Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo srednju Dalmaciju

Ponedjeljak je donio izrazito nestabilno vrijeme velikom dijelu zemlje. Prostrano polje sniženog tlaka zraka s nekoliko centara prostire se nad velikim dijelom zapadne i srednje Europe, ali i zapadnog Sredozemlja. Topla fronta ove ciklone prolazila je tijekom ponedjeljka preko Jadrana.

Nestabilno vrijeme uvjetovalo je česte izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, iako je negdje veći dio dana protekao u znaku oblačnog vremena. Grmljavinskih nestabilnosti bilo je i na Jadranu i u unutrašnjosti zemlje. Fronta je tako donijela kišu, a u ovom dijelu godine kiša je vegetaciji i poljoprivredi zlata vrijedna. Tuče ili olujnog vjetra nije bilo, tijekom dana na Jadranu je prolazno puhalo umjereno do jako jugo, no ono je prema kraju dana postupno slabilo.

Još protekle noći lokalne su nestabilnosti zahvatile sjeverni Jadran, a ujutro su pravo Kvarner i njegovo zaleđe bili najnestabilniji dio zemlje. U drugom dijelu dana grmljavinske nestabilnosti proširile su se na Dalmaciju i unutrašnjosti zemlje. U Dalmaciji je u večernjim satima ponegdje bilo jačeg grmljavinskog nevremena, a mjestimice je u vrlo kratko vrijeme palo do 20 litara kiše po kvadratnom metru što je stvorilo prolazne bujice.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, tijekom ponedjeljka najviše kiše je palo u Poljanama na obroncima Učke, 34 litre po kvadratnom metru. Slijede Cernik 27, Volosko 25 i Kosi 25, Solin – Ninčevići i Split Spinut 24, Kaštel Gomilica, Zambratija i Čavle 23, Split Lovret 22 itd…

Minimalne jutarnje temperature bile su od 6 ponegdje u Posavini do 16°C u srednjoj Dalmaciji. Najviše dnevne temperature bile su od 9°C u Pargu pored Čabra do toplih 23°C u Slavonskom Brodu. 

POSLJEDNJE DODANO: