Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609e8a146f52df706c8b4674/80

Trajni spomen: Ostavština Delmate i Fiamenga uskoro dostupna svim njihovim sugrađanima

Današnjem događaju nazočio je i Mijo Stanić, ravnatelj Festivala klapa Omiš i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Dva velika Splićanina, Jakša Fiamengo i Ljubo Stipišić Delmata, ovo će ljeto u srcu svoga grada dobiti trajne spomene dostupne svim njihovim sugrađanima, baštinicima njihove ostavštine kojom su snažno obilježili splitski i dalmatinski identitet.    

U tijeku su radovi na uređenju prostorija Knjižnice Grad u Zagrebačkoj ulici na broju 4, a čitav projekt nosi naziv „Zavičajna kuća Gradske knjižnice Marka Marulića“. Financijska sredstva osigurao je Grad Split u iznosu od 500 tisuća kuna. - Zaista smo ponosni što ćemo voditi brigu o ostavštini naših velikana i čuvati spomen na njih, ali u tome osjećamo i veliku odgovornost – rekla je prilikom današnjeg obilaska prostorija ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić

Zlatan Stipišić Gibonni rekao je kako se kao član familije osjeća beskrajno zahvalan: – Ljubin  rad nije vlasništvo familije, to je za svih, svatko koga zanima moći će ovdje doći i vidjeti. Znam da bi i njemu najdraže bilo da je završio upravo ovdje, u društvu svog prijatelja iz djetinjstva, Jakše. 

Vrijednu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga donirali su, prema njegovoj želji, njegovi nasljednici, Denis i Maja Fiamengo u listopadu 2019. godine. Zbirka je prenesena iz Fiamengove Radunice, u kojoj je živio i stvarao, u prostore knjižnice Grad i to kao privremeno rješenje. Potom su Gradska knjižnica Marka Marulića i arhitektonski ured ARP Dinka Peračića pripremili projekt uređenja prostora pod nazivom „Piva klapa ispod volta“. Ideja je da Fiamengova knjižna ostavština posluži kao osnova za pokretanje Pjesničko-glazbenog zavičajnog odjela, polazeći od činjenice kako je Split iznjedrio brojne glazbene i pjesničke velikane koji su izišli iz lokalnih okvira i postali kulturno blago cijele Hrvatske. Prostor obilježen brojnim voltima, iznutra i izvana te Fiamengovi stihovi, toliko puta klapski izvedeni, poslužili su za inspiraciju.

Nedugo zatim, rodila se ideja i o uređenju i opremanju spomen-sobe Ljube Stipišića Delmate, također u sklopu Knjižnice u Zagrebačkoj ulici. Tako bi se Split „zahvalio, poklonio i odužio predanom, marljivom vizionaru i plodnom stvaratelju, čuvaru-zaštitniku dalmatinskog entiteta i identiteta“ jer „opus Ljube Stipišića svojevrsna je narodska povist ovoga podneblja zapisana stihovima, riječima, notama i bojama“, stoji u njegovoj biografiji „Nima vaki testamenta“ koju je napisala Herci Ganza

Financiranje obje spomen sobe, odnosno uređenje ovih prostorija osigurao je Grad Split, a podsjetimo kako je gradska vijećnica Mirna Kovačić za tu svrhu podnijela amandmane na proračun za 2020. i 2021. godinu, koje je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prihvatio. 

- Naša je dužnost sačuvat njihovu bogatu ostavštinu radi generacija koje tek dolaze. Zbog toga je ovdje naša Gradska knjižnica koja promiče, čuva i stvara nove čitatelje i poznavatelje naše baštine i kulture – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Maja Fiamengo, nasljednica Jakše Fiamenga rekla je kako je obitelj ispunila njegovu želju te kako će na ovaj način njegova biblioteka i dalje živjeti.  

Herci Ganza dodala je kako će Jakšina kamara i šjor Ljubin tinel za svakoga tko voli ovaj grad i tko ćuti dalmatinsku prismu i rič, biti prostor za kojim je Split vapio cijelo vrijeme.   

Uređenje prostorija trajat će tri mjeseca, a potom će se krenuti u opremanje i konačno otvaranje vrata svim građanima. Želja svih uključenih, složili su se danas, je da Zavičajna kuća bude mjesto učenja i proučavanja baštine, ali i mjesto stvaranja novih izričaja generacija koje dolaze, nekih novih pjesničkih i glazbenih velikana kojima će se Split i Dalmacija i dalje ponositi. 

Današnjem događaju nazočio je i Mijo Stanić, ravnatelj Festivala klapa Omiš i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita. 


hr Fri May 14 2021 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .