Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ffc70b36f52dfb79b8b466d/80
Foto: DalmacijaNews

Prije točno 366 dana Split je postao poprište masakra, ubojstvo trojice mladića zgrozilo je naciju

I dok se stravičan događaj na društvenim mrežama strelovito hvalio, Split je živio u strahu. Teze o gradu slučaju priznali su svi osim političara.
Bila je subota. Nekoliko minuta iza 15:30 sati. Mirno splitsko poslijepodne uznemirili su pucnjevi. Više njih. Potom i policijske sirene. U centar Splita survale su se interventne službe koje su sve blokirale. Središte grada postalo je poprište masakra. Masakra kakav je ušao u knjige najnotornijih ubojica čiji su zločini zgrozili naciju. Trenutak tragedije zabilježen je u slučajnoj snimci na Marjanu. Razmjer katastrofe počeo se otkrivati iz minute u minutu. 

Čak 36 metaka ispalio je Filip Zavadlav u trojicu - Marina BobanaMarina Ožića Paića i Juricu Torlaka. Naumio je likvidirati i Jerka Malvasiju, nije ga pronašao na kućnoj adresi. Dvojicu imenjaka na mjestu je usmrtio, Torlak je podlegao ozljedama u bolnici. 

Na putu prema stanu na Skalicama riješio se kalašnjikova, presvukao se i otišao s ocem i bratom u kafić Borsalino. Ogromnu je ulogu u pronalasku policije, nešto manje od 3 sata nakon ubojstava, odigrao socijalni radnik koji je prepoznao Filipa. On se brinuo ranije o nepodnošljivoj obitelji

Majka je zlostavljala punih osam godina sinove, prijetila im i prebijala. Jednom su čak i utrčali u policiju i tražili zaštitu od nasilja, još kao maloljetnici. Filipa je nagovarala da krade u crkvi. 
Poznato je i kako su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb bili od 1997. godine sve do 2016. kada su svi sinovi postali punoljetni. Njih trojica od kojih dvoje ima probleme s drogom, treći je trostruki ubojica. Razloga za izuzimanje iz obitelji, tvrdi Centar, nije bilo


Zašto netko nije ranije reagirao?

Nitko nije slutio da će pomorac uzeti stvari u svoje ruke, kako se često odašilje u medijima. Mladić iz disfunkcionalne obitelji krenuo je u krvavi pohod u kojem je, na svu sreću, stao na tek tri žrtve. Bijeg od surove stvarnosti našao je u poslu, ali ništa nije moglo zamijeniti standardne obiteljske vrijednosti i situaciju koja je, vidjelo se tek naposljetku, dobrano izmakla kontroli. Zašto netko nije ranije reagirao, pitanje koje će ostati visjeti u zraku još dugo vremena. 

U međuvremenu je i počelo suđenje na splitskom Županijskom sudu. Filipa se tereti za ubojstvo iz bezobzirne osvete. Njega i brata Stanislava, piše i službeno, više osoba iz narko miljea iznuđivalo je, napadalo i prijetilo. 

I dok se stravičan događaj na društvenim mrežama strelovito hvalio, Split je živio u strahu. Teze o gradu slučaju priznali su svi osim političara. U gradu u kojem je bezazleno paliti automobile i kontejnere, u kojem je napisano na stotine grafita u kojima se želi smrt Srbima, novinarima, pandurima ili kome drugome i u kojem nema mjeseca da je netko na ulici izboden ili tek pretučen. U gradu u kojem je normalno napasti gradonačelnika jednostavno se i samoproglasiti aktivistom. Normalno je tako i uzeti pušku pa ugasiti nešto najvrjednije - ljudski život.

Strah i šutnja i dalje govore više od svake riječi. Strah i šutnja glavni su povod i uspješnih iznuđivača jer splitski problem nije droga nego iznuda, iznuđivači koje nitko ne prijavljuje, a sve to postane dio Danteovih devet krugova pakla od kojih se Filip našao u sedmom, onom koji u prvom pojasu opisuje nasilnike protiv bližnjih.

hr Mon Jan 11 2021 16:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/576117c5d84d644f078b457a/80

Dvojica Splićana predstavili se kao policajci i gotovo prevarili ženu za 47 tisuća eura!

Priča se zakotrlja u krivom smjeru po dvojac kada je službenica banke posumnjala na prijevaru i sve prijavila policiji.
Dvojica Splićana pod istragom su zbog sumnje kako su 15. siječnja pokušali prevariti ženu. Dvojac od 54 i 52 godine predstavio se kao policijski službenici znajući kako žena na računu u banci ima veću svotu novca.

Nazvali su je i kazali kako moraju provjeriti njezin novac zbog sumnje da je krivotvoren. Ona im je povjerovala, otišla je u banku i pokušala dignuti 47 tisuća eura, ali joj je službenica odbila isplatiti iznos jer se za podizanje toliko novca morala ranije najaviti.

Kad im je javila kako može podići tek 17 tisuća eura oni su je nagovorili da tako učini, ali priča se zakotrlja u krivom smjeru po dvojac kada je službenica banke posumnjala na prijevaru i sve prijavila policiji.

52-godišnjak je trebao preuzeti novac, ali je uhvaćen od strane prave policije. 54-godišnjaku je zamjenica općinske državne odvjetnice odredila i istražni zatvor.


hr Wed Jan 20 2021 22:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600895d96f52df94aa8b4581/80

ČISTOĆA SPLIT Započeo odvoz miješanog komunalnog otpada za stanovnike MO Slatine

Za nekoliko mjeseci stanovnicima ovog mjesnog odbora biti će podijeljeni individualni spremnici od 80 l i 120 l za biootpad.

Nakon što su u studenom i prosincu prošle godine stanovnicima Slatina podijeljeni spremnici od 120 l i 240 l za miješani komunalni otpad, dana 20. siječnja 2021. Čistoća je započela odvoz otpada iz navedenih spremnika. Stanovnici su putem tajništva mjesnog odbora obaviješteni o rasporedu odvoza koji će biti triput tjedno. Kroz idućih sedam dana biti će uklonjeni metalni kontejneri od 1100 l s javnih prometnih površina na području MO Slatine. Ovim je stanovnicima Slatina uvedeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada sustavom „od vrata do vrata“.

Za nekoliko mjeseci stanovnicima ovog mjesnog odbora biti će podijeljeni individualni spremnici od 80 l i 120 l za biootpad.

Na javnim prometnim površinama ostat će kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada (papir, plastika, tetrapak, staklo).

hr Wed Jan 20 2021 21:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2132e6f52df32918b4599/80
Foto: Petar Delaš

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno 35.000 oštećenih stambenih objekata, pregledano 19.000

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 1960 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo s potrebnim mjerama hitne intervencije je 2315 objekata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji do srijede su prijavljena 35.002 oštećena stambena objekta, a pregledano je njih 18.986, izvijestili su u srijedu navečer iz te županije.

Prema podacima o broju oštećenih stambenih objekata nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a na temelju ažuriranih ArcGIS podataka, zbog vanjskih utjecaja neuporabljivo je 233 objekta, a zbog oštećenja je neuporabljivo 2398 objekata.

Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 1960 stambenih objekata, a privremeno neuporabljivo s potrebnim mjerama hitne intervencije je 2315 objekata.

Uporabljivo - bez oštećenja je 500 objekata, uporabljivo bez ograničenja njih 4371, a uporabljivo s preporukom o postupanju je 7209 stambenih objekata, stoji u izvješću iz Sisačko-moslavačke županije.

hr Wed Jan 20 2021 21:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže nova promjena: Iznadprosječne temperature, obilna kiša, a onda opet snijeg

Vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.
Nakon hladnog vala koji je prošao Hrvatskom slijedi nam nekoliko dana iznadprosječnih temperatura. Bit će prilično vjetrovito, na kopnu uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo koje će biti i olujno pa će neke rive biti poplavljene.

Već u nedjelju slijedi promjena - sa sjevernim će vjetrom opet dolaziti hladniji zrak pa će ponovno biti i snijega, vjerojatno samo nakratko, i to najprije u gorju, uglavnom u ponedjeljak i u nekim nizinama, piše Zoran Vakula za HRT. Na Jadranu će zapuhati bura i tramontana, ali samo kratkotrajno i prolazno jer već prema sredini sljedećega tjedna ponovno se povećava vjerojatnost južine.

Sutra još toplije, uz južinu, ponegdje i kišu

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, uz umjeren jugoistočni i južni vjetar. Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine - ujutro između 1 i 5°C, danju oko 14°C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako iznadprosječno visoka temperatura i barem djelomice sunčano vrijeme, ali još vjetrovitije nego na istoku, uz umjeren do jak jugozapadnjak, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju. U višim predjelima mogući su i olujni udari. Na Banovini također vjetrovito uz dosta sunca i već od jutra za siječanj razmjerno visoka temperatura zraka - najniža će biti između 3 i 6°C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će na sjevernom Jadranu i u gorju, uz povremenu kišu. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, koji će u gorju imati i olujne udare. Bit će iznadprosječno toplo, i ujutro i danju, uz najvišu temperaturu između 11 i 13°C, u gorju od 7 do 10°C, pa će se i snježni pokrivač ubrzano topiti.

Vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. More će biti umjereno valovito i valovito, ponegdje moguće i jače valovito. Uz promjenljivu naoblaku, povremeno će biti kiše, ali će biti razmjerno toplo uz najvišu temperaturu između 10 i 15°C.

Podjednako toplo i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, mjestimice s kišom. Puhat će jako jugo i južni vjetar, a temperatura će biti uglavnom između 10 i 15°C, samo ujutro u zaobalju niža.

Do nedjelje južina, ali i sve češća kiša, zatim hladnije, u gorju i snijeg

I u nastavku će tjedna biti iznadprosječno toplo, a i vjetrovito, osobito do subote - na kopnu uz većinom umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar. Kiša će biti česta, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i obilnija, a u nedjelju će, uz pad temperature i sjeverni vjetar, ponegdje opet padati i snijeg, uglavnom u gorju.

Na Jadranu još kišovitije, mjestimice i uz obilnije pljuskove, te vjetrovitije, uz često jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar. Potkraj nedjelje na sjevernom će dijelu kratkotrajno zapuhati jaka bura, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

hr Wed Jan 20 2021 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .