Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636d328418d1cb71778b45da/80
Foto: Grad Makarska

Grad Makarska uvodi novu stipendiju za studente, pogledajte o čemu je riječ

Uz dosadašnje 4 od ove godine uvedena je i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku

Nakon stupanja na snagu novog Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija, danas je objavljen i natječaj za 34 studentske stipendije i to u 5 kategorija: uz dosadašnje 4 od ove godine uvedena je i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku. Cilj donošenja novog Pravilnika  je nagrađivanje izvrsnosti  i stvaranje okvira da Makarska postane grad u kojem će studenti lakše pronaći zaposlenje i vraćati se nakon studija.

Ključne novine su da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji te da se uz stipendije za uspješne studente, stipendije iz socijalne skrbi, umjetničke stipendije i stipendije za deficitarna zanimanja uvodi i nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije, moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iznosi stipendija povećani su u dvije kategorije( stipendije iz socijalne skrbi i za uspješne studente), a cilj je sve studente, bez obzira zadovoljavaju li i druge kategorije, potaknuti na izvrsnost odnosno na bolji prosjek ocjena.

Prema novom pravilniku, studenti bi se po završetku studija trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci se javljati na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ukoliko pronađu zaposlenje, imaju obvezu na području grada Makarske raditi u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju Grada Makarske. Ukoliko se ne uspiju zaposliti na području grada Makarske u roku od 6 mjeseci, njihova obveza prestaje. Na taj način Grad Makarska prvi put potiče i povratak studenata u svoj grad u slučaju da postoje slobodna radna mjesta za koja se traži njihova struka. To je veliki zaokret u odnosu na dosadašnju praksu budući su veze studenata i Grada uglavnom završavale prestankom isplate zadnje rate stipendije.

Među ostalim, važnije novine u novom pravilniku su i da pravo na socijalnu stipendiju sada mogu ostvariti i osobe s invaliditetom, ne samo oni slabijeg imovinskog stanja kao i dodatni bodovi koje studenti u svim kategorijama mogu dobiti za studiranje na drugom studiju te za volontiranje.

Ove godine procedura prijave je pojednostavljena na način da se svaki student s jednom prijavom može javiti za više kategorija za koje udovoljava uvjete. Natječaj za dodjelu stipendija od danas je dostupan na Internet stranici Grada Makarske, a rok za prijavu je 15 dana.

Više informacija pogledajte OVDJE

hr Thu Nov 10 2022 18:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .