Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64142ecc5d7965e45f8b45e5/80

Oprez prije klika: računalna prijevara na štetu tvrtke u iznosu od 38.000 eura

Ova računalna prijevara poznata je Phishing prijevara koja koristi Krivotvorene mrežne stranice banaka
Jučer je zaprimljena prijava računalne prijevare na štetu tvrtke. Naime, odgovorna osoba tvrtke na  službeni e-mail zaprimila  e-poštu u kojem se pošiljatelj predstavlja kao banka s kojom tvrtka posluje. Navedeni e-mail sadržavao je internetsku poveznicu tj. link na stranicu koja je izgledom bila gotovo identična stranici Internet bankarstva poslovne banke, a sadržavala je polja za unos podataka potrebnih za pristup računu firme. Nakon što je odgovorna osoba tvrtke unijela tražene podatke na krivotvorenu Internet stanicu, prevaranti su iste zloupotrijebili i s računa tvrtke isplatili iznos od 38.000,00 €, o čemu je oštećena firma naknadno dobila upozorenje od svoje poslovne banke. 

Ova računalna prijevara poznata je Phishing prijevara koja koristi Krivotvorene mrežne stranice banaka a radi se o e-pošti koja naizgled dolazi o banke i obično sadrži poveznice koje vode na lažnu Internet stranicu banke, gdje će se od žrtve traži da otkrije svoje financijske i osobne podatke.


Kako prepoznati znakove?

Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. 

Banke ne koriste takve prozore.


Što možete učiniti?

nikada nemojte slijediti poveznice u porukama u kojima se tvrdi da vode do stranice vaše banke,

koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora,

uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa „favorita“,

ako vam treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka će vas na to upozoriti kada pristupite svom online računu.


U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta. 


hr Fri Mar 17 2023 10:12:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Policija utvrdila: Automobil na Skalicama namjerno zapaljen

Na vozilu je oštećena guma, a nastala materijalna šteta procjenjuje se na oko 100 €
Nakon što je obavila očevid, Policijska uprava splitsko-dalmatinska utvrdila je da požar na osobnom vozilu na predjelu Skalice u Splitu ima elemente kaznenog djela. U tijeku je kriminalističko istraživanje. Na vozilu je oštećena guma, a nastala materijalna šteta procjenjuje se na oko 100 €.
hr Wed Mar 29 2023 14:24:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62e1813f18d1cb2a2e8b457f/80
Foto: Ivana Ivanović

Lažna medicinska sestra u Kaštelima ukrala starijoj ženskoj osobi 250 eura

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
Jučer je Policijska postaja Kaštela zaprimila prijavu krađe na štetu starije ženske osobe. Naime, negdje oko 15 sati  na vrata stana pokucala je ženska osoba koja se predstavila kao medicinska sestra koja obilazi nepokretne osobe. Nakon njenog odlaska starija ženska osoba je primijetila da joj iz novčanika nedostaje oko 250 €. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!

Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!

Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!

Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!

Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!

Ukoliko ste u mogućnosti, zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!


Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192!


hr Wed Mar 29 2023 09:27:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/542128a0189942a31e00001d/80
Foto: MUP

U Drnišu vrijeđao policajce nakon što mu je izmjereno 1,37 promila alkohola

Zaustavljen je oko 22.45 sati, bit će priveden na Općinski sud u Šibeniku
Tijekom redovnog postupanja u prometu policijski službenici su 28. ožujka:

- oko 18,05 sati u Šibeniku zaustavili osobni automobil Škoda šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima,

- oko 22,45 sati u Drnišu zaustavili osobni automobil Peugeot splitskih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,37 g/kg alkohola u organizmu, a za vrijeme postupanja je vrijeđao policijske službenike.

Uz Optužne prijedloge oba vozača će biti privedena na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

hr Wed Mar 29 2023 08:51:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/64142ecc5d7965e45f8b45e5/80

Zbog računalne prijevare prijavljen 20-godišnji državljanin Srbije

Oštećenik je htio kupiti električni tricikl nakon čega je ostao bez 1000 eura
Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjim državljaninom Srbije za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 9. lipnja 2022.godine na štetu jedne osobe ostvario obilježja kaznenog djela Računalna prijevara.

Naime, policijska postaja je 9. lipnja 2022.godine zaprimila prijavu oštećene koja je navela da je prevarena na način da je u cilju kupovine električnog tricikla čija prodaja je bila oglašena putem društvene mreže,  na traženje nepoznate osobe poslala podatke o bankovnoj kartici, nakon čega je utvrdila da joj je s računa bez njenog odobrenja isplaćen iznos od oko 1000 €. 

Nakon zaprimljene prijave policija je započela  istraživanje. U nedjelju je pronađen 20-godišnji muškarac za kojim smo tragali i nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu jučer je predan pritvorskom nadzoniku. 
hr Tue Mar 28 2023 10:37:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .