U ponedjeljak počinje 7. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić

Festival je utemeljen 2008. godine s ciljem poticanja kazališne produkcije za djecu temeljene na hrvatskom tekstu. Sastavni dio Festivala je Natječaj za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, a najbolji tekstovi pristigli na natječaj se nagrađuju novčano s namjerom poticanja pisaca na pisanje za dječje i lutkarsko kazalište.

Zahvaljujući raznovrsnom programu Malog Marulića, proljeće u Splitu svake je godine bogatije, veselije i razigranije.

– Više od 200 sudionika festivala dolazi u Split iz raznih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, a predstave i ostale programe prati više od 2 500 mladih i odraslih posjetitelja. Festivalske predstave izvodit će se na pozornicama Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta – navode iz Gradskog kazališta lutala.

Nastupit će ukupno 7 kazališta s 10 naslova u izboru urednice programa Nenni Delmestre , a bit će odigrano 14 izvedbi. Od pratećih programa, u splitskim osnovnim školama bit će održane Slušaonice radio- igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu čitat će nove tekstove nagrađene na Natječaju za 2013.

Od  17 tekstova pristiglih na natječaj stručni žiri, Tomislav Zajec, dramatičar, pjesnik, romanopisac, Goran Golovko, redatelj i Olja Lozica, dramatičarka i redateljica, odlučio je nagraditi četiri teksta.

Najbolji tekst je “Legenda o vjetropirki”, Igora Knižeka. Na drugom mjestu je tekst “Vukovčar”, Lade Martinac Kralj. Treću nagradu dijele “Koruptivitis u Mišogradu” Kristine Gavran i ” Moj prijatelj Mačkodlak” Olje Savičević Ivančević. Autorima će nagrade biti dodijeljene prvog dana Festivala, u programu svečanog otvaranja. 

Od 7.do 10.travnja u natjecateljskom dijelu programa, splitska publika će imati priliku vidjeti devet predstava u izboru Nenni Delmestre.

“Vitez željeznog srca” Ane Đokić u izvedbi Lutkovnog gledališča Maribor,  Sedmi kontinent, Petre Radin HNK  Šibenik, potom autorski projekt Ivice Boban i glumaca ” Ja i moji osjećaji”, Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, predstavu “Pepeljuga” Magdalene Lupi Alvir, kojeg Splićanima i gostima predstavlja Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Na Malom Maruliću dubrovačko Kazalište Marina Držića izvodi predstavu Olje Lozica ” Divan dan”, Gradsko kazalište lutaka “Pobunu u postolarskoj radionici” Lade Martinac Kralj pprema priči Želimira Hercigonje,  kao i “Glazbatorij” Ksenije Zec i Saše Božić.

Kazalište Mala scena dovodi predstavu “Jationomi” Jelene Vukmirica Makovičić i Marka Makovičića, te na koncu Ivana Kristijana Majića i Jelene Radan  “Ovdje u gradu” osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Stručni žiri Festivala u sastavu Jelena Kovačić, dramaturginja, Tomislav Zajec, dramatičar, romanopisac, pjesnik, Jelena Sitar Cvetko, dramaturginja, redateljica, Ozren Bakotić, scenograf i Jasen Boko, dramaturg i dramski pisac, odlučivat će o nagradama za najbolja ostvarenja i dodijeliti ih zadnjeg dana Festivala.

Osim devet predstava u natjecateljskom dijelu programa, bit će izvedena i predstava “Pec Ivo” izvan konkurencije, u spomen i sjećanje na njenu autoricu i dugogodišnju ravnateljicu GKL-a Split Zdenku Mišuru, na čiju je inicijativu Mali Marulić utemeljen 2008. godine.

POSLJEDNJE DODANO: