Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627380cbecdbd1fa838b45a5/80

Predsjednica splitske udruge Srce Dajana Škrobica u povodu Nacionalnog dana cerebralne paralize: "Volonteri su naše najveće bogatstvo"

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati pri čemu je zadatak cijeloga društva osigurati uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unaprjeđenje kvalitete života
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana cerebralne paralize koji se obilježava danas razgovarali smo s predsjednicom splitske udruge "Srce“ Dajanom Škrobicom koja je odgovorila na niz pitanja vezanih uz njihov rad.

Cerebralna paraliza je dijagnoza koja je povezana sa raznim stupnjevima invaliditeta, pri čemu je u Registru osoba s invaliditetom, registrirano 20.939 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze. S obzirom na činjenicu da po nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko 3 posto stanovništva ima neku formu cerebralne paralize, što bi bilo oko 130.000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže forme ove dijagnoze.

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, poteškoće hranjenja, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, pri čemu konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar i/ili fizijatar. Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati pri čemu je zadatak cijeloga društva osigurati uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unaprjeđenje kvalitete života. Upravo je s tim ciljem još 1995. osnovana splitska Udruga osoba sa cerebralnom paralizom "Srce". 

Zašto je bitno postojanje udruge?

- Tijekom svih ovih godina Udruga "Srce“ Split okuplja djecu i mlade osobe s invaliditetom koji se u udruzi druže, bore protiv institucionalizacije i pohađaju različite vrste terapeutskih radionica: radno okupacijsku, psihološku podršku, kreativne, glazbene, dramske i sportske aktivnosti. Kontinuitet svih ovih aktivnosti je važan za očuvanje zdravlja, napredovanje, iskazivanje svojih mogućnosti i jačanje samopouzdanja svih članova Udruge Srce. 

Koliko članova okupljate? 

- Udruga Srce Split danas broji 81 član zajedno s roditeljima. Članovi imaju dijagnoze cerebralne paralize i drugih srodnih dijagnoza. Udruga Srce svoja vrata drži otvorenima svim osobama kojima treba pomoć bez obzira na dijagnoze s kojima se hrabro nose.

Provodite niz projekata nacionalnih i EU. Jedan od značajnijih za vaše članove, sigurno je projekt osobni asistent kojim je osigurana podrška i pomoć tijekom dana...
 
- Svi su nam projekti jako značajni jer utječu na razvoj i ostvarenje naših članova, pružajući im neophodne terapije i radionice. Izdvajamo trogodišnji program financiran sredstvima resornog ministarstva pod nazivom Terapeutske radionice i sportske aktivnosti udruge Srce,  nacionalni program Asistenti u srcu i ESF projekt Srce je sretno III. Program Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva nam je vrlo bitan jer njime osiguravamo hladni pogon udruge. Podržavaju nas Grad i Županija u projektima radne terapije. Projekt osobnih asistenata je jako tražen. Velik broj naših korisnika ima potrebu za asistentom no problem je u plaći koja za asistente nije mijenjana još od uvođenja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Potrebno je povećati i uskladiti plaću kako bi i osobe koje žele raditi kao asistenti što je izuzetno odgovaran i zahtjevan posao bili motiviraniji. 

Udruga djeluje od 1995. Posebno ste posvećeni senzibiliziranju javnosti za potrebe osobe s invaliditetom. Vidite li promjene u društvu kad govorimo o toj temi?

- “Trnovitim putem do uspjeha.“ rekla bi vam kratko. Stalno se educiramo, širimo naše interese i aktivnostima i terapijama naših članova šaljemo javnosti poruke da smo tu, da nas vide, čuju, upoznaju i poslušaju jer imamo puno toga za reći. Zastupamo zagovaračku politiku o pravu na pristupačnost, pravo na inkluziju, pravo na jednaku dostupnost zdravstvenoj zaštiti, pravo na školovanje. Poznate osobe redovito se odazovu  našim kampanjama gdje utječu na veću vidljivost potreba i poteškoća OSI. Društvo kao cjelina treba položiti golemi ispit humanosti i ljudskosti, a mi smo tu da ih usmjeravamo.

Danas se obilježava se Nacionalni dan cerebralne paralize. Što biste izdvoji kao najveće izazove s kojima se vaši članovi i njihove obitelji susreću? 

- Na razini Hrvatske se taj dan obilježava nizom aktivnosti. U Splitu ćemo u Gradskoj knjižnici Marko Marulić predstaviti javnosti svoje aktivnosti kroz dramsko scenski nastup i izložbu svojih radova. Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja. Najveći izazov s kojima se naši članovi susreću je problem prostornog ograničenja Udruge od svega 77m2. Teško nam je organizirati terapije i radionice. Apeliramo i ovim putem na Grad Split i Županiju da omoguće našim članovima adekvatan prostor koji bi im omogućio borbu za jednake mogućnosti i izražavanje. Također, kada govorimo o izazovima, ističem i problem smještaja članova nakon smrti roditelja. Cilj nam je organiziranje stambene zajednice gdje bi naši članovi nastavili živjeti zajedno, u poznatom i sigurnom okruženju.

Možemo li kazati da smo kao društvo socijalno uključeni ili se još uvijek susrećemo s predrasudama? 

- Društvo još uvijek nije uključeno onoliko koliko bi trebalo u ovom modernom i prosperitetnom dobu. Na žalost još uvijek postoje predrasude prema OSI. Smatram da društvo koje ne poznaje probleme OSI treba educirati i osnaživati za drugačiji, prosperitetniji način razmišljanja pa tako i djelovanja.

Projektno financiranje ovakvih programa iziskuje veliku stručnost, puno administriranja i znanja vezanih za vođenje udruge. Kako se s time nosite? 

- Najveće poteškoće u osiguravanju financija je svakako dugi administrativni put od apliciranja, edukacija, pisanja, čekanja rezultata… Planiranje svih aktivnosti ovisi o tom čekanju i neizvjesnosti dobivanja projekta što uzrokuje golemi stres i strah od neuspjeha jer o tome ovisi napredak i zdravlje naših članova. Naš projektni tim jako predano radi na tome i bori se s brojnim, svakodnevnim izazovima provedbe projekata.

U radu se oslanjate i na volontere. Kakav je interes za volontiranje u vašim programima? Što volonteri ističu kao dobit ovakvog rada s djecom s poteškoćama?

- Volonteri su bogatstvo Udruge Srce jer su u kontinuiranom, predanom radu i nesebično daruju svoja znanja i sposobnosti za osobni boljitak svakog člana. Volonteri uvijek istaknu da se dobit u radu s djecom s poteškoćama ne može riječima objasniti. Dobit je davanje potrebitima to se samo može osjetiti, pustiti empatiji, humanosti i nesebičnosti da te nose i učine svoje! Stoga ako imate volje javite nam se i budite naš volonter!
 

hr Thu May 05 2022 09:46:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b318818d1cb43238b45a1/80
Foto: DN

Općina Klis novim projektima ulaže u sigurniji okoliš i digitalizira poslovanje

Investicijom od preko milijun kuna, kroz dva projekta sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, općina dobiva dodatne kamere za promet i ilegalne deponije na sedam novih lokacija, te uvodi potpunu transparentnost proračuna

Općina Klis ove godine kreće u realizaciju čak dva projekta koji će, po realizaciji, podići razinu sigurnosti u prometu na području općine, pridonijeti zaštiti okoliša te potpuno digitalizirati poslovanje Općine. Projekti su dobiveni iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna investicija na području općine Klis iznosi više od milijun kuna, od čega je gotovo 650 tisuća kuna, odnosno 60%, sufinancirano od strane Republike Hrvatske.

Prvi projekt „Prometna sigurnost u Općini Klis“, ukupne vrijednosti preko 800 tisuća kuna, od kojih je gotovo 500 tisuća sufinancirano od države, odnosi se na prometnu sigurnost na području općine, ali i zaštitu prirode od štetnog utjecaja ilegalnog odlaganja otpada. Cilj projekta je osigurati bolje uvjete za stanovnike općine uvođenjem novih kamera za prometno redarstvo na dodatne dvije lokacije, dok će kamere na čak pet novih lokacija snimati „divlje“ odlaganje otpada, kako bi se spriječilo stvaranje ilegalnih deponija izrazito štetnih za okoliš. 

Projekt „Digitalna Općina Klis“, također dio programa Fonda za razvoj naprednih usluga i rješenja jedinica lokalne samouprave svojim stanovnicima, omogućit će potpunu digitalizaciju poslovanja Općine Klis, a stanovnici će imati pregled u svaku potrošenu kunu iz proračuna općine uvođenjem potpune transparentnosti proračuna. Općina će za provođenje projekta izdvojiti 100 tisuća kuna, dok će preostalih 160 tisuća biti sufinancirano od strane države.

- Projekti pred nama su pokazatelj razvojnog smjera kojim Općina Klis već godinama ide, a taj smjer se očituje upravo u stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okružja za sve stanovnike naše, ali i susjednih općina i gradova. Pozdravljamo i dobru praksu omogućavanja javnog uvida u proračun Općine, koju već prakticira nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, jer smatramo iznimno važnim da stanovnici znaju kako se i u koje svrhe javni novac troši u svakom trenutku – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, te dodao kako će, osim samog uvida, transparentnost proračuna omogućiti i aktivnije sudjelovanje stanovnika u praćenju aktivnih, ali i finaliziranih projekata.

Oba projekta dio su programa „Poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga“ Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Općina u njihovu provedbu kreće već ove godine, dok se realizacija očekuje 2023. godine.


hr Mon May 23 2022 09:02:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b174b18d1cb62208b463a/80
Foto: EMSC

Jutros se osjetio potres s epicentrom pored Makarske, 3,4 po Richterovoj ljestvici

Prijavljenih šteta, provjerili smo, nema
Petnaestak minuta prije 6 sati, Dalmaciju je uzdrmao potres koji je prema prvim informacijama epicentar imao nedaleko Makarske, u Jadranskom moru.

Podrhtavanje je bilo kratko, ali dosta snažno, pišu tako Dalmatinci na stranicama koje su prepoznale potres i zabilježile ga, intenziteta 3,4 po Richterovoj ljestvici.

Prijavljenih šteta, provjerili smo, nema.hr Mon May 23 2022 07:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Javio se i Dinamo: "Potpuna je laž da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima mogu biti uneseni na stadion"

"S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk. Do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa..." - tvrde iz Maksimira
Večeras se priopćenjem javio i GNK Dinamo, želeći "objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk". Prenosimo ga u cijelosti:

- Nakon što cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo tijekom jučerašnje večeri na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama, želimo objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk odigranu 21. svibnja 2022. na stadionu Maksimir.

Mi smo s HNK Hajduk potpisali ugovor o prodaji ulaznica za našu utakmicu, prema kojem je Hajduk preuzeo obvezu distribucije 2 000 ulaznica za tribinu jug maksimirskog stadiona. Prema tom ugovoru, Hajduk je 24 sata prije početka utakmice trebao dostaviti popis navijača kojima su prodali ulaznice. Oni su taj popis dostavili na dan utakmice - u subotu prijepodne. Na popisu je bilo 1397 osoba kojima su prodane ulaznice.

Nadalje, poučeni iskorištavanjem našeg gostoprimstva u prosincu 2021. godine kada je bila najavljena koreografija jednog izgleda, a zatim je nakon ulaska na tribinu napravljena druga koreografija koja potencira mržnju prema našem klubu, mi smo napravili upute za gostujuće navijače u kojima im je objašnjeno sve – od općih informacija o vremenu otvaranja stadiona do onih konkretnih koji se tiču pregleda i unosa transparenata na tribinu. Naglašavamo da je potpuna laž to da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima transparenti mogu biti uneseni na stadion. Istina je da je momcima rečeno kada trebaju doći na ulaz, na koji način trebaju najaviti transparente, u kojem roku, na koju službenu e-mailu adresu se trebaju javiti i slično. S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk. Budući da do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa, ponovno smo pismeno pozvali kolege iz Hajduka da pomognu utjecati na svoje navijače kako bi nam dostavili sve što smo tražili. Opet se nije dogodilo ništa niti su nas kontaktirali. Sat i pol prije početka utakmice iz HNK Hajduk upućen je poziv prema povjereniku za sigurnost GNK Dinamo tijekom kojeg mu je prenesena informacija da Torcida ništa od transparenata nije prijavila te da sa sobom donose veće transparente, bubnjeve i druge navijačke rekvizite. Već u tom trenutku s naše strane dobili su odgovor da im neće biti dopušten unos navijačkih rekvizita jer ih nisu prijavili prema uputama. Predstavnik Dinama je na ulazu u tribinu jug razgovarao s odvjetnikom Torcide koji se nije osobno predstavio i koji mu je usmeno rekao da je Dinamo apsolutno u pravu kod ove odluke. Dolaskom na ulaz u tribinu jug sve već navedeno je ponovljeno, navijači koji imaju ulaznice pozvani su da uđu na stadion bez neprijavljenih transparenata, međutim oni su to odbili. Nakon nekog vremena mirno su napustili zonu ispred stadiona Maksimir.

Podsjećamo javnost na to da je ista ovakva predstava izvedena 2014. godine kada su igrači Hajduka odbili igrati utakmicu s Dinamom jer nismo htjeli prodati ulaznice najrizičnijim navijačima Hajduka, prema kriteriju uspostavljenom od strane policije, u skladu sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Niti šest mjeseci kasnije Hajduk je upravo prema tim kriterijima, zbog kojih nisu igrali utakmicu na Maksimiru, tada prodavao karte svojim navijačima, a što čini i danas.

Nakon što su u prosincu 2021. iskoristili našu korektnost, u ožujku 2022. napali autobus s našim igračima i konvoj s našim navijačima, došlo je vrijeme reći DOSTA – dosta nasilju koje provodi Torcida u svojem djelovanju. Ako to radite po cijeloj Hrvatskoj, to je stvar Koprivnice, Osijeka, Rijeke ili Šibenika, ali u Zagrebu i na stadionu Maksimir nećete. Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja. Nama je svejedno - završava priopćenje potpisano s GNK Dinamo.


hr Sun May 22 2022 22:35:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628a7fa618d1cb9f218b45a2/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Stigla reakcija Torcide Split: "Od države zahtijevamo da pomno istraže cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Dinama i policije"

"Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina"

Na društvenim mrežama osvanula je reakcija Torcide Split na nerede koji su se dogodili u subotu navečer nakon utakmice Dinama i Hajduka. Objavu prenosimo u cijelosti: 

- Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je - po prvi put u povijesti - više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja. Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju.

Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' ovom prilikom podsjeća da je:

- hrvatska policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne 'asistirati njihovim organizatorima' u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion

- hrvatska policija dužna nadgledati provođenje zakona koji, između ostalog, organizatorima utakmica propisuje obavezu da osiguraju normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme

- hrvatska policija dužna osigurati slobodu kretanja i slobodu izražavanja mišljenja hrvatskih građana, kao i njihovog dostojanstva, a ne zatirati ih vlastitim postupcima. Hrana i voda te obavljanje osnovnih fizioloških potreba su minimum i bazične ljudske potrebe, osim ako hrvatska policija ne smatra da navijači iz nekog razloga nemaju prava ni na to.

- hrvatska policija dužna štititi građane Hrvatske, a ne pucati u njih, mlatiti sve što pokazuje znakove života, neselektivno maltretirati suzavcem, cipelariti vezane ljude i pendrecima uništavati njihova vozila. Dužna je i plaćena ponašati se po zakonu, a ne poput bande.

Umjesto toga zajedničkim djelovanjem Policijske uprave zagrebačke i uprave Dinama jučer smo spriječeni u dolasku na utakmicu. Apsurdno je uopće komentirati zahtjeve uprave Dinama oko unosa transparenata na južnu tribinu maksimirskog stadiona, ali zbog javnosti ćemo iznijeti samo neke od njihovih bisera. Primjerice, uprava Dinama je tražila da svi transparenti čije su dimenzije veće od 100x200 cm, osim što su morali biti prijavljeni 48 sati prije odigravanja utakmice, morali su biti uneseni na stadion prije nego što se on službeno otvori i morali su biti postavljeni na tribini (gdje bi ih valjda maksimirski redari trebali čuvati, dok mi ne uđemo na stadion, tamo negdje krajem prvog poluvremena).

Nadalje, iako PU zagrebačka pere ruke od odgovornosti u ovom slučaju, vrijeme dolaska na stadion Maksimir isključivo ovisi o procjeni i postupanju policije koja osigurava trasu kojom se gostujući navijači prevoze do stadiona te ona odlučuje kada će ta kolona navijača krenuti pod policijskom pratnjom s naplatnih kućica na Lučkom. Ne ovisi o Torcidi kada će doći na gostujuću tribini maksimirskog stadiona, već o policiji. Svojim postupanjem PU zagrebačka je samo dala razlog upravi Dinama da ima opravdanje zašto nam zabranjuje unos transparenata i drugih navijačkih rekvizita na stadion, postupajući u ovom slučaju kao produžena ruka uprave Dinama, a s obzirom da je uprava Dinama kontrolirana iz Međugorja, jasno je u kojem ritmu pleše PU zagrebačka.

Uostalom, jednak scenarij vidjeli smo godinama ranije, kada je isti klub kreirao nezakonite i potpuno neosnovane 'crne liste' navijača kojima je priječio pristup stadionu, u čemu su im također asistirali policajci na službenom i neslužbenom platnom spisku Zdravka Mamića.

Nakon odbijanja ulaska na stadion u njihovom ritmu i po njihovim pravilima, svaki ulaz na benzinsku stanicu na autoputu je bio zapriječen od strane policije. Nitko iz policije nije smatrao potrebnim dati informaciju kada će nam dopustiti da stanemo na neku benzinsku crpku ili odmorište. Iako je cijeli dan po priznanju same policije protekao korektno i bez incidenata, umjesto razgovora s navijačima  policija je izabrala zabrane, a vodu, hranu i piće za njih više od tisuću i pol predvidjela po dolasku u Split, valjda. Kao da nije dovoljno da su ih prethodno dulje od pet sati držali gladnima, žednima i bez osnovnih ljudskih i higijenskih uvjeta.

Na opravdani revolt reagirali su nasiljem i upotrebom vatrenog oružja, i to na način o kojem su se nadležne institucije dužne oglasiti.

Nasumično pucanje i ispaljivanje više desetaka metaka u masu, u hrvatske građane kojima su prethodno uskratili osnovna ljudska prava i dostojanstvo, dosad je nezabilježen primjer zloupotrebe policijskog sustava i vrhunac represije kojoj su navijači Hajduka podvrgnuti već godinama. Dosad smo naivno vjerovali da nas barem ne žele i fizički likvidirati. Neuvjerljiva i bizarna objašnjenja o navijačima koji su iz čista mira izvršili desant na benzinsku crpku i mecima koji su se, eto, 'odbijali o pod' valjda dovoljno govore sama za sebe. Treba tek iznova preslušati izmotavanja i bijedne pokušaje kamufliranja na danas održanoj policijskoj konferenciji za novinare.

I čuti notornu laž čak i kada se radi o osnovnim, lako provjerljivim podacima. Nitko od ustrijeljenih građana nije ranjen na famoznoj benzinskoj crpku, nego među kolonom auta zaustavljenih na autocesti.

Treba kazati da se ni nakon smirivanja situacije tretman navijača nimalo nije promijenio, dapače: s dolaskom policijskog pojačanja započinje neselektivno i nasumično udaranje navijača i svih građana koji su se zatekli u blizini, njihovo izvlačenje iz vozila na kišu i bacanje na pod, cipelarenje zavezanih ljudi, bezrazložno uništavanje vozila, teror suzavcem i masovna, neosnovana privođenja. Deseci posve nedužnih građana ozlijeđeni u ovoj bahatoj demonstraciji sile, puno je slomljenih ruku, nogu i glava, a malo tko se usudio čak i prijaviti ranjavanje. Kome, uostalom? I što bi dobio osim privođenja i prijave, možda obećanje da će im policija oprostiti zato što ih je tukla?

O svemu tome ne postoje službeni izvještaji, snimke niti svjedoci, niti smo čuli objašnjenje policijskih šefova, niti - poučeni dosadašnjim iskustvima - očekujemo istraživanje i sankcioniranje odgovornih za grubo prekoračenje ovlasti policijskih službenika. No Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' nikada se neće pomiriti s pokušajem ograničavanja ljudskih prava svojih pripadnika, navijača Hajduka i svih građana Hrvatske.

Svaki udarac nas jača!

hr Sun May 22 2022 20:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .