Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63ce475f5d7965d7b48b459c/80

Šibenik: Bez vozačke dozvole bježao policiji i ostavio auto, naknadno uhvaćen

Suvozač uručen prekršajni nalog, jer je dao vozaču automobil iako je znao da nema dozvolu
Prometna policija PU šibensko-kninske imala je pune ruke posla proteklog vikenda. Izdvajamo:
 
- od 21. siječnja kad su oko 1,25 sati u Šibeniku policijski službenici u osobnom automobilu Volkswagen poljskih registarskih oznaka uočili kao vozača osobu koja im je od ranije poznata da joj je oduzeta vozačka dozvola. Na svjetlosne signale se vozač nije zaustavio, počinio je više prekršaja u prometu (pretjecanje preko pune linije i prolazak kroz crveno svjetlo) i nakon kraće potjere je stao i pobjegao dok je 37-godišnji suvozač ostao u automobilu. Suvozaču je uručen Obvezni prekršajni nalog jer je dao vozaču automobil na korištenje iako je znao da mu je oduzeta vozačka dozvola, a vozač je naknadno pronađen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,

- od 18. siječnja kad su oko 15,40 sati u Rogoznici policijski službenici pokušali zaustaviti neregistrirani moped kojim je upravljala osoba bez zaštitne kacige u suprotnom smjeru od dozvoljenog. Moped je ostavljen uz cestu, a vozač naknadno pronađen gdje je utvrđeno da se radi o 20-godišnjaku koji je upravljao mopedom prije stjecanja prava na upravljanje. Moped je oduzet, a vozač uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određena novčana kazna od 1640 eura te zabrana upravljanja motornim vozilima AM kategorije u trajanju od 3 mjeseca nakon polaganja vozačkog ispita,
 
- od 21. siječnja kad su oko 23,25 sati u Kninu policijski službenici zaustavili osobni automobil Volkswagen šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 2,31 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,
 
- od 22. siječnja kad su oko 2,05 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil Opel zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje (nema položen vozački ispit), izmjerena mu je koncentracija od 1,59 g/kg alkohola u organizmu dok je automobil odjavljen (ukinuta reg.oznaka). Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,
 
- od 22. siječnja kad su oko 2,30 sati u Šibeniku policijski službenici zaustavili osobni automobil Mazda šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnjak za vrijeme kad mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta dok ne obavi liječnički pregled, bio je pozitivan na test na droge/lijekove te je odbio dati uzorke (krv/urin) na analizu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.


hr Mon Jan 23 2023 09:38:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/618bf0246f52dfa1748b4639/80
Foto: Pexels

Sandro Firić za ubojstvo na Klisu odležat će 12 godina "iza rešetaka"

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela
Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnih 12 godina zatvorske kazne za Sandra Firića zbog smaknuća Branka Mijatovića hicem u glavu na Klisu. Mijatović je pronađen s teškim ozljedama opasnim po život kod jedne garaže, a tri dana kasnije izdahnuo je u splitskoj bolnici. Odbio je Visoki kazneni sud žalbe stranaka i stao uz odluku Županijskog suda u Splitu.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva opisano je kako je te inkriminirane večeri Firić pištoljem Crvena zastava zadao prostrijelnu ranu Branku Mijatoviću, prislonivši mu oružje na zatiljak. Navodno je uzrok ubojstva, kojem je prethodila prepirka, novčani dug.

Firić je od ranije poznanik policije. Sudjelovao je u tučnjavi na Hvaru sa svojim bratom, a bio je i dio tučnjave na stadionu Partizana u Beogradu prije pet godina godine.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim optuženiku cijenio dosadašnju osuđivanost kao i način počinjena djela (pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje). Žrtvu je ostavio na cesti. Olakotnim je cijenjena smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje. Optuženik je 30 godina star. 

Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - smatra Visoki kazneni sud u objavi.
hr Thu Feb 02 2023 18:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ba8a7fdcb557a37be8b45cd/80
Foto: D.N.

Sumnjala u nevjeru svog muža pa žena iz Podstrane angažirala detektiva, osuđena je

Okrivljena se za djelo nije smatrala krivom, ali je priznala kako je mušku osobu angažirala da prati kretanje ženske osobe i njezino ponašanje.
Sudac Općinskog suda u Splitu Ante Unković nepravomoćnom je presudom na uvjetnu kaznu zatvora od pola godine osudio 50-godišnju M.T. iz Podstrane koja je u travnju 2015. godine angažirala muškarca Ž.P. da prati kretanje ženske osobe B.B. za koju je mislila da je u ljubavnoj vezi s njezinim suprugom. 

Muška je osoba zbog toga dolazila svakodnevno ispred trgovine u kojoj je radila, stajao i gledao put unutrašnjosti, a onda po izlasku hodao za njom. Kod ženske je osobe to izazvalo osjećaj straha i nespokoja pa je 50-godišnjakinja osuđena jer je drugog s namjerom potaknula da ustrajno i kroz dulje vrijeme prati i uhodi drugu osobu.

Okrivljena se za djelo nije smatrala krivom, ali je priznala kako je mušku osobu angažirala da prati kretanje ženske osobe i njezino ponašanje.

- Ovako izrečenu sankciju, a imajući u vidu da je djelo počinjeno sa izravnom namjerom, odnosno da je okrivljena bila svjesna svog protupravnog ponašanja i htjela nastupanje štetnih posljedica, odnosno ustrajno i kroz dulje vrijeme pratila oštećenicu i time kod nje izazvala tjeskobu i strah za njezinu sigurnost, sud smatra primjerenom kako počinjenom kaznenom djelu, tako i osobi okrivljenika, kao i da se svrha kažnjavanja, kako u vidu specijalne, tako i generalne prevencije, može ostvariti izricanjem mjere upozorenja, uvjetne osude upravo u izrečenoj visini kazne i rokovima provjeravanja - napisao je u presudi sudac Unković.
hr Thu Feb 02 2023 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63db96545d79658ed28b456e/80

Temeljem krivotvorene darovnice 79-godišnjak si napravio privatni put

U krivotvorenoj darovnici je naveo kako darovnica služi općem dobru naroda
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković 79-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni tijekom 2020./2021. g. izradio lažnu darovnicu u tuđe ime, kojom se njemu daruju parcele zemlje u svrhu probijanja puta prema Rujnici.

Potom je osumnjičeni probio i asfaltirao put, koji dijelom prelazi preko darovanih parcela zemlje, a dijelom preko zemlje koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Temeljem tako izrađene lažne darovnice osumnjičeni je branio drugim osobama prolaz navedenim putem, polažući na njega apsolutno pravo.

Zbog počinjenog kazneno djela krivotvorenja isprave policija je protiv osumnjičenog 79-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Metkoviću.
hr Thu Feb 02 2023 11:54:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: DalmacijaNews

Na Duilovu pronađen ozlijeđeni muškarac, preminuo u bolnici!

U događaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela
Jučer, 1. veljače 2023.godine oko 15:30 sati, Druga policijska postaja Split zaprimila je informaciju da je na području Duilova u blizini napuštenog objekta pronađen ozlijeđeni muškarac. Na mjesto događaja uz policijske službenike izašao je i tim hitne medicinske pomoći koji je ozlijeđenog prevezao u bolnicu u Splitu. Naknadno smo obavješteni da je muškarac u bolnici preminuo.

Na mjestu događaja je obavljen očevid i za sada u događaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, ali kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja  poduzimamo daljnje mjere i radnje iz nadležnosti policije. O događaju je obaviješten zamjenik ŽDO-a u Splitu, te je naložena obdukcija. 
hr Thu Feb 02 2023 11:11:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .