Papa zatražio oprost zbog zlostavljanja djece u crkvama

Papa Franjo je u petak, prvi put u svome pontifikatu, u ime Crkve “zatražio oprost” od žrtava pedofilije zbog “štete” koju su djeci nanijeli svećenici pedofili, istaknuvši da kazna za to nedjelo mora biti “veoma stroga”.

– Osjećam se pozvan preuzeti na sebe svo zlo koje su počinili neki svećenici, očito manji broj s obzirom na svekoliko svećenstvo, i osobno zatražiti oprost za štetu koju su pričinili spolnim zlostavljanjem djece -istaknuo je Jorge Bergoglio primajući predstavnike Međunarodnog katoličkog ureda za djetinjstvo (BICE) u Svetoj Stolici.

Njegov prethodnik Benedikt XVI. već je zatražio oprost a papa Franjo to još nije učinio, premda je osudio te zločine.

– Crkva je svjesna tog zla. Nećemo ustuknuti što se tiče rješavanja problema i kazne koju ćemo predvidjeti. Naprotiv, dodao je, “mislim da one moraju biti veoma stroge! S djecom se ne smije poigravati!”

Nastavljajući tragom svog prethodnika, papa Franjo se odlučno uključio u borbu protiv pedofilije, ustanovivši nedavno povjerenstvo za zaštitu djetinjstva u kojemu je i nekadašnja žrtva iz Irske, Mary Collins.

Papa je u istom govoru osudio eksperimentalnu pedagogiju i sadašnju “odgojnu manipulaciju”.

– Strahote odgojnog manipuliranja koje smo iskusili u vrijeme velikih genocidnih diktatura 20. stoljeća nisu nestale. One su još aktualne, u raznim oblicima i prijedlozima koji, pod izlikom modernosti, prisiljavaju djecu i mlade da kroče putem diktata ‘jednoumlja’ – upozorio je Papa u rijetko oštroj izjavi osudivši rodnu teoriju.

Papa je od svih koji rade na polju ljudskih prava zatražio da sačuvaju ispravan “antropološki pristup” pred “izazovima” koje obitelji i odgoju donosi “suvremena kultura i mentalitet što ih promiču mediji”.

POSLJEDNJE DODANO: