Article

//www.dalmacijanews.hr/files/646254485d79650e688b4673/80

DHMZ objavio posebno upozorenje: Manja količina oborine može uzrokovati probleme!

Najveća količina oborine tijekom ove oborinske epizode u Hrvatskoj je izmjerena na klimatološkoj postaji Gračac gdje je od nedjelje 14. 5. 2023. u 8 h do jutros 15. 5. 2023. u 8 h izmjereno 256,4 mm oborine što je više od 200 % prosječne svibanjske oborine

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon današnjeg kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme. S obzirom na to da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme.

Najveća količina oborine tijekom ove oborinske epizode u Hrvatskoj je izmjerena na klimatološkoj postaji Gračac gdje je od nedjelje 14. 5. 2023. u 8 h do jutros 15. 5. 2023. u 8 h izmjereno 256,4 mm oborine što je više od 200 % prosječne svibanjske oborine, ali i nova najviša dnevno zabilježena oborina za tu postaju. Takva oborina je izazvala brzo podizanje vodostaja na direktno zahvaćenim slivovima Otuče, Une i Zrmanje.

Rijeka Otuča se tijekom jučerašnje večeri i noći izlila iz korita i poplavljivala okolinu. Na hidrološkoj postaji Gračac 2, jučer (14. 5. 2023.) je zabilježen novi maksimalni relativni vodostaj od +236 cm.

Hidrološka postaja Gračac 2 je aktivna od 2006. godine i dosadašnji maksimalni relativni vodostaj je iznosio 201 cm i izmjeren je 15. 10. 2020. no tada nije došlo do izlijevanja iz korita.

Hidrološka postaja Donja Suvaja, na izvoru rijeke Une, radi od 1972. godine također je u ponoć 14./15. 5. 2023. zabilježila novi maksimalni relativni vodostaj od +204 cm.

Također je brzo reagirala, rasla i poplavljivala rijeka Zrmanja u svom srednjem i donjem dijelu gdje danas također bilježimo nove maksimalne vodostaje: Obrovac +302 cm, Muškovci +526 cm i Žegar nizvodni +540 cm.

Prema trenutnim izračunima hidroloških modela može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj. Na pojedine vodostaje dodatno utječu i dotoci iz susjednih zemalja, a koji su također povećani radi aktualnih oborinskih prilika.

Posebno valja istaknuti porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

Manji vodotoci koji su pretežito bujičnog karaktera također će zbog zasićenog tla intenzivnije reagirati na nove oborine te je potrebno pratiti vremensku prognozu za sljedeće dane i stanje na terenu. S obzirom na vremensku prognozu moguće je očekivati nove maksimume vodostaja tijekom sljedećih dana, a za sutra (16. 5. 2023.) izdana su i upozorenja na bujične i urbane poplave.

Vodostaji Save nizvodno od Zagreba su u porastu s tendencijom porasta u domenama srednjih i srednje visokih voda. Od ponedjeljka (15. 5. 2023.) otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja što omogućuje sniženje vrha vodnog vala nizvodno od Prevlake. Vodostaji na hidrološkim postajama Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod su u mjerama obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Od Crnca nizvodno moguć je značajan porast vodostaja uslijed velikih dotoka iz sliva Kupe, Une i rijeka iz Bosne i Hercegovine.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta. Na hidrološkoj postaji Kamanje vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, ali tijekom sutrašnjeg dana ponovno slijedi porast vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. Tijekom sljedeće noći 15./16. 5. na hidrološkoj postaji Hrvatska Kostajnica postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredno stanje mjere obrane od poplave.

Vodostaji Zrmanje u izvorišnom dijelu lagano opadaju, a nizvodno stagniraju.

hr Mon May 15 2023 17:48:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Niz vatrogasnih intervencija: Požari, skidanje drona s kuće, uklanjanje stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split
Vatrogasci su zadnja 24 sata proveli na terenu tako što su skidali dron s kuće, gasili požare, otvarali stan, ukladnjali stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split. 

INTERVENCIJE DVD-a GRADA SPLITA:

Split - 10:35 sati, tehnička intervencija skidanja drona sa krova obiteljske kuće u ulici Josipa Jovića.  DVD Split sa 1 vozilom i 3 vatrogasca na intervenciji.

Žrnovnica (Korešnica) - 11:49 sati, požar pomoćnog betonskog objekta u polju pored plastenika, Starčevićeva ulica. Požar su u 12:04 lokalizirali te u potpunosti ugasili u 12:20 sati pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 3 vatrogasca. 

Kamen - 17:36 sati, požar otvorenog prostora na adresi Stari put u kojem je opožareno 100m2  trave . Požar su pogasili pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 2 vatrogasca.

DOJAVLJENI - PROSLIJEĐENI  DOGAĐAJI SA PODRUČJA ŽUPANIJE: 

Zadvarje - 07:40- Prometna nesreća, sudar dva automobila, na intervenciji DVD Zadvarje 1/3.

Trogir - 13:32- Tehnička intervencija otvaranje vrata stana na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Jelsa - 19:00 – Uklanjanje grane sa prometnice, na intervenciji sudjelovali DVD Jelsa 1/2.

Divulje - 19:19 – Uklanjanje stabla koje je palo na stup od električne mreže, na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Kaštel Gomilica - 20:35 – Požar sušilice rublja u staračkom domu „Palma“, požar je lokaliziran u 20:45 a ugašen u 20:55. Na intervenciji su sudjelovali DVD Kaštel Gomilica sa 2 vozila i 6 vatrogasaca te DVD Kaštela sa 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Supetar - 22:01 – Požar kontejnera, na intervenciji DVD Supetar 1/2.

hr Sun Jun 04 2023 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Vatrogasci se opraštaju od svog kolege: “Otišao je naš dobri Martin”

Dirljivom objavom oprostili su se od njega
Tužnu vijesti objavili su vatrogasci DVD-a Žrnovnica - preminuo je njihov član. 

Dirljivom objavom oprostili su se od njega.

- Otišao je naš dobri Martin. Bio je član DVD Žrnovnica od 1979 godine, obnašao je dužnosti predsjednika društva te je bio dugogodišnji član upravnog odbora.

Kroz svoj vatrogasni staž  dobitnik je više vatrogasnih spomenica i priznanja. Počivaj u miru naš dobri Martine tvoji vatrogasci Žrnovnica. - stoji u objavi.
hr Sun Jun 04 2023 08:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a6624c9b9e03e8c548b4645/80

Poduzetnici koji duguju novac državi više neće moći osnivati nove tvrtke

I dosad su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale

Poduzetnici koji državi duguju novac za javna davanja, poput poreza ili doprinosa, ali i oni koji radnicima ne isplaćuju plaće ubuduće neće moći osnivati nove tvrtke – velike su to novosti koje donose izmjene dva zakona, o trgovačkim društvima i sudskom registru, što ih je Vlada jučer poslala u Sabor. Time bi se konačno trebalo stati na kraj praksi u kojoj netko može osnovati i više desetaka tvrtki, ostavljati iza njih dugove državi ili radnicima te osnovati nove tvrtke. I dosad je država nastojala spriječiti takvu praksu pa su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale, a u stvarnosti to nikoga nije spriječilo da osnuje novu tvrtku, a staru ostavi u dugovima, piše Novi list. 

Brzo po stupanju na dužnost ministra financija Marko Primorac je najavio da će se promjenom zakonodavstva stati na kraj megadirektorima među kojima je bilo i onih koji su osnovali po nekoliko stotina tvrtki, unatoč tome što su im u postojećima bili blokirani računi i imali su ovršne postupke.

Njegovo ministarstvo i Ministarstvo pravosuđa, koje je i formalni predlagatelj oba zakona, uspjeli su očito dogovoriti verzije zakona s kojima Vlada ide u parlament, a Zakon o trgovačkim društvima dobiva potpuno novi set odredbi s naslovom »Zabrana osnivanja društva te zabrana imenovanja za članove uprave i izvršne direktore u društvima za osobe s nepodmirenim dugovanjima«. Tako novo društvo ne može osnovati ni tvrtka ni fizička osoba koja ako je osnivač, vlasnik 25 posto udjela ili jedini dioničar u tvrtki koja ima nepodmirenih dugovanja po osnovi javnih davanja ili je objavljena na popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće. Lista tih poduzetnika objavljuje se na mrežnim stranicama Porezne uprave temeljem propisa o porezu na dohodak.

Sve to znači da novu tvrtku ne može osnovati nitko tko ima najmanje 25 posto vlasništva u poduzeću koje ima dugove državi na ime poreza i doprinosa ili dugove radnicima za plaće, ali ni onaj tko se dugova riješio tako što je tvrtka koju je osnovao li u kojoj vlasnik najmanje 25 posto udjela, u posljednjih godinu dana završila u stečaju koji je zatvoren brisanjem. Ljudi koji su osnivači ili suvlasnici 25 posto poduzeća koje ima dugove državi neće moći postati direktori, članovi uprave ni izvršni direktori u nekom drugom društvu.

Kako bi se sve ovo doista i primjenjivalo u praksi, u povijest odlaze izjave o podmirenim poreznim dugovima, jer one zapravo i nisu imale nikakvu težinu iako su se davale pod moralnom i materijalnom odgovornošću, a je li netko u postojećim tvrtkama podmirio sve dugove, provjeravat će se sudski registar te podatke tražiti od Porezne uprave. Uz to će Ministarstvu uprave i pravosuđa Porezna uprava dostavljati podatke o poslodavcima koji nisu uredni u isplati plaća. Kad se uspostavi informatičko rješenje, sudski registri će te podatke sami povlačiti iz sustava Porezne uprave.

Iako je takvih poslodavaca u Hrvatskoj sve manje, lista koju je krajem svibnja objavila Porezna uprava pokazuje da se tom sramotnom praksom, koja se smatra i kaznenim djelom, u Hrvatskoj služe 1.354 poslodavca, a da svoju plaću nisu dobila 1.874 radnika.

Uz to Vlada će, najavio je to jučer ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja. Vlada je Saboru predložila da odbije prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana koji su iscurili iz agencije za naplatu potraživanja, a Malenica je objasnio da je »Vlada svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme i da će radi toga ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristupu odnosno zakonodavstvu na razini EU-a«. Ministar kaže i da će se revidirati odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju »kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršnih postupaka, odnosno prije kupoprodaje potraživanja«. To bi značilo da će banke pokušati dogovoriti naplatu kredita s dužnicima prije nego pokrenu ovrhu ili prodaju dug, piše Novi list. 

 

hr Sat Jun 03 2023 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Jaka tuča i grmljavinsko nevrijeme pogodilo dolinu Neretve

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području

Grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom danas poslijepodne pogodilo je dolinu Neretve.

Jaka tuča zahvatila je područje Metkovića gdje zasada nije zabilježena veća šteta.

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području, što će se utvrđivati tek za nekoliko dana, piše HRT

hr Sat Jun 03 2023 20:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .