Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5742f6effe96ffbd6e8b457d/80
Foto: Miranda Stanić

Splićani razgrabili reciklirani sapun kojeg su izradile vrijedne ruke osoba s invaliditetom

Radni centar u Solinu zapošljava osobe s invaliditetom koje kontinuirano na radnom mjestu osposobljavaju nove grupe korisnika za reciklažu sapuna. Zaposlenici i praktikanti zajednički prikupljaju otpadne sapune iz hotela, čiste ih, steriliziraju, recikliraju i pripremaju nove proizvode za tržište

U sklopu projekta "Odgovorno poslovanje čisti svijet!" u Solinu je 17. ožujka ove godine otvoren prvi hrvatski pogon za reciklažu otpadnog sapuna iz hotela. Ovaj svojevrsni Radni centar za reciklažu sapuna SAPO, koji osposobljava i zapošljava osobe s invaliditetom za poslove reciklaže sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište, inovativan je model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva za održiv razvoj.

- Centar za pakovanje i ukrašavanje nalazi se u Dubrovniku i osposobljava osobe s intektualnim poteškoćama za ukrašavanje novih proizvoda i proizvodi ukrase za pakovanje sapuna. U oba centra zaposleno je ukupno sedam osoba s invaliditetom koji će voditi radne centre, provoditi daljnju praktičnu edukaciju, prikupljati, reciklirati i pripremati nove proizvode za tržište – doznali smo iz solinskog centra.

Jutros su reciklirani sapun simboličnog imena "Sapo", članovi Radnog centra iz Solina dijelili građanima Splita kako bi ih upoznali s idejom koja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji; potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina; te potrebe za razvojem novih, tzv. zelenih zanimanja koja su u Hrvatskoj deficitarna. Sapun su Splićani, ali i njihovi turisti razgrabili u rekornom roku.

Plasman na tržište

- Zapošljavanjem osoba s invaliditetom u svojoj prvoj fazi, a potencijalno svih drugih teže zapošljivih skupina građana, projekt šalje snažnu društvenu poruku te unaprjeđuje održiv društveni razvoj na svim razinama. Uz smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, unaprjeđuje konkurentnost hotelijerskog sektora i reducira operative troškove u hotelijerstvu – mišljenja su djelatnici Radnog centra.

Proizvod su brandirali studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu. Finalni proizvodi će, uz pomoć profesionalnog distributera i prethodnu široku promociju, biti plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra.

Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program "Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom" i Ured Vlade RH za udruge. Ukupna vrijednost projekta je oko 190 tisuća eura od čega EU financira 70% .

hr Mon May 23 2016 14:27:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e9cb7e6f52df3be38b4579/80
Foto: Dalmacija News

Splitski koljač još je na slobodi, ni nakon 20 godina nije otkriveno tko je monstruozno ubio mladu djevojku na radnom mjestu

Ja ubojici svoje kćeri neću moći oprostiti, u suzama nam je prošle godine priznala Marijanina majka Ivanka
Mračna tajna godinama se skriva na Mažuranićevom šetalištu, a vrijeme leti. Teče i kovitla se nevidljivom niti. Godine tapkanja u mraku, divljačko uništenje jedne mladosti, nedovršeni planovi prekinuti na jeziv način.

Na kućnom broju 7 više nema "M-kontakt" agencije za promet nekretninama u kojoj je svoje posljednje životne trenutku provela Marijana Jerković. Tog ponedjeljka popodne, 21. siječnja 2002. godine, vrijedna tajnica je zbog količine posla ostala duže od službenog radnog vremena koje je isteklo u 15 sati. U jednom trenutku protreslo je zvono na ulaznim vratima. Marijana se ustaje i otvara svom krvniku jer ubojicu je poznavala, zaključak je to istrage u kojoj vrata nisu bila obijena ili nasilno otvorena. Potez koji se pokazao kobnim

Dvadeset godina kasnije i dalje se ne zna ime ubojice - ili ubojica - koji su 24-godišnjakinju prvo davili i onesvijestili udarcem u lice, a onda gotovo pa odrubili glavu prerezavši joj vrat od uha do uha skalpelom za rezanje tapisona. I dok je djevojka ležala u lokvi krvi, onaj ili oni, koje pravda još nije dostigla, imao je toliko ljudske snage da poprište zločina do detalja počisti i nestane. 

Vrata su se, takav je bio princip, po zatvaranju odmah i zaključala.U cvijetu mladosti...

- Više ni fizički ni psihički ne mogu podnijeti iščekivanje da se slučaj riješi. Kako roditelj može doživjeti smrt svoje kćeri? Nemam snage za puno govoriti, ali tužna sam što sve stoji na mjestu - u suzama nam je u siječnju prošle godine rekla majka Ivanka koja je svoju jedinu kćer izgubila u cvijetu mladosti, kad je već "nosila težak križ" udovice i samohrane majke u Gustirni, u malenom mjestu trogirskog zaleđa.

Spuštena roleta na uredu izazvala je sumnju Marijaninog kolege jer, nepisano je pravilo bilo, da studentica prava prva dođe na radno mjesto i napravi malu rutinu. Djevojka je, međutim, već satima bila okrutno ubijena. Policija je sutradan ujutro dojavu dobila preko telefonske slušalice vlasnice agencije Mirjane Matacin.

- U ono vrijeme je takav okrutan čin bio nešto posve neobično. Ostali smo zatečeni policijskom informacijom o ubojstvu i nakon svega nekoliko minuta od dojave skupili smo se pred ulazom u tu zgradicu. Stajali smo na ulici, nismo znali mnogo, detalji su i doslovce curili na kapaljku.

Znam samo kako će mi u memoriji ostati trenutak kada je djevojka iznesena u kovčegu i stavljena u auto mrtvozornika. I onda i danas se nagađalo da je ubojica netko tko ju je dobro poznavao, ali ni puno vremena kasnije to pitanje i dalje dobilo jasan odgovor -
govori Dominik Strize, voditelj HRT-ovog centra u Splitu koji je s još nekolicinom kolega "s prve crte" pratio mučan čin tog hladnog siječnja.


"Na pravom mjestu u pravo vrijeme..."

Taj siječanj 2002. godine još je godinama nakon vraćala u sjećanje Eda Vujević, novinarka "Slobodne Dalmacije" koja je postala kao glas koji upozorava. Upozorava i nada se kako će ubojica biti pronađen. 

- Nepravda je da takav zločin ne bude sankcioniran, a nepravda je i da Marijanina obitelj ne zna istinu o sudbini svoje kćeri i sestre. Meni kao da je bila obveza toliko godina govoriti o tom slučaju jer sam, u razgovoru s brojnim ljudima, dokučila kako je Marijana zapravo bila na pravom mjestu u pravo vrijeme, za razliku od kasnijih ubojstava u Dalmatinskoj zagori. Ne postoji bezazleniji detalj nego da mlada djevojka u poslijepodnevnim satima bude na radnom mjestu - govori nam Eda prisjećajući se kako je u svibnju 2005. godine razgovarala s majkom Ivankom u njihovoj obiteljskoj kući.

- Još se sjećam te obične kuće ispred koje kao da sam zamišljala kako odrasta Marijana. Toliko dirljivo i strašno u istom trenutku - kazala je.


Mobitel korišten mjesecima nakon smrti

Razlozi koji su koštali života studenticu prava i tajnicu u agenciji su se danima nakon spekulirali. Od kupoprodaje jedne nekretnine, čak i cijelog niza takvih ugovora za stanove u Splitu, ili, prevedeno, kako je mlada djevojka znala nešto što nije smjela.

Ne krije se više i da je očevid obavljen krajnje traljavo, da su se u prostoriji na drugom katu izmjenjivali novinari, znatiželjnici pa čak i poštar - nedostajale su valjda samo još lokalne mačke.

Skalpel kojim je zločin počinjen tek je nakon nekoliko dana doveden u svezu s ubojstvom, a navodno je i glavni osumnjičenik u to vrijeme imao čak tjedan dana da doslovno izbriše i očisti sve što ga spaja s Marijanom. 

Prvotno se govorilo kako je Marijanin ubojica ljevoruk, kasnije se vjerovalo kako je zločin počinila ženska osoba, a postojao je i komadić kože ispod jednog nokta čije okolnosti ni danas nisu jasne.

Bizaran detalj ionako već dotučenu obitelj zgrozio je mjesecima nakon sprovoda jer je stigla ovrha od mobilnog operatera za usluge na Marijaninom mobitelu pa je, koliko morbidno i zastrašujuće zvučalo, telefon nesretne djevojke netko koristio i mjesecima nakon što je ona lišena života.


"Jednom će detalj otvoriti cijeli slučaj u novom smjeru!"

Objašnjenje ovog svirepog čina, u riječima poznatog neuropsihijatra iz Splita Ivana Urlića, vjerojatno se pronalazi u tezi kako je Marijana za nekog bila velika prijetnja.
- Ubojica je vjerojatno kriminalac od ranije, a s obzirom na način izvršenja može se svakako raditi o profesionalcu kojemu to nije ni prva ni zadnja žrtva. I to je vrlo realno zamisliti govoreći uz brojke nestanaka u našoj maloj zemlji jer u prosjeku godišnje jedna osoba nestane svakog tjedna. To je nevjerojatan ritam – kaže nam Urlić. 

Profil ubojice, u varijanti B, može biti pojedinac iz šireg kruga rodbine i prijatelja.

- Svakako se ne smije isključiti linija patološke ljubavne strasti jer, ako je žrtva poznavala svog ubojicu, i ako je on imao spremno oružje, onda možebitno ta osoba nije prihvatiti odbijanje ili odlaganje djevojke. Tu se događa razmišljanje – ona će ostati zauvijek za mene i neću je dati nikome – veli uz vjeru kako će se ubojica naći.

- Jednom će se naći detalj koji će otvoriti cijeli slučaj u nekom novom smjeru – zaključuje neuropsihijatar uz objašnjenje kako je u ovakvim događajima presudna metodologija, a ne vrijeme."Ovakvi slučajevi neće biti zaboravljeni!"

U vrijeme kada je Marijana ubijena ravnatelj MUP-a bio je Ranko Ostojić koji je potom preuzeo palicu ministra unutarnjih poslova ustrojivši Odjel za hladne slučajeve koji je bio zadužen za neriješene slučajeve starije od dvije godine. Čak se i za obavijest koja bi rezultirala ili doprinijela otkrivanju počinitelja nudila "nagrada" od 100 tisuća kuna.

- Moj motiv je tada bio da se nitko "ne izvuče" nakon počinjenja ovakvog, ali i drugih sličnih okrutnih djela - govori Ostojić. Odjel je funkcionirao po principu britanskog Odjela za reviziju koji bi ponudio odgovore kada bi istraga naišla na prepreke.

- U situaciji kada slučaj nije riješen bi se uključili istražitelji koji nisu ranije bili involvirani u taj događaj nego posve drugi koji bi s istragom krenuli od početka - objasnio nam je bivši ministar policije.

- U ovom i drugim sličnim ubojstvima se ne može i ne smije govoriti o slučajevima "iz nečijeg doba" jer tko je god došao u policiji ili u samoj istrazi, kako su se kadrovi i načelnici mijenjali, ovakvi slučajevi neće biti zaboravljeni - zaključio je Ranko Ostojić.- Ja ubojici svoje kćeri neću moći oprostiti - u suzama nam je prošle godine priznala Marijanina majka Ivanka. Riječi koje i danas odzvanjaju. Riječi koje dodatno jačaju vjeru kako će ubojica njezine kćeri već jednom biti otkriven iako ništa ne predstavlja dovoljan nadomjestak i utjehu gubitka. Vrijeme, kažu, liječi sve rane, ali svi koji to kažu nikada nisu bili ozbiljno ranjeni. Jer, jednostavno, postoje rane koje s vremenom ne zarastaju.

Isto kao što postoji ona mrva vjere na dnu dušu kako ubojstvo Marijane Jerković neće ostati tek misterij bez odgovora.


hr Thu Jan 20 2022 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/615c32f36f52dfe2478b45c0/80
Foto: Grad Split

Kako je pandemija u Splitu utjecala na javni prijevoz?

Pandemija utječe i na javni prijevoz - gotovo polovina vozača splitskog Prometa pozitivna je na koronavirus ili u samoizolaciji pa tvrtka već tjednima s velikim naporom održava javni autobusni prijevoz. Nijedna linija nije ukinuta, no reduciran je broj polazaka.
Vozač autobusa u javnom prijevozu jedan je od rizičnijih poslova tijekom pandemije.

- Dosta ljudi ulazi, izlazi, nikada ne znaš tko je zaražen, tko nije. Eto, stanje je takvo kakvo je, rekao je Ante Bajić iz Promet Splita.

Putnici nam kažu da su najveći problem mladi koji ne poštuju mjere, posebice srednjoškolci koji se ne obaziru ni na upozorenja Prometovih kontrolora. Vozači su u najnezahvalnijoj poziciji te su često, ako upozoravaju putnike, izloženi raznim neugodnostima.

- Ja bih čak rekao da je u početku bilo više tih nekakvih problema s verbalnim napadima i nekakvim pokušajima fizičkog nasilja što se tiče tih mjera, maski i slično, sad je to nešto manje, ipak su ljudi dosta svjesni, rekao je za HRT Hrvoje Mlikota, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika - Promet Split.

Na bolovanju je zbog pozitivnog testa i predsjednik Uprave Prometa Miroslav Delić. Unatoč svim problemima vezanim za COVID, nijedna autobusna linija nije ukinuta.

- Mi dnevno otprilike reduciramo između 30 i 40 polazaka, ne govorimo o linijama, nego o samim polascima na svim linijama. Kada vam kažem da dnevno na svim linijama imamo 1100 polazaka, onda tih 30 do 40 je stvarno minimum s obzirom na stanje, rekao je Miroslav Delić, predsjednik Uprave Promet Splita.

Ako ovakva situacija potraje, bit će sve teže održavati promet na toj razini. Vozači sada voze više kilometara dnevno i imaju kraće dnevne i tjedne odmore.
hr Thu Jan 20 2022 21:30:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6177f7b76f52dfa2618b45ee/80
Foto: DalmacijaNews

Franić komenitrao rad Puljkove administracije: 'U jeku Puljkovih afera, vijećnici obaviješteni o novom iživljavanju'

Cirkus Montyja Pythona ide dalje...“, poručio je vijećnik Franić.
Nezavisni gradski vijećnik Ante Franić uputio je priopćenje vezano za rad Puljkove administracije.

Cirkus Montyja Pythona ide dalje…

I tako u jeku Puljkovih afera, mi vijećnici obaviješteni smo o novom iživljavanju Puljkove administracije. Ovaj put u Park šumi Marjan.

Tamo kadrovira, upravlja, vedri i oblači aktivist Srđan Marinić dok mu HDZov v.d. ravnatelja Stipe Mušura pokorno glumi tajnicu.

Postaviti Srđana Marinića da upravlja Park šumom Marjan je kao da ste pustili lisicu u kokošinjac!

Njihove žrtve, a mislim na cjelokupnu Puljkovu vlast, samo su mali, obični ljudi, samohrane majke i žene s invaliditetom!
I dok dijele stimulativne mirovine od 100.000,00 kuna svojim kadrovima koje onda vraćaju na posao što smo vidjeli na primjeru Splitske obale i Marice Prkić, koja uzgred rečeno nije i ne može biti nezamjenjivi kadar pokušavaju obmanuti splitsku javnost trkeljanjima o tobožnjim uštedama kao da se ušteda ne može napraviti tako da preostali ekonomisti preuzmu njen dio posla, ili da se dio posla prepusti drugim kadrovima unutar cjelokupne gradske administracije.

U Park šumi Marjan tjeraju 2 djelatnice koje rade na knjigovodstvenim poslovima najavljujući, pazite, opet-uštede i angažman knjigovodstvenog servisa, dok im takvo sto nije palo na pamet u Splitskoj obali, tamo im je baš ta knjigovotkinja koja ni završni račun ne radi-nezamjenjiva!

Ajde da usput spomenem i mladog HDZovog lava Filipa Bornu Ivaniševića, kojeg su s pripravničkog mjesta uvalili na voditeljsku poziciju odjela Računovodstva u ViKu. A on je, pazite sad dobro, također jako štedljiv pa nakon što je očito prespavao fakultet i ne pokušava znanje nadoknaditi na, ne daj Bože, nekim skupim tečajevima, nego u grupi na Facebooku pod nazivom Računovodstvo- pitanja i odgovori iz prakse.

Ništa čudno, ova vlast ionako jest FaceBook Bojna!
hr Thu Jan 20 2022 20:22:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Marić najavio da će se vrlo brzo reagirati na rast cijena goriva

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja, a najavio je da će se vrlo brzo reagirati i na rast cijena goriva.
Marić je na pitanja novinara odgovarao nakon 13. sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a upitan je li točno da se planira snižavanje stopa PDV-a na električnu energiju i plin na pet posto, odgovorio je da u ovom trenutku još ne želi ulaziti u te spekulacije.

Podsjetio je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer u Saboru otkrio okvirni izgled paketa mjera za umanjenje negativnog efekta udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo.

Taj paket mjera, ponovio je Marić, trebao bi se temeljiti na tri segmenta - jedan se odnosi na nadogradnju već postojećeg modela vaučera za socijalno najugroženije skupine društva, zatim, računa se na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i ostala društva koja, u kontekstu sagledavanja cjelokupne cijene, mogu dati svoj doprinos ublažavanju najavljenog rasta cijena, dok naposljetku takav doprinos mora dati i porezna politika.

- Međutim, koje stope i koje će biti u konačnici odluke, za sada ja ne bih spekulirao", rekao je Marić.

Odgovarajući na novinarski upit, Marić je rekao da je ranija Vladina mjera utvrđivanja najviše maloprodajne cijene naftnih derivata od svih mogućih mjera bila najmanje loša i da je polučila određeni efekt.

Inače, ta uredba, koju je Vlada donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana, ukinuta je 6. prosinca prošle godine.

Marić je pak danas izjavio da su cijene nafte opet porasle, a cijene goriva čak i više od nekakvih očekivanja. "Mislim da ćemo vrlo brzo reagirati s našim mjerama", najavio je.

hr Thu Jan 20 2022 18:15:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .