Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6308bc2e18d1cbb08e8b4691/80
Foto: Grad Split

Puljak i Žuvela o raspisivanju anketnog natječaja za Istočnu obalu: "Imamo izvrsnu pripremu za kvalitetno rješenje"

Istočna obala gordijski je čvor grada i strateški možda najvažnija točka.
Povodom raspisivanja anketnog natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja za gradski projekt Istočna obala, javnosti su se na danas održanoj konferenciji za medije obratili gradonačelnik Ivica Puljak i potpredsjednik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela.

Najavivši natječaj koji Grad Split raspisuje u partnerstvu s DAS-om kao provoditeljem, gradonačelnik Puljak kazao je kako je cilj dobiti rješenje Istočne obale i to u 2 segmenta: prometno rješenje izlaza iz gradske luke te cjelovito rješenje Istočne obale.

– Na pripremi je radilo više od 70 stručnjaka s područja arhitekture, urbanizma, prometa. Uključeno je Sveučilište, građani i sva zainteresirana javnost, državne tvrtke - Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i Lučka uprava. Sa svima njima u partnerstvu napravili smo ovaj natječaj koji provodi Društvo arhitekata Split - podvukao je gradonačelnik dodavši kako će se službe Grada, opet u suradnji s DAS-om i relevantnim stručnjacima sada posvetiti i ostalim gradskim projektima kao što su Kopilica, Stari plac, Poljud, SC Gripe, Brodarica za koje je također najavio raspisivanje anketnih ili provedbenih natječaja.

- Istočna obala gordijski je čvor grada i strateški možda najvažnija točka. Ovaj put smo se odlučili s tim ozbiljno uhvatiti u koštac i kvalitetno smo se pripremili - kazao je potpredsjednik DAS-a Dragan Žuvela.

Istaknuvši još jednom široku uključenost stručne i zainteresirane javnosti, Žuvela je kazao da je jamac kvalitetne provedbe i multidisciplinarni i urbanistički vrlo jaki žiri koji je uključen u izradu programa.

– Imamo izvrsnu pripremu da dobijemo kvalitetno rješenje, kazao je Žuvela pojasnivši kako se kod anketnih natječaja ispituju prostorna rješenja i sukladno rješenjima koja se dobiju mijenja prostorni plan, prilagođava zona i kreće u rješavanje. To je jedini način za ovako kompleksne zone, da se radi slojevito. To je prvi korak otvaranja kompleksne teme Istočne obale, kazao je Žuvela pozvavši kolege da se uključe budući se radi o jako važnoj temi za grad Split.

Podsjećamo kako je natječaj raspisan danas, a svi detalji dostupni su na stranicama Grada Splita i DAS-a. Rok za predaju natječajnih radova je 22.11.2022. godine, nakon čega će žiri u roku od 2 mjeseca odabrati najbolja rješenja.

hr Fri Aug 26 2022 14:27:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka benzin skuplji za 23 lipe, dizel "samo" za 11 lipa

Kriv je tečaj američkog dolara, kojim se trguje na naftnim tržištima
Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i ta vam se Uredba neće svidjeti, jer zbog jačanja tečaja američkog dolara kojim se trguje na naftnim tržištima cijene naftnih derivata su porasle.

Nove cijene, koje će vrijediti od utorka jesu:
- 10.72 kuna po litri za benzinsko gorivo (plus 23 lipe)
- 12.30 kn po litri za dizelsko gorivo (plus 11 lipa)
- 10.01 kn po kilogramu za UNP za spremnike (plus 2 lipe)
- 8.49 kn po litri za plavi dizel
- 13.94 kn po kilogramu za UNP za boce.

Vlada i premijer Andrej Plenković vole isticati koliko bi naftni derivati koštali da nije njihovih mjera, no toga ćemo vas ovoga puta poštedjeti.


hr Mon Oct 03 2022 13:01:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633aace718d1cb72098b459c/80
Foto: Ivana Ivanović

Rektor Ljutić pozdravio prvu generaciju studenata studija Komunikacija i mediji u Splitu

Dugo smo radili i čekali na početak ovoga studija, rekao je prorektor Radić
Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc Dragan Ljutić, u povodu početka nove akademske godine, pozdravio je prvu generaciju studenata novog studija Komunikacija i mediji u Vijećnici Senata "don Frane Bulić" na 5. katu Rektorata / Sveuč. knjižnice.

- Studenti su sami tražili otvaranje jednog ovakvog studija jer oni su trebali ići ja druga učilišta kako bi ovo studirali. Splitsko Sveučilište se širi, vidite to, studentima dajemo više mogućnosti, a opet ćemo na scenu u državi dovesti stručnjake širog znanja koji će biti izvrsni u komunikaciji. To nam je danas potrebno - rekao je Ljutić.

- Uzbuđeni smo zbog početka studija. Studenti zbog početka akademske karijere, a mi na Sveučilištu zbog početka studija na kojem smo dugo radili i iščekivali. Ponosni smo na njega i nadamo se da će opravdati očekivanja. Od iduće akademske godine studenti će moći upisati i diplomski studij "Komunikacije i medija" - rekao je prorektor prof. dr.sc Željko Radić.
hr Mon Oct 03 2022 11:36:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .