Article

//www.dalmacijanews.hr/files/607d659c6f52df6d388b464d/80

Ante Bilić: 'Trogir je od grada afera, podjela i pojedinačnih interesa postao uzor u Dalmaciji po uključenosti građana i transparentnosti'

Program za sljedeći mandat u narednim danima bit će predstavljen, a temelji se kao i onaj prošli, na jasnim rokovima i izvorima financiranja.

U prostoru Gradske lože u Trogiru svoju kandidaturu za gradonačelnika predstavio je dosadašnji čelni čovjek grada, SDP-ov Ante Bilić. Ovom prigodom potpisana je te predstavljena i koalicija stranaka koje će sa SDP-om izaći na predstojeće lokalne izbore, a to su kao i prije četiri godine Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, Hrvatska stranka umirovljenika i Hrvatski laburisti – stranka rada.

- Vjerujem da smo svojim dosadašnjim radom stekli povjerenje građana koji su nažalost u bližoj prošlosti svašta doživjeli od lokalnih čelnika. Umjesto podjela i afera bavili smo se projektima, suvremenim politikama, socijalnim davanjima te uključivanjem građana u politički život grada. Vrtići, igrališta, ceste, kanalizacija, uređen trg i svi oni projekti po kvartovima ili otocima u koje smo toliko puta došli i radili ono što su građani sami izabrali, samo su dio učinjenog u zadnje četiri godine. Upravo su otvorenost i uključenost građana ono na što sam najviše ponosan i zato je slogan kampanje „Trogir je vaš!“. Trogir je postao primjer u Dalmaciji i mi smo zajedno sa svim Trogiranima zapravo već pobijedili. Pokazali smo da se Trogir može voditi drugačije od onog na što su navikli. Postavili smo standarde i ne vjerujem da će građani ikad više pristati na išta drugačije. Postali smo normalan grad, završili i pokrenuli veliki dio onog što smo obećali 2017., ali puno je posla ispred nas, a i ovo vrijeme krize ne trpi eksperimente. Siguran sam da smo svojim radom pridobili i velik dio onih koji su tada bili skeptični. Naši rezultati i odnos s građanima garancija su da će Trogir ostati na ovom putu napretka i po prvi put izabrati kontinuitet. Također, naši rezultati vrlo su mjerljivi te nam daju  motiv i legitimitet da tražimo povjerenje na izborima u svibnju - istaknuo je Ante Bilić.

Program za sljedeći mandat u narednim danima bit će predstavljen, a temelji se kao i onaj prošli, na jasnim rokovima i izvorima financiranja. Među ključnim projektima koji se trebaju završiti i započeti u sljedeće četiri godine, Ante Bilić istaknuo je nastavak rada na priključenju više od 90 posto kućanstava na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, uređenje kina u kulturno-društveni centar, rekonstrukciju zapadnog ulaza u grad, izgradnju nove sportske dvorane na Krbanu, obnovu starog čiovskog mosta, implementaciju smart city strategije, rješavanje problema parkinga za stanare Balancana, Ribole, Naselja i Čiova, šetnicu od Briga do Pantana te šetnicu od novog mosta do Duhanke.

- Nastavljamo u istom smjeru. Uključili smo građane, Društvo arhitekata, konzervatore i ostalu struku u projekte koje radimo. Dobro smo surađivali sa svima razinama i pokazali da je došlo vrijeme kad su pripremljeni projekti i pošten odnos jedini način funkcioniranja. Znali smo zaštiti školu na Rivi, usprotivili se i sačuvali sud, sačuvali prostor te smo umjesto novih kamenoloma, devastacija i divljih deponija mi sanirali naše odlagalište otpada i među prvima napravili reciklažno dvorište. Dali smo sebe, a danas smo još iskusniji, s dobrim kontaktima u cijeloj zemlji i s jasnim planom što možemo napraviti u iduće četiri godine. Kampanja je pred nama i posao oporbe je da se natječe, ali s obzirom na ono što se do sad moglo čuti od najveće oporbene stranke, to je da se neće boriti projektima i idejama nego ponovno prljavštinama kao i godinama ranije. Na to smo navikli, ali stvarno ne želimo sudjelovati u prljavštini, četiri godine smo ju čistili i vrijeme je da Trogir ide naprije - rekao je Bilić te dodao:

- Pobjeda mene kao gradonačelnika je bitna, no jednako je važna stabilna većina u vijeću. Da bismo napravili sve planirano trebamo stabilnu vlast u kojoj će naša koalicija imati većinu jer najlošije što se može dogoditi gradu su ucjene od neželjenih koalicijskih partnera od čega će štetu trpjeti građani, kao što je to na primjer u Splitu ili nekim drugim gradovima - zaključio je Ante Bilić.


hr Mon Apr 19 2021 13:13:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a172346f52df8c738b45e9/80

Istraživanje: Tko osvaja četiri najveća grada u drugom krugu te kako bi se mogli preliti glasovi iz prvog

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.
U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7%, predstavila je rezultate istraživanja Sabina Tandara Knezović.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Ali zanimljivo, za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.

Jedino kada bi Mihanović u tom bazenu uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan. Evo gdje su otišli drugi: Za Ivicu Puljka glasalo bi 60% birača Jakova Prkića, 46% Branke Ramljak te 43% SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37% Kerumovih glasača, 30% Mostovca Ivice Grkovića te 40% Nansi Ivanišević.

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45,2% dok je Davor Štimac na 33.7%. Ne želi se izjasniti 21.1% birača što je poprilično velik bazen za vrbovanje. Ako pogledamo gdje su otišli drugi, Marko Filipović uzima 54% glasača Nikole Ivaniša, oko 50% Nebojše Zelića te 44% glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45% glasača Marinu Miletiću te 40% Josipu Ostrogoviću.

Sva su se istraživanja za Osijek pokazala točnima, veliku prednost ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ po prvi puta mogao osvojiti vlast. Ivan Radić – 48.9%, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1%
I dalje se ne želi izjasniti 15% glasača.

Ivan Radić povećava bazen glasača sa 34% glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40% Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50% birača SDP-ova Gorana Kušeca, te 46% Katarine Kruhonje što je dosta nelogično. Pitanje je hoće li ovi glasači uopće izaći na izbore, javlja Dnevnik Nove TV.


hr Mon May 17 2021 20:33:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a29fc26f52df3f778b4585/80

Božić odgovorio Ivoševiću: 'Rado ću ga povesti jednom od staza na našem Mosoru'

Evo što poručuje.
HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Splita Stipe Božić oglasio se povodom izjave Bojana Ivoševića.

Već sam hodao stazom koju ovaj “urbani” građanin spominje i to mnogo prije nego se on rodio. To su nekoć bile staze života. Ono što su danas magistrale i autoceste to su bile pješačke i konjske staze uzduž i poprijeko hrvatskih primorskih planina. Njima se “prometovalo” radi obrade škrtih krških vrtača-dolaca.

Doci i staze su u posljednjih 50 godina zapušteni a priroda je “podivljala”, staze su zarasle i neprohodne. Vrijedne težake zamijenili su planinari i izletnici koji te zapuštene staze, kao u spomenutom slučaju, oživljavaju.

Naravno da je osobi koja u, ovom slučaju, spominje te staze ovo navedeno nepoznato, i zato ću ga rado povesti jednom od ovakvih staza koja našem biseru, Mosoru, daje novi život - kazao je Božić.
hr Mon May 17 2021 18:54:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e11c01629111c674f8b46a0/80
Foto: D.N.

Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Splita: HDZ-u devet mandata, Centru sedam

Najviše mandata osvojio je HDZ.
Na lokalnim izborima u nedjelju u Splitu ni jedna lista nije osvojila natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću koje ima ukupno 31 vijećničko mjesto, najviše je dobio HDZ, devet mandata, a slijedi Centar sa sedam mandata, no za dostizanje natpolovične većine bit će nužno koaliranje.

Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) najviše je vijećničkih mandata - devet, osvojio HDZ (23,27 posto glasova), a slijedi ga stranka Centar Ivice Puljka sa sedam mandata (20,17 posto) u splitskom  Gradskom vijeću. 

Hrvatska građanska stranka (HGS)  Željka Keruma osvojila je četiri mandata (11,86 posto), a koalicija SDP-HSU tri vijećnička mandata (9,76 posto).

Također tri vijećnička mandata osvojila je koalicija koju čini Možemo!, Nova ljevica - Nezavisna lista i stranka Pametno za Split i Dalmaciju (9,54 posto), a tri vijećnička mandata pripadaju i Mostu (7,95 posto).
Kandidacijska lista Grupe birača kojoj je nositelj poduzetnik Tomislav Mamić, osvojila je dva vijećnička mandata (6,09 posto), priopćeno je iz ŽIP-a.
hr Mon May 17 2021 18:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327ad8daf72d4a658b45b8/80
Foto: Dalmacija News

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu zatražiti iskaznice za besplatan prijevoz trajektima

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem.
Agencija za obalni linijski pomorski promet (dalje Agencija) obavještava niže navedene kategorije korisnika da od danas, 17. svibnja 2021. godine mogu podnijeti Zahtjev za izdavanje Iskaznice za OSI. Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika:

- Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više
- Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%
- Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe s invaliditetom sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Djeca s teškoćama u razvoju sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjev podnositi putem platforme e-Građani ili putem poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama Agencije. O dostupnosti elektronske usluge Agencija će obavijestiti korisnike.

Izrađena Iskaznica za OSI će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletiranog zahtjeva. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na Iskaznicu za OSI izvršavati će se u Registru o osobama s invaliditetom (dalje ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ažurirani podaci u evidenciji ROI-a su osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje Iskaznice za OSI.

Iskaznicom za OSI korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći ishoditi besplatne putne karte za putovanje trajektom.

Do 1. listopada 2021. godine korisnici će svoje pravo također moći ostvarivati kao i do sada, podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon navedenog datuma isključivo Iskaznicom za OSI.

Sve informacije o pravilima izdavanja Iskaznice za OSI, sadržaju Zahtjeva kao i obrazac Zahtjeva za izdavanje korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama Agencije pod kategorijom Iskaznica za OSI.
hr Mon May 17 2021 18:24:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .