Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62ea5a9718d1cbb33d8b456f/80

San Giusto u Vojnoj luci Lora

Zapovjednik broda Palombella ugostit će brojne uzvanike u četvrtak

Talijanski vojni brod San Giusto, povodom druge etape Obrazovne kampanje  pitomaca Dočasničke škole maršala Taranto, doplovit će do Vojne luke Lora u Splitu gdje će boraviti od 4. do 8. kolovoza.

Na prijemu u četvrtak će sudjelovati Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, Savjetnica Splitsko-dalmatinskog župana Ana Buličić Krespi, Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, Počasna konzulica Italije u Splitu Maja Medić, Počasni konzul Italije u Dubrovniku Frano Bongi i Vojni ataše Italije u Beču s delegom za Hrvatsku pukovnik Gerardo Contristano. Goste će dočekati zapovjednik broda Antonio Giuseppe Palombella.

 Brod San Giusto je prvi i jedini brod klase San Giusto, modernizirana verzija klase San Giorgio, a spaja amfibijske sposobnosti s posebnostima školskog broda. Njegovo uobičajeno mjesto zadatka je pomorska baza Brindisi i izravno je odgovorna 3. mornaričkoj diviziji. Prema NATO standardnim nazivima definiran je kao LPD (Landing Platform Dock), to jest amfibijska transportna jedinica opremljena naplavljivim dokom, dizajnirana za iskrcavanje desantnih desantnih trupa u operacijama projekcije s mora.

Ima visoke transportne kapacitete koji postrojbu čine i vrlo svestranom za humanitarnu pomoć, civilnu zaštitu, intervencije u slučaju elementarnih nepogoda u kojima je sudjelovala više puta.

Veliki prostori i smještajni kapaciteti također omogućuju da se koristi kao brod za obuku polaznika Pomorske akademije ili Dočasničkih škola i upravo je u tom kontekstu Brod San Giusto određen za Obrazovnu kampanju 2022. u korist Učenika Dočasničke škole maršala u Tarantu.

151 student, od kojih 35 žena i 116 muškaraca, iz prve će ruke iskusiti aktivnosti koje će Brod San Giusto provoditi na području Sredozemlja, stječući znanja o pomorskim jedinicama i vještine korisne za izvršavanje različitih zadaća. Kampanja je započela 25. srpnja iz mornaričke baze Taranto i trajat će oko 2 mjeseca, s očekivanim dolaskom u Taranto 24. rujna. Brod San Giusto zaustaviti će se na nekoliko lokacija, a pritom će na brod biti pozvani predstavnici lokalnih civilnih i vojnih vlasti. Nakon prvog kratkog zaustavljanja u Trstu krajem srpnja, brod će sutra 4. kolovoza uploviti u Split, gdje će boraviti  od 4. do 8. kolovoza, a potom će isploviti prema budućim destinacijama u  srednjem i istočnom Mediteranu.
hr Wed Aug 03 2022 13:23:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .