Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e06214629111cda458b4576/80

Uređenje knjižnice "Grad" u spomen na pjesnika Jakšu Fiamenga

U studenome ove godine njegov nećak Denis Fiamengo i pranećakinja Maja Fiamengo, pravna nasljednica, donirali su GKMM-a bogatu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga koja broji više od 3.000 knjiga

„Evo mene među moje“, napisao je Jakša Fiamengo, Oliver otpjevao, a sve ostalo je povijest koja Split čini jedinstvenim i raspjevanim, posebnim gradom na svitu. Jakša kao da nam i danas kaže: „Ja sam pjesma, pjevaj me“, i mi ćemo ga pjevati…

Na današnji dan, 27. prosinca 2018., prije točno godinu dana, napustio nas je književnik i akademik Jakša Fiamengo. U studenome ove godine njegov nećak Denis Fiamengo i pranećakinja Maja Fiamengo, pravna nasljednica, donirali su GKMM-a bogatu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga koja broji više od 3.000 knjiga. 

Djelatnici su GKMM knjige iz stana u Radunici, u kojemu je Jakša živio, prebacili u susjedstvo, u prostor bivšeg Dječjeg odjela GKMM-a, u Zagrebačkoj 4. Kako bi ta knjižnica mogla biti otvorena za korisnike, prostor je nužno preurediti.

Amandman koji će to omogućiti potekao je od strane gradske vijećnice Mirne Kovačić, članice UV GKMM, a usvojio ga je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita.

Osigurana financijska sredstva omogućit će preuređenje prostora, formiranje pjesničko-glazbene zbirke te organiziranje kulturno-umjetničkih programa raznolikog sadržaja. Paralelno s kreiranjem te zbirke, stvarat će se pjesničko-zavičajna zbirka knjižnice, kao i zavičajno-glazbeni odjel Gradske knjižnice i Grada Splita.

hr Fri Dec 27 2019 16:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković: Dokumenta o kojem ugostitelji govore nema, morate pitati neku krticu iz stožera

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sjednice Vlade.

Sastanak o popuštanju mjera u nedjelju

O eventualnom popuštanju mjera nije htio govoriti:

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu. “Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz stožera ili iz udruge ugostitelja o tome”, rekao je.

“Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja”, dodao je.

O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je: “Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven sustav s koordiniramo politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.”

“Prema dinamici koju imamo do travnja bismo trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih i najizloženijih. A drugi dio do ljeta”, rekao je o cijepljenju u Hrvatskoj. “Tema sastanka je samo covid – cijepljenje, testovi, dogovori s kompanijama i mjere. Nismo dobili puno manje. Svaka zemlja dobiva količinu u odnosu na broj stanovnika. Veća dinamika dolaska će krenuti od veljače i ožujka”, dodao je, javlja N1.


hr Thu Jan 21 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ace0d29111c08d08b45bc/80
Foto: Twitter Vlade RH

Aladrović: Oko sljedećeg seta mjera konzultacije sa svima zainteresiranima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da će se u sljedećim danima detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače, pri čemu će se provesti konzultacije sa svima kojima je trenutno obustavljen rad, ponajprije s ugostiteljima.
Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o jučerašnjoj objavi Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon tog, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutne epidemiološke mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati slijedeći set mjera.

"Sigurno će konzultacije, kao i u prethodnim vremenima biti sa svima onima koji su tu zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu. Niti jedna epidemiološka i ekonomska mjera neće biti donesena bez konzultacija sa svima onima kojima je trenutno obustavljen rad", izjavio je Aladrović.

Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se u slijedećim danima predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da definitivno postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i "popuštanje".

Međutim, prvo je pitanje epidemije, odnosno kako će svaka od mjera relaksacije ili zadržavanja postojećih mjera utjecati na samo kretanje epidemije, istaknuo je Aladrović.

Paralelno s cijelom situacijom, hrvatske poduzetnike i njihove zaposlenike se prati gospodarskim mjerama i dok god bude bilo potrebno da Vlada zbog epidemioloških razloga ekonomski intervenira, to će i činiti, izjavio je Aladrović.

Aladrović je rekao da su u Vladi spremni na sve scenarije, ustvrdivši da je obustavljeni rad pojedinih djelatnosti, uveden prije više od mjesec i pol dana, spriječio širenje epidemije, odnosno smanjio njezin utjecaj.

Trenutne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, kazao je.

Postojala su određena tehnička kašnjenja po pitanju isplata potpora

Na pitanje o sve učestalijim primjedbama poduzetnika da kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, Aladrović je ocijenio da, što se tiče studenog, tih žalbi više nema.

Kašnjenja isplata za studeni su postojala, no HZZ je naposljetku odradio sve isplate za taj mjesec, koje su ukupno dosegnule oko 400 milijuna kuna, rekao je.

Za prosinac je dosad, pak, isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna, a Aladrović ne očekuje nikakve daljnje tehničke probleme.
hr Thu Jan 21 2021 14:50:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fd928a86f52dfa26c8b46c6/80
Foto: DalmacijaNews

Grad Split i pravomoćno dobio spor protiv Elanije d.o.o.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske tako je kao drugostupanjski sud preinačio odluku
Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je zahtjev Elanije d.o.o. za revizijom protiv presude Visokog trgovačkog suda iz lipnja prošle godine, u kojoj je preinačena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Splitu i odbijen tužbeni zahtjev Elanije d.o.o. za iznos od 24.250.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom od 2016. godine na štetu Grada Splita.

Odbacivanjem zahtjeva za reviziju na Vrhovnom sudu, odluka Visokog trgovačkog suda postala je pravomoćna čime je konačno završen ovaj spor u korist Grada i građana Splita.

Podsjetimo, u srpnju 2017. godine Grad Split je prvostupanjskom presudom izgubio spor vrijedan više od 25 milijuna kuna kada je tvrtka Elanija d.o.o tužila Grad radi izgubljene dobiti zbog ukidanja dijela građevinske dozvole 2015. godine, čime je onemogućeno etažiranje objekta Vile Rosina (Vila Matić).

Grad Split potom je izjavio žalbu, pozivajući se kako je dokazni postupak nepotpun te da su svi dokazi predloženi od Grada Splita odbijeni, a da nikakvom radnjom Grada nije nastala stvarna šteta niti Elaniji d.o.o koja je tužitelj, ni tvrtki Vila Rosina d.o.o koja je samostalna pravna osoba i investitor, niti tvrtki Tommy d.o.o koja je 2016. godine otkupila potraživanja banke i postala vlasnikom objekta.

Grad Split u svojoj je žalbi naveo kako je, donošenje izmijenjenog djelomičnog rješenja kojim se ispravljala pogreška iz ranijeg djelomičnog rješenja o dopustivost etažiranja hotelskog objekta Vila Rosini, sud pogrešno interpretirao kao privatni interes Grada, koji ga kao javno-pravno tijelo nema.

Djelomičnim rješenjem o gradnji iz 2010. ispravljala se pogreška donesena ranijim djelomičnim rješenjem budući je ono suprotno Generalnom urbanističkom planu omogućavalo investitoru etažiranje i apartmanizaciju hotelskog objekta na toj lokaciji. Štoviše, kada je uočena pogreška u djelomičnom rješenju, Grad Split ju je bio dužan ispraviti, što je i učinio poništavanje djelomičnog upravnog rješenja koje je u suprotnosti s materijalnim zakonom, kako je to i propisano Zakonom o općem upravnom postupku.

Tužitelj, tvrtka Elanija d.o.o. kao profesionalni graditelj znao je da je etažiranje hotela u tom području zabranjeno, a što im je potvrđeno i mišljenjem Ministarstva graditeljstva u kojem je navedeno da na predmetnoj lokaciji nije moguće etažiranje turističkih apartmana na hotelskom objektu.

Slijedom svega toga, zapreka za realizaciju projekta nije bilo jer je investitor od 2010. godine, za cijelo vrijeme trajanja upravnog postupka, a potom i upravnog spora, posjedovao pravomoćnu građevinsku dozvolu kojom mu se sukladno Zakonu o gradnji omogućavala sama izgradnja, točnije rekonstrukcija, dogradnja sklopa Hotela Vile Rosina. Naknadne izmjene radi kojih je tekao upravni postupak, kasnije i spor ne odnose se na izmjenu kojom se dovodi u pitanje sama gradnja, već (ne)dopustivosti etažiranja apartmana u sklopu Hotela Vile Rosini.

Dakle bez obzira na pitanje etažiranja postojale su zakonske pretpostavke za gradnju kojoj samoinicijativno investitor nije pristupio jer nije bio solventan.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske tako je kao drugostupanjski sud preinačio odluku, odnosno sam odlučio o predmetu spora jer je prvostupanjski pogrešno presudio.

Odbio je tužbeni zahtjev u cijelosti budući da je utvrdio kako je Grad svojim radnjama kroz prethodni upravni postupak legitimno postupao,
a ne “nezakonito“ kako je to protivna stranka u postupku prikazivala i što je prvostupanjski pogrešno
prihvatio.
hr Thu Jan 21 2021 14:47:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2be136f52dfda908b4601/80
Foto: Petar Delaš

Ujedinjena oporba traži istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi

Svih osam oporbenih klubova u četvrtak je u saborsku proceduru uputilo zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrđivalo moguće nepravilnosti i nezakonitosti u poslijeratnoj obnovi zbog u potresu teško stradalih obnovljenih kuća.

Čelnik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević poručio je kako od HDZ-a i vladajuće većine oporba očekuje da podrže njihovu inicijativu, jer su i sami poručili kako žele da se to istraži i rasvijetli jer se nema što skrivati.

- Mi tražimo da se sve okolnosti istraže u Saboru jer će onda istraga biti javna, moći će je pratiti javnost i putem ovog alata možemo dobiti sve dokumente koje tražimo, jer su sva državna tijela dužna istražnom povjerenstvu dati dokumente pod prijetnjom novčanih i zatvorskih kazni", istaknuo je Tomašević.

Što prije rasvijetliti nepravilnosti i krenuti u obnovu

Napomenuo je da su se svi dužni odazvati pred istražno povjerenstvo, a u oporbi traže da se što prije rasvijetle sve činjenice zbog potencijalnih nepravilnosti prije nego što se krene u novu obnovu nakon potresa u tri županije, te Zagrebu koja još nije počela.

Cilj je povjerenstva, pojasnio je, obuhvatiti poslijeratnu obnovu na području cijele Hrvatske, budući da još ima trusnih područja.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je namjera povjerenstva utvrditi odgovornost odgovornih za propuste kojih je, tvrdi, evidentno bilo tijekom poslijeratne obnove.

Cilj je osigurati da se propusti u obnovi ne ponove

Uz to, nastavio je Grbin, cilj je osigurati da se takvi propusti ne ponove u predstojećoj obnovi te provjeriti objekte iz poslijeratne obnove, ali ne samo na potresom pogođenim područjima jer su, primjerice, Dubrovnik i Knin rizična područja za potres.

- Želimo biti sigurni da ljudi koji na tim područjima žive u obnovljenim nekretninama mogu mirno spavati, znajući da se, ako i kod njih dođe do ovakve katastrofe, njihove kuće neće srušiti", istaknuo je.

Grbin je naveo kako Vladi ne vjeruju da će do toga doći bez istražnog povjerenstva, s obzirom da HSS-ovu Željku Lenartu nije htjela odgovoriti na pitanje o državnom stanu u Zagrebu koji koristi župan Ivo Žinić.

- Ako istražnom povjerenstvu ne dostavite dokumentaciju možete biti kažnjeni novčano ili zatvorski", rekao je i dodao da u oporbi upravo stoga inzistiraju na osnivanju istražnog povjerenstva jer žele osigurati da javnost sve zna.

Oporbena inicijativa nije nikakav državni udar i rušenje ustavnog poretka

Potpredsjednik Kluba Mosta Zvonimir Troskot istaknuo je da oporbena inicijativa nije nikakvo kriminaliziranje, državni udar, demontiranje i rušenje ustavnog poretka, "nego oprez kako bi zaštitili građane kojima su umjesto Vlade pomagali volonteri i hrabra srca iz cijele Hrvatske".

- Vjerujemo da će povjerenstvo uspjeti rasvijetliti sporna pitanja, a ako ništa drugo, poslat ćemo snažnu poruku da je opozicija korektivni faktor vladajućima kako se takve stvari više nikada ne bi dogodile", naglasio je Troskot.

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica kazao je da je razgovarao s čovjekom iz Drniša koji mu je pokazao dokumentaciju iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje iz 2014. godine.

U dokumentaciji se tvrdi, rekao je Bartulica, da je njegova obiteljska kuća obnovljena i da je primopredaja izvršena, međutim nikada se nije vratio u svoju kuću i nikada nije obnovljena, već je i dalje devastirana te u stanju u kakvom je bila nakon Oluje.

Postoje virtualne obnove u kojima objekti uopće nisu obnovljeni

Ustvrdio je da osim objekata koji nisu obnovljeni u skladu s propisima postoje i virtualne obnove u kojima objekti uopće nisu obnovljeni, a država i njena tijela tvrde suprotno.

To, naglasio je, ukazuje na stvarnu potrebu za osnivanjem istražnog povjerenstva te da i HDZ to podrži. "Ovo nije apstrakcija, nego se tiče naših ljudi koji ne samo da su traumatizirani ratom, nego i poslijeratnom obnovom", zaključio je Bartulica.

Predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović ocijenio je kako se grubom računicom dolazi do tisuća kuća koje su obnovljene na loš i nekvalitetan način, čime je ugrožena sigurnost hrvatskih građana, a što oporba mora raskrinkati.

Oduzeti licence inženjerima koji su potpisali loše izvedbe na Banovini

Zekanović je zatražio političku odgovornost svih vlada, i HDZ-ovih i SDP-ovih, kao i župana i načelnika bez obzira na stranku, a volio bi da se angažira i Komora građevinskih inženjera te oduzme licenca građevinskim inženjerima koji su potpisali loše izvedbe na Banovini.

I Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i GLAS-a nužnim je ocijenila osnivanje povjerenstva jer je, istaknula je, važno znati što se dogodilo na Banovini, važno je da ljudi ne napuste to područje, kao i da se takvo što više ne nikada ne ponovi.

- Obnova na Banovini trebala je početi još jučer, ali pogledamo li primjer Zagreba, bojim se da do toga neće doći još neko vrijeme", upozorila je.

Čelnik Kluba IDS-a Tulio Demetlika istaknuo je da iza svake nesreće, poput nedavnog potresa, treba potražiti i otvoriti crnu kutiju i utvrditi činjenice zbog čega je do nesreće došlo.

Potražiti odgovorne koji su zatvorili oči

- Činjenice pokazuju da poslijeratna obnova nije provedena kvalitetno, zbog čega povjerenstvo mora istražiti i potaknuti da se takve greške ne ponavljaju te potražiti odgovorne koji su zatvorili oči", kazao je Demetlika.

Željko Lenart iz Kluba HSS-a i HSU-a poručio je da će oni uvijek dati potporu inicijativama koje ispituju malverzacije, nepravilnosti, kriminal i pljačku hrvatskog naroda kao što se, kaže, sigurno dogodilo u poslijeratnoj obnovi.

- Tragično je da su ljudi za tu obnovu pljeskali Tuđmanu i HDZ-u, nagrađivali ih glasovima, a obnova je dokazala da su ti ljudi sagradili smrtonosne klopke za neke koji su dobili obnovljenu kuću", zaključio je Lenart.

Oporbenjaci očekuju i potporu vladajućih osim, ističu, ako ne žele prikrivati malverzacije i zatajiti činjenice.

hr Thu Jan 21 2021 14:32:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .