Article

//www.dalmacijanews.hr/files/553abeba568aa833038b4584/80
Foto: HGSS

Nakon Visa, napravljena i planinarska kuća na Braču: Prvi planinarski objekt na Vidovoj Gori

Radimo to zbog slučajeva lošeg vremena kada helikopter ne može doći na otok i kada su trajektne veze prekinute, a cilj je da na otoku imamo svoje ljude koji su obučeni, koji mogu pružiti prvu pomoć i spasiti nekoga kome je pomoć potrebna, kaže Grgo Puljas iz HGSS-a
Iako još nije službeno otvorena, planinarska kuća "Gažul" na Vidovoj gori na otoku Braču koristi se već neko vrijeme. S Hrvatskom gorskom službom spašavanja volonterski je uređuju i članovi Planinarskog društva "Profunda", a službeno otvorenje se očekuje u srpnju. U njoj se nalazi i Obavještajna točka (OT) HGSS-a na Braču, a kuća se radila i dijelom koristila 2013. godine kada je na tom otoku bio Međunarodni kongres gorskih spašavatelja na IKAR - CISA. Osnova planinarske kuće je metalni kontejner, smješten u šumskom krajoliku na nadmorskoj visini 574 metra.

- Planinarsku kuću moguće je koristiti vikendom i po dogovoru, nije opskrbljena hranom i pićem, ima kuhinju i posuđe, u potkrovlju 25 mjesta za noćenje, vanjski WC, vodu iz spremnika za vodu, struju iz solarnog napajanja. Prilaz je vozilom preko Nerežišća, a kod skretanja za Vidovu goru nastaviti istočno za Bol i nakon nekoliko minuta vožnje je makadamsko skretanje za Gažul - opisuje HGSS-ovac, Goran Gabrić.

Planinarska kuća kao ishodišna točka za znamenitosti otoka


Planinarska kuća u prvom redu služi pripadnicima HGSS-a OT Brač za držanje opreme potrebne za akcije traganja i spašavanja, okupljanje, te održavanje vježbi i dežurstava. Namijenjena je svim članovima PD "Profunda", ali i ostalim posjetiteljima za druženje.

- Naročito je pogodna planinarima iz unutrašnjosti Hrvatske kao ishodišna točka za posjet znamenitostima otoka Brača: Vidovoj gori, Pustinji Blaca, muzeju u Škripu, Zlatnom ratu, Zmajevoj špilji. Planinarska kuća nalazi se u okružju malog bračkog pastirskog naselja kamenih kućica i torova za stoku, gdje se održava godišnji stočarski sajam i gdje se mogu kušati bračka janjetina i specijalitet "vitalac" - kaže Gabrić. 

Osim na Braču, HGSS svoju Obavještajnu točku ima i na otoku Visu gdje su uredili planinarsku kuću "Sv. Andrija". Prije nego je potpuno uređena na inicijativu HPD "Hum" bila je devastirani vojni objekt. Obnova je počela u listopadu 2009. godine, a završena je u svibnju 2010. Nalazi se na brdu Sv. Andrija udaljenom manje od sat vremena laganog hoda od centra grada Visa. Opremljena je kuhinjom, blagovaonicom, WC-om i kupatilom te zajedničkom spavaonicom za 14 osoba.

Uoči početka turističke sezone HGSS-ovci na Visu se svake godine pripremaju, obnavljaju vještine i znanja te dopunjavaju potrebnu opreme.

Planovi za Hvar


- Radimo to zbog slučajeva lošeg vremena kada helikopter ne može doći na otok i kada su trajektne veze prekinute. Cilj nam je da tamo imamo svoje ljude koji su obučeni i koji mogu izaći na teren, pružiti prvu pomoć i spasiti nekoga kome je pomoć potrebna. To je i bio cilj osnivanja Obavještajnih točaka na otocima. Napravili smo ih na Braču i Visu, a radimo i na tome da se pojačamo na Hvaru. Tamo trenutno nismo postigli kvalitetu koju imamo na Visu i Braču - kaže Grgo Puljas iz HGSS-a.

Na otoku Visu HGSS ima petnaestak ljudi koji su im baza, a surađuju i s vatrogasnim društvima. Obavještajnu točku Vis, dodaje Puljas, opremili su i terenskim vozilom.

- Nastojimo u suradnji s ljudima s otoka rješavati neke kritične točke koje oni prepoznaju kao mjesta koja su posjećena, a postoje neke potencijalne opasnosti. Ove smo godine, na primjer, radili u uvali Stiniva koja je dosta interesantna i atraktivna uvala, ali je teško doći do te uvale. Dosta je strm spust, a za jakog juga je onemogućen pristup s morske strane, pa smo ove smo godine napravili vježbu kako iz uvale do prometnice evakuirati potencijalno unesrećenu osobu - zaključuje Puljas.
hr Sat Apr 25 2015 08:11:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta
Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a sumnja se da je dvojac zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina.

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak.

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

- Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

- To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima. - dodaje Gazić.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu kako nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu". Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Aug 11 2022 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62eaa13a18d1cbe93c8b45d8/80
Foto: Ivana Ivanović

Miro Bulj: "U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić!"

Navodi da je u tijeku završno opremanje
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj se putem Facebooka pohvalio da su u godinu dana izgradili novi vrtić "Nikolino" u Brnazama. 

Navodi da je u tijeku završno opremanje.

- U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić “Nikolino” u Brnazama, u tijeku je završno opremanje. 

Jučer sam objavio da je Dječji vrtić “Muljika” u Glavicama kojeg smo kandidirali za EU sufinanciranje dobio građevinsku dozvolu, a danas sam obišao novoizgrađeni vrtić “Nikolino” u Brnazama. Također, pripremamo dokumentaciju za gradnju trećeg vrtića u Karakašici.

Uspjeli smo u prvoj godini mandata u Gradu Sinju izgraditi novi vrtić ,,Nikolino" u crkvi svetog Nikole u Brnazama, iako su mnogi tvrdili da je to nemoguće. 

Na vrtiću su završeni svi građevinski radovi, asfaltiran je i obilježen parking, a na vanjskom igralištu je završeno i hortikulturno uređenje.

U unutarnjem prostoru vrtića u tijeku je opremanje vrtića namještajem i ostalom potrebnom opremom, a na igralištu je sve spremno za postavljanje vanjskih igrala za djecu.

Jako sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom izvršenih radova, a novi vrtić “Nikolino” sigurno će biti jedan od najljepših u Hrvatskoj! 

Svakim danom dokazujemo da su nam naše obitelji i djecu u fokusu našeg djelovanja i tim smjerom, ali i ovim snažnim intezitetom namjeravamo nastaviti. 

Svečanost otvaranje vrtića očekuje se početkom nove pedagoške godine. - stoji u Buljovoj objavi.
hr Thu Aug 11 2022 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61ed7edb6f52df15e78b4588/80
Foto: Dalmacija News

Lučka kapetanija za prebrzu vožnju naplatila 421 tisuću kuna

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području
U sklopu druge akcije 'Sigurna plovidba 2022 II' koja je jučer provedena u području nadzora sigurnosti plovidbe svih osam kapetanija, izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora, temeljem kojih je utvrđeno 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora održana je jučer, 10. kolovoza, u vremenu od 9 do 18 sati. Tijekom trajanja središnje akcije 80 službenika sa 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava izvršili su 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost tijekom provedbe središnje akcije posvetila se inspekcijskome nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području te su im izrečene novčane kazne, u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna.

Prva ovogodišnja akcija Sigurna plovidba održana je 22. srpnja, a cilj ponovljene akcije bio je upozoriti i podsjetiti sve sudionike u pomorskome prometu na važnost pridržavanja pravila sigurnosti plovidbe, osobito u vremenu kada u Jadranskom moru traje razdoblje pojačanog pomorskog prometa, kao posljedica prisustva velikog broja domaćih i stranih plovila.

Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno, sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. - priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
hr Thu Aug 11 2022 20:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f5423c18d1cb17608b45e4/80

Ploča u spomen na Torcidin skup na Pjaci ponovno može na Pjacu - zbog gradskih vijećnika

Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče na prvoj radnoj sjednici novog splitskog Gradskog vijeća je prošao
Iako su je komunalni redari skinuli prije nekoliko mjeseci, ploča kao spomen na prvi veći skup Torcide održan na Pjaci prije sedam desetljeća hajdukovi navijači vratit će na na Staru gradsku vijećnicu. Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče na prvoj radnoj sjednici novog splitskog Gradskog vijeća je prošao. Jednoglasno.

Torcida je osnovana 28. listopada 1950. godine u Zagrebu pred odlučujuću utakmicu Hajduka i Crvene zvezde, koja se sutradan igrala na Starom placu. Tim činom je Torcida upisana u povijest kao najstarija navijačka grupa u Europi. Sada će dostojan spomen imati i prvi skup.

Postavljanja ploče moglo bi se, po nekim informacijama, održati u sklopu proslave Svetog Duje.
hr Thu Aug 11 2022 19:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .