Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Suprug Marijane Seifert otkrio što se dogodilo u noći nestanka: 'Grozno je što moram danas reći za svoju suprugu'

Odlučio je podijeliti svoju stranu priče
Za Marijanom Seifet, pobjednicom regionalnog Big Brothera potraga traje već 16 mjeseci, a njen suprug do sada nije davao nikakve izjave u javnosti.

Konkretnih pomaga u istrazi još uvijek nema- nije pronađeno tijelo, ali ni neki trag koji bi vodio dalje od Mosta mladosti na kojem su tog 27. travnja 2022. godine pronađeni njezina torbica i mobitel. 

Marijanini članovi obitelji i prijatelji govorili su kako se ona bojala svoga supruga i njegove obitelji te da joj je prijetio da će nestati. 

Ipak, odlučio je progovoriti za Dnevnik i otkriti što se događalo u noći kada je Marijana nestala.

 Jeste li ikada prijetili svojoj supruzi? Zašto vas se bojala?

Nikad nisam prijetio svojoj supruzi niti sam joj naudio na bilo koji način. Moja supruga je u tim porukama 25. veljače pisala kako je nju strah, kako će se njoj nešto inscenirati… Dva dana ranije je, 23. veljače, pod utjecajem alkohola uhićena u vlastitom stanu zbog nasilja prema meni i mojoj majci i to pred dvoje malodobne djece. Ne znam što reći na te poruke jer nakon njezina nestanka otkrivam veliku količinu neistina koje je govorila svima oko sebe.

Nakon što je uhićena, vratila se u stan, razgovarali smo i molio sam je da poradi na sebi i problemu s alkoholom, pružio sam joj šansu, rekao sam joj da probamo ispočetka graditi obitelj. No, moj je uvjet bio da prestane s pijanstvima. Nažalost, to se nije dogodilo. Mjesec dana kasnije mahala je kuhinjskim nožem i tada sam zvao supruga njezine sestre koji ju je uspio smiriti. Njezina agresija uvijek je bila povezana s alkoholom. Zbog toga se liječila i bila pod terapijom, kao i zbog depresije.

Grozno je što to moram danas reći za svoju suprugu. Ona u jednoj poruci kaže da ja s njom više ne mogu. Da, rekao sam joj da više ne mogu.

Je li zato pisala majci da ju vi i vaša obitelj želite strpati u Vrapče?

Ja nikog ne mogu strpati u Vrapče, ali sam joj rekao da ću svaki put zvati policiju kad se dogodi takav nasilan incident jer jednostavno ne znam što napraviti. Imam smanjene pokrete i funkciju desne ruke, ispod bilo kojeg mi je moralnog i osobnog stajališta da se s nekim fizički obračunavam, a kamoli s vlastitom suprugom.

Pet dana prije njezina nestanka priopćio sam Marijani i njezinim roditeljima da želim razvod. Noć ranije njezini su nećaci bili kod nas na prespavancu, trebala je doći kući u 21 sat, no došla je ujutro u 7 sati, alkoholizirana. Slala je poruke kolegici da je s jednim mladićem provela cijelu noć. S obzirom na to da je to bila prevara već po ne znam koji put, rekao sam joj da to više neću trpjeti. Ponudio sam da u stanu ostane koliko joj treba dok se ne snađe, ali da treba biti svjesna da je to kraj naše veze.

Kako je ona reagirala?

Rekla je da se njoj nikad ne vjeruje. I ja joj u tom trenutku više nisam vjerovao, nisam imao ni jednog razloga. Tog 22. travnja kad su njezini roditelji došli po nećaka, sina sestre Maje, rekao sam im da je moja odluka da ćemo se razvesti i pitao ih hoće li ići s Marijanom razgovarati. Oni su rekli da joj nemaju što reći i otišli su za Knin. To da su je vidjeli dva dana prije nestanka u našem stanu je laž.

Kako se Marijana ponašala u danima nakon što ste joj rekli za razvod, a prije kobnog nestanka?

U idućih je pet dana prosječno dnevno doma boravila po dva sata. Ostalo je bila ili na poslu ili u kafiću pokraj ili tko zna gdje. No, moram reći da u tih pet dana nismo imali nikakvih svađa ni sukoba. Znala mi je poslati poruku: molim te kupi kruh… Nije bilo agresije ni svađa s njezine strane.

Kako je izgledao taj dan kada je nestala.

Ujutro je otišla na posao, radila je od 9 sati u kladionici. U 15 je sati napisala da joj dolazi kontrola na posao, da će ostati duže. Nakon toga mi dolazi poruka da ide na kavu. U 18 sati i 40 minuta otišao sam po hranu za malog, a s obzirom na to da je padala kiša nazvao sam je želi li da dođem po nju. Odgovorila je da ne treba, da je s kolegicom. Otišao sam u dućan, a pokraj njega se nalazi kafić u kojem je sjedila s jednim mladićem. Kad sam došao kući iza 7 sati nazvao sam je i rekao da joj je super ta kolegica. Odgovorila mi je da sam ja pravi frajer da bi ušao u lokal. Nakon toga poslao sam joj poruku: Molim te oprosti, naravno da možeš biti na kavi s kim želiš. Oprosti na reakciji. U 2 sata i nešto sitno u noći dolazi mi poruka od nje: Hvala ti. Nazvao sam je i rekao da ne znam što to znači, ali sam je upitao misli li doći više doma. Na to je ona rekla da ne zna što ja od nje hoću, da me nema kad joj trebam… Odgovorio sam joj: Ja sam doma s djecom, a gdje si ti? Počela je plakati i tako je razgovor završio.

Kući je došla oko 3:20 i iznenadila se što sam ja budan. Naravno da nisam mogao spavati s obzirom na sve zadnjih nekoliko dana. Ona nije djelovala pijana, rekao sam to i policiji. Ona je bila suvisla, razgovjetna, nije teturala.

Zdravorazumski, ako je cijelo vrijeme pila, ona je trebala biti pijana. No, nije tako djelovala. Policija mi je također nakon pregledavanja snimki nadzornih kamera, koje su je snimile u noći nestanka, rekla da ona ne tetura, ne zastajkuje, ne djeluje pijano.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

hr Mon Sep 04 2023 10:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64ca69755d796578878b46a0/80
Foto: Pixabay

Rastu kamate na štednju: Evo što planiraju banke

Vlada je s bankama u okviru mjera pomoći dogovorila da će podići kamate na štednju, a evo kakvi su planovi banaka i koliko bi kamatne stope mogle rasti
Banke su dogovorile s Vladom da će podignuti kamate na štednju, a neke s ovom mjerom koja bi trebala ublažiti negativan efekt inflacije na vrijednost novca kreću već od početka listopada.

Kamate na štednju su već godinama u silaznoj putanji pa su mnogi odustali od klasične štednje i okrenuli se drugim vidovima ulaganja ili su čak podignuli novac i spremili ga kod kuće. Prvu značajniju promjenu donijelo je izdanje narodne obveznice u ožujku kada je zabilježen snažan odljev štednje iz banaka. - piše Dnevnik Nove TV

U bankama je, međutim, građanima i dalje ostalo oko 35 milijardi eura no vrijednost tog novca prilično je nagrizla inflacija. Kako bi se koliko-toliko očuvala vrijednost onog što Hrvati drže u čarapama, Banski su dvori pritisnuli bankarski sektor da podigne kamate na štednju.   

Prva je rast kamata na depozite građana najavila državna Hrvatska poštanska banka (HPB) koja će od početka idućeg mjeseca građanima ponuditi novi štedni proizvod kojim klijenti uz oročavanje minimalno 250 eura na rok od jedne godine mogu ostvariti prinos od 3 posto. Za oročenje na devet mjeseci kamata je 2,90 posto, a na šest mjeseci 2,80 posto.

Iz Raiffeisen banke (RBA) odgovorili su na naš upit kako će od 2. listopada u ponudi oročenih depozita za potrošače imati posebnu ponudu za ugovaranje nenamjenske oročene štednje u iznosu od 3000 eura ili 3000 dolara. Na rok od dvije godine kamatna stopa bit će 2 posto, za godinu dana jedan i pol posto dok će na ročnost od šest mjeseci prinos biti jedan posto. Sada je, primjerice, kamata na isti iznos štednje, dakle 3000 eura ili dolara, jedan posto na oročenje od godinu dana.

Iz Privredne banke Zagreb (PBZ) poručuju kako su od kraja travnja započeli s podizanjem kamatnih stopa na depozite građana, dok je u kolovozu napravljen i drugi krug povećanja kamata. Tako sada kamatna stopa na štednju u eurima, ovisno o ročnosti kao i vrsti štednog proizvoda, idu do primjerice 1,50 posto na rok od 6 mjeseci ili 1,70 posto na godinu dana.

Iz Erste banke navode kako su i oni od 1. svibnja ove godine povećali kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod. Ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kreću se u rasponu od 0,3 do 1,5 posto u odnosu na 0,02 posto do 0,1 posto, koliko su one iznosile prije 1. svibnja.

Iz OTP banke poručili su da intenzivno rade na analizi svih opcija te da će početkom listopada objaviti datum primjene novih, viših kamatnih stopa. - piše Dnevnik Nove TV.

Zagrebačka banka kaže da radi na postupnom povećavanju kamatnih stopa na depozite građana u nadolazećem razdoblju, ali ne otkrivaju što će im točno ponuditi.

hr Thu Sep 28 2023 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6515b698cc67472b168b4596/80
Foto: SDŽ, Jakov Vetma

Ursula von der Leyen u društvu Plenkovića i županijske vlasti obišla Regionalni centar za vatrogastvo u Vučevici

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban obišli su u četvrtak objekt Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh.

- Ovo je Europa koja živi i koja djeluje. Lijepo je čuti kako su svi, od vrha do samih vatrogasaca, zapeli kako bi ovaj vatrogasni centar bio izgrađen i ustrojen te kako bi se moglo djelovati. Vi nosite izuzetnu odgovornost! Meni je potpuno jasno kako su teški vaši zadaci i kako trebate biti izuzetno osposobljeni da sutra te zadatke možete i izvršiti.  Vi ste oni koji dolazite kada su drugi u nevolji. Pomažete onima koji od drugih više ne mogu dobiti pomoć, vi ste oni koji se ističete izuzetnom profesionalnošću i koji imate izuzetno iskustvo u ovom području - izjavila je von der Leyen.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisjetio se kako je na lokaciji u Vučevici na kojoj se danas nalazi ovaj reprezentativan objekt, bio i prije tri godine, kada tamo nije bilo ništa osim kamena.

- Sada imamo ovaj centar izvrsnosti za obrazovanje vatrogasaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja. Želim vam iskreno čestitati na izgradnji ovoga projekta vrijednog 11 i pol milijuna eura. Lijepo je što se on realizira kroz program Interreg suradnje između Hrvatske i Italije te što je u njega uključen veliki broj partnera, od Istarske županije do drugih županija blizu Vučevice. U Hrvatskoj imamo 160 godina tradicije dobrovoljnog vatrogastva, ali i ogroman značaj profesionalnih postrojbi. S njima imamo sjajnu suradnju i razumijevanje. Zato smo u našem mandatu učinili brojne iskorake u poboljšavanju institucionalnog ustroja. Hrvatska vatrogasna zajednica je iz statusa udruge postala središnji državni ured. Konsolidirali smo i proračunske izdatke, uložili značajna sredstva u tehničku opremu kroz Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - poručio je Plenković.

Župan Blaženko Boban zahvalio je premijeru Plenkoviću jer niz projekata na području naše županije ne bi bilo da nije njegova angažmana u privlačenju sredstava iz Europske unije, poglavito u sigurnosnim i prometnim projektima.

- Upravo smo ova dva dana svjedočili o dva iznimno važna projekta, čija je udaljenost svega stotinjak metara. Već smo potpisali ugovor za početak radova na poveznici ovoga centra odnosno autoceste na čvoru Vučevica do spoja kaštelanske ceste D8. Želimo pokazati kako ozbiljno upravljamo europskim sredstvima i kroz ovaj projekt kojega imamo u Vučevici. Dragi vatrogasci, hvala vam i dobro došli u svoju kuću! Naša agencija RERA je postala najbolja i najisplativija agencija u Hrvatskoj. Svjedoci smo sigurnosnih poteškoća na području cijele Europe, ne samo ratnih stradanja nego i poplava i požara. Mi u Hrvatskoj smo to najbolje osjetili proteklih godina. Do izgradnje ovoga centra došlo je upravo prepoznajući sredstva koja Europska unija izdvaja za sigurnost. Ovaj centar će biti jamac sigurnosti i stabilnosti od požara i poplava. Što se tiče ljudstva, već smo danas kapacitirani da možemo pomagati svim zemljama u Europi i šire. I u Izrael smo slali upravo naše ljude koji su se istaknuli svojim znanjem i sposobnošću - izjavio je župan.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o odličnoj suradnji s mnogim vatrogasnim društvima iz zemalja Europske unije.

- Hvala Vladi i premijeru Plenkoviću na potpori vatrogastvu, a našu spremnost pomaganju ne samo pri gašenju požara, već i u pandemiji, poplavama, potresima, olujnim nevremenima, već smo dokazali. Ove godine smo tri puta u gašenju požara pomogli i Grčkoj, a prijašnjih godina i brojnim drugim zemljama. Imamo odličnu suradnji i sa svim državnim dionicima koji su akteri spasilačkih akcija. Ovaj Centar izvrsnosti služit će za edukaciju vatrogasaca. Hvala županiji i županu Bobanu, RERA-i, Tihomiru Zecu i Damiru Gabriću koji projekt prate od početka, hvala Anti Sanaderu, koji je menadžerski upravljao sustavom - poručio je Tucaković.

Obilasku su nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić te ravnatelj javne ustanove RERA Jozo Sarač.

hr Thu Sep 28 2023 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65158f33cc67477b168b4573/80
Foto: Grad Kaštela

Damir Karanušić najbolji kaštelanski policajac 2023.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima

Povodom blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika policije, gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić organizirao je prijem za najboljeg policajca 2023. iz Policijske postaje Kaštela. Riječ je o policijskom službeniku Damiru Karanušiću koji je od gradonačelnika dobio prigodan poklon i zahvalnicu.

- Kolega Damir Karanušić na radnom mjestu kontakt policajca već je dugi niz godina. Svojim radom, i ne samo u tom dijelu posla, već i sudjelovanjem i održavanjem raznih edukacijskih radionica u odgojno-obrazovnim ustanovama, ostavlja uistinu dobre rezultate – kazao je o najboljem policajcu načelnik policijske postaje Kaštela, Nediljko Gudelj.

- Ja bih se zahvalio svojim kolegama na njihovoj potpori. Ponosan sam što sam upravo ja izabran za najboljeg među njima, ali moji rezultati su rezultati svih nas u Kaštelima. Istaknuo bih i izvrsnu, gotovo svakodnevnu, suradnju s prometnim redarstvom Grada Kaštela– izjavio je Karanušić.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima. Ovom prilikom je istaknuo sjajnu suradnju Grada i PP Kaštela.

- Već tradicionalno organiziramo prijem najboljeg policajca s područja grada Kaštela. Suradnja policajaca s našim prometnim redarima kao i moja s načelnikom Gudeljom je na svakodnevnoj razini uistinu uspješna. Ovim putem čestitam policajcima njihov Dan, blagdan Svetog Mihovila te čestitam našem nagrađenom policajcu Damiru – kazao je gradonačelnik.

Pohvale za suradnju uputila je i zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i naglasila da je posebno vidljiva u cijelom nizu preventivnih i edukativnih aktivnosti koje se provode na području našeg grada.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je svega pet najtežih kaznenih djela. U kaznenim djelima prednjače imovinska kaznena djela, poput provala i krađa, kojih je bilo 23, a od toga su dvije provale u stanove i obiteljske kuće. Ujedno smo sudjelovali na javnim okupljanjima i tu je uglavnom sve prošlo bez većih problema – kazao je u ime PP Kaštela, načelnik Nediljko Gudelj.


hr Thu Sep 28 2023 16:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

U Solinu muškarac poziva djecu u vozila, policija radi na slučajevima...

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu
Policija provjera istinitost informacija koje se u desetak dana dobili službenici iz Solina, i to kako je na području Salone i Ninčevića nepoznata osoba pozivala djecu u vozila.

- U oba slučaja navedeno je kako nepoznata osoba nije izlazila iz vozila i nije bilo nasilnog pokušaja stavljanja djeteta u vozilo. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje kako bi utvrdili sve točne činjenice i okolnosti zaprimljenih informacija – kažu iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navodeći kako, otkad su ustrojeni kao policijska uprava, nisu imali događaj otmice djeteta, ali i kako iznimno ozbiljno pristupaju dojavama iz Solina.

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu.

- Prekjučer je prijateljičinu kćer, koja ide u 5. razred, gore gdje žive, između Salone i Ninčevića, neki luđak nagovarao da mu uđe u auto, mala se prepala, počela trčati i uspjela pobjeći, imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku tako da ništa od fizionomije nije skužila, ništa, jedino je vidjela da su dubrovačke tablice, prijateljica je prijavila policiji pokušaj otmice i rekli su joj da postoji već prijava slična za dubrovačku tablicu pa razglasite okolo jer u medijima nema ništa – piše u objavi.
hr Thu Sep 28 2023 15:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .