Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ec671496f2ab8b5368b45af/80

Križine od subote više nisu 'Respiracijsko-intezivistički centar', rad se ubrzo vraća u normalu

Od ponedjeljka se planira početak premještanja Odjela sa Firula na Križine koje će, po navodima iz splitskog KBC-a, trajati više od tjedan dana.
Povoljna epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji kao zaključak je donijela da bolnica Križine od subote više neće biti 'Respiracijsko-intezivistički regionalni centar za COVID-19' nego se vraća u svoj normalan rad prije pandemije.

Od ponedjeljka se planira početak premještanja Odjela sa Firula na Križine koje će, po navodima iz splitskog KBC-a, trajati više od tjedan dana.

Na Križinama je još hospitalizirano 19 pacijenata, a prvi nalaz pokazao se negativan za njih čak 12. Ukoliko i drugi bude negativan onda će pacijenti biti pušteni iz bolnice.
Oni koji i nakon subote budu trebali i dalje biti u bolnici zbog koronavirusa premjestit će se na Zarazni odjel bolnice.

Iz bolnice su nam kazali i kako su od ranije krenuli operativni program za hitne pacijente i one s većim prioritetom, a kako će se jako brzo krenuti i s normalnim radom na tom polju.
hr Thu May 21 2020 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327ad8daf72d4a658b45b8/80
Foto: Dalmacija News

U prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split s otocima

Jak vjetar stvara visoke valove zbog kojih je nemoguće ploviti
Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo splitsko područje, u prekidu su i sve katamaranske linije prema okolnim otocima. Također, u prekidu su i trajektne linije Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj.

Trajekt Split-Vela Luka-Ubli jutros nije isplovio, ali će danas poslijepodne u 15 sati isploviti iz Splita do Vela Luke na Korčuli no neće produžiti uobičajenu plovidbu do Ubli na Lastovu.

- Katamaranska linija 9604 Split - Hvar - V. Luka - Ubli u prekidu
- Katamaranska linija 9602 Split - Vis u prekidu
- Katamaranska linija 9603 Split - Bol - Jelsa u prekidu
- Trajektna linija 632 Drvenik - Sućuraj u prekidu
- Trajektna linija 638 Makarska - Sumartin u prekidu
- Trajektna linija 604 sa polaskom iz Splita u 10: 30 sati i V. Luke u 15: 00 sati otkazano
- Trajekt na liniji 604 sa polaskom iz Splita u 15:00 sati, prometovati će do luke Vela Luka bez pristajanja u luci Ubli.


hr Thu Dec 03 2020 14:40:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc8e6186f52df7c5d8b4594/80
Foto: CJB

Centar Juraj Bonači predstavio projekt “Za bolji život“: Cilj je povećanje kvalitete života odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalnu uključenost

Projekt “Za bolji život“ jedan je od tri projekta sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda koje provodi Centar
Predstavljen je projekt „Za bolji život - povećanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalnu uključenost“ koji provodi Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u suradnji s Institutom perspektiva ekonomije Mediterana.

Projekt je razvijen u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.– 2020. Cilj projekta je povećati uključenost osoba s intelektualnim teškoćama u društvo širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici. Projektne aktivnosti usmjerene su, osim na odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, i na članove njihovih obitelji te stručnjake koji s njima svakodnevno rade, ali i na širu javnost. Ove aktivnosti podrazumijevaju edukaciju članova njihovih obitelji radi bolje ravnoteže njihovog poslovnog i obiteljskog života, jačanje kapaciteta stručnjaka te senzibilizaciju šire javnosti. 

U sklopu projekta u svrhu povećanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama razvit će se brojni modeli, metode i obrasci koji će osobama s intelektualnim teškoćama, kao i njihovim skrbničkim obiteljima, omogućiti najbolje načine uključivanja u društvo. Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u travnju 2020., a završetak predviđen u travnju 2022., iznosi 929.203,95 HRK. od čega je iznos EU sufinanciranja 85 % (789. 823, 36 HRK).

Snježana Čotić, prof., ravnateljica Centra ustvrdila je kako je u našem društvu još uvijek uvriježen medicinski model poimanja osoba s invaliditetom po kojemu su to osobe ovisne o tuđoj pomoći i naglasak je uglavnom na oštećenju odnosno onom što ne mogu. To uvelike otežava njihovo punopravno uključivanje u zajednicu stoga je i nastao ovaj projekt kako bi proširili postojeću uslugu, a samim time i povećali kvalitetu njihovog života te ukazali kako je malo potrebno da se to i postigne.

Da bi ostvarili cilj, projektom „Za bolji život“ predviđene su određene aktivnosti između kojih je i Program poticanja samostalnosti u svakodnevnom životu kroz koji će se s korisnicima raditi na postizanju samostalnosti u svakodnevnim vještinama kao što su korištenje različitih usluga (frizer, kozmetičar i sl.), održavanje osobne higijene, pripremanje jednostavnijih jela, pravilno nošenje odjeće i obuće, poznavanje novca, kultura kupovanja i dr. Kroz vikend programe i posjete kinu, kazalištu i muzeju, sportsko-rekreativne i hortikulturne aktivnosti doprinijeti će se kvalitetnom provođenju slobodnog vremena korisnika.

Naglasila je kako će osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, projektne aktivnosti biti provedene i u Šibenskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji točnije Ustanovama i udrugama iz navedenih županija koje pružaju usluge odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Aktivnosti će biti usmjerene na međusobno druženje i radionice za osobe s intelektualnim teškoćama kao i na edukaciju stručnjaka koji rade s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama čime će se ojačati njihovi kapaciteti i povećati kvaliteta pružanih socijalnih usluga.

Također, zahvalila se svim vanjskim suradnicima na projektu koji će svojim znanjem i iskustvom uvelike doprinijeti kvaliteti provedbe samog projekta, a to su stručnjaci sa Suvremenog učilišta u Splitu - Aspira, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb te Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Prisutnima su se obratili i Magda Vrvilo, Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Maja Karaman Grbavac, savjetnica iz područnog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu te Alen Jerkunica, dekan Suvremenog učilišta u Splitu – Aspira, koji su iskazali podršku radu Centra i provedbi samog projekta.

Na samom kraju, ravnateljica je istaknula nadu da će projekt doprinijeti prepoznavanju osoba s invaliditetom kao punopravnih građana koji itekako mogu svojim vještinama doprinijeti zajednici samo im treba dati priliku.
hr Thu Dec 03 2020 14:27:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc8e5f96f52df215e8b457a/80

Branka Ramljak ide u utrku za gradonačelnicu Splita!

Više detalja pokušali smo doznati baš kod Branke Ramljak, ali tek nam je šturo potvrdila vijest te kazala kako će više informacija biti poznato javnosti kroz nekoliko dana.
Nekoliko mjeseci ostalo je do lokalnih izbora, politička scena već se podgrijava, u kratkom će razdoblju pred nama biti jasno tko će sve u bitku za mandat na čelu Splita. Dobro obaviješten izvor kaže kako će Vice Mihanović biti kandidat HDZ-a, prvi je službeno 'karte na stol' stavio HSLS-ov Zdeslav Benzon, a u utrku će, doznali smo, i Branka Ramljak, poznato političko lice grada pod Marjanom, koja je obnašala nekoliko funkcija u svojoj karijeri. 

Mnogima je najpoznatija ona na čelu Hajduka, ali i žena koja je 2017. godine bila povjerenica Vlade za grad Split, nakon odlaska SDP-ova Ive Baldasara. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja bila je državna tajnica, pomoćnica Blaženki Divjak.

Više detalja pokušali smo doznati baš kod Branke Ramljak, ali tek nam je šturo potvrdila vijest te kazala kako će više informacija biti poznato javnosti kroz nekoliko dana. Nije nam otkrila i hoće li u nekakvu koaliciju, ili će pak pokušati doći u Banovinu kao nezavisna.

Ramljak je, inače, i sveučilišna profesorica na Ekonomskom fakultetu. Rodom je Zadranka, porijeklom iz Sukošana, svojedobno je bila i prorektorica Sveučilišta u Splitu.
hr Thu Dec 03 2020 14:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc8e3076f52df215e8b4571/80
Foto: N1/Screenshot

Nove mjere komentirala i bivša predsjednica: Žalosno je da smo djecu s igrališta poslali u šoping centre

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sad članica Međunarodnog olimpijskog odbora, gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala situaciju s koronavirusom, rad Stožera i druge aktualne teme.

Uvođenjem strožih mjera od subote sportaši, posebno oni amaterski, kao i rekreativci, našli su se u teškoj situaciji jer je obustavljeno sve osim vrhunskog sporta.

Nelogičnosti mjera

- Na prvi pogled tu ima nelogičnosti, a mjere su se počele politizirati", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović i dodala: "Žalosno je da smo djecu i mlade s igrališta poslali u kina i šoping centre. No, mjere moraju biti balans između zdravlja i gospodarstva. Godinama sam upozoravala da se hrvatsko gospodarstvo ne može oslanjati prvenstveno na turizam jer on previše ovisi o vanjskim čimbenicima na koje ne možemo utjecati. Da ljetos nismo dozvolili otvaranje, ne znam što bi bilo. Moramo izdržati još nekoliko tjedana i razmišljati dugoročno."

Objašnjava da je i Svjetska zdravstvena organizacija naglasila važnost sporta. "WHO ističe važnost sporta i za fizičko i mentalno zdravlje, ali i da se izbjegavaju situacije da više ljudi u istom prostoru ubrzano diše, kao primjerice u fitness centrima. Najbolje bi bilo da su mjere prilagođene pojedinim prostorima, ali to je u ovako kratkom vremenu nemoguće izvesti. Ono što je rekao g. Mateša, istina je, tenisači primjerice i sportovi koji nisu kontaktni, mislim da bi trebali biti dopušteni."

Grabar-Kitarović otkriva da nije razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem o tome: "Osobno ne želim se miješati u mjere, nisam stručnjak za to. Pozivam sve da se nastave baviti sportom ili tjelovježbom kod kuće. Za to je program osmislio MOO zajedno s WHO-om, zove se Zdravi zajedno, u kojem svjetski poznati olimpijci daju savjete kako se fizički i psihički boriti protiv pandemije."

Komentirajući zahtjeve oporbe da se izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje se odnose na kažnjavanje građana koji se ne pridržavaju mjera, donesu dvotrećinskom većinom u Saboru, rekla je:

- Kad bih bila u poziciji da moram donositi takve odluke, konzultirala bih se s ustavnim stručnjacima, tako sam radila i ranije. U ovoj situaciji ne znam imamo li dovoljno vrmena za veću saborsku raspravu. Bilo bi dobro kad bi postojao konsenzus u Saboru, ali moramo razmišljati što je najbolje za državu - zdravlje i gospodarstvo.“, rekla je Grabar-Kitarović za N1.


hr Thu Dec 03 2020 14:07:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .