Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62e92f7718d1cb743a8b45e4/80
Foto: Ivana Ivanović

Požari su dosad zahvatili površine 220% više nego lani

Iako je ove godine uništeno malo manje objekata nego lani, nažalost broj žrtava je veći
Veća je još razlika u površini koju je vatra zahvatila - lani je bilo oko 16.000 hektara, a ove godine gotovo 52.000, što je čak 220% više. Iako je ove godine uništeno malo manje objekata nego lani, nažalost broj žrtava je veći. Ove godine život je u požarima izgubilo 25 ljudi, uključujući vatrogasca Gorana Komlenca.

Požari u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, lokalizirani su. Dvadesetak vatrogasaca saniralo je i čuvalo požarišta tijekom dana. Izgorjelo je 250 hektara, nije stradao nijedan objekt, ali je velika šteta na poljoprivrednim površinama. I dalje se istražuju uzroci požara, no sumnja se da su podmetnuti. - piše HRT.

Uz jadransku magistralu samo zgarište. Vatra je progutala sve na što je naišla, ali srećom ne i objekte. Plamena danas nema, no posla za vatrogasce je bilo. Iza njih je teška noć, ali srećom - bez vjetra.

- Za razliku od raslinskog i zatonskog požara, ovo je bila nešto lakša situacija, s obzirom da je bilo manje ugroženih objekata požarom, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Bilo je lakše uz sve raspoložive zračne snage.

- Bez njih nema ništa. Bez aviona, bez avijacije u nekim ključnim situacijama gdje nam trebaju pomoći, oni su definitivno ti koji su glavni, izjavio je Igor Tomić, JVP Šibenik.

Bez obzira na to, izgorjelo je 250 hektara niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tri požara na području od tri kilometra izbila su u samo pet minuta, što je dovoljno za sumnju. Policija istražuje uzroke, a vatrogasci apeliraju na još jedno:

- Svoje okućnice još uvijek imaju vremena urediti, ukloniti smeće, gorivi otpad, plastiku i ostale stvari kako bi u slučaju da se ovakve stvari ponove situacija vatrogascima bila povoljnija, izjavio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Za njih, čini se, ove godine nema predaha, jer vrućine i suša ne posustaju.
hr Wed Aug 03 2022 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .