Article

//www.dalmacijanews.hr/files/580885741eea8f296c8b4600/80

Policija dovršila istragu nad 70-godišnjakom i 43-godišnjakinjom koji su društvo oštetili za dva milijuna kuna

Sad slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom državnom odvjetništvu
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave te nad 70-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u svezi čl.37 KZ (poticanje). Naime, 43-godišnjakinja se sumnjiči da je u svojstvu direktora društva, kao prodavatelj nekretnine u vlasništvu društva povrijedila dužnost zaštite imovinskih interesa navedenog društva na način da je u lipnju 2015.godine, sa 70-godišnjakom, kao kupcem nekretnine, zaključila ugovor o kupoprodaji za ukupan novčani iznos od 250 tisuća kuna, koji je bio ispod stvarne vrijednosti nekretnine, i na taj način pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko dva milijuna kuna, a za koji iznos su oštetili navedeno društvo.

Također je dovršeno kriminalističko istraživanje nad istom 43-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene i poslovne isprave. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 43-godišnjakinja u svojstvu direktora društva s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u 2015. godinu nije prikazala osnovicu poreza na dohodak od kapitala niti je obračunala i uplatila poreza u iznosu od preko milijun kuna, pri čemu je 43-godišnjakinja neprikazivanjem prometa i poreznih obveza iskazala neistinite podatke u poslovnim knjigama svog društva, sve na štetu jedinice lokalne samouprave. Također se sumnjiči da je nije obračunala niti uplatila poreza na dodanu vrijednost u iznosu od oko 300 tisuća kuna za 2015.godinu na štetu državnog proračuna. Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela protiv 43-godišnjakinje i 70-godišnjaka slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom državnom odvjetništvu.
hr Thu Nov 04 2021 11:14:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61aa031e6f52df7d988b45d9/80
Foto: DalmacijaNews

Grad Split vlasnik je parkinga na Pujankama, ali vodili su ga stanari i za parking mjesto plaćali mizeran iznos...

U slučaj će se, doznajemo, uključiti i Državni inspektorat koji je o slučaju natkrivenog parkinga na Pujankama zatražio očitovanje grada Splita.
Dugo će još noć s četvrtka na petak, prvu takvu u mjesecu darivanja 2021. godine, pamtiti stanovnici Pujanki. Dar u obliku vatrene buktinje progutao je čak deset motorkotača i sedam osobnih vozila. Od svega ostade samo pepeo i prah, kako u svojoj glazbenoj uspješnici pjeva Bračanka Gina.

I naizgled bi se ovaj požar vrlo lako iskoristio za ideju nove pjesme, ali bi ovaj slučaj iz Tijardovićeve ulice bolje odgovarao kakvom filmskom scenariju. Naslovit ćemo ga - Kad mačke nema, miševi kolo vode.

Kreće ovako. Osamdesetih godina, kako kažu stariji stanari ukupno pet ulaza u Tijardovićevoj ulici, a koji se koriste tom donjom etažom parkinga, po unajmljivanju stanova dobili su korištenje parking mjesta. Neodređena parking mjesta. Kako je nakon kusur godina zakonski trebalo posložiti situaciju, sve kako bi se uredila ta vrijedna pozicija, grad Split je pokušao nekoliko puta ući u prostor. Međutim, stanari su se usprotivili. I nitko se i nije uhvatio u koštac problema prava na korištenje natkrivenog parkinga, očito, do ove nevolje."Okupirana" je od stanara...

Grad Split je, da bude sasvim jasno, vlasnik parkinga s nešto više od 2300 kvadratnih metara. Od prosinca 2018. godine i iako je hrvatska Vlada još 1996. godine dala mogućnost da se takvi sporovi riješe u korist lokalnih jedinica.

- Nekoliko garaža u gradu Splitu je, kao i ova, "okupirano" od stanara koji ih svojataju još iz bivšeg sistema - rekao je dogradonačelnik "grada pod Marjanom" Bojan Ivošević.

U planu je da te garaže ubrzo budu pod upravljanjem grada Splita, točnije Split Parkinga, a za parking mjesta uvest će se povoljne građanske pretplate od, kako doznajemo, 90 kuna. 

- Da je ova garaža ima vatro dojavu i ostale specifikacije za rad, danas ne bismo govorili o ovakvoj šteti - jasno je poručio drugi čovjek grada. Uzrok ovakvog stanja su prijašnje gradske vlasti koje, veli Ivošević, nisu ulazile u sukobe po pitanju nelegalnosti. Od štekata i banaka do imovine u vlasništvu grada, objasnio nam je."Dobivamo tisuću, dvije..."

Za osobno vozilo mjesečna parking karta bila je 80 kuna, za motorkotač tek 30. Od tih sredstava stanara izdvajalo se za vodu, struju i radnike. Radnici su uglavnom starije životne dobi, tobože zaštitari, koji na mjesečnoj bazi rade, govore nam, poluvolonterski.

- Dobivamo tisuću, dvije kuna - ispričao nam je jedan od njih koji je u nevjerici u jutro petka gledao mjesto na kojem su očevid provodili djelatnici policije.

- Imate li ovdje videonadzor? - pitamo, u nadi da će biti lako moguće doći do uzroka buktinje.

- Nemamo mi to ovdje, imamo oči, naočale... - uzvraća uz osmijeh.

- Sve ovo je vjerojatno neki mulac napravio. Ili se neko nekome zamirio. Sigurno neraščićeni računi - dopunjuje ga drugi čovjek. U tom parkingu su se, kaže i to, okupljali drogaši i pijanci. Parkingu bez minimalnih zakonom propisanih uvjeta za smještaj vozila.


Predstavnik stanara organizira parking?

Redali su se stanovnici pet ulaza pred ostatcima vozila, strepili da se i njihovo nije našlo pod silinom požara, a razgovarali smo i s vlasnikom dvaju motocikala koji su otišli u dim. Silna količina pepela prekrila je sva vozila parkirana unutra.

Od više stanara doznali smo kako parkiranje u garaži "organizira" jedan predstavnik stanara (identiteta poznatog redakciji - op.a.). Nije bio voljan razgovarati. Potom smo saznali i kako svakog mjeseca stanari dobivaju nekakav papirić kojeg potpisuju, a koji garantira da neće imati problema s parkingom i da ih njihovo mjesto "čeka".

Šteta bi svakako bila veća da nije reagirao jedan od zaštitara koji je sinoć bio u garaži, a koji je nemoćan u pomoć pozvao vatrogasce.

Navodno je prije dva mjeseca drugi zaštitar spriječio krađu jer je debelo u noćnim satima zatekao mladića koji je provaljivao na jedan od manjih ulaza u natkriveni parking.

U slučaj će se, doznajemo, uključiti i Državni inspektorat koji je o slučaju natkrivenog parkinga na Pujankama zatražio očitovanje grada Splita.
hr Fri Dec 03 2021 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61a9c6a86f52df93988b4568/80
Foto: Dalmacijanews

Veliki požar na Pujankama otkrit će glasnu tajnu o javnoj garaži koju tamošnji stanari samovoljno naplaćuju?

Vatra je ugašena nešto iza ponoći
Više osobnih automobila i motora izgorjelo je u noći s četvrtka na petak u garaži na Pujankama. U plamen je otišlo čak 10 motora i 7 automobila.

Vatrena buktinja u potpunosti je ugašena nešto iza ponoći, a stanovnici tog kvarta imali su neprospavanu noć jer su odjekivale eksplozije u nekoliko navrata.

Požar su gasili vatrogasci splitske Javne vatrogasne postrojbe, njih 9 s dva vozila i još trojica iz DVD-a Split.

Navodno je riječ o gradskom prostoru kojeg koriste tamošnji stanari, bez da ima minimalne zakonom propisane uvjete za smještaj vozila. Međutim, kako smo neslužbeno doznali, dosjetili su se pa sami naplaćaju parking mjesta.

Iz policije su nam potvrdili kako nema ozlijeđenih osoba u ovom događaju. U tijeku je očevid.


hr Fri Dec 03 2021 06:33:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61a927bb6f52df4a978b45f0/80
Foto: FB Vatrogasci su naši heroji

U Sukošanu izgorjela obiteljska kuća: Nema ozlijeđenih, vatru gasilo 15 vatrogasaca

Vatra je zahvatila prvi kat i potkrovlje kuće
Zapovjednik JVP-a Mate Rudić za HRT Radio Zadar kazao je da su dojavu dobili u 19.04 sati. Na teren su odmah izašli članovi DVD-a Sukošan i jedna postrojba iz Zadra, pa je u intervenciji sudjelovalo 7 vozila i 15 vatrogasaca.

- Vatra je zahvatila prvi kat i potkrovlje kuće u kojoj u trenutku dolaska vatrogasaca nije bilo nikoga, kazao je Rudić, a to potvrđuje i fotografija s mjesta događaja koju je objavila Facebook stranica "Vatrogasci - oni su naši heroji".

Vatrogasci su naveli da je požar pod kontrolom. 


hr Thu Dec 02 2021 21:08:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/56d579d70dfb8a7f0a8b46e5/80
Foto: Hina

Ubojica nedužne Drnišanke traži pravdu u Strasbourgu, zahtijeva ponovno suđenje zbog povrijeđenih prava i nezakonitog postupka

Paravinja je, inače, u pritvoru od 16. veljače 2016. godine, a nakon nekoliko premještaja sada je tražio da novo mjesto izdržavanja kazne bude u Gospiću.
Nakon što je u Draganu Paravinji čak triput suđeno zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić u lipnju 2011.godine, Ustavni sud odbio je njegov zahtjev kako je postupak, u kojem je dobio 20 godina zatvorske kazne, nezakonit. Uz zahtjev za ponavljanjem postupka "zbog pristranosti hrvatskog pravosuđa na svim instancama", naveo je još niz postupaka po kojima su mu, tako je tvrdio, uskraćena prava. Priznanje ubojstva u Banjoj Luci bilo je, veli, pod prisilom, a u pitanje je doveo i pronađenu krv nesretne Drnišanke u kabini kamiona. Uvjeren je kako mu je ta krv podmetnuta. 

Osporavao je i to što zahtjev obrane da se pojedini dokazi izuzmu kao nezakoniti nije prošao.

Ustavni sud je jasno i nedvojbeno utvrdio kako nakon ispitavanja u Banja Luci nije imao vidljivih tragova ozljeđivanja te kako krv nije mogla biti podmetnuta jer je kamion čuvan u policijskoj garaži, a u njega nitko nije izlazio između dvije pretrage - jedne danju i druge noćne. U prisustvu branitelja, objasnio je Ustavni sud, priznao je ubojstvo, a čak je i napravio skicu s lokacijom na koju je bacio maloljetnicu. Skicu je čak i potpisao.

Odvjetnik Dragana Paravinje najavio je kako će s istim razlozima zahtjev za ponovni postupak poslati Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Paravinja je, inače, u pritvoru od 16. veljače 2016. godine, a nakon nekoliko premještaja sada je tražio da novo mjesto izdržavanja kazne bude u Gospiću. 

Potraga za mladom Antonijom Bilić bila je najveća u hrvatskoj povijesti. U njoj je sudjelovalo više od tisuću policajaca, vatrogasaca, spasitelja, dobrovoljaca, lovaca. Prilikom potrage je čak isušeno jezero Brljan. Posmrtni ostaci nedužne djevojke pronađeni su više od godinu dana kasnije, sasvim slučajno, i na mjestu koje je ranije obuhvatila opsežna potraga. 

hr Thu Dec 02 2021 21:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .