Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609e8a146f52df706c8b4674/80

Trajni spomen: Ostavština Delmate i Fiamenga uskoro dostupna svim njihovim sugrađanima

Današnjem događaju nazočio je i Mijo Stanić, ravnatelj Festivala klapa Omiš i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Dva velika Splićanina, Jakša Fiamengo i Ljubo Stipišić Delmata, ovo će ljeto u srcu svoga grada dobiti trajne spomene dostupne svim njihovim sugrađanima, baštinicima njihove ostavštine kojom su snažno obilježili splitski i dalmatinski identitet.    

U tijeku su radovi na uređenju prostorija Knjižnice Grad u Zagrebačkoj ulici na broju 4, a čitav projekt nosi naziv „Zavičajna kuća Gradske knjižnice Marka Marulića“. Financijska sredstva osigurao je Grad Split u iznosu od 500 tisuća kuna. - Zaista smo ponosni što ćemo voditi brigu o ostavštini naših velikana i čuvati spomen na njih, ali u tome osjećamo i veliku odgovornost – rekla je prilikom današnjeg obilaska prostorija ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić

Zlatan Stipišić Gibonni rekao je kako se kao član familije osjeća beskrajno zahvalan: – Ljubin  rad nije vlasništvo familije, to je za svih, svatko koga zanima moći će ovdje doći i vidjeti. Znam da bi i njemu najdraže bilo da je završio upravo ovdje, u društvu svog prijatelja iz djetinjstva, Jakše. 

Vrijednu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga donirali su, prema njegovoj želji, njegovi nasljednici, Denis i Maja Fiamengo u listopadu 2019. godine. Zbirka je prenesena iz Fiamengove Radunice, u kojoj je živio i stvarao, u prostore knjižnice Grad i to kao privremeno rješenje. Potom su Gradska knjižnica Marka Marulića i arhitektonski ured ARP Dinka Peračića pripremili projekt uređenja prostora pod nazivom „Piva klapa ispod volta“. Ideja je da Fiamengova knjižna ostavština posluži kao osnova za pokretanje Pjesničko-glazbenog zavičajnog odjela, polazeći od činjenice kako je Split iznjedrio brojne glazbene i pjesničke velikane koji su izišli iz lokalnih okvira i postali kulturno blago cijele Hrvatske. Prostor obilježen brojnim voltima, iznutra i izvana te Fiamengovi stihovi, toliko puta klapski izvedeni, poslužili su za inspiraciju.

Nedugo zatim, rodila se ideja i o uređenju i opremanju spomen-sobe Ljube Stipišića Delmate, također u sklopu Knjižnice u Zagrebačkoj ulici. Tako bi se Split „zahvalio, poklonio i odužio predanom, marljivom vizionaru i plodnom stvaratelju, čuvaru-zaštitniku dalmatinskog entiteta i identiteta“ jer „opus Ljube Stipišića svojevrsna je narodska povist ovoga podneblja zapisana stihovima, riječima, notama i bojama“, stoji u njegovoj biografiji „Nima vaki testamenta“ koju je napisala Herci Ganza

Financiranje obje spomen sobe, odnosno uređenje ovih prostorija osigurao je Grad Split, a podsjetimo kako je gradska vijećnica Mirna Kovačić za tu svrhu podnijela amandmane na proračun za 2020. i 2021. godinu, koje je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prihvatio. 

- Naša je dužnost sačuvat njihovu bogatu ostavštinu radi generacija koje tek dolaze. Zbog toga je ovdje naša Gradska knjižnica koja promiče, čuva i stvara nove čitatelje i poznavatelje naše baštine i kulture – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Maja Fiamengo, nasljednica Jakše Fiamenga rekla je kako je obitelj ispunila njegovu želju te kako će na ovaj način njegova biblioteka i dalje živjeti.  

Herci Ganza dodala je kako će Jakšina kamara i šjor Ljubin tinel za svakoga tko voli ovaj grad i tko ćuti dalmatinsku prismu i rič, biti prostor za kojim je Split vapio cijelo vrijeme.   

Uređenje prostorija trajat će tri mjeseca, a potom će se krenuti u opremanje i konačno otvaranje vrata svim građanima. Želja svih uključenih, složili su se danas, je da Zavičajna kuća bude mjesto učenja i proučavanja baštine, ali i mjesto stvaranja novih izričaja generacija koje dolaze, nekih novih pjesničkih i glazbenih velikana kojima će se Split i Dalmacija i dalje ponositi. 

Današnjem događaju nazočio je i Mijo Stanić, ravnatelj Festivala klapa Omiš i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita. 


hr Fri May 14 2021 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6332ab6d18d1cb6cf18b45d6/80
Foto: Ivana Ivanović

Pronađen 12-godišnjak koji je nestao danas u Splitu

U potrazi su sudjelovale brojne hitne službe, HGSS, potražni pas i policija

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska poslala je obavijest da je pronađen nestali dječak, Luka Moskatelo, koji je tijekom današnjeg dana nestao na području Spinuta. 

Naime, u potrazi na splitskom Marjanu bile su brojne hitne službe, članovi HGSS-a, potražni pas i policijski službenici.

Podsjetimo, riječ je dječaku starom 12 godina. Visok je 150 cm, ima ravnu, svijetloplavu kosu i kestenjaste oči. U trenutku nestanka bio je odjeven u tamnu majicu s kapuljačom i sive hlače te obučen u bijele tenisice.

hr Wed Mar 29 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/642464fd5d796532938b4762/80
Foto: Press

[FOTO] Ministar Banožić u službenom posjetu Ukrajini

Poručio im da i dalje mogu računati na pomoć Vlade Republike Hrvatske

Ministar Banožić kao simbol razumijevanja ratnih strahota poklonio je ukrajinskom ministru obrane Reznikovu repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda

Ministar obrane Mario Banožić boravio je u srijedu 29. ožujka 2023. godine u jednodnevnom službenom posjetu Ukrajini u sklopu kojeg se u Odesi sastao s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini koja već više od godinu dana pruža snažan otpor ruskom agresoru te o pomoći koju Hrvatska upućuje Ukrajini od početka sukoba kako bilateralno tako i kroz multilateralne okvire.

Potvrđeni su prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je ovaj posjet ministra obrane još jedna potvrda podrške Republike Hrvatske Ukrajini.

-S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija. Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskog, ministra Reznikova i drugih lidera opstaje i uspijeva u svojoj borbi, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić poručio je ukrajinskoj strani da i dalje mogu računati na Vladu Republike Hrvatske koja od samog početka ruske agresije pruža sveobuhvatnu pomoć Ukrajini: diplomatsku, političku, financijsku, tehničku i humanitarnu, uključujući i zbrinjavanje izbjeglica, kao i usvajanje svih sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

-Trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u okruženju Republike Hrvatske u jugoistočnoj Europi. Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi, poručio je Banožić.

Istaknuvši važnost nastavka podrške međunarodne zajednice Ukrajini, ministar Banožić je naglasio da su neprihvatljivi zločini kojima svjedočimo u Ukrajini te da Hrvatska podržava rad Međunarodnog suda pravde i pozdravlja ukrajinski Plan od deset točaka za postizanje pravednog mira pri čemu je kao područje buduće suradnje istaknuto razminiranje, poslijeratni oporavak i rehabilitacija vojnika.


Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov zahvalio je ministru Banožiću na posjetu i na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini na njezinom putu za slobodu i neovisnost.

Kao simbol razumijevanja strahota koje proživljava ukrajinski narod, a ujedno i kao podsjetnik na Domovinski rat, ministar Banožić poklonio je ukrajinskom ministru obrane repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda kao i tijelo neaktivirane granate 120 mm koja je za vrijeme Domovinskog rata ispaljena na ministrove rodne Vinkovce. Ministar Reznikov ministru Banožiću darovao je geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju.

Također, izražavajući nadu u što skorije smirivanje ratnih sukoba i slobodu Ukrajine ministri su razmijenili navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia i dres s brojem 10 ukrajinskog nogometnog kluba „Čornomorec“ iz Odese gdje je prikazan i prigodni film.


-Posebno me se dojmio ovaj kratki film koji jasno prikazuje, ali i šalje poruku o povezanosti i razumijevanju između Hrvatske i Ukrajine. Prikazana je snaga,volja i jedinstvo ukrajinskog naroda te se šalje poruka da unatoč ratu, moramo učiniti sve da život nastavi ići dalje, poručio je ministar Banožić.

U sklopu posjeta Ukrajini, ministar Banožić položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu. Posjetio je i školu ronioca gdje je s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice te je posjetio brod ukrajinske mornarice i susreo se s mornarima.


hr Wed Mar 29 2023 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64245e8f5d7965189c8b4591/80
Foto: Crveni križ Split

Održana obuka novih članova Interventnog tima Crvenog križa

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera, a edukatori su bili djelatnici Crvenog križa Split

Na lokaciji ljetnog kampa Volak na Čiovu u Okrugu Gornjem kojim upravlja Gradsko društvo Crvenog križa Solin od 24. do 26. ožujka održana je edukacija novih članova za osnovnu jedinicu Interventnog tima u organizaciji Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su kao edukatori sudjelovali djelatnici Crvenog križa Split.

Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split, održao je edukaciju na temu “Logistika u krizama” gdje je putem prezentacije s detaljnom razradom logističkog djelovanja na terenu od logističke pripravnosti, prikupljanja humanitarne pomoći, odabira skladišta i upravljanja istim, organizacije skadištne dokumentacije, do distribucije humanitarne pomoći, edukacije volontera itd. U iscrpnom izlaganju iznio je i osobno terensko iskustvo djelovanja u krizama i podijelio najvažnije informacije o ovoj temi.

Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih situacija GD Crvenog križa Split, održala je edukacija na teme “Radiokomunikaija” i “Proces procjene situacije i analize stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija”.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera iz gradskih društava Crvenog križa Trogir, Solin Omiš i Makarska.

hr Wed Mar 29 2023 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet Split objavio novi interaktivni prikaz autobusa u stvarnom vremenu

U svakom trenutku možete vidjeti gdje se nalazi autobus koji vam treba

Promet Split uveo je još jednu novinu u sklopu projekta modernizacije prometa.

Klikom na poveznicu u svakom trenutku možete pogledati gdje se u stvarnom vremenu nalazi određeni autobus koji prometuje na autobusnoj liniji od vašeg interesa.

Do spomenute poveznice možete doći i putem web stranice Promet Split i to odabirom padajućeg izbornika linije te odabirom kategorije Interaktivni prikaz autobusa na linijama.  

hr Wed Mar 29 2023 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .