Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5bae63c4cb557a44af8b4bd0/80
Foto: Ilustracija

Vrhovni sud mu smanjio kaznu: Seksualno zlostavljao i prisiljavao maloljetnicu na prostituciju

Time je optuženik (rođen 1962.) pravomoćno proglašen krivim za jedno kazneno djelo trgovanja ljudima i jedno kazneno djelo bludne radnje.

Vrhovni sud danas je na svojim službenim stranicama objavio skandaloznu presudu kojom se čovjeku osuđenom za seksualno zlostavljanje i prisiljavanje maloljetnice na prostituciju smanjuje kazna.

Vrhovni je sud prihvatio dio žalbe osuđenog B.B.-a i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru u pravnoj oznaci jednog djela i u odluci o kazni. 

Time je optuženik (rođen 1962.) pravomoćno proglašen krivim za jedno kazneno djelo trgovanja ljudima i jedno kazneno djelo bludne radnje. Prvostupanjsku je jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 6 mjeseci Vrhovni sud preinačio i optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 4 mjeseca. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Olakotna okolnost što je bio nadrogiran i pijan

U priopćenju Vrhovnog suda se navodi da je "uz kaznu optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora".

Naročito je skandalozno što je Vrhovni sud kao olakotnu okolnost osuđenom uzeo što je bio nadrogiran i pijan.

- Olakotnim je cijenjeno primjereno držanje pred sudom te bitno smanjena ubrojivost. Dijagnosticiran mu je miješani poremećaj osobnosti te štetna zlouporaba kokaina i alkohola. Otegotnim je cijenjena dosadašnja osuđivanost i to zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari - navodi se.

Lagao je da će joj dati ljetni posao, pa joj oduzeo putovnicu i zlostavljao je

Evo što je osuđeni učinio 16-godišnjakinji: - Optuženik je osuđen zbog događaja iz 2019. kad je 16-godišnju djevojčicu obmanom uvjerio da preko ljeta dođe iz susjedne države u Republiku Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao je tamo odvesti i prisiliti na prostituciju. Dovezao je djevojčicu u Republike Hrvatsku i oduzeo putovnicu i novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj mobitel i prijetio. Zabranio joj je da ikome javi gdje je. Zaključao je u sobu apartmana. Osuđen je i jer tu istu noć dirao djevojčicu dok se ona opirala. Prijetio joj da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati. Odgurivala ga je i vrištala. U jednom trenutku iskoristila je njegovu nepažnju i pobjegla.

Bilo je tu i manipulativnog uvjeravanja 16-godišnjakinje da jedino "kao kurva može zarađivati", kako se navodi u presudi.

- Iz logičnog i dosljednog iskazivanja oštećenice proizlazi kako joj je optuženik, kada su prešli BiH granicu i ušli u Republiku Hrvatsku, rekao da ostavi putovnicu otraga i više je ne dira. Ona je shvatila da tu putovnicu ne smije dirati, a kada su došli u apartman on ju je zaključao i rekao da je putovnica kod njega. Tada, u apartmanu, prvi puta je rekao da će zarađivati "… kao kurva i da će raditi kao kurva i da jedino tako može zarađivati…- stoji u presudi.

Osuđeni B.B. je ponavljao prijetnje da će "sve pobiti ukoliko bude ikog zvala da dođe po nju, a kada ga je zatražila da ju vrati kući, odgovorio je da je on u Bosnu ne vraća te da će je uništiti skroz ukoliko bude zvala policiju, da će raditi kao prostitutka i da će morati raditi što joj on kaže ...".

Ipak, Vrhovni sud zaključuje da je prvostupanjska presuda "postupanje optuženika pogrešno pravno označila kao teži oblik kaznenog djela bludnih radnji". 

Sud: To što je imala 16 godina ne znači da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi

Zašto?

- Premda je djevojčica imala 16 godina to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi. Niti optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve (tzv. kvalifikatorne okolnosti). Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u oznaci kaznenog djela bludne radnje - navodi Vrhovni sud.

Dakle, Vrhovni je sud zaključio da 16-godišnjakinja koja je lažima i na prevaru namamljena iz BiH u Hrvatsku, misleći da će dobiti ljetni posao, nije posebno ranjiva zbog svoje dobi i da je bila žrtva tek "osnovnog oblika kaznenog djela bludne radnje".

Smanjili mu kaznu jer su zaključili da nije počinio tešku bludnu radnju

- Vrhovni sud smatra da je pravilno prvostupanjski sud utvrdio kaznu za kazneno djelo trgovanja ljudima (kazna zatvora 3 godine i 3 mjeseca). Zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci djela optuženik je sada osuđen za blaži, odnosno za osnovni oblik kaznenog djela bludne radnje.

Ocijenjeno je da je kazna zatvora od 3 mjeseca primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima. Vrhovni je sud potom primjenom odredba o izricanju jedinstvene kazne za kaznena djela počinjena u stjecaju optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora 3 godine i 4 mjeseca. Ta je kazna primjerena težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika kao počinitelja. Za očekivati je da će se tom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja -  zaključuje Vrhovni sud obrazloženje svoje kontroverzne odluke, piše Index.hr.

hr Thu Sep 09 2021 18:40:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Poljaka u čamcu na napuhavanje otpuhao vjetar, pronašli ga dvije milje od Lokve Rogoznice

50-godišnjak je neozlijeđen te su mu uručeni prekršajni nalozi.
Jučer, oko 18 sati zaprimljena je dojava kako se u moru između Lokve Rogoznice i Pučišća nalazi osoba u čamcu na napuhavanje bez vlastitog pogona, a kojeg vjetar nosi prema otvorenom moru.

Policijski službenici postaje pomorske policije Split, sa službenim plovilom zatekli su neozlijeđenoga 50-godišnjeg državljanina Poljske oko 2 nautičke milje od Lokve Rogoznice te ga izvukli iz mora i doveli do obale.

Zbog sumnje da je 50-godišnji državljanin Poljske svojim ponašanjem ostvario obilježja prekršaja opisanih u čl.133 Pomorskog zakonika (ugrožavanje plovidbe) te čl.35 Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji (neposjedovanje osobnih isprava) uručeni su mu odgovarajući prekršajni nalozi.
hr Wed Sep 22 2021 11:49:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Teška prometna na autocesti A3: Kamionom naletio na pješaka koji je stajao pored vozila u kvaru pa pobjegao s mjesta nesreće, pješak na mjestu poginuo

Pješak je na mjestu preminuo, a vozač je pobjegao s mjesta nesreće.

Teška prometna nesreća dogodila se u srijedu oko 1 sat na autocesti A3 između čvora Buzin i Lučko. U naletu teretnog vozila jedna je osoba smrtno stradala.

Nesreća se dogodila kada je na pješaka koji je stajao pored vozila u kvaru naletio kamion. Pješak je na mjestu preminuo, a vozač kamiona pobjegao je s mjesta nesreće, piše dnevnik.hr

Očevid je u tijeku, a promet se u smjeru istoka odvija lijevom prometnom trakom.

hr Wed Sep 22 2021 08:39:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6149ec966f52df3d358b45ca/80

SPLIT Sudar automobila i automješalice, jedna osoba ozlijeđena!

Na terenu je i Hitna pomoć
Danas popodne, oko 16 sati, u Ulici Domovinskog rata u Splitu došlo je do prometne nesreće.

Prema informacijama s terena, došlo je do sudara osobnog automobila i automješalice. Na terenu se nalazi policija i Hitna pomoć. Jedna osoba je ozlijeđena.

Na mjestu nesreće stvorila se gužva pa je promet otežan. Ukoliko možete, zaobiđite ovu dionicu.
hr Tue Sep 21 2021 16:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/600c0ad06f52df65ad8b456a/80
Foto: DalmacijaNews

Mladić prijetio 20-godišnjakinji pa mu policija u stanu pronašla marihuanu

Riječ je o 25-godišnjaku.
Policijski službenici I. Policijske postaje Split proveli su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijetnje na štetu 20-godišnjakinje.

U sklopu istraživanja je obavljena pretraga stana kojeg koristi u Splitu kada je pronađeno 105,21 grama marihuane. Uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijetnja i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan je pritvorskom nadzorniku.
hr Tue Sep 21 2021 10:38:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .