Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fe873206f52df71818b458d/80

Nadbiskup Barišić predvodio misu za blagdan Svete obitelji u splitskoj prvostolnici

Nadbiskup je naglasio kako Bog nije došao u svijet idile, nego u svijet konkretnih čovjekovih poteškoća.

„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se izdvojio iz obitelji, iz zajednice koja je važna za nas i koja je put za svakoga čovjeka, put Crkve i društva“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodeći na blagdan Svete obitelji, 27. prosinca, misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili: don Marko Ćubelić i don Nikola Šakić. Misno slavlje uveličalo je pjevanjem nekoliko pjevača Prvostolnog zbora sv. Dujma uz orguljašku pratnju katedralnog orguljaša mo. don Ivana Urlića.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o utjelovljenoj Božjoj Riječi, o Božjoj ljubavi prema čovjeku koja se očitovala u Svetoj obitelji i koja traži svoje očitovanje u svakoj obitelji. U tom je svjetlu istaknuo da je Božja Riječ su-vječna i „istobitna s Ocem. Rođena je od Oca bez majke, kako kaže sveti Augustin, a utjelovio se i čovjekom postao od majke bez zemaljskog oca. Postao je sličan nama u svemu osim u grijehu.“

Nadbiskup je naglasio kako Bog nije došao u svijet idile, nego u svijet konkretnih čovjekovih poteškoća. „Gledajući život Svete Obitelj vidimo da je bila obilježena siromaštvom, odbačenošću, progonom i bijegom od Heroda, potom, neprihvaćenošću, osudom i križem. Toliko je bilo nerazumijevanja unutar same obitelji. Josip i Marija često nisu razumjeli Isusa. Pomalo su ga pratili i vidjeli da trebaju učiti. Opasnosti izvana i nerazumijevanje iznutra zar to ne prati i naše zemaljske obitelji?“

Upozorio je da se o obitelji „mnogo govori i razmišlja ali se nažalost za obitelj malo učinilo i čini. Obitelj je temeljna stanica društva. Svaka obitelj satkana je od žalosti i radosti, od poteškoća i uspjeha. Svjesni smo brojnih poteškoća koje prate naše obitelji od neriješenog stambenog pitanja, nezaposlenosti, nedovoljnih primanja, kredita, pa do različitih bolesti. Potom sve su češće rastave koje su posljedica razorene ljubavi supružnika a koja vrlo često ostavlja trajne posljedice na životu djece.“ Mons. Barišić se sa žalošću osvrnuo na činjenice da neki očevi ne žele priznati svoju djecu i da neke majke žele ukloniti, ubiti čedo u svojoj utrobi. Naglasio je kako se sa spomenutim poteškoćama bave različite institucije ali da to nije dovoljno, za obitelj se treba brinuti cijela društvena zajednica jer je obitelj – kako reče – „božanski utemeljena i u trajnom odnosu s Gospodinom. Bog je stvorio čovjeka  i obitelj te onaj tko ugrožava čovjeka i obitelj suprotstavlja se Bogu i njegovome djelu. Potrebno je obitelj materijalno pomoći ali i sve učiniti da ona ima dušu, da uistinu bude hram ljubavi i svetište života. Te duboke i velike riječi nažalost su često odsutne iz našega života.“

U nastavku propovijedi nadbiskup, protumačivši biblijska čitanja, govorio je o Abrahamovoj i Sarinoj vjeri, o vjeri starca Šimuna i Ane, o Marijinoj i Josipovoj vjeri kao „svjetlu koje nam daje usmjerenje u našim tamama i poteškoćama da ih možemo nadvladati. U starcu Šimunu vidim naše bake i djedove koji s čežnjom iščekuju primiti u naručje svoju unučad ali nažalost mnogi odu s ovoga svijeta a da nisu doživjeli tu radost. Iznimno je važno da obitelj bude svetište života i hram ljubavi.“ Upozorio je da je ponekad riječ o slaboj vjeri koja ima za posljedicu brojne poteškoće s kojima se ne znamo nositi. „Vjera nam možda tinja, nije dovoljno jaka pa se lomimo i padamo pod poteškoćama. Potrebno je uliti ulja u naše uljanice vjere. To je molitva, riječ Božja i nedjeljna misa. Hrvatska obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Pomoći će nam to riješiti se brojnih problema i nevolja, stvoriti povjerenje jednih u druge te ćemo ljubav koju primamo od Gospodina širiti dalje.“ Podsjetio je na Isusove riječi: „Gdje su dvojica ili trojica okupljeni u moje ime, tu sam ja“ te dodao: „Gospodin brak vidi kao najjači znak svoje ljubavi i svoju prisutnosti među nama. Zar onda neće hraniti tu ljubav i blagoslivljati? Obitelj je božanski dar koji trebamo štititi i čuvati.“

Pred kraj svoje propovijedi pozvao je roditelje da što više vremena provode sa svojom djecom i da odgoj ne prepuštaju drugima. „Netko reče da brojni roditelji imaju djecu, a da mali broj djece ima roditelje. Ima u tome malo istine jer danas je došlo do loma odnosa između roditelja i djece. Nije dovoljno dati im fizički život nego im je potrebno utkati vrednote i smisao života. Nije dovoljno kupiti im igračke, potrebno se s njima igrati i biti im prisutnost. Dok danas slavimo Svetu obitelj, gdje otkrivamo po problemima da smo slični pa i isti, budimo slični i po svetosti koju Sveta obitelj ima ostvarenu u izvrsnom obliku. Kao svetište ljubavi i hram života pozvani smo živjeti tu svetost. Neka Gospodin umnoži našu vjeru da bismo mogli biti sveta obitelj već sada i ovdje“, poručio je nadbiskup Barišić.

Ma kraju mise nazočnima se s nekoliko riječi obratio katedralni župnik don Ante Mateljan. Misu su izravno prenosili: Televizija Jadran, Laudato TV, YouTube kanal i Facebook profil Splitsko-makarske nadbiskupije.

hr Sun Dec 27 2020 12:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600320616f52dfcca38b45f5/80
Foto: D.N.

Zima, zima, led: Na Biokovu minus 12, sutra moguć snijeg duž obale

Najniža temperatura u Hrvatskoj bila je jutros na Biokovu
Subota nam je donijela pravu zimu u Dalmaciji.

U Splitu je izmjereno tek 2 Celzijeva stupnja, na Makarskoj rivijeri 4 stupnja, dok je najniža temperatura u Hrvatskoj jutros bila na Biokovu. Naime, na vrhu Svetog Jure izmjereno je minus 12 Celzijevih stupnjeva.

Visina snijega je oko pola metra, dok je u nanosima visok i do dva metra. Obzirom da je područje pod snijegom i ledom, a određeni dijelovi opasni za vožnju, djelatnici Parka prirode Biokovo i HGSS Makarska zatvorili su lancima prometnicu od raskrsnice Vošac prema Svetom Juri. 

Nastavlja se prava zima i u nedjelju

Na Jadranu će biti kiše, ponajprije na otocima, duž obale i snijega, pri čemu će oborine biti najprije na sjevernom dijelu, a uglavnom poslijepodne i u Dalmaciji.

Prema večeri smanjenje naoblake. Na Jadranu slab i umjeren jugoistočni i istočni vjetar navečer u okretanju na buru i u jačanju. Najniža temperatura zraka od -7 do -3, na obali od -3 do 2 °C. Najviša dnevna većinom od -2 do 3, na Jadranu između 3 i 7 °C.

 
hr Sat Jan 16 2021 18:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2be136f52dfda908b4601/80
Foto: Petar Delaš

HEP demantirao tvrdnje da na potresom pogođenom području vikendom ne rade: "Radimo bez pauze"

Iz HEP-a ističu kako od dana potresa pa do danas rade istim intenzitetom i bez pauze

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u subotu je demantirala dezinformacije o navodnoj obustavi izvedbe priključaka na elektroenergetsku mrežu tijekom vikenda, na područjima pogođenima potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, dodavši kako od dana potresa rade bez pauze.

- Otklanjamo  dezinformacije o navodnoj obustavi izvedbe priključaka na elektroenergetsku mrežu tijekom vikenda na područjima pogođenima potresom. Priključenja na mrežu privremenih smještajnih objekata kao i sanacija i popravak mreže, ekipe HEP ODS-a provode kontinuirano svakoga dana u smjenama i vikendom. -  ističe se u priopćenju HEP-a.

Dodaju kako su broj telefona za ovu svrhu objavili u više navrata, a nalazi se i na službenoj stranici Stožera civilne zaštite RH, koji je zadužen za otklanjanje posljedica potresa.

Zbog interesa javnosti HEP još jednom ponavlja broj - 0800 300 418 i poziva građane, koji trebaju, da nazovu.

- Proteklih dana primijetili smo neodgovorne izjave pojedinaca koje iste koriste u svrhu političke promocije i na taj način dezinformiraju građane i vrijeđaju sve zaposlenika HEP-a. - dodaje se u priopćenju.

Iz HEP-a ističu kako od dana potresa pa do danas rade istim intenzitetom i bez pauze.

Do danas je na mrežu spojeno više od 600 privremenih smještajnih objekata, kažu iz HEP-a.

Napominju da je priključenje kontejnera ili kontejnerskih naselja tehnički postupak koji zahtjeva određeno vrijeme.

- Ponegdje je potrebno napravit izvode iz trafostanice, postaviti kabele koji se na nekim mjestima moraju ukopavati, provesti instalaciju privremenog priključka, ali mi sve činimo da se sve to obavi u najkraćem mogućem roku. - navela je HEP-ova Služba za odnose s javnošću.

hr Sat Jan 16 2021 17:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb5a3e16f2ab8261b8b456c/80
Foto: Pixabay

Dubrovačka bolnica: "Nismo javili za smrt čovjeka i bacili smo stvari bez dozvole"

U bolnici je pokrenut unutarnji nadzor...

Četiri dana muškarac je ležao na patologiji u dubrovačkoj bolnici, a da o njegovoj smrti nitko nije obavijestio obitelj.

Da je preminuo, slučajno je saznala žena, i to preko telefona, a cijelu priču za Dnevnik.hr ispričala je zgrožena snaha preminulog. Kaže da je o svemu pisala ministru Berošu, a u bolnici je pokrenut unutarnji nadzor.

Svekrva o smrti saznala preko telefona

Snaha preminulog kaže da je njezin svekar u bolnicu primljen 2. siječnja zbog moždanog udara.

"Zbog situacije s koronom posjeti nisu dopušteni, znate kako je… Moja svekrva je više puta zvala bolnicu, ali joj je rečeno da će ju, ako bude što novoga, netko nazvati. Čula se s doktorom tog 11. siječnja tijekom dana. Kad je nazvala 14. i pitala kakvo je stanje njezinog supruga, liječnik je pitao: 'Kako vi ne znate?' Pita ona: 'A što ne znam?' Rekao joj je da joj je suprug umro 11. siječnja", priča snaha pokojnika.

Glavna sestra bacila stvari preminulog

Dodaje da im je rečeno da dođu po stvari preminulog. Kako su, kaže, sve saznali u četvrtak popodne, u bolnicu su došli u petak.

"Rečeno nam je da glavna sestra, koja ima stvari, radi od 8 do 3. Kad smo u petak došli, ona nam je rekla da je stvari bacila", govori zgrožena žena.

Ističe da su i otpusno pismo i dokumentaciju pisali s datumom 15. siječnja.

"Nema nikakve ljudskosti. Ovo ne radim ni iz jednog drugog razloga, nego zbog jednostavnog ljudskog dostojanstva. Ovo nije fer, nije ljudski i nije normalno", zaključuje.

Liječnik tražio oprost, kaže da je dežurna liječnica taj dan imala puno posla

Dodaje da je pisala i ministru zdravstva Viliju Berošu, ali i na još neke e-mail adrese u Ministarstvu.

Od osoblja bolnice, kaže, vidjeli su samo glavnu sestru.

"Svekrov liječnik dr. Čerimagić je nakon tog poziva svekrve nazvao natrag i rekao da oprostimo te da je liječnica koja je taj dan bila dežurna imala puno posla", govori snaha preminulog muškarca.

Beroš poslao inspekciju, bolnica priznala propust

Vili Beroš, ministar zdravstva, kaže da je odmah nazvao obitelj preminulog i ispričao se nakon što je proteklog tjedna bolnica u Dubrovniku propustila obavijestiti obitelj o smrti svog pacijenta.

Poslao je inspekciju u bolnicu. Sada su se oglasili i iz bolnice, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovim putem vas obavještavamo da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor Opće bolnice Dubrovnik, na sjednici održanoj 16. siječnja 2021. godine utvrdilo da su djelatnici Opće bolnice Dubrovnik učinili propuste jer nisu obavijestili obitelj pokojnog pacijenta o njegovoj smrti, kao i zbog činjenice što je prilikom izvršavanja uobičajenih radnji oko pokojnika, bez dozvole obitelji bačen dio osobnih stvari istog. 

Iako je bacanje stvari pokojnika rezultat objektivnih okolnosti ovog slučaja, ne umanjujući time ozbiljnost propusta, najdublje izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. 

Opća bolnica Dubrovnik poduzeti će mjere sukladno internim aktima, te će o svemu izvijestiti Ministarstvo zdravstva i nadležne komore. 

Zbog navedenog neželjenog događaja Opća bolnica Dubrovnik iskazuje svoje žaljenje i iskrenu sućut obitelji." - prenosi Index

hr Sat Jan 16 2021 16:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

Ministarstvo: Uvećane plaće zdravstvenim radnicima koji rade s covid bolesnicima

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s covid-19 bolesnicima, dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom Vlade RH, priopćeno je u  subotu iz Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju navedene odluke Vlade, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da svi moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada RH 7. prosinca 2020. Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva, koji pružaju zdravstvenu skrbi oboljelima od bolesti COVID-19, utvrdila posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, a koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19.

Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva, dodaje se u priopćenju.

"Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19 je u isključivoj nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID-19 pacijentima,  i pripada navedeno uvećanje", ističu iz Ministarstva. 

„Vlada RH i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji skrbe o oboljelima od covid-19 uvećaju primanja“, rekao je ministar Vili Beroš. 

„Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog u covid odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi“, dodao je Beroš.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

hr Sat Jan 16 2021 15:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .