Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6298a86f18d1cb254a8b46a2/80

Puljak: "Zahvaljujući našem projektu, Split je dobio 4 milijuna kuna za solarne elektrane"

Kuzmanić najavio solarne elektrane na Gripama i na Poljudu

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u četvrtak je na konferenciji ta medije poručio:

- U samo deset mjeseci na čelu Splita osmislili smo, pripremili, prijavili i dobili EU projekt za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, za koji je Split dobio četiri milijuna kuna. Zahvaljujući našem projektu SuSTainable, na 14 javnih zgrada, deset škola, tri vrtića i dvoranu KK Split bit će instalirani solarni paneli. Naša je ambicija da Split postane zelen i moderan grad, predvodnik ekoloških trendova, a projekti vezani uz solarnu energiju su tek početak.


Svim građanima Splita, pojasnio je, bit će omogućeno da sami procijene solarni potencijal svojih krovova, zgrada i kuća, najavivši i da će Grad izraditi poseban softver koji će im olakšati planiranje i projektiranje.

- Jedan dio tog softvera je već izrađen. Pri kraju je proces izrade solarne karte grada Splita, koja bi građanima kroz jednu interaktivnu mapu omogućila da u svakom trenutku mogu izračunati isplati li im se instalirati solarnu elektranu na svoje krovove. U suradnji sa Sveučilištem i fakultetima softver ćemo proširiti na planiranje i projektiranje ovakvih projekata -  rekao je Puljak. 


Kandidat za zamjenika gradonačelnika Antonio Kuzmanić najavio je da će, u suradnji s Javnom ustanovom športski objekti, postaviti solarne elektrane na veliku dvoranu Gripe, čime bi potpuno zadovoljiili potrebe sportsko-rekreacijskog centra Gripe. Prema njegovim riječima, osim ekološkog aspekta solarne elektrane na Gripama, značajan je i onaj financijski, budući da će donijeti velike uštede.

- Svjedoci smo velikog poskupljenja svih energenata, a solarnom elektranom Gripe će postati samoodržive, bez potrebe za vanjskom nabavkom električne energije -  rekao je Kuzmanić. 


Otkrio je i da su sa gradskom tvrtkom Stanouprava tijekom mandata već započeli razgovore o pripremi projekata za zgrade kojima upravlja i koje to žele, s ciljem da građanima pomognu pri postavaljanju solarnih elektrana.

- Na sličan način Split parking planira postaviti solarne ćelije na sve javne garaže i dio javnih parkinga, što bi uz proizvodnju električne energije, omogućilo i njezinu distribuciju prema drugim javnim ustanovama u vlasništvu grada -  kazao je kandidat za dogradonačelnika. 


Podsjetio je i na planiranu obnovu Poljuda, istaknuvši da je jedan od izglednih modela financiranja sustav EU fondova koji zahtijevaju tvz. zelenu komponentu.

- Već smo izradili idejni projekt postavlja solarnih elektrana na pomoćnim terenima i parkiralištima u okolici Poljuda, a procjenjuje se da bi se na taj način moglo proizvesti i do 1,5 megavat struje -  rekao je Kuzmanić. 


hr Thu Jun 02 2022 14:09:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .