Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e88a8ef29111c01ce8b4568/80
Foto: Pixabay

BiH razmatra o uvođenju ograničenja za necijepljene

Problem su županije koje graniče s Hrvatskom
Vlasti u BiH razmatraju uvođenje dodatnih mjera kako bi se smanjila zaraza koronavirusom, a trenutno je najaktualnija mjera zabrane ulaska u javne objekte bez potvrde o cijepljenju.

Osim toga, važila bi i potvrda o negativnom PCR testu, angtigenskom testu ili potvrdi da je osoba preboljela koronavirus. 

Takvu mjeru treba odobriti vlada Federacije BiH koja je naglasila kako će još uvijek pratiti epidemiološku situaciju u državi.

Trenutno u BiH broj zaraženi je najveći u županijama koje graniče s Hrvatskom pa je tako Hercegovačko-neretvanskoj županiji žabilježeno 296 slučajeva dok je u Zapadnohercegovačkoj 192, a u Livanjskoj 196 slučajeva zaraze. 
hr Mon Aug 23 2021 15:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/56a53bd112953f56008b5730/80
Foto: FaH

Talibani vraćaju smrtnu kaznu i amputaciju udova

Mula Nurudin Turab: kazne se možda neće izvršavati javno, kao za vrijeme prethodne vladavine talibana 1990-ih.

Bivši čelnik talibanske vjerske policije rekao je da će nove talibanske vlasti u Afganistanu nastaviti provoditi najstrože kazne kao što su egzekucije i amputacije.

Mula Nurudin Turabi rekao je za AP News da su amputacije "potrebne radi sigurnosti".

Dodao je da se te kazne možda neće izvršavati javno, kao za vrijeme prethodne vladavine talibana 1990-ih.

Međutim, odbacio je kritike zbog toga što su talibani to činili prije.

"Nitko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebali biti", rekao je.

Talibani tvrde da će biti blaži nego prije, baš ništa ne ukazuje na to

Otkako su preuzeli vlast u Afganistanu 15. kolovoza ove godine, talibani obećavaju da će biti blaži nego prije, ali se već pojavilo više izvješća o kršenjima ljudskih prava širom zemlje.

Human Rights Watch upozorio je u četvrtak da talibani u Heratu "tragaju za istaknutim ženama, uskraćuju ženama slobodu kretanja izvan njihovih domova i nameću obvezan način odijevanja".

Amnesty International u kolovozu je objavio da su talibani odgovorni za pokolj devetero pripadnika progonjene šijitske manjine Hazara.

Glavni tajnik Amnestyja rekao je da se radilo o "hladnokrvnoj brutalnosti", dodavši kako je to "podsjetnik na prošlost talibana, ali i zastrašujući indikator o tome što bi Afganistanu mogla donijeti vladavina talibana".


Kad su prije 20 godina vladali Afganistanom, talibani su bili poznati po brutalnim javnim egzekucijama.

Pod vladavinom talibana ženama je bio zabranjen rad, a djevojčicama nije bilo dopušteno pohađanje škole. Žene su morale pokriti lice i biti u pratnji muškog rođaka izvan svojih domova. 

Uvedene su kazne poput kamenovanja i amputacija, a kasnih 1990-ih bilo je i javnih egzekucija na stadionima. Među osobama koje su javno smaknute na stadionima bilo je i žena. 1990-ih godina talibani su egzekucije provodili na stadionu u Kabulu, ali i na zemljištu koje okružuje džamiju Eid Ga.

Talibanski sudac i prije pada Kabula otvoreno govorio o kaznama koje uvode

BBC je par dana prije pada Kabula objavio reportažu s područja koje su zauzeli talibani, pri čemu je novinar razgovarao s talibanskim sucem Hajijem Badruddinom.

"U našem šerijatu je jasno: za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojci ili mladiću, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti. A za onoga koji je oženjen, moraju ga kamenovati do smrti... Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku", kazao je Badruddin.

"Raspravlja se o tome hoće li se egzekucije provoditi u javnosti"

Mula Nurudin Turabi, koji je najavio povratak egzekucija i amputacija udova u Afganistanu, rekao je AP-u da ministri talibanske vlade raspravljaju o tome hoće li se egzekucije u budućnosti provoditi u javnosti.

Turabi je u vrijeme prve vladavine talibana bio ministar pravosuđa i šef zloglasne talibanske vjerske policije.

"Svi su nas kritizirali zbog kažnjavanja na stadionima, ali mi nismo nikad rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama", rekao je.Prenosi Index.hrhr Fri Sep 24 2021 17:06:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

Sarah Gilbert: Covid vjerojatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante jer naprosto više 'nema kamo otići'

Virus s vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna
Covid vjerojatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante jer naprosto više 'nema kamo otići', kaže ugledna znanstvenica koja je sudjelovala u kreiranju oxforskog cjepiva koje proizvodi AstraZeneca.

Sarah Gilbert rekla je da virus s vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna.

Iako očekuje još neki genetski pomak, rekla je da će Sars-CoV-2 na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije.


Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus, kaže Gilbert.

- Vidimo spor genetski pomak virusa, a u populaciji će se postupno razvijati imunitet, kao i na sve ostale sezonske koronaviruse. Ima ih četiri i kruže već desetljećima, a mi ih nismo ni svjesni. Dakle, već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija.

Profesorica Sharon Peacock, direktorica britanskog “genomičkog konzorcija” koji za Vladu prati varijante virusa, također je rekla: “To znači ‘promatrati i čekati’, no delta je na vrhu popisa i druge varijante u ovom trenutku nisu posebno zabrinjavajuće. Od pojave delte, bilo je prilično tiho i bilo bi lijepo pomisliti da neće biti novih zabrinjavajućih varijanti. No, ako moram dati prognozu, mislim da će se s vremenom pojaviti nove varijante i mislim da nas čeka još dugo putovanje s ovim virusom.”

Profesorica Peacock je rekla da je važno pratiti ljude koji su se razboljeli nakon putovanja kako bi se provjerilo ne unose li se time nove varijante u zemlju. Međutim, dodaje da je cijepljenje što većeg broja ljudi širom svijeta najbolji način da se spriječi pojava zabrinjavajućih novih mutacija. Prenosi jutarnji.hrhr Thu Sep 23 2021 08:56:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

SAD odobrio treću dozu cijepiva protiv covida za najugroženije

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove odobrila je treću dozu cijepiva za starije i mlađe građane koji su najugroženiji

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove (FDA) je odluku objavio u srijedu navečer, a prošlog tjedna je to preporučio stručni savjet agencije.

Stariji se od 65 godina i mlađi koji su najizloženiji rizicima zbog zdravlja ili zanimanja mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Obnašateljica dužnosti povjerenice agencije FDA, Janet Woodcock je rekla da će ‘booosteri’ biti dopušteni za skupine poput djelatnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima.

“Nastavit ćemo procjenjivati znanstvene spoznaje koje se brzo mijenjaju i obaviještavati javnost”, najavila je.

Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio početak cijepljenja trećom dozom 20. rujna za sve cijepljene prije osam mjeseci.

hr Thu Sep 23 2021 08:11:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović hit na Fox News-u: ‘Rekao je da svi migranti trebaju u Ameriku. Hvala, Zorane!’

Fox News je citirao što su o izbjeglicama iz Afganistana kao rješenje navodili državnici iz članica EU-a

Bila je tema što s očajnim izbjeglicama iz Afganistana nakon što su talibani okupirali čak i Kabul, a Fox News je već po običaju osipao drvlje i kamenje po američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Fox News je citirao što su o izbjeglicama iz Afganistana kao rješenje navodili državnici iz članica EU-a, a voditeljicu ove televizijske kuće jedan korisnik Twittera potrudio se snimiti i objaviti na mreži, piše vijesti.hr

- Francuski predsjednik Macron kazao je da Francuska treba sebe zaštititi od migranata", kazala je voditeljica i potom prešla na izjavu ministra unutarnjih poslova Austrije Karla Nehammera:

- Nema nikakvog razloga zašto bi Afganistanci sada dolazili u Austriju."

Nakon Austrijanca, došao je red na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića:

- Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da bi svi oni trebali pronaći svoje mjesto u Americi. Hvala, Zorane!"


Video pogledajte OVDJE.

hr Wed Sep 22 2021 08:56:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .