Sin preminulog pacijenta iz Dicma: “Mislim da je otac bio mrtav kad je Bulat uzeo mito, htjeli su sve prikriti…”

Da doktoru Bulatu na red ne dolazite bez novca rekla sam Ljubici Adžaip jer sam čula priče koje mogu i ne moraju biti istinite. Ja osobno nisam vidjela takvo što, ali sam, ponavljam, to rekla zbog priča. Sve se to svodi na rekla-kazala, ja bih voljela da se dokaže što je istina, ali o primanju mita konkretnih saznanja nemam – iskaz je to medicinske sestre Blanke Kelam (67) kojeg je još 8. siječnja 2019. godine izrekla pred USKOK-om, a danas ostala kod svega rečenog u nastavku suđenja za primanje mita splitskog kardiokirurga Cristijana Bulata.

Optužnicom ga se, naime, tereti da je od 8. do 16. studenoga 2018. godine u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split i ujedno kardiokirurg operater, Ivici Adžaipu, koji je 22. listopada 2018. godine zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. godine kazao da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Tada mu je rekao da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije. 

Kada je 12. studenoga od Ivičine supruge dobio tisuću eura, odmah sutradan naložio je da se obavi pretraga te ga je i operirao. Dana 16. studenoga uzima još dvije tisuće eura. Nažalost, Ivica Adžaip je preminuo, a njegova je supruga sve prijavila policiji.

Baš je Kelam, po iskazu Ljubice Adžaip, bila prva koja joj je dala doznanja da za “doći u prednost pred drugima” treba dati novac. Kelam je prije dvije godine ostvarila uvjete za mirovinu, ali je zbog manjka kadra u bolnici ostala raditi pa je i danas zaposlena.

– Tata je bio u kritičnom stanju, ali me obitelj nije o tome detaljno obavještavala jer mi nisu htjeli nanositi stres kako radim kao vozač u Njemačkoj već pet godina. No, nakon poziva rodice Anite spakirao sam se i krenuo na put. Isti dan kad sam došao u Hrvatsku sam mu otišao u posjet, a tog istog dana čuo sam i za prikupljanje novca za doktora za mito. Ja sam dodao oko 200 eura, a ne sjećam se koliko je bilo tada ukupno skupljeno. Mama i Božana su jednog dana otišli kod doktora, nas nekoliko čekalo ih je na Intenzivnoj gdje je meni jedan doktor rekao da ocu nema spasa. Mama je ipak došla sva sretna, govorila je da će biti pomaka, ali ja u to nisam vjerovao nakon riječi tog doktora i jer sam ga vidio u lošem stanju – kazao je pred sutkinjom Teom Budimlić sin pokojnika Jure Adžaip (28). Znao je, dodao je, da su se mama i doktor nakon smrti oca čuli oko povrata novca, ali tek je naknadno saznao da se to i dogodilo.

Prilikom ispitivanja pred USKOK-om 27. prosinca 2018. godine Jure je ipak nešto detaljnije iznio svoja saznanja, ali i u četvrtak rekao da kod njih ostaje. Među ostalim je tada izjavio kako sumnja da je njegov otac umro dosta ranije nego su ih zvali iz bolnice, a sve kako bi se uigranim metodama prikrilo uzimanje mita okrivljenog Bulata.

– Kad smo došli mama i ja po papire i očeve stvari, ja sam snimao razgovor s Bulatom. Majka je tad govorila da krivi sebe jer nije ranije dala novac, a da doktora krivi jer on nije učinio na vrijeme sve što je mogao i trebao. Doktor nije u tom razgovoru spominjao novac kao novac, ali je rekao da se novac ne smije spominjati. S nama je tog dana u hodniku bolnice bila i novinarka Nove TV Ana Malbaša, ali nije ušla s nama u njegovu kancelariju – odgovarao je na pitanja Vinka Ljubičića koji brani Bulata.

Suđenje se nastavlja početkom lipnja.

POSLJEDNJE DODANO: