kriterije zanimljivosti.

U 45 minuta razgovora na glavnoj pozornici Velike dvorane SC Gripe, Boba i Dada pretresle su gošćine inspiracije, njezine poglede na ljude i teme o kojima piše, a očekivano je sve "frcalo" od osobine po kojoj ih najviše ljudi poznaje i prepoznaje, humorom.

Za početak, Đuderija je Dadu Batinić pitala zašto je na neki način nestala iz javnosti, posebno nakon stečene "viralnosti".

 - Da živiš u Makarskoj vidila bi me dva puta dnevno na rivi, uvijek u istim kafićima, ili na dječjim igralištima s djecom koju čuvam, odgovorila je Dada, koja je neko vrijeme živjela u Londonu, iz kojeg se vratila pod Biokovo.

Inače je, kaže, bila prilično zbunjena kad je doznala da je "viralna", za taj pojam je prvi put čula 2015. kad joj je poznanik rekao "Pa ti si sad viralna", a ona odgovorila s "Ma ne, nije mi ništa".

Pred publikom je Dada pročitala upravo svoj najpoznatiji tekst, svojevrsni Facebook esej o turistima koji je nakon objave privukao tisuće čitatelja na njezin profil na "Fejsu", kojeg je kasnije "zaključala".

Za predodžbe o turistima koje je tamo navela ovisno o tome odakle dolaze kaže da ih je skupila srećući turiste po Makarskoj, jer se tada nije bavila turizmom.

 - Bilo je i onih koji su se uvrijedili, ili me optuživali da generaliziram, ali onda sam zaključila da je bolje i jeftinije ne čitati komentare nego nervozu zbog njih liječiti orahovicom i travaricom, kaže Dada, dodajući da su se tada u njezinom inboxu skupljale svakojake poruke, sve do ženidbenih ponuda.

 - Bila sam luda pa sam ih odbila.

Bobu Đuderiju zanimalo je i što njezina gošća misli o tezama da su se turisti promijenili, s obzirom na prigovore koji se čuju u Splitu o gostima koji mokre po gradskoj jezgri, što onda izaziva i istinsko neprijateljstvo prema turizmu i turistima.

 - Primijetila sam da se ljudi jesu pokvarili, ali prvenstveno mi domaći, jer nam uvijek nešto smeta. Jedna žena koju poznajem kaže turistima da će ako koriste klimu morati doplatiti deset eura, a ako je ne koriste platit će pet eura. Turisti su kakvi su uvijek bili. Ako pišaju po gradu, pa pišaju i Hrvati kad se napiju, kaže Dada Batinić. Dodala je i da po Makarskoj incidenata kakvih ima po Splitu.

 - Gradom šetaju komunalni redari i naplaćuju kazne. Svako nepoštivanje pravila se sankcionira. Povraća se po klubovima, ali ne po javnim površinama. Ja bih doduše povratila čim uđem u klub i čujem tu muziku.

Dada Batinić u Makarskoj radi čuvajući djecu, i kaže da obožava to, jer to nije samo čuvanje.

 - Odvedem ih u vatrogasni dom, u policiju, knjižare, knjižnice, to me nekako ispunjava.

Za splitski dnevni list Dada najviše piše intervjue, kaže da je fascinira svatko tko nešto radi najbolje što može, bio smetlar ili fizičar.

 - Ove godine je nagradu grada dobio pometač ulica Valentino Gojak, ne promakne mu ni jedan listić. Često kažu da ne bi intervju jer 'nisam dovoljno dobar/dobra', pa ih trebam nagovarati. To su uglavnom ljudi s makarskog primorja, pa ih u Makarskoj svi prepoznaju nakon intervjua, javljaju im se na Rivi, djeca im se motaju oko nogu.

Za svoj rad ima podršku obitelji, najviše od sestre, a kad je majci rekla da se bavi refleksologijom komentirala je kao da joj je vrag ušao u kuću.

 - Za pisanje kaže 'šta će ljudi o meni mislit?' Ćaća je čuo da se za knjigu treba tipkat, pa me pitao ako dobro tipkam šta se ne zaposlim na kasi u Studencu, kaže, dodajući da je samo na promociji "Bapskih priča" strahovala zbog jedne od priča koje se diraju vjere, a uz oca i babu ateiste ima i ujaka koji je provincijal.

Na susretu je pročitala i svoju najdražu priču iz zbirke "Bapske priče" pod naslovom "Splitska banka", također objavljenu i na Facebooku.

 - Većina ovih priča su istinite, a babin jezik je svakako autentičan. Ako je sve stvarno, ona je nestvaran lik. Kad sam se vratila iz Londona, ušla sam kod nje u sobu, a na policama nema ni jedne slike osim Gorana Ivaniševića kad je osvojio Wimbledon.

Kaže da ne čeka inspiraciju, nego piše kad nađe neku osobu koja može ponuditi priču.

 - Svatko stariji od 50 ima neku priču vrijednu da se podijeli s drugima. Ponekad su ljudi nerazgovorljivi, pa je to teško, ali uvijek tražim takve. I nalazim ih. Volim Makarsku i nastojim naći te ljude tamo, posebno po selima, recimo s gospođom od 95 koja je odlučila umrit, pa se sa mnom raspoložila i živnula, izgrlila me. Kasnije mi njezini rekli da ona želi da opet dođem, ali oni ne bi.

 - Što da moraš intervjuirati nekog hadezeovca a on te poželi zagrlit?, pitala je Boba.

" To mi je malo onostrano, kaže Dada.

hr Sun Oct 02 2022 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e01e2ba29111c433e8b45a8/80
Foto: Pixabay

Odgađa se otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori!

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro

Zbog vremenskih neprilika odgađa se večerašnje otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori.

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro.

- Ovim vas putem ujedno i pozivamo da nam se sutra, od 14.00 sati, pridružite u navijačkom korneru u Gradini kako bismo zajedno glasno navijali i podržali naše Vatrene! - poručili su iz Grada. 

hr Sun Dec 04 2022 13:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638b77b35d7965b4298b45de/80
Foto: Bogdan Klarić

Završena je manifestacija "Dani Adventa RCK": Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, Match Race Cocktail, Match Race Tourism

Turističko-ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, organizirala je manifestaciju Dani adventa - FitSplit RCK koja se održavala proteklih pet dana u Splitu. Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva: kuhare, konobare, slastičare, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare, kroz prizmu održive budućnosti hrvatskog turizma.

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, gdje su imali zadatak pripremiti jelo, po principu zero waste namirnica pri kuhanju, Match Race Cocktail na kojem su morali osmisliti koktel, prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje su trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.

- Trenutno imamo više od dvadeset hrvatskih škola, ali ideja je odlična i dinamična te će biti format koji ćemo pokušati prezentirati prema vanjskim partnerima i u budućnosti raditi na višoj razini, sa školama iz inozemstva, kroz asocijaciju AEHT. – rekao nam je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Učenici su, kao nositelji manifestacije, imali zadatak pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti iz Dubrovnika, Splita, Opatije, Pule, Zaboka i Osijeka sudjelovali su i na Enteru, najvećoj konferenciji o obrazovanju, gdje je održano i natjecanje učenika.

- Djeca nisu bila unaprijed pripremljena i surađivali su s partnerima, koje ranije nisu upoznali već su trebali pokazati svoj nivo obrazovanja i kompetencija koje su do sada stekli kroz srednjoškolsko obrazovanje, na način koji im je onemogućio raniju pripremu i automatizaciju.  – objasnila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK.

Žiri je imao pune ruke posla u dinamičnom natjecanju koje je bilo možda i najposjećeniji dio Enter konferencije. Petar Jureško, član žirija, pojasnio nam je kriterije ocjenjivanja natjecatelja: „U ugostiteljstvu je najvažnija komunikacija, osmijeh koji zadržava i privlači gosta, kao i sama prezentacija koktela ili jela. Učenici su se snašli odlično, moram pohvaliti njihove mentore, ali i same učenike koji su se odvažili doći na ovakvo natjecanje.“

S natjecanja, koje je osmišljeno kao vjerna simulacija ugostiteljstva u praksi, učenici odlaze puni dojmova:

 - Ovo mi je već treće natjecanje, zahvaljujući mojoj Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja me uvijek prijavljuje i na tome sam baš zahvalna. Iz svega sam naučila kako je najvažnije ne stati u trenutku stresa već nastaviti raditi ono što znaš i sve na kraju bude dobro! - rekla nam je Domina Dužević, jedna od natjecateljica.

Dugo očekivano proglašenje pobjednika, impresivnom koreografijom su otvorile djevojke iz splitskog Plesnog studija Clique, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i nagrada.  

Pobjednica natjecanja u spravljanju hotela bila je Petra Milijević, učenica Ugostiteljske škole Opatija, koja je osvojila prvo mjesto koktelom „Plavetnilo Jadranskog mora“. Svoje oduševljenje pobjedom nije skrivala: „Osjećam se jako uzbuđeno, sretno i ponosno! Ovo natjecanje me pripremilo za životne izazove koji me čekaju, koji neće biti očekivani nego iznenadni!“

Najbolji kuharski par, s jelom „Dalmatinski gušt“, bili su Pero Bošković, učenik splitske Turističko-ugostiteljske škole i Josip Horaček iz Ugostiteljske škole Opatija. Poručili su kako im je nit vodilja bila izvorna dalmatinska kuhinja, a faktor iznenađenja, inherentan natjecanju, odlična priprema za nepredvidljivost radnog okruženja koje ih očekuje.

Matija Jakopec iz Zaboka i Larisa Matić iz Osijeka, izradili su pobjedničku prezentaciju kojom su opisali komparativne prednosti održivog turizma u kontekstu Splitsko-dalmatinske županije, njezine povijesti, sporta i kulture: 

- Prvi put smo u Splitu i baš nam se svidjelo. Ideja natjecanja je odlična i jedva se čekamo vratiti u ovaj lijepi grad! - poručio je pobjednički par.   

Organizatori su se pobrinuli da pobjednici dobiju vrijedne nagrade. Petra Miljević je osvojila profesionalni set za pripravak koktela, pobjednički par kuhara profesionalne noževe, a Matiji i Larisi će se ostvariti želja za povratkom u Split, jer su osvojili vikend aranžman u Radisson Blu Resort ̨̨̨& Spa, Split.

Dodajmo kako će se večeras, u restoranu Velum, održati svečano zatvaranje petodnevne manifestacije Dani Adventa – FitSplit RCK, koja je pokazala kako održivi turizam ne mora biti samo često korištena floskula već kroz angažman mladih, stvarna budućnost hrvatskog turizma.

hr Sat Dec 03 2022 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .