Article

//www.dalmacijanews.hr/files/631edbc418d1cbe7c18b45f1/80

Tri dana do početka ŠKURA, razgovor s direktoricom festivala Oljom Runjić

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure

U tjednu smo kad odbrojavamo tri dana do početka drugog izdanja međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE. Festival će se od 15. do 17. rujna održati u Šibeniku na nekoliko različitih lokacija, a sve njih će biranim riječima obojiti nagrađivati, neki stari, neki novi autori iz cijele regije. Od Damira Karakaša, preko Miljenka Jurkovića do Monike Herceg i Milene Marković. Od Fride Šarar i Darie Žilić do Almina Kaplana i Marka Vešovića. Sve su to imena koje je u Šibenik dovela (umjetnička) direktorica Festivala, Olja Runjić. Šibenska spisateljica koja je više od majstorice lijepe pisane riječi otkrila je sve o ovogodišnjim Škurama i ponešto o sebi, ali i velikom Stjepanu Gulinu po kojemu prva regionalna pjesnička nagrada nosi naziv, a na čiji su natječaj ove godine pristigle 94 knjige. Finalisti su Selma Asotić ‘Reci vatra‘ (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić ‘Ponornice‘ (Meandar media), 2021.,  Velibor Čolić ‘Emigrantska mantra‘ (Meandar media), 2021.,  te Miroslav Kirin ‘Babanija‘ (Ljevak), 2021., i Nada Topić ‘Majka‘ (Autorsko izdanje), 2022..

- Ovdje se zadnjih 30 godina gusla u iste gusle, politika kontinuirano potencira “nepremostive međusobne razlike”, unatoč činjenici da se razmjena odvija u svim smjerovima, zahvaljujući zajedničkom komunikacijskom sustavu, a to je jezik. Njime odražavamo zajedničku stvarnost, a njezina ubitačnost odraz je ničeg drugog doli niske razine kolektivne pismenosti. Ideja jezika se forsira kao instrument okamenjenog etnonacionalističkog diskurza, domet bi mu trebao biti najbliži granični prijelaz. Za pisca je to pogubno. Upravo to me potaklo na pokretanje prve regionalne pjesničke nagrade u Hrvatskoj - kazala je Olja. 

Ono najvažnije što zanima publiku kad dolazi na festival je – dolaze li svi koji su na popisu programa za ovaj rujan?

- Program je definiran i spreman. Zaista je raznovrstan, skromnom budžetu unatoč i našim nastojanjima da u Šibenik dovedemo neke značajne europske autore, ove godine fokus je na regionalnoj sceni, a na njoj srećom ne manjka izvrsnih pisaca. Za dobar odaziv zaslužnija su moja osobna poznanstva te odjek koji su imale prošlogodišnje Škure, negoli ozbiljna financijska podrška nadležnih institucija. Bojim se da dugoročno nećemo moći izgurati “na mišiće”.   Nakon iznimno posjećenog prvog izdanja, ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora poput Damira Karakaša, koji je prije tjedan dana dobio nagradu 'Meša Selimović' za roman 'Okretište' i na tome mu, naravno, čestitamo. Dolazi nam iz Srbije Milena Marković, sjajna dramatičarka i pjesnikinja, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman- poemu 'Deca'. Milenu će predstaviti Miljenko Jergović za kojeg vjerujemo da ga šibenska publika s nestrpljenjem iščekuje, obzirom da se nismo mogli sjetiti kad je zadnji put gostovao u Šibeniku.

Jergović je prije nekoliko dana dobio dobio nagradu u Austriji, a riječ je o počasnoj nagradi Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HVB) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju. On će u razgovoru s Emirom Imamovićem Pirketom predstaviti svoju zadnju knjigu 'Trojica za kartal’. 

Marija Andrijašević, ovogodišnja laureatkinja T-portalove nagrade za najbolji roman također stiže na Škure.

- Predstavljamo jednog od najvećih živućih pjesnika s ovih prostora Marka Vešovića kojemu su nedavno izašle dvije knjige: “Tri knjige” i  'Razgovori s Markom', koju je uredio još jedan omiljeni pisac iz Bosne i Hercegovine, Almin Kaplan, dobro poznat šibenskoj publici budući da je gostovao na prošlogodišnjim Škurama. 

Nimalo slučajno, festival će otvoriti Frida Šarar, pjesnikinja čija je pjesma 'Jebo vas jezik' bila jedna od najdjeljenijih na društvenim mrežama prošle godine. Upravo je objavila novu zbirku pjesama 'Udaljena jednu stvarnost odavde', u izdanju VBZ-a. Ove godine Škure otvara  i poezija Darije Žilić, Igora Borozana. Monike Herceg, uz majstorice pripovijedanja Đurđicu Čilić, Bobu Đuderiju, Suzanu Matić, Sinana Gudževića i niz drugih autora. 

Posjetitelje bi mogla privući tribina 'Čitanje grada…Šibenik je to'. Zamišljena je kao interaktivna tribina koja će uključiti i publiku kao bismo pokazali da Šibenik nije samo kulisa nego i aktivan sudionik u nastanku književnog teksta kako usmene tako i pisane predaje. 

Pomaže li književnost da pripitomimo zbilju, da je izdržimo? Otvara li mogućnost utjehe, mogućnost ljepšeg kraja. Živimo u vremenu migracija pa se čini da smo svi pomalo autori izgubljenog zavičaja, zato svojevrsni temat festivala “Vlakom prema jugu”. 

- U sklopu pratećeg prograa 'Pronađite publiku’ želimo pružiti priliku svima koji pišu, a nisu imali prilike javno nastupati da to učine na Škurama. Pozvali smo autore da budu aktivni sudionici festivala tako što će dobiti priliku da pročitaju svoje radove. Nekima među njima ovo će biti prvi javni nastup, prvo čitanje pred ljudima. Odaziv je velik, javilo se dosta ljudi iz  Šibenika i cijele županije, iz Zadra, Splita, Dubrovnika, čak iz Beograda. Program će biti u jutarnjim satima u petak, kod krstionice. 

Ono što je također veoma zanimljivo je da je riječ o tek drugom izdanju festivala koji je baš kao i prve ŠKURE privukao velika književna imena iz cijele regije i nekako je u skladu s maloprije spomenutom pjesmom 'Jebo vas jezik' koja se zapravo još uvijek dijeli po društvenim mrežama. Ovdje govorimo o regiji, književnicima iz zemalja gdje svi govorimo i pišemo međusobno itekako razumljivim jezikom. Znamo sve o ratovima na ovim područjima, ali sve ostaje na tome da nam je taj zajednički jezik, pisana riječ i dalje najjače oružje u druženju naroda.

- Jeste. Kulturna razmjena je važna, posebno za moju, odnosno srednju generaciju koja je bila protagonist raspada nekad zajedničkog kulturnog prostora. No stasale su nove generacije koje boli uvo za moju i tvoju emotivnu prtljagu, kojima je Jugoslavija, odnosno čitav taj kulturni prostor zapravo apstraktan pojam.  Međutim, te generacije međusobno komuniciraju, samo rasterečenije od nas, često na puno prizemnijim frekvencijama i s manje zahtjevnim lirskim elementima. Ovdje se zadnjih 30 godina gusla u iste gusle, politika kontinuirano potencira “nepremostive međusobne razlike”, unatoč činjenici da se razmjena odvija u svim smjerovima, zahvaljujući zajedničkom komunikacijskom sustavu, a to je jezik. Njime odražavamo zajedničku stvarnost, a njezina ubitačnost odraz je ničeg drugog doli niske razine kolektivne pismenosti. Ideja jezika se forsira kao instrument okamenjenog etnonacionalističkog diskurza, domet bi mu trebao biti najbliži granični prijelaz. Za pisca je to pogubno. Upravo to me potaklo na pokretanje prve regionalne pjesničke nagrade u Hrvatskoj. Nagrada 'Stjepan Gulin' je nagrada za autore sa štokavskog govornog područja, a dodjeljuje se, evo, drugu godinu završne večeri Škura. Šibenik  se sam po sebi nametnuo kao idealan ambijent za takav susret;  iznenađujuću širinu i otvorenost - koja već desetu godinu podržava festival kao što je FALIŠ - možemo zahvaliti moru.

I to se pokazalo odličnim potezom s obzirom da je nagrada odlično primljena među pjesnicima već prve godine. Ne samo što je to prva pjesnička nagrada koja se dodijeljuje u Hrvatskoj, a vrijedi za područje cijele regije već je posvečena velikom pjesniku, Stjepanu Gulinu, kojeg su mnogi voljeli i štovali kao autora, ali evo u Šibeniku je on ostao u sjeni zaborava.

Gulin je nezaobilazna figura mojeg intimnog zavičaja. Ne usuđujem se reći da sam ga  poznavala dobro, ali poznavala sam ga dovoljno dugo da znam da bi mu svaka vrsta uklopljenosti bila nepodnošljiva. Sretali smo se zimi u pustoj kalelargi ili nedjeljom kod Sime u Ogrizoviću, na kavi i kolačima. Popušili bi po cigaretu, nerijetko u tišini. Nije se mnogo žalio, pogađalo ga je što su mu knjige slabo zastupljene. Utvaram, bilo bi mu drago ovo s nagradom, i što je Marko Pogačar dobio prvog Gulina. Za štošta nije mario, ali za svoj književni rad jeste. Ja npr. marim za  jeste. Je mi je skroz bez veze.  

Tko je Olja Runjić književnica koja nije nepoznata čitateljima? 

Prvenstveno sam majka mojoj Zoe. S tri objavljene knjige ne doživljavam se književnicom, iako iza svojih knjiga stojim. Zalažem se za što manju vidljivost. Užasavam se javnosti. Ta vrsta socijalne ambicije kod mene kronično izostaje. Pišem kad mi dođe, onda kada više ne nalazim ni jedan izgovor da ne pišem. A dođe mi češće i više nego što objavljujem. U folderu su mi dvije zbirke pjesama, proza i dramski tekst. Ne pišem s lakoćom, borim se s koncentracijom, istovremeno sam opsesivno zaokupljena tekstom. Kad imam vremena. Kad nemam vremena također sam opsesivno zaokupljena tekstom. Još uvijek prednost dajem čitanju. Trenutno sam angažirana kao scenaristica za jednu sarajevsku produkciju. Budući da sam majkom postala u 44. godini ( što zahtjeva stanovitu kondiciju i permanentan angažman) majčinstvu sam posvećena bez ostatka, ali bez potrebe da mistificiram vlastitu ulogu majke.

S osjećajem pripadnosti se teško poistovjećujem. Zadnjih desetak godina živim i radim u trima različtim državama, ne pripadam dovoljno nigdje i svugdje mi je kući. Mjera mog identita svedena je na blizinu mora. Pripadnost na osmijeh moje kćeri. hr Mon Sep 12 2022 09:12:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638904f35d796513258b45c1/80
Foto: Otok Šolta

Na Šolti Adventski Šušur počinje ovoga petka u parku Đardin

Donosimo program za cijeli prosinac

- Pozivamo sve Šoltane, prijatelje, goste da dođu u park Đardin ovog petka, 2. prosinca 2022. na otvaranje Adventskog šušura! - poručuju organizatori. 

Zabavljat će vas Taxi band s početkom u 20:00 h u božićnom ambijentu šoltanskog parka, koje je sasvim sigurno postaje omiljeno okupljalište i zimi! DJ Seppe počinje s programom od 18:00 warm up, kada otvara i Adventska kućica Buffeta Grohote.

Organizatori, TZ Šolta i Općina Šolta u suradnji s udrugama su pripremili bogat zabavni program, zabavljat će vas kako najavismo Taxi Band, DJ SEPPE u petak, a DJ NIKOLA u subotu 3. prosinca. Za gastro trenutke pobrinut će se MO Stomorska (petak) i KUD Šolta (subota), u blagdanskom duhu i ruhu!

Ovog vikenda održava se i malonogometni turnir u organizaciji MNK Maslinica te prvenstvo Hrvatske u klasi DF65 u Rogaču - regata radio upravljanih jedrilica Rogačica u organizaciji ŠRD-a Koralj, a bit će održan i edukativni dio, kada će se moći okušati u upravljanju jedrilicama!

Svakako ne propustite i zabavite se!hr Thu Dec 01 2022 20:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f1f45d7965f0258b4597/80
Foto: Udruga ANST 1700

Izložba radova "Kreativan i poduzetan“ u Mjesecu borbe protiv ovisnosti nastalih tijekom provedbe projekta "Rastimo stvarajući"

Izložbu možete pogledati narednih tjedan dana.

Udruga ANST 1700 u sklopu provedbe projekta "Rastimo stvarajući" organizira izložbu naziva „Kreativan i poduzetan“. Izložba je otvorena u četvrtak 1. prosinca u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, gdje su izloženi radovi nastali za vrijeme provedbe keramičkih radionica i likovnih radionica s mladima.

Svrha projektnih aktivnosti  je stjecanje novih znanja i vještina izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava, kako bi djeca i mladi poboljšali kvalitetu života u skladu sa svojim interesima i sposobnostima te razvili zdrave stilove života.

Program je kreiran prema standardima učinkovitih preventivnih programa i temeljen na rezultatima brojnih istraživanja. Kroz strukturirano i organizirano slobodno vrijeme korisnika provodi se informiranje i edukacija o poduzetništvu kao vještini koja osnažuje zaštitne i umanjuje rizične faktore. Svaka radionica započinje sociopedagoškom igrom, a nakon razgovora o zadanoj temi djeca i mladi prenose iskustvo u nekoj od kreativnih i dramskih radionica.

Informiranjem, edukacijom i diskusijama doprinosimo promjeni stavova i usvajanju vještina i vrlina koje krase poduzetno dijete ili mladu osobu. Osviješteni kreativni potencijali i time pozitivna slika o sebi samom jedan je od važnijih temelja za skladan psihosocijalni razvoj.

Sve navedeno je u konačnici usmjereno jačanju zaštitnih i smanjenju rizičnih faktora za nastanak problema u životima djece i mladih i to na individualnoj, socijalnoj i obiteljskoj razini.

Izložbu možete pogledati narednih tjedan dana.

Partneri na projektu su Osnovna škola Mertojak, Komercijalno trgovačka  i  Obrtno tehnička škola, a Udruga veterana hrvatske ratne mornarice i Gradski kotar Mertojak suradnik. U prostoru Gradskog kotara Mertojak se provode sociopedagoške radionice poticanja poduzetničkih vještina za djecu, a u prostorijama ostalih partnera i suradnika održavaju se kreativne i dramske radionice poticanja poduzetničkih vještina.

Projekt koji se provodi drugu godinu za redom  financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sufinancira Grad Split.

hr Thu Dec 01 2022 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6388b0d35d79654b1e8b469e/80

Koolade remiksirao Gibonnijev hit "Projdi vilo" u izvedbi klape Cambi 

Remiksom u kojem je spojio klapski izričaj i klupsku glazbu, renomirani producent dao je klapskoj pjesmi novu dimenziju
Inspiriran jednom od najljepših skladbi domaće glazbe, "Projdi vilo" u izvedbi Klape Cambi, renomirani glazbeni producent Koolade, složio je brutalan remiks. Poslušajte kako zvuči novo čitanje klapskog izričaja.

R&B i afrobeats groove 
Stilski, ovaj uradak pleše na granici R&B i afrobeats groovea. Pitka i ugodna, ova modernizacija Gibonnijeve skladbe u sjajnoj vokalnoj izvedbi klape Cambi zavest će vas sunčanim vibracijama, unatoč zimskim mjesecima pred nama.

 
Koolade i hip-hop scena
Koolade, višestruki dobitnik Porina, danas uživa legendarni status na regionalnoj hip-hop sceni, ali se uspješno okušao i u ostalim pravcima i stilovima moderne glazbe. 
Krajem devedesetih bio je jedan od resident producenata Blackout Projecta, a neka od najvećih imena domaće i strane hip-hop scene s kojima je autorski i producentski surađivao su: Edo Maajka, Bolesna braća, Elemental, Ghostface Killah iz Wu-Tang Clana, Masta Ace i mnogi drugi. 
Njegov posljednji album "Lovers' Lane", posvećen ljubavnicima, primjer je glazbene širine koju posjeduje i koja se ogleda i u njegovom remiksu klape Cambi.


Cambi, Rajmir Kraljević i tenor Špiro Jurić
Godine 2001., pod umjetničkim vodstvom velikana klapskeglazbe Rajmira Kraljevića, klapa Cambi je u izdanju Scardone objavlila album uživo "Klapa Cambi u Lisinskom" nakon kojeg je uslijedio istoimeni album na kojem se našla i obrada Gibonnijeve "Projdi vilo". Vrijeme je to u kojem klapska pjesma doživljava renesansu.
Vokalni aranžmani Rajmira Kraljevića i danas se čine nedostižni, a u to vrijeme glavni tenor u klapi bio je Špiro Jurić, legendarno ime koje je ostavilo veliki trag u klapskoj pjesmi. 


Dalmacija u videorežiji Kambera (KAMBERizam) i Tibora (TDKM)
Remiks kakav je isporučio zaslužio je i remiksiranu sliku Dalmacije, a za to su zaslužni kadrovi Branimira Kambera. Ovaj Zadranin, humanitarac i kreator sadržaja na svom YouTube kanalu KAMBERizam u sklopu serijala "Hrvatska i ja" obilazi sve dijelove Hrvatske, približavajući njezine ljepote i otvarajući mnoge teme. 
Kadrovi koje je snimio na svojim putovanjima po obali čine okosnicu ovog videospota koji je montirao Tibor, iznimno produktivan predstavik hip-hop scene i član TDK kolektiva


Novo čitanje klapske pjesme
Za kraj, vratit ćemo se na Rajmira Kraljevića. U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, kao svoj najveći uspjeh istaknuo je sljedeće: "Rekao bih da je to nadolazak mlade publike, koja je počela shvaćati kako pjeva klapa, što pjeva bariton, a što drugi tenor."
Koolade je svojim remiksom udahnuo klapskoj pjesmi novi život, dao joj beat koji će je približiti 'sceni' s kojom klapski izričaj inače teško pronalazi zajednički jezik. No, Koolade je uspješno uspio premostiti tu barijeru. 

23 godine nakon što je klapa Cambi, prateći Rajmirovu viziju, prvi put izvela obradu "Projdi vilo" i pokrenula klapsku renesansu, Koolade pjesmi daje novu dimenziju trasirajući put novom čitanju klapske pjesme. Uz ovaj remiks ponovno otkrivamo jedinstvenu ljepotu klapske pjesme.
 hr Thu Dec 01 2022 14:49:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638895955d796583228b45a4/80
Foto: Jakov Matić

Strukovni sajam u Obrtno tehničkoj školi - izvrstan način za upoznati se s elektro zanimanjima!

Važan dio programa strukovnog sajma bit će prezentacija tvrtki iz područja elektronike i računalstva kako bi se učenicima pokazalo zašto su elektro zanimanja sigurno i poželjno zaposlenje

U petak, 02. prosinca s početkom u 13:00 sati u Obrtno tehničkoj školi održat će se Strukovni sajam koji će na jednom mjestu okupiti stručnjake iz područja elektrotehnike i računalstva. 

Kroz predavanja, radionice i prezentacije tvrtki, predstavit će se najnovija dostignuća, nove tehnologije, metode rada u struci kao i mogućnosti zaposlenja u elektro zanimanjima. Učenici Obrtne tehničke škole te njihovi partneri izložit će svoje radove te na taj način predstaviti dostignuća u praktičnim vještinama. Aktivnostima Strukovnog sajma dodatno će se naglasiti važnost i promovirati strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje te će se razmijeniti iskustva i znanja između odgojno-obrazovnih djelatnika i svih uključenih u rad i razvoj djelatnosti u području elektrotehnike i računalstva.

Na okruglom stolu na temu “Zapošljivost u elektro zanimanjima” sudjelovat će predstavnici Hrvatske obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore Splitsko-dalmatinske županije, županijskog ureda za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici škole te vlasnici obrta i tvrtki iz sektora. 

Važan dio programa strukovnog sajma bit će prezentacija tvrtki iz područja elektronike i računalstva kako bi se učenicima pokazalo zašto su elektro zanimanja sigurno i poželjno zaposlenje. 

Strukovni sajam dio je projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektroniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Obrtno tehnička škola Split ujedno je imenovana i Regionalnim centrom kompetentnosti za elektroniku i računalstvo Splitsko dalmatinske županije.

O projektu:

Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog

obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.


U sklopu aktivnosti RCK razvijati će se postojeći redovni programi u sektoru elektrotehnike i

računalstva kroz suradnju sa ostalim strukovnim srednjim školama, visokim učilištima i poslodavcima i obrtnicima iz navedenog sektora, uz podizanje kompetencija učenika za poduzetništvo i razvijanje vještina za uključivanje u tržište rada, potpomognuti uključivanjem gospodarstvenika u obrazovanje kako bi učenici stekli što aktualnije obrazovanje. U sklopu projekta dobivena je suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje „Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom“ te je prijavljena i izrada Standarda zanimanja, Standarda kvalifikacija i kurikuluma za pomoćno zanimanje u području računalstva („računalni operater“).

 

Osim toga u RCK se razvija i modernizira obrazovanje odraslih te uspostavlja podrška svim bivšim učenicima Obrtno tehničke škole koji su postali obrtnici u cilju stalnog napredovanja u struci i stjecanja novih znanja i korištenja modernih alata u struci.


Razvojem i usvajanjem novih znanja i tehnologija RCK će, uz podršku partnera, nuditi podršku svim obrtnicima i poslodavcima u sektoru elektrotehnike i računalstva za razvoj njihovih djelatnosti i metoda rada kao i za edukaciju i usavršavanje njihovih djelatnika. Djelokrug aktivnosti RCK je najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, preko svojih partnera, odgojno obrazovnih ustanova s tog područja i gospodarskih subjekata tih županija. U suradnji sa gospodarskim subjektima navedenih županija ali i kroz suradnju sa gospodarskim i obrazovnim subjektima iz europske unije, uključiti će se u promociju novih i ekološki prihvatljivih tehnologija, promociju modernih alata i uređaja kao i metoda rada.

Trajanje projekta je 48 mjeseci, točnije do 29. prosinca 2023. godine.

Ukupna vrijednost prijekta je 49.978.113,43 HRK, a od toga je sufinancirano sredstvima Europske unije 49.978.113,43 HRK.


hr Thu Dec 01 2022 12:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .