Ukrajinski sporazum zapinje, separatisti se ne predaju

 Primjena dogovora postignutog prošli tjedan čiji je cilj spriječiti širenje sukoba u Ukrajini zapela je na samom početku tjedna, jer promoskovski orijentirani separatisti ne pokazuju nikakav znak da će predati vladine zgrade koje su ranije zauzeli.

Američki i europski dužnosnici rekli su da će za to odgovornom držati službenu Moskvu te da će nametnuti nove ekonomske sankcije ukoliko separatisti ne izađu iz vladinih zgrada što su ih na istoku Ukrajine “okupirali” u posljednja dva tjedna.

U Kijev je doputovao američki potpredsjednik Joe Biden koji će ondje, kako se očekuje, izvnijeti pojedinosti o paketu tehnike pomoći, no promatrači ocjenjuju da je njegov posjet prije znak potpore Ukrajini nego prigoda za neka posebna obećanja.

– Pozvat će na što skoriju primjenu sporazuma dogovorenog prošli tjedan u Ženevi te će jasno kazati da će Ruse puno više stajati ukoliko se odluče za destabilizirajući umjesto za konstruktivan put – rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Rusija, Ukrajina, EU i SAD u četvrtak su u Ženevi potpisali sporazum čiji je cilj smanjiti napetosti u najtežem sukobu Rusije i Zapada nakon Hladnoga rata. Sporazumom je predviđeno da proruski separatisti napuste vladine zgrade u istočnoj Ukrajini pod nadzorom izaslanika OESS-a.

No nedugo nakon potpisivanja sporazuma obje su se strane međusobno počele optuživati za njegovo kršenje, a proruski pobunjenici odbijaju napustiti zauzete vladine zgrade.

Posrednik OESS-a Mark Etherington održao je prvi sastanak s vođom separatista u Slavjansku, gradu što su ga pobunjenici pretvorili u dobro utvrđeno uporište. Etherington je kazao kako je samoproglašenog gradonačelnika Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova pitao hoće li poštovati ženevski dogovor, no nije rekao kako je on na to odgovorio. Kazao je i kako se raspitao o nekim osobama koje su zatočene u Slavjansku, među kojima je i bivša gradonačelnica. No o njezinoj se sudbini još ništa ne zna.

Separatisti su za Reuters kazali kako ne namjeravaju predati oružje dok pripadnici ukrajinskog nacionalističkog Desnog sektora to ne naprave prvi. “Zašto bismo mi prvi predali oružje? Neka to najprije naprave pripadnici Desnog sektora, pa ćemo ih mi slijediti. Usto, mislim da je potreban dijalog, a ovo nije dijalog nego monolog”, rekao je za Reuters jedan od njih.

Moskva smatra da su za jučerašnju pucnjavu i pogibiju troje ljudi u Slavjansku odgovorni članovi Desnog sektora, a Kijev tvrdi da je nasilje izazvala Rusija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napad smatra zločinačkim te tvrdi da Kijev ne primjenjuje ženevski dogovor. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrej Deščicja na to je odgovorio da Ukrajina sudjeluje u pregovorima što ih predvodi OESS zajedno s ruskim diplomatima koji su Lavrova trebali informirati o potezima koje poduzima Kijev.

Neimenovani europski diplomat rekao je kako smatra da je ženevski sporazum samo način kojemu pribjegava ruski predsjednik Vladimir Putin da bi kupio vrijeme i odgodio trenutak kada će uslijediti oštrije sankcije. “Pregovori i kompromisi samo su dio njegove taktike. On želi Ukrajinu”, jasan je bio diplomat.

POSLJEDNJE DODANO: