Šef CIA-e bio u Kijevu, Amerikanci tvrde da ne razmišljaju o vojnoj pomoći Ukrajini

Bijela kuća u ponedjeljak je najavila da će predsjednik Barack Obama uskoro razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, možda već istog dana navečer, te objavila da Sjedinjene Države ne razmišljaju o slanju vojne pomoći Ukrajini, prenosi agencija Reuters.

“Razmišljamo o različitim mogućnostima kako bismo iskazali čvrstu potporu Ukrajini, diplomatsku i gospodarsku”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima.

“Ne razmišljamo aktivno o vojnoj pomoći, ali preispitujemo oblike pomoći koju bismo mogli pružiti”, rekao je glasnogovornik.

Direktor CIA-e John Brennan boravio je ovog vikenda u Kijevu u okviru radnog posjeta Europi, u trenutku kada je istok Ukrajine pritisnut teškom krizom, potvrdio je glasnogovornik Bijele kuće, a prenijele su svjetske agencije.

“Možemo potvrditi da je direktor (CIA-e) ovog vikenda bio u Kijevu”, rekao je Carney na tiskovnoj konferenciji. “Nije uobičajeno da komentiramo putovanja direktora CIA-e, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i pogrešne tvrdnje Rusa usmjerene na ovu agenciju možemo potvrditi da je njen direktor bio u Kijevu u sklopu putovanja po Europi”, dodao je.

U ponedjeljak nešto ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da očekuje objašnjenje Washingtona u vezi s informacijama o takvu posjetu.

“Želimo shvatiti što znače informacije o žurnom posjetu direktora CIA-e Kijevu”, rekao je Lavrov.

 “Zasad nismo dobili uvjerljivo objašnjenje”, dodao je.

Te su izjave “apsurdne”, uzvratio je Carney, istaknuvši da je boravak direktora američke obavještajne agencije u Kijevu dogodio isključivo u okviru njegova “rutinskog” putovanja po europskom kontinentu.

Napetost između Rusa i Amerikanaca dodatno je porasla proteklog vikenda u vezi s teškom krizom koja je zahvatila rusofonski istok Ukrajine. Samantha Power, američka veleposlanica u UN-u, rekla je tako u nedjelju da su napadi oružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine nosili “znak umiješanosti Moskve”.

POSLJEDNJE DODANO: