Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63bd57185d796596938b459b/80

Projekt SuSTainable: Split postaje „zeleni“ grad, uštedjet će se 100.000 eura godišnje

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada

Grad Split danas je predstavio projekt „SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita“.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada kako bi se iskoristila sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, povećat će se za 795 MWh godišnje, a smanjit će se emisije CO2 za 186 tona godišnje, osigurati stabilnost napajanja električnom energijom i povećati energetska neovisnost objekata te ublažiti klimatske promjene.

Objekti na kojima će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane su osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama. Projekt, koji je započeo u svibnju prošle godine, trebao bi biti završen do kraja travnja 2024.

- Imamo ambiciju postati predvodnik modernih, zelenih trendova. Ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Ovo je jedan od projekata u tom smjeru - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Na području grada trenutno je instalirano svega desetak integriranih sunčanih elektrana i to mahom na privatnim kućama, pa je jasno da se tu krije golem prostor za napredak po pitanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tim više što Split ima takvu klimu da bi prosječno, po metru kvadratnom godišnje, mogao dobivati 1500 kW električne energije. Grad Split već je započeo priču sa solarnim panelima, no ovaj projekt donosi značajniji iskorak u tom pravcu.

- Mi smo već kroz fondove EU kroz energetsku obnovu javnih zgrada instalirali solarne panele na osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak, a ovaj novi projekt prijavile su gradske službe u suradnji s razvojnom agencijom Grada Splita RaST - izvijestila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita.

Na konkretnom je primjeru naglasila prednost uvođenja ovakvog oblika proizvodnje energije.

- U Osnovnoj školi Mertojak solarni paneli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura, što je više od polovice samog računa energenata te škole. Sada, u sklopu novog projekta, na 14 javnih objekata novi solarni paneli će nam godišnje donijeti uštedu od oko 100.000 eura.

Projekt „SuSTainable“ financiraju države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna je vrijednost projekta 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja iznosi 85%. Trenutno je u tijeku proces odabira izvođača radova, nakon čega slijedi uvođenje izvođača u posao, što bi se trebalo dogoditi već u veljači.

- Grad Split dobio je bespovratna sredstva za ovaj projekt i prijavio se sam, a ići samostalno u ovakvoj konkurenciji potvrđuje kvalitetan rad. Mi smo resorno ministarstvo i koliko naši korisnici dobro rade na terenu, toliko kvalitetno ćemo mi imati zalog za budućnost financiranja - istaknuo je Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Gradonačelnik Puljak najavio je daljnje korake koji će učiniti grad još modernijim i ekološki osvještenijim.

- Sa Stanoupravom pripremamo projekte za zgrade kojima upravljaju kako bismo našim sugrađanima pomogli pri postavljanju solarnih elektrana. Izrađujemo i solarnu mapu grada Splita koja će građanima pomoći izračunati isplati li im se instalirati solarnu elektranu na svoje krovove. Također, gradska tvrtka Split parking planira postaviti solarne ćelije na javne garaže. Ona će na neki način postati agregat, drugim riječima prihvaćat će svu tu električnu energiju i onda je distribuirati korisnicima. Imamo ideju procijeniti bioplinski i solarni potencijal Karepovca, želimo i zgradu Doma mladih pretvoriti u simbol modernih energija te i na nju postaviti solarne panele, nabavljamo i autobuse na električni pogon... Ovu će godinu obilježiti razvoj mnogih od tih projekata - dodao je gradonačelnik Puljak.hr Tue Jan 10 2023 13:17:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .