Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61e16cdb6f52dfded98b459c/80
Foto: DalmacijaNews

Nova afera u gradskoj firmi: Direktor "Splitske obale" joj dao otpremninu za prijevremenu mirovinu i potom je zaposlio na pola radnog vremena?!

"Njezin angažman nije oštetio tvrtku", tvrdi direktor Ciprijan
Tresla se gora, rodilo se – "niš" ili imamo još jednu aferu koja je ovoga puta "doplovila" iz gradske tvrtke "Splitska obala", procijenite sami. 

Naime, nakon što je u Javnoj ustanovi "Športski objekti" Split direktor od povjerenja gradonačelnika Ivice Puljka – Gordon Cerjan, u tajnosti za 12 tisuća kuna "uposlio" čovjeka koji je prethodno u JUŠO-u dobio visoku otpremninu, vijećnik HGS-a Saša Horvat uputio je nadleženima pitanja u kojima aludira da se i u tvrtki "Splitska obala" događa isto, piše Slobodna Dalmacija.

Tamo je, naime, djelatnica Marica Prkić također dobila otpremninu i otišla u prijevremenu mirovinu, da bi odmah potom nastavila raditi na istom radnom mjestu. O čemu je riječ?

– Nakon stupanja na snagu zabrane iznajmljivanja komunalne opreme –​ bitvi na Zapadnoj obali tvrtka "Splitska obala" d.o.o. je dovedena u nezavidan financijski položaj. Zbog toga smo svim zainteresiranim djelatnicima ponudili otpremnine. Djelatnica Marica Prkić je prihvatila stimulativnu otpremninu u iznosu od sto tisuća kuna i izmjenu ugovora o radu te je otišla u prijevremenu mirovinu od 1. siječnja 2022. godine. Radi se o osobi koja posjeduje određena znanja i vještine te je obavljala poslove voditeljice stručnih službi – financije i operativa plaža.

– Potreba za obavljanjem posla je bila nužna, a njezin angažman nije financijski oštetio tvrtku. "Splitska obala" donijela je odluku o angažiranju djelatnice na pola radnog vremena i ovom odlukom će po godini rada uštedjeti ukupno 130 tisuća kuna. Iznos uštede u četiri godine mandata penje se na više od pola milijuna kuna – kaže direktor Marijan Ciprijan i napominje kako su da bi doprinijeli uštedama, prodali službenu limuzinu i tako uprihodili dodatnih 130 tisuća kuna za ovu godinu. Svim djelatnicima umanjili smo plaće za pet posto, a direktoru i zamjeniku deset posto.

– U ovoj godini nastavljamo s racionalizacijom poslovanja i saniranjem troškova te poboljšanjem poslovne klime i rezultata – najavljuje direktor Ciprijan.

Ono što nam je u pisanom odgovoru kazao direktor Ciprijan, potvrdila nam je i njegova kolegica Marica Prkić.

Radi se o uštedama u tvrtki u kojoj radim, poznato vam je da je "Splitska obala" ostala bez prihoda koje smo imali od iznajmljivanja komunalnih bitvi. Pošteno i savjesno radim svoj posao punih 39 godina, a moje se ime ama baš nikada nije spominjalo po novinama u bilo kakvom kontekstu, tako da ove prozivke na moj račun ne mogu drugačije nazvati neko zlonamjernima, jer jednostavno ne odgovaraju istini. Otpremninu sam dobila jer sam pristala raditi samo pola radnog vremena, a kako bi se u "Splitskoj obali" racionaliziralo poslovanje i uštedjelo određena sredstva – rekla nam je Marica Prkić.

Saša Horvat (HGS), kao gradski vijećnik i bivši član Nadzornog odbora tvrtke  "Splitska obala", službenim je putem zatražio od direktora Marijana Ciprijana odgovore na sljedeća pitanja: 1. Je li i za koliko je djelatnika "Splitske obale" prestao radni odnos i pod kojim uvjetima? 2. Jesu li isplaćivane otpremnine i  ako jesu, za koliko su djelatnika isplaćene? 3. Na kojim radnim mjestima su bili zaposleni djelatnici kojima je isplaćena otpremnina? 4. Pod kojim uvjetima im je ista isplaćena, u kolikom bruto iznosu za svako pojedino radno mjesto i po kojoj osnovi (pravilnik o radu, kolektivni ugovor, ugovor radnika sa "Splitskom obalom" d.o.o, ili prema Zakonu o radu? 5. Jesu li sklapani novi ugovori o radu, a ako jesu na koja su radna mjesta zaposleni djelatnici? 6. Je li proveden javni natječaj za ta radna mjesta? 7. Jesu li ugovori sklopljeni na ne/određeno vrijeme i molim iznos bruto plaće za ta radna mjesta? 8. Ukoliko su zaposleni novi djelatnici, je li za iste gradonačelnik dao odobrenje?

Saša Horvat je zatražio da se odgovori na ova pitanja potkrijepe odgovarajućom dokumentacijom, a zanima ga razdoblje upravljanja tvrtkom od 1. prosinca 2021. do 11. siječnja 2022. godine. Čim vijećnik Horvat dobije odgovore na ono što ga zanima, spremni smo ih objaviti, tim prije jer je direktor Ciprijan, kako nam je rekao, voljan odgovoriti na njih u zakonom propisanom roku.  

hr Fri Jan 14 2022 13:30:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e9366f6f52df33e08b4681/80

Vijećnici Centra poručuju: "Koncesionar nastavlja s uništavanjem Bena, a Županija ništa ne poduzima“

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan
Koncesionar, tvrtka National d.o.o., ne provodi propisane uvjete zaštite prirode Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su sastavni dio Odluke o davanju koncesije na Benama, poručuju iz stranke Centar.

- Koncesionar nije ispunio osnovne uvjete zaštite prirode u pogledu održavanja hortikulture i urbane opreme, nije ispunio ni uvjet ishođenja sigurnosnog
certifikata za sigurno korištenja sprava za dječju igru. Osim toga, nakon što je Građevinska inspekcija 2019. donijela pravomoćno rješenje za uklanjanje čak 17 bespravno izgrađenih građevina na koncesioniranom području, koncesionar većinu od tih bespravnih građevina i dalje nesmetano gospodarski koristi. Postavljam pitanje odgovornim osobama Splitsko-dalmatinske županije: što još koncesionar treba prekršiti da bi se raskinuo ugovor o koncesiji? – pita se gradski vijećnik Srđan Marinić.

Splitsko-dalmatinska županija je na upit gradskih vijećnika Igora Skoke i Srđana Marinića odbila dostaviti Ugovor kojim se regulira koncesija na Benama između Županije i koncesionara, tvrtke National d.o.o. Vijećnici kažu kako je to po Zakonu o pravu na pristup informacijama javni dokument i najavljuju prijavu Povjereniku za informiranje RH.

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan, tim više što smo se proteklih godina na području koncesije susreli s nelegalnom gradnjom, neredovitim plaćanjem koncesije te raznim drugim problemima kojima se dovodi u pitanje očuvanje ovog područja Marjana,
legalnost svih radnji. S pravom se otvara sumnja u transparentnost dodjele koncesija, upozoravaju iz Centra.

Vijećnik Igor Skoko kaže kako je ovaj slučaj još jedan od primjera apsurdnosti teritorijalnog uređenja Hrvatske i tvrdi da je suludo da Grad Split ne može uvesti red na svom teritoriju jer Županija upravlja pomorskim dobrom.

- Na primjeru Pazara i Istočne obale pokazali smo da znamo kako uvesti red tamo gdje je desetljećima vladao nered. Trenutna situacija odgovara jedino HDZ-u koji opstruira ikakvo uvođenje reda na području Bena i koji je ovaj vrijedni dio Marjana svojim sumnjivim postupanjima uz nepoštivanje pravnih odluka, doveo do ekološke i hortikulturne katastrofe. Na sljedećoj Skupštini Splitsko-dalmatinske županije naši će vijećnici tražiti raskidanje ovog Ugovora, a nakon toga očekujemo od Županije da prepusti ovaj vrijedni resurs na upravljanje Gradu Splitu - rekao je Skoko.
hr Thu Jan 20 2022 11:09:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e92a966f52df59e18b45fe/80
Foto: Centar za vozila Hrvatske

Prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,34 godine

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386

Protekle godine 19,74 posto vozila nije prošlo tehnički pregled vozila prilikom prvoga pregleda, gdje je u prosjeku, po neispravnom vozilu utvrđeno 5,14
nedostataka, pokazuju podatci Centra za vozila Hrvatske.

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386 što predstavlja udio od 19,74% ukupnog broja pregledanih vozila.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, za 2021. godinu najveći broj nedostataka pronađen je na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, točnije njih 560.099. I prošle godine među vodećim su bili oni na uređajima za kočenje, na kojima je uočeno 537.262 nedostataka, što čini 23,30 posto u ukupno utvrđenom broju nedostataka. Neki od najčešćih nedostataka na svim vrstama vozila u RH protekle godine bili su i nedostatci na samonosivoj karoseriji, šasiji i ostalim dijelovima (302.812), zatim slijede nepravilnosti s motorom vozila (247.127) te nedostatci na sustavima osovina, kotača, pneumatika i ovjesa, gdje je uočeno 245.996 nedostataka.

Tijekom 2021. godine utvrđeno je 84.068 nepravilnosti na opremi vozila, 67.503 nedostatka na uređajima koji omogućuju normalnu vidljivost te 64.798 na uređajima za upravljanje. Kao i prethodnih godina, mnoga vozila nisu prošla eko test pa je tako prošle godine pronađeno 65.119 nedostataka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila, a 45.883 nedostatka utvrđeno je na kontrolnim i signalnim uređajima na vozilima. Na prijenosnim mehanizmima vozila uočeno je 20.820 neispravnosti.

U odnosu na 2020. godinu, tijekom 2021. uočen je porast broja vozila na električni i hibridni pogon kod vozila kategorije M1, odnosno kod osobnih automobila. Hibridni pogon 2020. godine ukupno je koristilo 8.080, a 2021. 15.918 vozila. Na električni pogon 2020. godine vozilo je 1.343 vozila, a protekle godine u RH je evidentirano 3.054 osobnih automobila na električni pogon.

"Gledajući statistike za 2021. godinu, ponovno uočavamo kako je u Republici Hrvatskoj i dalje oko 70% voznog parka starije od 10 godina. Statistike pokazuju kako su vozila u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bila prosječne starosti 14,18 godina, dok se 2021. godine ta brojka ponovno povećala i to na 14,34 godine. Upravo zbog relativno visoke prosječne starosti voznog parka u Republici Hrvatskoj, tehnički pregled vozila vrlo je važan kad se govori o ispravnosti i sigurnosti vozila. S druge pak strane, pojavilo se smanjenje prosječno prijeđenog puta što se posebno jasno vidi na osobnim automobilima koji čine najveći dio voznog parka u RH. Tako je prosječno prijeđeni put u 2019. godini iznosio 12.542,48 km, a u 2021. iznosio je 11.016,81 km. Dakle, evidentan je utjecaj COVID-19 pandemije na mobilnost u RH.“ – izjavio je Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Raznovrsnije i detaljnije statistike za 2021. godinu objavljene su na internetskim stranicama
Centra za vozila Hrvatske na poveznici:

hr Thu Jan 20 2022 10:26:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Neslužbeno novi crni rekord: Imamo 11.343 pozitivna

Radi se samo o PCR testovima
Neslužbeno se doznaje da u posljednja 24 sata imamo 11.343 pozitivnih na PCR testiranju, javlja Index.

Jučer smo imali rekordnih 10.427 pozitivnih PCR testova i 5590 pozitivnih nalaza antigenskih testova što je dalo rekordnu brojku od 16.017 novozaraženih. Umrlo je 45 osoba, na respiratoru su bila 204 pacijenta, a njih 1769 na bolničkom liječenju. 
hr Thu Jan 20 2022 10:13:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U petak i subotu zatvorena će biti lokalna cesta Solin-Klis

Zbog radova na vodoopskrbi
Zbog izvođenja redovnog održavanja vodoopskrbne linije DN 150 u Klis Kosi, zatvara se za sav promet dio lokalne ceste LC 67075 (Solin /Ž6253/ - Klis /Ž6253/), u razdoblju od petka, 21. siječnja 2022. godine, do završetka radova u subotu, 22. siječnja 2022. godine, priopćili su iz Županijske uprave za ceste.

Kao obilazni pravac određuje se županijska cesta ŽC 6253 (Klis /D56/ - Solin /D8/) - Ulica kneza Trpimira - 'Stara Kliška'.

Privremena prometna signalizacija bit će postavljena na svim gravitirajućim raskrižjima. Po potrebi će se osigurati selektivno propuštanje vozila od općeg značaja (vozila: MUP-a, MORH-a, hitne pomoći, vatrogasaca i sl.).

Iz Županijske uprave za ceste sudionike u prometu zamoli su za strpljenje i pojačani oprez te da se poštuje privremena prometna signalizacija i koristi obilazni pravac.
hr Thu Jan 20 2022 09:26:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .