Article

//www.dalmacijanews.hr/files/631edbc418d1cbe7c18b45f1/80

Tri dana do početka ŠKURA, razgovor s direktoricom festivala Oljom Runjić

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure

U tjednu smo kad odbrojavamo tri dana do početka drugog izdanja međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE. Festival će se od 15. do 17. rujna održati u Šibeniku na nekoliko različitih lokacija, a sve njih će biranim riječima obojiti nagrađivati, neki stari, neki novi autori iz cijele regije. Od Damira Karakaša, preko Miljenka Jurkovića do Monike Herceg i Milene Marković. Od Fride Šarar i Darie Žilić do Almina Kaplana i Marka Vešovića. Sve su to imena koje je u Šibenik dovela (umjetnička) direktorica Festivala, Olja Runjić. Šibenska spisateljica koja je više od majstorice lijepe pisane riječi otkrila je sve o ovogodišnjim Škurama i ponešto o sebi, ali i velikom Stjepanu Gulinu po kojemu prva regionalna pjesnička nagrada nosi naziv, a na čiji su natječaj ove godine pristigle 94 knjige. Finalisti su Selma Asotić ‘Reci vatra‘ (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić ‘Ponornice‘ (Meandar media), 2021.,  Velibor Čolić ‘Emigrantska mantra‘ (Meandar media), 2021.,  te Miroslav Kirin ‘Babanija‘ (Ljevak), 2021., i Nada Topić ‘Majka‘ (Autorsko izdanje), 2022..

- Ovdje se zadnjih 30 godina gusla u iste gusle, politika kontinuirano potencira “nepremostive međusobne razlike”, unatoč činjenici da se razmjena odvija u svim smjerovima, zahvaljujući zajedničkom komunikacijskom sustavu, a to je jezik. Njime odražavamo zajedničku stvarnost, a njezina ubitačnost odraz je ničeg drugog doli niske razine kolektivne pismenosti. Ideja jezika se forsira kao instrument okamenjenog etnonacionalističkog diskurza, domet bi mu trebao biti najbliži granični prijelaz. Za pisca je to pogubno. Upravo to me potaklo na pokretanje prve regionalne pjesničke nagrade u Hrvatskoj - kazala je Olja. 

Ono najvažnije što zanima publiku kad dolazi na festival je – dolaze li svi koji su na popisu programa za ovaj rujan?

- Program je definiran i spreman. Zaista je raznovrstan, skromnom budžetu unatoč i našim nastojanjima da u Šibenik dovedemo neke značajne europske autore, ove godine fokus je na regionalnoj sceni, a na njoj srećom ne manjka izvrsnih pisaca. Za dobar odaziv zaslužnija su moja osobna poznanstva te odjek koji su imale prošlogodišnje Škure, negoli ozbiljna financijska podrška nadležnih institucija. Bojim se da dugoročno nećemo moći izgurati “na mišiće”.   Nakon iznimno posjećenog prvog izdanja, ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora poput Damira Karakaša, koji je prije tjedan dana dobio nagradu 'Meša Selimović' za roman 'Okretište' i na tome mu, naravno, čestitamo. Dolazi nam iz Srbije Milena Marković, sjajna dramatičarka i pjesnikinja, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman- poemu 'Deca'. Milenu će predstaviti Miljenko Jergović za kojeg vjerujemo da ga šibenska publika s nestrpljenjem iščekuje, obzirom da se nismo mogli sjetiti kad je zadnji put gostovao u Šibeniku.

Jergović je prije nekoliko dana dobio dobio nagradu u Austriji, a riječ je o počasnoj nagradi Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HVB) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju. On će u razgovoru s Emirom Imamovićem Pirketom predstaviti svoju zadnju knjigu 'Trojica za kartal’. 

Marija Andrijašević, ovogodišnja laureatkinja T-portalove nagrade za najbolji roman također stiže na Škure.

- Predstavljamo jednog od najvećih živućih pjesnika s ovih prostora Marka Vešovića kojemu su nedavno izašle dvije knjige: “Tri knjige” i  'Razgovori s Markom', koju je uredio još jedan omiljeni pisac iz Bosne i Hercegovine, Almin Kaplan, dobro poznat šibenskoj publici budući da je gostovao na prošlogodišnjim Škurama. 

Nimalo slučajno, festival će otvoriti Frida Šarar, pjesnikinja čija je pjesma 'Jebo vas jezik' bila jedna od najdjeljenijih na društvenim mrežama prošle godine. Upravo je objavila novu zbirku pjesama 'Udaljena jednu stvarnost odavde', u izdanju VBZ-a. Ove godine Škure otvara  i poezija Darije Žilić, Igora Borozana. Monike Herceg, uz majstorice pripovijedanja Đurđicu Čilić, Bobu Đuderiju, Suzanu Matić, Sinana Gudževića i niz drugih autora. 

Posjetitelje bi mogla privući tribina 'Čitanje grada…Šibenik je to'. Zamišljena je kao interaktivna tribina koja će uključiti i publiku kao bismo pokazali da Šibenik nije samo kulisa nego i aktivan sudionik u nastanku književnog teksta kako usmene tako i pisane predaje. 

Pomaže li književnost da pripitomimo zbilju, da je izdržimo? Otvara li mogućnost utjehe, mogućnost ljepšeg kraja. Živimo u vremenu migracija pa se čini da smo svi pomalo autori izgubljenog zavičaja, zato svojevrsni temat festivala “Vlakom prema jugu”. 

- U sklopu pratećeg prograa 'Pronađite publiku’ želimo pružiti priliku svima koji pišu, a nisu imali prilike javno nastupati da to učine na Škurama. Pozvali smo autore da budu aktivni sudionici festivala tako što će dobiti priliku da pročitaju svoje radove. Nekima među njima ovo će biti prvi javni nastup, prvo čitanje pred ljudima. Odaziv je velik, javilo se dosta ljudi iz  Šibenika i cijele županije, iz Zadra, Splita, Dubrovnika, čak iz Beograda. Program će biti u jutarnjim satima u petak, kod krstionice. 

Ono što je također veoma zanimljivo je da je riječ o tek drugom izdanju festivala koji je baš kao i prve ŠKURE privukao velika književna imena iz cijele regije i nekako je u skladu s maloprije spomenutom pjesmom 'Jebo vas jezik' koja se zapravo još uvijek dijeli po društvenim mrežama. Ovdje govorimo o regiji, književnicima iz zemalja gdje svi govorimo i pišemo međusobno itekako razumljivim jezikom. Znamo sve o ratovima na ovim područjima, ali sve ostaje na tome da nam je taj zajednički jezik, pisana riječ i dalje najjače oružje u druženju naroda.

- Jeste. Kulturna razmjena je važna, posebno za moju, odnosno srednju generaciju koja je bila protagonist raspada nekad zajedničkog kulturnog prostora. No stasale su nove generacije koje boli uvo za moju i tvoju emotivnu prtljagu, kojima je Jugoslavija, odnosno čitav taj kulturni prostor zapravo apstraktan pojam.  Međutim, te generacije međusobno komuniciraju, samo rasterečenije od nas, često na puno prizemnijim frekvencijama i s manje zahtjevnim lirskim elementima. Ovdje se zadnjih 30 godina gusla u iste gusle, politika kontinuirano potencira “nepremostive međusobne razlike”, unatoč činjenici da se razmjena odvija u svim smjerovima, zahvaljujući zajedničkom komunikacijskom sustavu, a to je jezik. Njime odražavamo zajedničku stvarnost, a njezina ubitačnost odraz je ničeg drugog doli niske razine kolektivne pismenosti. Ideja jezika se forsira kao instrument okamenjenog etnonacionalističkog diskurza, domet bi mu trebao biti najbliži granični prijelaz. Za pisca je to pogubno. Upravo to me potaklo na pokretanje prve regionalne pjesničke nagrade u Hrvatskoj. Nagrada 'Stjepan Gulin' je nagrada za autore sa štokavskog govornog područja, a dodjeljuje se, evo, drugu godinu završne večeri Škura. Šibenik  se sam po sebi nametnuo kao idealan ambijent za takav susret;  iznenađujuću širinu i otvorenost - koja već desetu godinu podržava festival kao što je FALIŠ - možemo zahvaliti moru.

I to se pokazalo odličnim potezom s obzirom da je nagrada odlično primljena među pjesnicima već prve godine. Ne samo što je to prva pjesnička nagrada koja se dodijeljuje u Hrvatskoj, a vrijedi za područje cijele regije već je posvečena velikom pjesniku, Stjepanu Gulinu, kojeg su mnogi voljeli i štovali kao autora, ali evo u Šibeniku je on ostao u sjeni zaborava.

Gulin je nezaobilazna figura mojeg intimnog zavičaja. Ne usuđujem se reći da sam ga  poznavala dobro, ali poznavala sam ga dovoljno dugo da znam da bi mu svaka vrsta uklopljenosti bila nepodnošljiva. Sretali smo se zimi u pustoj kalelargi ili nedjeljom kod Sime u Ogrizoviću, na kavi i kolačima. Popušili bi po cigaretu, nerijetko u tišini. Nije se mnogo žalio, pogađalo ga je što su mu knjige slabo zastupljene. Utvaram, bilo bi mu drago ovo s nagradom, i što je Marko Pogačar dobio prvog Gulina. Za štošta nije mario, ali za svoj književni rad jeste. Ja npr. marim za  jeste. Je mi je skroz bez veze.  

Tko je Olja Runjić književnica koja nije nepoznata čitateljima? 

Prvenstveno sam majka mojoj Zoe. S tri objavljene knjige ne doživljavam se književnicom, iako iza svojih knjiga stojim. Zalažem se za što manju vidljivost. Užasavam se javnosti. Ta vrsta socijalne ambicije kod mene kronično izostaje. Pišem kad mi dođe, onda kada više ne nalazim ni jedan izgovor da ne pišem. A dođe mi češće i više nego što objavljujem. U folderu su mi dvije zbirke pjesama, proza i dramski tekst. Ne pišem s lakoćom, borim se s koncentracijom, istovremeno sam opsesivno zaokupljena tekstom. Kad imam vremena. Kad nemam vremena također sam opsesivno zaokupljena tekstom. Još uvijek prednost dajem čitanju. Trenutno sam angažirana kao scenaristica za jednu sarajevsku produkciju. Budući da sam majkom postala u 44. godini ( što zahtjeva stanovitu kondiciju i permanentan angažman) majčinstvu sam posvećena bez ostatka, ali bez potrebe da mistificiram vlastitu ulogu majke.

S osjećajem pripadnosti se teško poistovjećujem. Zadnjih desetak godina živim i radim u trima različtim državama, ne pripadam dovoljno nigdje i svugdje mi je kući. Mjera mog identita svedena je na blizinu mora. Pripadnost na osmijeh moje kćeri. hr Mon Sep 12 2022 09:12:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633b0e6e18d1cb880b8b457e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Lutkarskim mjuziklom “Put oko svijeta” započeo Dječji tjedan u Solinu

Bajkoviti i edukativni tjedan u Solinu

Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava ovaj tjedan s posebno osmišljenim sadržajima kojima je u cilju promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, u obitelji i lokalnoj zajednici.

I ove se godine Grad Solin rado pridružuje obilježavanju Dječjeg tjedna. Obilježavanje je krenulo danas u Gradini gdje se u 17:30 sati održala predstava za naše najmlađe pod nazivom  “Put oko svijeta” u izvedbi Produkcije Z. Predstava je izvedena u formi lutkarskog mjuzikla koja je djecu upoznala  s kontinentima kroz pjesmu i priču.

Ulaz je za svu djecu bio besplatan.  Veselje se nastavilo i nakon predstave kada je slijedilo malo iznenađenje za sve prisutne!

Sljedeće izvedbe povodom dječjeg tjedna su na rasporedu  u srijedu i četvrtak, 5. i 6. listopada. Kada se organizira “Uru o’ priče” u središnjoj i u sva tri ogranka knjižnice (Vranjic, Mravince-Kučine i Sveti Kajo).

Ovim projektom, osim što se najmlađima pruža užitak slušanja priča u knjižnici – mjestu koje čuva i pruža priče svim uzrastima, želi se stvoriti navika posuđivanja i čitanja knjiga. Jako je važno poticati ljubav prema pisanoj riječi od najranije dobi kako bi se ne samo potaknula mašta i empatija, već proširio vokabular i utabao put prema budućim čitateljima i ljubiteljima knjige.

 - Oživimo bajkovite svjetove i uživajmo u ljepoti riječi. Djeco, dođite! – poručuju organizatori.

hr Mon Oct 03 2022 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633aeef818d1cb76068b46d3/80
Foto: Tea Begovic

xSTatic razbudio splitsku urbanu scenu: Vrhunski graffit i radovi oživjeli Gripe, Dom mladih ispunjen publikom i dobrim vibracijama!

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji

Ni jugo ni kiša nisu imali šanse kontra vala kreative i energije koje je na Gripam a i u Domu Mladih producirao jedini splitski festival urbane kulture– xSTatic. Više od 60 graffiti umjetnika oslikalo je zidove na nekoliko lokacija na Gripama. Sivilo Gripa oživjelo je prekrasnim radovima, a jedan od posebnih graffita je svakako onaj mladog umjetnika Frane Perišića posvećen Brani–DJ Bronsonu. Posveta Brani, dug je koji je cijela scena, a i sam Split ostao dužan napraviti.

 -Velika mi je čast što mi je dano povjerenje da crtam na xSTaticu, a posebno mi je drago što sam crtao DJ Bronsona za kojeg znamo koliko znači za xSTatic i urbanu kulturu Splita– kazao je Frane čiji rad se nalazina površini iza košarkaškog terena na Gripama.

 Domaća umjetnica Tea Jurišić na zidu pored košarkaške dvorane oslikala je najslavnije Stanovnike splitskih Gripa – paunove!

 - Prije par mjeseci prespavala sam kod sestre koja je živjela odmah pokraj tvrđave Gripe. U 4 ure su me iz sna trgnuli glasni krikovi s ulice, nešto slično zvuku vuvuzela! U to vrijeme sam oslikavala zid svoje srednje škole i u cik zore izlazim Na ulicu i krećem u pravcu Splita3. Paunovi su me okružili kao šarena povorka i ja sam zbunjeno zvala sestru koja je umirući od smijeha stala objašnjavati priču o paunovima na Gripama koji teroriziraju lokalno stanovništvo .Kad sam par mjeseci kasnije dobila poziv od organizatora xSTatica i skužila da je festival na Gripama shvatila sam da je došlo kao naručeno za dovesti još jednog pauna u kvart. Tako je nastao “Paunov napad” na zidu pored Košarkaškog igrališta koji razbija loptu na dva dijela i hrani mladunče .Lopta ujedno asocira na logo KK Split, tako da smo sve uklopili!.

 Ima tu još puno kreativnih i zanimljivih radova, pa svakako prošećite do Gripa i nađite svog favorita.

 Skate natjecanje održano je u prostorijama SK Kolo gdje su skateri na domaćem terenu odmjerili vještine u Game of skate natjecanju. U užarenoj atmosferi skateri su dali sve od sebe. Kao pobjednik je izašao David Mihalfi iz Mađarske, a natjecalo se 18 skatera iz Hrvatske, Austrije i  Mađarske. Kroz park je tokom dana proslo više stotina gledatelja.

 Amfiteatar Doma mladih je ugostio plesni dio programa. Atraktivno natjecanje All Style Ballte s u organizaciji udruge Underground Society na podij je dovelo vrhunske međunarodne plesače, ujedno i suce koji su odlučivali o najboljem plesaču. Pred brojnom publikom odvijali su se žestoki i nabrijani plesni dueli da bi finala na koncu došli Dedicate iz crewa 2Hot4 Stage iz Srbije i Kelava iz Zagreba iz crewa Yugoslavian Bboys. Pobjedu je za nijansu odnio Dedicate. Mankaze suposlužile za više od jednog potpunog makeovera!.

-Očekivali smo daće, barem na početku, ići sporije dok se ljudine ‘opuste’ šišati pred svima, međutim, kako su sila prva dvojica, Klara i Marin nisu stali do ponoći! Oduševljeni su što su neki momci bili otvoreni napraviti velike promjene, tako da su čak trojica dugu kosu skratili na‘ buzzcut’. Koliko smo popratili, unutar 7 sati šišanja, ošišali smo oko 40 ljudi. Sve u svemu, doslovno smo guštali biti dio xSTatica čiji đir je sličan điru našeg salona ,kaže Marija iz Mankaza. Inače ,sve prikupljene donacije od šišanja proslijedit će se Udruzi sv. Vinka Paulskog za mlade lošijeg imovinskog stanja.

 xSTatic je i ove godine dokazao da kreativnost i mladost pokreću dobre vibre i pozitivne vrijednosti, ali i da je urbana kultura u Splitu i te kako živa i da ima svoju publiku.

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji. 

hr Mon Oct 03 2022 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633ad64718d1cb9e088b45fa/80
Foto: Screenshot

Čarobnjak Willy pjeva Svijetu iz inata

Novi singl je najava drugog albuma Italic pop benda iz Imotskog
Italic pop bend iz Imotskog Čarobnjak Willy više nego produktivno radi i na drugome albumu pa je tako danas izbacio svoj novi singl pod nazivom "Svijetu iz inata".

Laka, pitka pop pjesma koja s već prepoznatljivim okusom Willya izaziva dobro raspoloženje i poziva na ples.

U nastavku poslušajte što Willy poručuje Svijetu iz inata.hr Mon Oct 03 2022 14:32:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633ac7fb18d1cb0d078b4687/80

Island Extravaganza – 15 mladih međunarodnih volontera i ove godine stiglo je na Murter

U subotu, 15. listopada planirana je i akcija prikupljanja knjiga za knjižnice na otvorenom koje će se postaviti uskoro na dva mjesta u Murteru
Već je postala tradicija da Murter početkom jeseni ugosti mlade volontere iz različitih dijelova Europe. I ove je godine riječ o programu Europske snage solidarnosti kroz koji mladi od 18 do 30 godina imaju priliku putovati, volontirati i učiti kroz različite aktivnosti.

Murter i udruga Argonauta su se u ovom programu već pokazali kao dobri domaćini pa su tako i ove jeseni na mjesec dana ugostili 15 mladih iz Portugala, Španjolske, Italije, Francuske i Poljske kroz projekt nazvan „Island Extravaganza“.

Zajednički cilj mladima i Argonauti je doprinijeti lokalnoj zajednici volonterskim angažmanom ovih mladih ljudi pa će tako njihovo „radno mjesto“ do kraja listopada uglavnom biti prva hrvatska arheološka plaža Colentum i brdo Raduč. Na ovim lokacijama će volonteri probijati i uređivati nove staze, uređivati okoliš, organizirati akcije čišćenja, a uz to će imati priliku iskusiti novu nacionalnu kulturu (hrvatsku) i novu lokalnu kulturu (Murter) te prihvatiti vrijednosti kao što su socijalna uključenost, jednake mogućnosti, aktivno građanstvo, solidarnost i tolerancija.

To će svakako utjecati na unaprjeđenje njihovih vještina i kompetencija za osobni, društveni, građanski, kulturni i profesionalni razvoj što će zasigurno rezultirati osnaženim osjećajem samopouzdanja.

U subotu, 15. listopada planirana je i akcija prikupljanja knjiga za knjižnice na otvorenom koje će se postaviti uskoro na dva mjesta u Murteru, a na kojoj će uz lokalno stanovništvo sudjelovati i ovi mladi volonteri iz Europe na način da će i sami donirati po knjigu na svom materinskom jeziku.

Ukoliko želite pratiti rad ovih mladih ljudi ili nam se pridružiti na akciji skupljanja knjiga, pratite društvene mreže udruge Argonauta gdje će biti objavljene sve novosti i tijek provedbe Island Extravaganza projekta.


hr Mon Oct 03 2022 13:32:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .