Pregovori o ZOR-u nastavljaju se sutra, sindikati nejedinstveni

Pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) nastavljaju se sutra, a nakon sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava sindikalni čelnici su demonstrirali nejedinstvo u vezi pojedinih pitanja, poput otkaza kod poslodavaca s manje od pet zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ponovno se usprotivio mogućnosti da mali poslodavac otkaže ugovor o radu bez obrazloženja, zbog čega na prošlotjednom sastanku nije želio potpisati zapisnik sjednice.

S druge strane, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević smatraju da se treba pregovarati o paketu, te na kraju vidjeti je li to prihvatljivo za sve tri strane.

Novosel je ustvrdio je da ništa neće biti usuglašeno dok se u konačnici ne vidi cjeloviti prijedlog novog ZOR-a koji će biti upućen u drugo saborsko čitanje.

Također je demantirao medijske špekulacije da je usuglašen paket po kojem bi sindikati pristali da se zaposlenicima kod malih poslodavaca mogu davati otkazi bez obrazloženja, a poslodavci su ustuknuli kod preraspodjele radnog vremena i agencijskog zapošljavanja.

To nije usuglašeno između sindikata i poslodavaca, kao ni u potpunosti na samoj sindikalnoj strani, rekao je Novosel. Dodao je da se danas razgovaralo uglavnom o godišnjim odmorima.

Matijašević je pak razmimoilaženje sindikata komentirao riječima “svi imamo različite stilove i umjesto da nam u fokusu bude meritum stvari, svoj ego hranimo nevažnim stvarima”.

Zamjerio je Severu da nije rekao “potpunu istinu” kada se žalio da njegovo izdvojeno mišljenje u vezi otkaza kod malih poslodavaca nije moglo ući u zapisnik.

– Osobno sam bio za to da se izdvojeno Severovo mišljenje navede u zapisniku, ali u potpunosti. Tako da je, najblaže rečeno, nekorektno par trenutaka nakon sastanka iznijeti neistine – ustvrdio je Matijašević.

Sever je, međutim, ustrajao u tvrdnji da je prilikom glasovanja ostao usamljen dodavši kako se i danas tumačilo da se radi o paketu, pa ne bi trebalo razgovarati o izdvojenim mišljenjima. – Ključ je u tome da se na ovakav način ne bi trebalo pregovarati – ističe Sever.

Podsjetio je da su se sindikati o zajedničkim stavovima dogovorili prije pregovora, pa se o tome trebalo voditi računa i kad se pregovaralo.

Trenutno je među sindikatima različito mišljenje oko jednoga pitanja, a možda će ih biti još jer se će se otvarati nova pitanja, kaže Sever koji procjenjuje da će se tek sada pregovori zakomplicirati.

– Zajedništvo je poželjno, ali ne po svaku cijenu, jer ako bi to značilo da moramo prihvati davanje otkaza bez obrazloženja kod poslodavca koji zapošljava do pet zaposlenika – to je cijena zajedništva koju ne želimo platiti – poručio je Sever.

POSLJEDNJE DODANO: