Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63ff590d5d79655a2a8b46df/80

Kakav program ovog ožujka u splitskom Domu mladih!

Pričigin, Kustoska škola, radionica plesa na svili za početnike, konferencija za srednjoškolce Next, program edukacije s legićima, KLFM radio maraton, "Izložba hrvatskog dizajna 21/22 - Nagrađeni radovi" & "Boris Ljubičić: Slike vremena - Politika i dizajn", buvljak...
U splitskom Domu mladih tijekom ožujka program i za mlade i za stare: Pričigin, Kustoska škola, radionica plesa na svili za početnike, konferencija za srednjoškolce Next, program edukacije s legićima, KLFM radio maraton, "Izložba hrvatskog dizajna 21/22 - Nagrađeni radovi" & "Boris Ljubičić: Slike vremena - Politika i dizajn", buvljak, ....

Čak tri programa obilježit će Dan žena. U knjižnici OpenBox (klub Kocka) u srijedu 8. ožujka u 17 sati održat će se moderirana fokus grupa usmjerena na žene i njihovu poziciju u društvu s naglaskom na Split, a nakon toga od 18 sati i Buvljak u klubu Kocka koji promovira ponovnu upotrebu odjeće i drugih uporabnih predmeta u svrhu smanjenja otpada i jačanja solidarnosti. Sve ponuđeno na buvljaku možete ponijeti sa sobom, uz misao “uzmi šta hoćeš, daj šta daš”. Ova dva događanja su ujedno i proslava 18 rođendana djelovanja udruge Aktivist koja je organizator događanja. Za kraj proslave Dana žena ne propustite pravi show koji će u 20 sati započeti u Amfiteatru. Već tradicionalno na Dan žena, najbolji i najullastičniji show u gradu je nastup Ulle koja za ovu priliku nastupa s posebno pripremljenim programom, a show će upotpuniti njene prijateljice Vullve. 


U četvrtak, 9.3. u 19:30 h u Galeriji MKC otvaraju se čak dvije izložbe "Izložba hrvatskog dizajna 21/22 - Nagrađeni radovi" & "Boris Ljubičić: Slike vremena - Politika i dizajn". Prva predstavlja 53 projekta koja su dobila nagrade i posebna priznanja na ovogodišnjoj bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna, što je selekcija najboljeg od najboljeg hrvatskog dizajna iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Druga daje novi pogled na dizajnerski opus istaknutog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, dobitnika nagrade HDD-a za životno djelo, s fokusom na radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike, u rasponu od plakata, preko vizualnih identiteta, kampanja i objekata u javnom prostoru, do samoiniciranih projekata i novinskih tekstova, a kustos izložbe je Marko Golub. Uz otvorenje održat će se vodstvo i razgovor s autorima. Izložbe se mogu pogledati do 25.3., od 14 do 21h, svakog dana osim nedjelje i blagdana.Već 17. ožujka otvara se i izložba Josipa Kneževića “Nominis” u sklopu programa qIzložbi i to u Galeriji kluba Kocka. Projekt Nominis diplomski je rad Josipa Kneževića, u kojem se bavi stvaranjem fikcijskog lika ili persone kroz koju djeluje i stvara rad. U izložbenom postavu Nominis se manifestira kroz materijalne artefakte od kostima i scenografije koje mu je autor pripisao i izradio te zatim u njih i ušao kroz performans ili video-performans. Izložba ostaje otvorena do 25.3., a može se pogledati od 20 do 23 h svakim radnim danom.


Šesnaesto izdanje splitskog festivala pričanja priča Pričigin održat će se od 21. do 25.3 i kao i svake godine donijeti nešto starih omiljenih programa te pokoje iznenenađenje. Upravo ta kombimacija godinama puni Amfiteatr Doma mladih do kraja. Kao i svake godine ulaz na sve programe festivala je besplatan.


Od ožujka u prostoru Razreda najavljen je novi program naziva Krovna tema. Planirana je serija od šest moderiranih polemika koje imaju za cilj upoznati javnost s relevantnim temama iz kulture, umjetnosti i lokalne politike njegujući kulturu dijaloga kroz razgovor s relevantnim ljudima iz određenih područja. Prvi razgovor, u četvrtak 9. ožujka, u goste dovodi novu umjetničku direktoricu festivala Pričigin, prevoditeljicu, književnu promotoricu i moderatoricu Patriciju Horvat. Razgovarat će se o književnosti, čitanju i ulozi priča u suvremenoj svakodnevici. 


Ovaj mjesec ponovno počinje ciklus radionica Male škole mentalnog zdravlja koji će kroz pet ponedjeljaka, počevši s 6. ožujka, obraditi teme anksioznost, depresivnost, sreća, utjecaj društvenih mreža i nošenje s gubicima. Radionice se odvijaju u Razredu, i sudjelovanje je besplatno, ali je obavezna rezervacija mjesta.


Još jedna edukacija na rasporedu je 23. i 24.3. u Razredu, a radi se o razvoju specifičnih kompetencija u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju. Edukacija je namijenjena stručnjacima koji rade s djecom i mladima s problemima u ponašanju u institucijama i organizacijama u lokalnoj zajednici (stručni suradnici osnovnih i srednjih škola, ustanove socijalne skrbi, udruge, itd…) s područja urbane aglomeracije Split (gradovi Split, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trogir i općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana). Cilj je osnažiti stručnjake za pružanje sveobuhvatne podrške djeci i mladima s problemima u ponašanju.


To nikako nije sve što se tiče edukacijskog programa u Domu mladih. Tu su još Edukido - edukacija s legićima (1., 5., 8., 15., 22. i 29.3.), predavanje “Filmska analiza” (7.3.), Radionica tonske probe (7.3.), radionica plesa na svili za početnike (11. i 12.3.), Ciklus radionica 3: spiralni tok (18. i 19.3.), Kustoska škola (23. - 26.3.), konferencija za srednjoškolce Next (25.3.).


Nezaobilazan je i glazbeni program u klubu Kocka. Za one željne partijanja tu su Pulp (3.3.) koji ugošćuje Anako, El Commando i Foxy te queer party Zvjerinjak (17.3.) koji dovodi mlade snage hrvatske klubske scene Heartskomerz (ZG) i Prednjačenje (ST) i predstavlja nove zvukove trepa, hyperpopa i avangardnih eksperimentalnih žanrova, a u najavi je i TAMAN (24.3.). Nešto drugačije i mračnije donosi The Night Of The Living Goths (4.3.) koji dovodi bendove Embrio i Rottica Erotica nakon kojih će uslijediti najmračniji set opake selektorice iz hrvatskog centra gotike dj-ice Milo Lane. Za ljubitelje metalštine, zujanja u ušima i trzajnih ozljeda uzrokovanih benganjem tu je RIFF FEŠTA: Drone Hunter, Sworn To Death (25.03.). Najavljeni su još: Tanti Bottoni (10.3.), nastup Who See, Tibor i Bobsi (11.3)., ZloSTavljanje: Defiant, Nigmar & Mesmera + DJ Wera (18.3.) i DRITO iz Kocke (31.03.).


Cijeli program pogledajte na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.
hr Wed Mar 01 2023 14:54:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642405df5d79651f948b4729/80

Vraća se BAVARIN – dubrovački street food festival i dovodi u goste najbolji svjetski bar – londonski Lyaness!

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup

Drugi put u samom srcu Dubrovnika, u predivnom ambijentu kreativne četvrti Lazareti, održat će se festival koji na savršen način spaja vrhunsku gastronomiju, sjajnu zabavu i priliku za sudjelovanjem u brojnim edukativnim radionicima – sve to pod jednim imenom: Bavarin! 

Od 5. do 14.svibnja 2023., omiljeni dubrovački street food festival doživjet će svoju proljetnu premijeru, a veliko iznenađenje ovogodišnjeg Bavarina je da će brojni gosti koji se tih dana nađu u Dubrovniku imati priliku degustirati koktele s potpisom barmena iz londonskog bara Lyaness koji je 2022.godine osvojio Spirited Awards za najbolji svjetski bar.

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup, ali i dodatak prave svjetske barmenske kreme! Više detalja o programu direktor festivala Antonio Franić najavljuje za sredinu travnja, a do tada možemo najaviti kako Dubrovčane i njihove posjetitelje u tih deset dana očekuje čak šest koncerata, petnaestak radionica, prvenstvo u izradi tradicionalne dubrovačke slastice - rozate, a ekipa iz londonskog Lyaness bara će kroz panel predstaviti ovaj nagradama ovjenčan bar i svoje znanje kroz radionicu prenijeti na mlade naraštaje koji se žele baviti ovom granom ugostiteljstva.

- Preko pet tisuća posjetitelja koji su  u četiri dana uživali u prvom izdanju Bavarina prošle godine bili su nam pokazatelj da svojom jedinstvenom gastro-glazbeno-edukativnom ponudom možemo stajati uz bok svjetskim street food festivalima. Slika dupkom ispunjenih Lazareta svakako je jedna od ljepših razglednica koja se prošle jeseni iz Dubrovnika poslala u svijet! Dobiti Lyaness kao goste predavače na ovom festivalu podizanje je ove priče na viši nivo i tome se neizmjerno veselim – rekao je Antonio Franić, direktor festivala. 

Jedno je sigurno! Jedna od najljepših oaza u Dubrovniku postat će nezaobilazna lokacija za sve koji traže sadržajno, zabavno i edukativno mjesto za cjelodnevno druženje, večernji izlazak ili samo za uživanje u najfinijim zalogajima s potpisom najboljih hrvatskih chefova  među kojima će se opet naći i Tea Mamut, Robert Predrag Žmire, Gorana "Goge" Milaković, Beg's plant based street food, nagrađivana zadarska ekipa Picnic Mingle & Fun kao i neka nova imena koja će predstaviti dubrovačku gastronomiju.

Još je jedna novost da će se ove godine Bavarin i njegov trogirski "festivalski brat" Babarol predstaviti i na jednom od najvećih festivala regije, Weekend Food Festivalu u Rovinju od 14.-16. travnja na kojem će se naći ponajbolji svjetski chefovi kao što su Franco Pepe, Maša Salopek, Dabiz Munoz i Ana Roš - a u njihovom društvu i gourmet ponuda Bavarina i Babarola.

Ulaz za svih deset dana drugog izdanja Bavarina i ove godine je naravno slobodan! 

Sve dodatne informacije o ugostiteljskoj ponudi kao i bogatom glazbenom i zabavnom programu očekujte uskoro na društvenim mrežama festivala, Facebooku i Instagramu, kao i na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Dubrovnika! 


hr Wed Mar 29 2023 11:33:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6423d97c5d7965cb9a8b459a/80

TINEL MEETUP: Besplatno predavanje o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju iz očiju developera

Kako vam ovi alati mogu olakšati posao? Sve savjete, trikove i primjere pokazat će vam Maja Benkus
Ukoliko ste jedan od onih developera koji bi htio unaprijediti svoje vještine te saznati može li se automatski testirati neka aplikacija, skratiti vrijeme analize podataka i na koji način koristiti umjetnu inteligenciju - sljedeće Tinel predavanje je upravo za vas. 

Nakon dva marketinška događaja, na redu su developeri i goruća tema posljednjih mjeseci: umjetna inteligencija i strojno učenje. Kako vam ovi alati mogu olakšati posao? - Saznat ćete ako 27. travnja svratite u prostore tvrtke Locastic, na adresi Lovački put 7 u Splitu te poslušate sve savjete, trikove i primjere koje će vam pokazati Maja Benkus

TKO JE MAJA? 

Web developerica u zagrebačkoj agenciji za razvoj softvera - Ekobitu, ujedno i vanjska suradnica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kojoj je, kako kaže, strojno učenje strast. Na Tinelu će održati predavanje na temu: “Machine Learning from a Web Developer's Perspective”. 


Evo što možete očekivati:

18:30 - 19:00 Okupljanje (@Locastic - Lovački put 7, Split)

19:05 - 19:10 Uvod i predstavljanje predavača

19:10 - 20:00 Maja Benkus: “Machine Learning from a Web Developer's Perspective”

20:00 - Q&A + BBB Networking (by Bokamorra, Barba, Biberon)

Predavanje je besplatno, ali je potrebno rezervirati mjesto. To možete napraviti ovdje

NIKAD NISTE BILI NA TINELU? 

Besplatno dijeljenje znanja, renomirani predavači, druženje s ljudima s kojima dijelite interese, besplatno pivo, pizza i torta…sve je to Tinel - community event koji svaki mjesec u Split uz pomoć partnera ‘Digitalna Dalmacija’ dovodi razne predavače s područja developmenta, dizajna, marketinga ili menadžmenta. Pridružite im se, postanite dio zajednice i iz mjeseca u mjesec širite svoje znanje i iskustva. 

hr Wed Mar 29 2023 08:24:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .