Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60c6202f6f52df35a98b45a2/80
Foto: DalmacijaNews

Beroš: Uvodimo obvezne edukacije o cijepljenju za zdravstvene djelatnike

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da prelaze na novi pristup kampanji o važnosti cijepljenja - obavezna predavanja i edukacije za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu, uključujući i necijepljene osobe.

Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama i zdravstvenom sustavu, nakon završetka masovne kampanje prelazimo na novi pristup, a to su obavezna predavanja i edukacija za sve osobe, pa i necijepljene, u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš novinarima.

S jednom dozom cijepljeno 81,2 posto, a s obje 71,9 posto zdravstvenih djelatnika

Predavatelji će biti stručnjaci koji će predstaviti najnovije spoznaje i odgovarati na pitanja i tako riješiti eventualne nedoumice onih koji se ne žele cijepiti zbog određenih strahova ili pitanja, dodao je.

Predavanja će biti obavezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu, istaknuo je Beroš koji će svim drugim resorima i sektorima sugerirati sličan pristup.

Procijepljenost među zdravstvenim djelatnicima raste, u ovom trenutku s jednom dozom cijepljeno ih je 81,2 posto, a s obje 71,9 posto. 

- Apsolutno je potrebno, uz kampanju koja traje, u neposrednom kontaktu i komunikaciji naglašavati prednost cijepljenja. Brojni su dokazi da de facto nema smrtnosti kod onih koji su cijepljeni, pogotovo kod onih s obje doze", poručio je Beroš.

Kada je riječ o daljnjim poticajima za cijepljenje, u Ministarstvu zdravstva žele pokazati da se oni odnose i na javni sektor, stoga poduzimaju mjere da organiziraju rad prema epidemiološkim okvirima.

Ministarstvo zdravstva od zaposlenika i posjetitelja tražit će covid potvrdu ili testiranje

Beroš vjeruje da će Ministarstvo zdravstva biti prvo koje će od svih zaposlenika i posjetitelja tražiti covid potvrdu. Za one koji nemaju ili ne mogu imati potvrdu bit će organizirano antigensko testiranje pri ulazu u zgradu.

Građani koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu testirati morat će se pridržavati uobičajenog epidemiološkog okvira.

- To činimo jer želimo i moramo kao resorno ministarstvo pokazati da nema dvostrukih mjerila. Želimo biti prvi koji će omogućiti sigurne uvjete rada svim našim djelatnicima", naglasio je Beroš.

Upitan koliko je zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepljeno odgovorio je da ih ima ispod 35 posto, što je poražavajuće i zbog čega nije zadovoljan.

Također je najavio da će se covid potvrde za one koji su prvi cijepljeni i kojima uskoro istječe rok produžiti na 10 mjeseci.

Upitan preuzima li odgovornost za "fijasko s cijepljenjem", Beroš je poručio kako svoju odgovornost prihvaća, ali  dio odgovornost moraju prihvatiti i oni koji se nisu cijepili jer ne doprinose općem cilju postizanja procijepljenosti, prolongiraju povratak na staro normalno i doprinose mogućem nastanku četvrtog vala epidemije, ali i mogućem produbljenju gospodarske krize.

Na pitanje razmišlja li se da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne jer je to širi problem, navevši primjer pušenja.

Još se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju iako je priprema zakona spremna

Ustvrdio je i kako se još ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja iako je "priprema zakona spremna". 

- Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih", kratko je pojasnio.

Što se tiče epidemiološke situacije, Beroš je naveo kako je u posljednja 24 sata zabilježeno je 110 novih slučajeva zaraze, više nego prošli tjedan, a testirano je 4105 osoba. Postotak pozitivnih u udjelu testiranih je 2,68 posto. 

Najmanje jednom dozom cijepljeno je 45,4 posto odraslog stanovništva, odnosno 37,6 posto ukupnog stanovništva. 

Govoreći o važnosti cijepljenja na sjednici Vlade, Beroš je rekao da po podacima HZJZ-a niti jedna cijepljena osoba u Hrvatskoj nije umrla od posljedica covida-19, To nedvosmisleno dokazuje da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg ishoda. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da nacionalni sustav za izdavanje digitalnih covid potvrdi radi stabilno, a od danas se može zatražiti covid potvrda koja će vrijediti 210 dana. 

Provjera potvrda se provodi na graničnim prijelazima bez teškoća, a do sada je uspješno validirano više od 120.000 potvrda iz 28 država.


hr Thu Jul 08 2021 14:30:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a29fc26f52df3f778b4585/80

Stipe Božić: 'Koliko gradu Splitu vrijede olimpijske medalje?'

Stipe Božić je razočaran prijemom olimpijskih pobjednika
Stipe Božić na društvenim mrežama izrazio je nezadovoljstvo dočekom olimpijskih pobjednika, odnosno time što gradonačelnik nije dočekao olimpijce. Na dočeku se osim gradonačelnika nije pojavio nitko iz Banovine.

- Koliko gradu Splitu vrijede olimpijske medalje? Sudeći po reakciji gradskih čelnika na jučerašnji doček, ništa. Stiže još olimpijskih medalja u Split i zato ima još vremena da ih i gradonačelnik dočeka. Za mene su tuđi uspjesi neizmjerno veselje, pogotovo ako je riječ o splitskim uspjesima.“
hr Sat Jul 31 2021 21:36:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61057c1b6f52df67f18b456b/80
Foto: HGSS Zadar

Zadarski HGSS u dva dana pet puta spašavao dehidrirane izletnike

Zadarska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestila je u subotu kako unatoč njihovim upozorenjima da vrućina ubija, s terena i dalje stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja pa je još jednom pozvala izletnike da sa sobom uvijek nose dovoljno vode.

28.7. tri strana državljana zatražila su pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili su bez vode. U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Ponavljamo da na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidacijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.

30.7. stiže poziv s otoka Paga da je dan prije nestala starija muška osoba, hrvatski državljanin. Osoba je posljednji put viđena oko 19:00 na putu prema plaži. Pokrenuta je potraga kojoj su se priključili mještani, članovi lokalnog DVD-a i lučka kapetanija. Kako osoba tog dana nije pronađena, sljedeće jutro pozvana je i HGSS Stanica Zadar. Odmah na teren izlazi zapovjedno vozilo međutim stiže dojava da je osoba pronađena živa i da je u tijeku medicinsko zbrinjavanje.

31.7. odmah iza ponoći na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar stiže poziv putem Centra 112. Mještanin Novigrada upao je u jamu koja se nalazi u blizini naselja. Policija, vatrogasci i HMP koji su već na terenu traže pomoć HGSS-a pri izvlačenju unesrećenog sa dubine od dvadesetak metara. Na teren izlazi šest spašavatelja. Vatrogasci su već upakirali osobu u nosila pa je, nakon što su spašavatelji pripremili sidrište, odmah krenulo izvlačenje osobe iz jame. Već nakon 10 minuta osoba je predana HMP. Akcija završava u 1:30.

hr Sat Jul 31 2021 18:45:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608d8aa06f52df5f4f8b456b/80
Foto: Pixabay

Na Makarskoj rivijeri trenutno više od 50 tisuća gostiju, približava se rekordnoj 2019. godini

Prema podacima turističkih ureda, na Makarskoj rivijeri trenutno boravi 56 tisuća gostiju
Zadnji srpanjski vikend obilježio je velik broj turista i gužve na cestama. Makarska rivijera gotovo da i nema slobodnih kapaciteta, a prepuni hoteli preporučuju prethodne rezervacije smještaja.

Gotovo sve hotelske kuće trenutno nemaju slobodnih soba. Kako se doznaje u turističkim uredima, malo je slobodnih mjesta i u kućama za odmor i apartmanima.

Po broju turista vodi Makarska s 15.800 gostiju, u Baškoj Vodi gdje se i dalje traži 'krevet više' odmara se 11.500 turista, u Tučepima ih je više od 8000, a u Podgori 5,5 tisuća, dok Općina Gradac ugošćuje više od 6000 gostiju.


hr Sat Jul 31 2021 16:46:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d58f41c29111c854e8b45d5/80
Foto: Freepik

Povučeni sladoledi, jogurt, krekeri… Odakle u njima zabranjeni pesticid?

Nakon što je Dukat objavio da povlači dva jogurta, zbog pesticida je s tržišta povučen i niz sladoleda.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo potrošače o opozivu četiri vrste sladoleda.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza opozvao proizvode Snickers Xtra ice cream bar 66 g – single, Snickers ice cream bar 48 g – 6 pack box, Twix ice cream bar 47 g – single, Twix ice cream bar 34.2 g – 6 pack box, Bounty ice cream bar 39.1 g – 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62 g – single.

Iz Sparovih supermarketa povučeno je pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri

Zbog postojanja pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama koje se koriste u proizvodnji krekera, s tržišta je povučen proizvod Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin.

Što se jogurta tiče, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150 g i Dukatos jogurt naranča cimet 150 g određenih rokova trajanja.

Što je etilen oksid?

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazla i njegova kancerogena svojstva.

Etilen oksida praktički nema u masovnom optjecaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.

Etilen oksid se često koristi u kemijskoj, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji.

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Europska komisija odlučila se na “usklađeni pristup” u provjerama i uklanjanju ovog rizika, piše Kult Plave Kamenice.

Kako su takvi proizvodi završili na policama?

Europska komisija krajem lipnja je ponovno procijenila situaciju, posebno prisutnost etilen oksida u aditivu E410 koji se dobiva od sjemenki rogača. Etilen oksid moga je biti primijenjen kao pesticid za rogač ili sterilizator za priprava ili oboje.

Kako se E410 puno koristi u industriji sladoleda za stabilizaciju sladoleda, počele su pojačane kontrole sladoleda, s nalogom da se povlače samo oni sladoledi u kojima se pronađe nedopuštena razina etilen oksida u konačnom proizvodu. Nadalje, aditiv E410 ne mora biti kontaminiran, ovisi odakle se nabavlja i o kojoj je pošiljci riječ. Iako može biti prisutan u sirovinama, etilen oksid ne mora proći u konačne proizvode, iako neki stručnjaci smatraju da ga se zbog toksičnosti treba iskorijeniti iz cijelog proizvodnog lanca.

Tako su počele akcije povlačenja kontaminiranih sladoleda iz europskih trgovina. Obavijesti o kontaminaciji dolaze preko Koordiniranog sistema brze razmjene podataka (Sciri) a povlačenja se provode pod nadzorom nadležnih agencija EU.

Direktive Vijeća 91/414/EEZ regulira korištenje pesticida u poljoprivredi u EU. Etilen oksid u EU je reguliran uredbom (EC) 396/2005 koja ga definira kao spoj etilen oksida i 2-kloro-etanola. Dopuštena razina za uvoz sezama bila je 0,05 miligrama po kilogramu. U objavi Ministarstva poljoprivrede piše da je kršenje ovih dvaju propisa razlog povlačenja sladoleda iz hrvatskih supermarketa, piše Kult Plave Kamenice.

hr Sat Jul 31 2021 16:16:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .