Article

//www.dalmacijanews.hr/files/640994b85d796588478b45b9/80

BISER MORA 2023: Uz svjetska kuharska imena i natjecatelje iz 20-ak zemalja na Braču će se proslaviti 18. rođendan najvećeg gastro natjecanja u regiji

Posebna atrakcija gostovanje je Turkish National Culinary Teama

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 18. put organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Od 28. ožujka do 01. travnja 2023. u Supetru na Braču u znanjima i vještinama okušat će se seniori, juniori (natjecatelji do 22 godine), ugostiteljske škole kao i nastavnici kuharstva u nizu kategorija. Jedinstvena je to prilika da kuhari i strukovni nastavnici, bez obzira jesu li mentori školskih timova ili predavači, uđu u natjecateljske boksove te pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom pokažu svoja vještine i znanja u pripremi jela i recepture te osvoje odličja i nagrade.

Festival nudi i brojne cooking showove, degustacije, stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, kao i promocije autohtonih bračkih proizvoda te restorana uključenih u iznimno značajni otočki gastro projekt "Otključaj okuse Brača".

- Na Biser mora u Supetru dobrodošli ste ne samo kao natjecatelj, nego i kao posjetitelj, a posebice će vas zanimati master classovi, besplatne prezentacije jela i proizvoda, ako ste u HoReCa sektoru ili se, pak, želite okušati u kuharstvu kao profesiji. Sva događanja su posve otvorena za javnost. Biser mora, osim što je najveće međunarodno natjecanje kuhara u regiji, gastro je festival, mjesto razmjene iskustava, tamo ćete vidjeti vrhunske chefove cijelog svijeta kako pripremaju originalne kreacije i posebna jela svojih nacionalnih gastronomija. Bit će tu i štošta drugo što ovaj festival već 18 godina čini mjestom gdje dolaze se okušati u znanjima i vještinama kuhari iz preko 20 zemalja, a i dobro zabaviti na našim popratnim programima - kazala je organizatorica Alma Harašić Bremec

Kulinarske master classove i prezentacije jela nacionalnih gastronomija, između ostalih, vodit će renomirani chefovi Anil Glover iz Indije, albanski kuharski virtuoz Sokol Prenga, a dolazak je najavio i chef Alan Payen, ambasador ŠKMER-a i međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, koji kuha pjevajući evergreene ili raggae. 

Posebna atrakcija gostovanje je Turkish National Culinary Teama. Njihovi slastičari među najboljima su u svijetu, posebice u izradi jestivih kreacija od šećerne paste, poput slatkih skulptura likova iz filmova koje će biti izložene na festivalu. Pokazat će tehnike izrade, kao i tajne zanate kojima osvajaju nagrade diljem svijeta.  

Dodajmo, Biser mora pokrenut je u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe, kojim se poslovično otvara turistička sezona na otoku.

- Pozivamo kuhare da se prijave te osvoje nagrade i odličja, a profesionalcima Dalmacije da kroz događanja u našoj Cooking Areni u Svpetrvs hotelima upute se u nova znanja i trendove u gastronomiji za koje vjerujemo da će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone - poručila je Bremec.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predsatvljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.  

Informacije i prijave: https://www.skmer.hr/biser-mora-medunarodni-kulinarski-festival/

Program: https://skmer.hr/biser-mora-2023-program/




hr Thu Mar 09 2023 09:12:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dffd95d796503868b457e/80
Foto: DN

Važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova: Održana prva panel diskusija Pomorske škole u Splitu

Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu, održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci
Kroz školski projekt „Ćakulajmo o moru“ Pomorske škole u Splitu po prvi put u Republici Hrvatskoj objedinila se znanost, visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje srodnih struka u cilju dodatne edukacije i savjetovanja učenika ribarsko-nautičkog smjera. Četverogodišnje  obrazovanje ribarsko-nautičkog tehničara jedino se može upisati u Pomorskoj školi u Splitu. Bivši učenici škole rade na ribarskim brodovima, a obrazovanje većinom nastavljaju na Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu u Splitu.  

Gosti u projektu bili su eminentni stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici, inače student Pomorskog fakulteta u Splitu. Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu,  održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci.  

Na prvom školskom panelu dr. sc. Nedo Vrgoč pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo (voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju; znanstveni savjetnik u trajnom zvanju) učenicima je prezentirao utjecaj ribolova na biološku raznolikost, značaj Jabučke kotline i provedbe mjera zaštite, aktualno stanje populacija ovog mrjestilišta i rastilišta gospodarski važnijih vrsta uz osvrt na međunarodnu znanstvenu suradnju i suradnje Instituta sa ribarima. Pored doprinosa općem znanju o biologiji, ekologiji i dinamici populacija istraživanih vrsta, temeljni cilj istraživanja koja obavljaju djelatnici Laboratorija jest ustvrditi i preporučiti načine provođenja dugoročno održivog iskorištavanja morskih organizama u svrhu očuvanja i zaštite ekosustava mora.

Doc. dr. sc. Marin Ordulj zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu, čiji je istraživački interes ekologija morskih mikrobnih zajednica u vodenom stupcu s posebnim osvrtom na morske viruse i njihov učinak na mikrobne zajednice, učenicima je prezentirao ustroj Odjela, rad u laboratoriju, te nastanak prvog piva na svijetu napravljenog pomoću kvasca izoliranog iz mora. Naime, profesor je bio mentor diplomskog rada studenta Petra Puškarića u sklopu kojeg je nastalo pivo „Morski kukumar“. Znanstveni dio istraživanja obavljen je koristeći opremu i laboratorij Sveučilišnog odjela za studije mora. 

O radu na koćarici pričao je Darko Jurin bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera i student Pomorskog fakulteta u Splitu. Uz kapitalca, fotografijama s terena dočarao je i jedan neobičan „ulov“ te iskustvo; deblo koje je uništilo mrežu. Naglasak je stavio na vrstu i količinu otpada, prvenstveno plastike, koju izvuče te važnost njezinog uklanjanja iz mora. Učenici eko grupe „Zdravo more“ naveli su primjere raznovrsnog otpada kojeg su uklonili iz morskog okoliša u brojnim dosadašnjim eko akcijama, a kroz diskusiju svi sudionici su se složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz nova stručna gostovanja u školi i posjete učenika ribarsko-nautičkog smjera s Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Sveučilišnom odjelu za studije mora dogovorena je daljnja suradnja. Mentori projekta „Ćakulajmo o moru“ su Marijana De Marchi (prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta) i Ivan Roščić (prof. nautičke skupine predmeta, voditelj smjene). 


hr Fri Mar 24 2023 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641de62b5d796503868b456c/80
Foto: DN

Odličan odaziv na još jednu pub kviz večer u Forumu mladih SDP-a Split

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online
Forum mladih splitskog SDP-a održao je drugi pub kviz, a reakcije sudionika su bile i više nego odlične. Forum mladih je u suradnji s Marinom Mustapićem i Petrom Kordićem jučer ponovo organizirao pub kviz, koji se događa dva puta mjesečno u prostorijama SDP-a na Bačvicama. Kviz je vodila Daniela Čalušić. Uz zabavnu atmosferu, besplatno pivo i izazovna i zanimljiva pitanja, za one najbolje bile su osigurane nagrade od strane burger bara Plan B i Kebabsita.

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online.

- Zahvaljujemo se svim ekipama koje su svojim dolaskom doprinijele uspjehu kviza, a posebno čestitamo pobjedničkim timovima na izvrsnom znanju. - kazali su organizatori.

Ako tražite novu i zabavnu aktivnost za izlazak s prijateljima ili želite testirati svoje znanje ili upoznati nove ljude posjetite nas za 15 dana kad se održava novi pub kviz na adresi Šetalište Bačvice 10.

hr Fri Mar 24 2023 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Specijalitet kuće je divljač s njokima po cijeni od osam eura
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!

hr Fri Mar 24 2023 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dbd9f5d7965667e8b46cb/80
Foto: DN

Za manje od mjesec dana nad Splitom se podiže šator, po prvi put stiže s festivalom za suvremeni cirkus

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada
Četvrto izdanje festivala suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" koji će se u Splitu održati od 18. do 22. travnja 2023. donosi četiri puta više programa, čak 19 predstava iz osam zemalja u pet dana, ali i dolazak prvog suvremenog cirkuskog šatora u grad.

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada.

Program u kojem će u 19 predstava sudjelovati 44 cirkuska umjetnika nudi pregled lokalne i regionalne suvremene produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima.

-Sve lokacije na kojima se izvode predstave nalaze se van centra grada. Programiranjem daleko od epicentra turizma, uz vođene šetnje i kritička promišljanja, ističemo fenomen prekomjerne turistifikacije u kojem su Split i regija utopljeni. Utjecaj turizma na svakodnevni život lokalnog stanovništva potaknuo nas je da postavimo kritično tlo i za promišljanje vlastite prakse kao i praksi europske cirkuske scene – kazala je Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala neobičnih obitelji.

U bogatom programu interes publike zasigurno će izazvati predstava ''Runa'' sirijskog akrobata Amera Kabbani koja istražuje kontradikcije europskog stanja blagostanja progovarajući iz perspektive migranta iz zemlje zahvaćene ratom. Zatim predstava ''Duel'' koja je nastala u suradnji hrvatskih i srpskih akrobata s renomiranim francuskim kolektivom Un loup pour l'homme, a ulaznica više će se sigurno tražiti za 45 minutni žonglerski kaos francuskog kolektiva LPM.

Kroz „Žonglerski koncert“ zainteresirani će vidjeti kako slovenski Mismo Nismo zamišlja boys-girl band koji progovara o uspjehu i padu kapitalizma, a Splićanka Dora Komenda govori o neuspjehu i suočavanju s pogrešnim izborima kroz „Konstrukt“, predstavu koja je nominirana za titulu laureata circusnexta 2022-2023.

Ovogodišnje festivalsko izdanje organizirano je u suradnji triju organizacija ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji.



hr Fri Mar 24 2023 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .