Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d506dbf29111c4a428b4624/80
Foto: Pixabay

"Ove godine 70 posto više onkoloških bolesnika traži psihološku pomoć"

Zbog beznađa i straha pacijentice trebaju psihološku pomoć, a ona nije dio standardnog postupka u liječenju onkoloških bolesnika u Hrvatskoj
"Nažalost, imate rak!" To godišnje u Hrvatskoj čuje više od 11000 žena. Zbog beznađa i straha pacijentice trebaju psihološku pomoć, a ona nije dio standardnog postupka u liječenju onkoloških bolesnika u Hrvatskoj. Postoji zato civilni sektor.

Četiri psihologinje Udruge "Sve za nju" više od desetljeća rade s onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, iz mjeseca u mjesec raste broj bolesnika koji trebaju pomoć. Pokrenuta je velika humanitarna akcija za prikupljanje sredstava kojima će biti omogućeno tisuće psiholoških savjetovanja za žene oboljele od raka i članove njihovih obitelji. Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "SVE za NJU" gostovala je u Novom danu N1 televizije.

- Svake godine u prosjeku smo veći za barem 200 korisnica i korisnika. Više od 2000 osoba trenutačno je u našoj bazi korisnika koji ulaze u neke od programa. U fokusu je indicidualna podrška i to je najefikasniji pristup. - kaže Vukota.

Učinak liječenja uz psihološku pomoć je dokazano bolji, govori ona.

- Ne postoji odrasla osoba koja u životu nije doživjela stres, različiti su stresori. Dakle jako dobro znamo što taj stres radi na emocionalnoj, kognitivnoj i socijalnoj razini. Svako s barem malo empatije može razumijeti kakav košmar emocija osoba doživi kada čuje ‘Imate rak’. Za mnoge to znači smrtnu presudu iako bi rado mijenjali tu percepciju. 25-30 posto bolesnica treba kontinuiranu psihološku pomoć. Biti psihički izbalansiran je strahovito važno za svakog somatskog, a pogotovo onkološkog bolesnika. Istraživanja su pokazala da je manje hospitalizacija i da je učinak liječenja bolji. Treba voditi računa o kvaliteti života onkoloških bolesnika. Suportivno liječenje je tu jako važno. - kaže Vukota.

Prema njenim riječima izraito su važni nacionalni programi prevencije. “Strahujemo da bi se smrtnost onkoloških bolesnika mogla povećati”, govori.

- Psihološka pomoć nije dio standardnog postupka u liječnju. Onkološke udruge napravile su jako puno u osvještavanju javnosti. U tim udrugama osim stručne pomoći pacijenti mogu dobiti tzv. peer to peer podršku, dakle podršku jednakih sebi i čuti iskustvo drugih bolesnika, što može biti snažna podrška. Za neke bolesnike izuzetno je važan individualni stručni pristup. - govori Vukota.

Centar “Sve za nju” radi na nekoliko različitih programa. Svi programi su besplatni u okviru liječenja u Zagrebu. Psihoterapeuti provode indvidualno savjetovanje koji je kontinuirani rad i praćenj koje znači jako jako puno.

- Stres koji se javlja nakon posljedica onkološke bolesti je užasno velik. Na to se zadnjih godina nasložilo još dodatnih stresova. Epidemija Covida, prvi potres, drugi potres i u nekoliko navrata i nestašica lijekova, strah osobito za metastatske bolesnike. Sve to je povećalo konfuznost i uznemirenost. Sjetite se 2020.-te kad su odgađani kontrolni pregledi i zaustavljani nacionalni programi za rano otkrivanje. I sad strahujemo hoćemo li otkrivati rak dovoljno rano da nam se ne poveća smrtnost onkoloških bolesnika. - kaže.

Vukota govori kako je najavljivani projekt supružnika Šimleša, humanitarni trail dugačak tisuću i sto kilometara za koji su se pripremali nekoliko mjeseci, prekinut je zbog teškog zdravstvenog stanja bliske im osobe.

- Ova važna akcija nastavlja se. Cilj je prikupiti 500000 kuna za Udrugu SVE za NJU, koja pruža psihološku pomoć za sve oboljele od raka. A koja u prvih 6 mjeseci ove godine bilježi porast broja osoba koje trebaju psihološku pomoć za 70 posto. - kaže.

Dosad je prikupljeno oko 100000 kuna. Sve informacije o donacijama za osnaživanje za socijalnu rehabilitaciju i reintegraciju onkoloških bolesnika su na stranici www.svezanju.hr
hr Sun Aug 22 2021 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .