Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a2e5b59b9e03ec9238b4568/80
Foto: Pixabay

ŽK Split: Započeo projekt Europski turizam postaje zelen

Projekt ETGG 2030 – potpora održivosti malim i srednjim tvrtkama putem certificiranja

Zeleni i održivi turizam predstavlja budućnost i okosnicu razvoja turističke djelatnosti. HGK – Županijska komora Split sa sedam europskih partnera iz ukupno šest zemalja putem projekta Europski turizam postaje zelen (European Tourism Going Green ETGG 2030) promiče i potiče održivo i zeleno poduzetništvo. Ovaj projekt pruža izravnu potporu europskim malim i srednjim tvrtkama u turističkom sektoru koje žele ojačati svoj status u području održivosti. 

ETGG 2030 se financira iz EU COSME programa, u iznosu od gotovo milijun eura, a trajat će 30 mjeseci, počevši od siječnja 2021. godine. Projekt je okupio stručnjake s područja održivosti, visokoobrazovne institucije, poslovne potporne institucije, gospodarske komore, turističke i neprofitne organizacije kako bi se uspostavio klasterski pristup zasnovan na ICT-u za razvoj i transfer inovativne najbolje prakse u održivom upravljanju mikro, malim i srednjim tvrtkama u turizmu.

Covid-19 strategije otpornosti – potpora malim i srednjim turističkim tvrtkama i europskim destinacijama

Prije Covida-19 održivost se odnosila na klimatske promjene, socijalnu nejednakost i degradaciju okoliša, s dugoročnim rješenjima i međunarodnim ciljevima usmjerenim prema budućnosti. Pandemija je fokus stavila na ljudsko zdravlje i ekonomsko preživljavanje na osobnoj i globalnoj razini. Upravljanje kratkoročnim krizama je jedno, ali suočeni s više kriznih žarišta moramo imati promišljeniji odgovor po pitanju dugoročne stabilnosti, uz istovremeno provođenje mjera neposredne potpore. Dugoročni ciljevi ne smiju biti napušteni, već ih treba preformulirati kako bi se osiguralo postizanje kružne zelene ekonomije predviđene EU implementacijom UN-ove 2030 Agende. 

ETGG 2030 usluge podrške malim i srednjim tvrtkama

Implementacija usluga održivosti za MSP-ove putem projekta ETGG 2030 će u pilot fazi obuhvatiti devet destinacija i šest zemalja s UNESCO zaštićenim i Natura 2000 lokalitetima, u pokušaju da se učine otpornijima najugroženiji europski turistički ekosustavi. Stručna podrška iz Erasmusovog projekta TRIANGLE (Tourism Research Innovation and Next Generation Learning Experience) Knowledge Alliance, će se usmjeriti na šest poslovno-potpornih organizacija i gospodarskih komora koje će putem natječaja na državnoj razini odabrati 70 malih i srednjih tvrtki kojima će se pružiti potpora za održivost u vrijednosti do 10.000 eura. 

Jedna od navedenih institucija i ujedno jedini projektni partner iz Hrvatske je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split.

Na europskoj će se razini razviti i implementirati zajednički online sustav obuke u području održivosti malih i srednjih poduzetnika, koji će im omogućiti pristup kako stručnoj bazi znanja tako i grupi europskih stručnjaka za održivost koji će im pomoći tijekom postupka certificiranja.

Od istraživanja do tržišta – otvaranje pristupa tržištu za certificirane male i srednje tvrtke

Korištenjem sustava obuke i alata poput aplikacije ''Jeste li spremni za certificiranje?'' te dobivanjem certifikata, od strane trećeg tijela, male i srednje tvrtke će moći donositi na dokazima utemeljene poslovne odluke za implementaciju održivosti u svoje poslovanje i opskrbne lance, kako bi poboljšali svoje društveno-ekonomske i ekološke performanse te ujedno bili mjerljivi u procesu postajanja što održivijima. To će im omogućiti da se bolje pozicioniraju na tržištu kvalificirajući se za uvrštavanje na najveće svjetsko neovisno tržište održivog i odgovornog turizma - Green Travel Maps na portalu Tourism2030.eu - gdje mogu uspostaviti B2B, B2C i B2G veze uključivanjem u nadograđenu aplikaciju Travel Green Europe App.

Ukoliko želite vidjeti kako se vaše poslovanje ili destinacija mogu uključiti, posjetite web stranicu projekta.


hr Wed Feb 03 2021 19:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/60448bdf6f52dfc4f78b4570/80
Foto: HRT/Screenshot

Turizam pred velikim izazovima: "Opstat će samo kvalitetan smještaj, s tri i više zvjezdica"

Nakon službenog predstavljanja nacionalne oznake sigurnosti Safe Stay In Croatia, koja se dodjeljuje u turizmu i ugostiteljstvu, počela je i široka akcija dijeljenja službenih oznaka. Iako se koronakrizi još ne vidi kraj, odaziv iznajmljivača i svih ostalih u sektoru iznimno je velik.
Slikoviti Sutivan na Braču živi isključivo od turizma, a gotovo svi su mještani iznajmljivači.

- U ured ne dolaze, ali nas svakodnevno zovu po pitanju oznake Safe Stay i mogu reći da je interes jako velik. Naša su uputstva da se prijave na stranicu Safe Stay i onoga trenutka kada dobiju odobrenje njihove naljepnice ih čekaju kod nas u uredu, govori za HRT Tončica Tonšić, direktorica TZ-a Sutivan.

Isto vrijedi i za hotelijere, hostele, putničke agencije, marine, restorane i barove.

- Ovo će nam samo pomoći da budemo vidljiviji i da nas gosti prepoznaju kao sigurnu destinaciju i da požele doći baš u Hrvatsku i baš u Split, govori Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

A u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak je 190 tisuća kreveta u privatnom smještaju. Bilo bi ih i više da nema pandemije. Prema podacima Županijske gospodarske komore, samo tijekom zime smanjen je broj za 11 posto.

- Dosta smještajnih jedinica će odustati i ovu sezonu jer mislim pristojbe idu, a gostiju nema. Međutim, na taj naći će se nekako iskristalizirati naše tržište. Doista se iznajmljivalo svega i svačega na svim mogućim mjestima. Sada će to biti jedan iskorak i preživjet će samo najbolji, ističe Barbara Marković, dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Opstat će samo kvalitetan smještaj, s tri i više zvjezdica. A tako je i s hotelima, radit će samo oni najbolji pa iako gostiju još nema, oznaka Safe Stay već je našla svoje mjesto na splitskim recepcijama, piše HRT.
hr Sun Mar 07 2021 09:17:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/603fafac6f52dfdcef8b4628/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

HZZ: Za ožujak smanjena lista djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u srijedu je smanjilo listu djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama potresa, pa ih za ožujak više neće moći koristiti financijske i djelatnosti osiguranja te kockanja i klađenja.

Izmjene u odnosu na potporu za siječanj-veljaču odnose se na smanjenu listu djelatnosti za koje može biti dodijeljena potpora, dodavanje suvlasnika i osnivača u ciljanu skupinu radnika te dokazivanje pada prihoda.

Tako su s liste prihvatljivih uklonjeni poslodavci iz djelatnosti K: Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja kao i iz djelatnosti kockanja i klađenja (NKD 92) koji ne mogu koristiti ovu mjeru.

Zahtjev za ovu potporu mogu podnijeti svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a najkasnije do 31. prosinca 2020. i to za radnike zaposlene najkasnije do 28. veljače 2021.

Kako bi ostvarili potporu poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019. Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. Poreznoj upravi.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2020. temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka.

Zahtjevi će se zaprimati od 1. do 23. travnja 2021. za isplatu mjesečnih troškova plaće za ožujak 2021.

hr Wed Mar 03 2021 16:48:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f24565bdaf72d1b4e8b4589/80
Foto: Brodotrogir

Brodotrogir ide u stečaj

Financijska agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za tvrtku Hrvatska brodogradnja Trogir, d.o.o., zbog neplaćanja duga u neprekinutom razdoblju od 126 dana u ukupnom iznosu od 3,74 milijuna kuna.
Tvrtka Danka Končara čiji su radnici više puta prosvjedovali zbog neisplate plaća, trenutačno zapošljava njih 106.

Radnici trogirskog brodogradilišta trenutačno su podijeljeni u sedam različitih tvrtki, neki dobivaju punu plaću, neki minimalac, a neki ništa. Većina radnika Hrvatske brodogradnje Trogir d.o.o. prebačena je da radi poslove za Brodotrogir Cruise, drugu tvrtku Danka Končara iz sastava Brodotrogira, piše HRT.

Potkraj prošle godine Vlada je dala suglasnost  tvrtki Brodotrogir Cruise na potkoncesiju na polovini prostora koncesijskog područja Hrvatske brodogradnje Trogir. Potkoncesija obuhvaća kopneni i morski dio pomorskog dobra površine 60.403 m², a dana je pod istim uvjetima pod kojima je dana koncesija, a na rok do 8. srpnja 2031.

U nekoliko tvrtki u sastavu Brodotrogira sada radi ukupno oko 400 radnika. Prije privatizacije brodogradilište je upošljavalo više od 1200 radnika. 


hr Tue Mar 02 2021 12:49:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

Veledrogerije opet ograničile isporuku lijekova bolnicama koje ne plaćaju: Dug premašio 6 milijardi kuna

Dug prema veledrogerijama početkom ožujka premašio rekordnu razinu – dio bolnica prestao s bilo kakvim plaćanjima posljednja dva mjeseca, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO prema ljekarnama udvostručio

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna. Unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade RH do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga, koji je danas dosegnuo razinu od više od 6 milijardi kuna. Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito.

- Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u narednom će razdoblju sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti.

Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a objavljen Brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove HUP-Koordinacije veledrogerija. Od njegove objave nije bilo značajnijih uplata, pa je dug očekivano danas prešao 6 milijardi kuna.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07% državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale 4 kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje.

hr Tue Mar 02 2021 10:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .