Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64f2f50e5d79658edd8b4929/80
Foto: Hrvatski dom Split

Najava najuzbudljivije glazbene sezone i inovativne pretplate u Hrvatskom domu Split

Hrvatski dom obećava najuzbudljiviju glazbenu sezonu do sada

Hrvatski dom Split od listopada kreće u realizaciju nove, četvrte sezone. Renomirani glazbenici predstavit će se kroz četiri ciklusa pod nazivima 1.618, Chiaroscuro, Kontrapost i Ad libitum.

 Hrvatski dom obećava najuzbudljiviju glazbenu sezonu do sada, a uz bogat i tematski raznovrstan program za publiku je osobito bitna novost jedinstvena pretplata u kulturi Taserakt, koja uz ciklusne pretplate daje potpunu slobodu pretplatniku u kreiranju vlastite sezone, odnosno odabiru koncerata na koje se pretplaćuje. 

Pretplatnici će sami birati koncerte koje će uključiti u svoju pretplatu u pakete od 4, 8, 16 i 24 koncerata, a više je informacija dostupno na službenim stranicama.

 Kroz cijeli rujan pretplate će se prodavati na blagajni Hrvatskog doma radnim danom od 9 do 12 i od 16 do 19 te subotom od 10 do 13 sati. 

LISTOPAD

Listopad će početi uz CIKLUS 1.618 (klasika) i Splitski skladateljski krug, Cantus Ansambl i svečano dodjeli imena Ive Tijardovića koncertnoj dvorani, koja svoje novo ime duguje jednoj od najvažnijih glazbeničkih i kulturnih osobnosti grada Splita. Novoosnovani Komorni orkestar „Tijardović“ - Split pod ravnanjem dirigenta Harija Zlodre svojim prvim koncertom otvara novo poglavlje glazbenog života grada Splita. Uvažena solistica violončelistica Monika Leskovar predstavit će se u suradnji s još jednim istaknutim violončelistom, Branimirom Pustičkim te Zadarskim komornim orkestrom. Krajem listopada održat će se Koncert za Dušni dan (Thomaso Cecchini: Psalmi, Missa et Alia Cantica) u izvedbi Musica Adriatica, ansambla koji želi promovirati, izvoditi i revitalizirati glazbu čiji su korijeni na jadranskoj obali, pod dirigentskom palicom Sare Dodig Baučić.

STUDENI

Studeni će početi Danima klasične gitare i nastupima Petra Čulića i Alberta Mesirca. Slijedi nastup nagrađivanog saksofonista Lovre Merčepa, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, pod ravnanjem maestra Ivana Huta. Pijanisti Vselovod Dvorkin, violinistica Evgenia Epshtein i violončelist Denis Shapovalov udružit će se u izvedbi djela Sergeja Rahmanjinova, čiji će opus predstaviti i pijanist Alexander Sinchuk, a  dr. sc. Stefan Cvetković održat će predavanje „U epohi koja iščezava: Sergej Rahmanjinov, posljednji romantičar klavira“. Koncertima će se obilježiti 150.-a obljetnica rođenja velikog skladatelja. 

PROSINAC

Prosinac će početi uz Zbor Hrvatske radiotelevizije koji nastupa uz instrumentalni ansambl Concerto dei venti, pod ravnanjem svog šefa-dirigenta Tomislava Fačinija, a izvest će „Vespro“ Claudija Monteverdija. Gudački kvartet Gewandhaus uz Kajanu Pačko izvest će djela Dore Pejačević i P. I. Čajkovskog, a monodrama 'Clara Schumann' u izvedbi Ksenije Prohaske predstavlja pravi dramski spektakl u kojem teatar i glazba kroz usklađeni odnos odaju počast velikoj ženi i glazbenici, supruzi poznatog skladatelja  Roberta Schumanna. 

SIJEČANJ

U siječnju publiku čeka sjajna suradnja ruskog violinista Artura Kaganovskoga i belgijskog pijanista Philippea Raskina, a veljaču će uljepšati bas-bariton svjetskog glasa, Krešimir Stražanac, u nastupu s jednim od naših najuglednijih ansambala, Zagrebačkim solistima. Potom slijedi sjajan tandem Mislava Režića i Gordana Tudora koji je urodio glazbenim projektom jedinstvenim u svijetu glazbe, gdje se u formi glazbenog recitala, osim klasičnih instrumenata saksofona i gitare, koristi i električna gitara te elektronika. U veljači će u okviru Splitskoga kruga nastupiti i Kamal Gekić, pijanist svjetske reputacije. Najzahtjevnija i najljepša djela repertoara za duo violončela i klavira prezentirat će Alexander Hülshoff i Andreas Frölich.

OŽUJAK

I ožujak u Hrvatskom domu počinje atraktivnim suradnjama, bas Ante Jerkunica i njegovi kolege i prijatelji, mezzosopranistica Žana Marendić, violinistica Marica Rogošić, violončelistica Sunčana Tušek, te dirigent i pijanist Hari Zlodre pripremaju gala večer najatraktivnijih opernih ulomaka. Velikom nizu solističkih koncerata prominentna splitska pijanistica Vesna Podrug pribrojit će još jedan bogat pijanistički recital, sparujući Schuberta i Prokofjeva, Brahmsa i Rahmanjinova. Ugledni slovenski Kvartet Tartini, koji ove sezone navršava četrdeset godina djelovanja, nastupit će na splitskom koncertu zajedno s istaknutim slovenskim klarinetistom, Darko Brlekom. 

TRAVANJ

Travanj će otvoriti Violinski duo Krpan, otac Anđelko i sin Martin,čiji će repertoar obuhvatiti djela hrvatskih skladatelja, a nakon njih slijedi nastup nagrađivanog pijanista Lukáša Vondráčeka. Flautistica Ana Domančić u suradnji s harfisticom Mirjam Lučev predstavit će nam djela od klasike naovamo Henrija Büssera, Josepha Jongena, Auberta Lemelanda i Jean-Michela Damasea, kojima pridružuje skladbu romantičnog flautističkog virtuoza, Franza Dopplera, te skladbu hrvatskog skladatelja Zvonimira Markovića. 

SVIBANJ

U svibnju će se splitskoj publici predstaviti violinist Roman Simović, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Jedinstven glazbeni događaj priredit će glazbena obitelj Surian u svojoj iznimno uspješnoj adaptaciji mjuzikla „Jalta, Jalta“. Ansambel Camerata Academica okuplja vrhunske slovenske glazbenike, odnosno profesore s Akademije za glasbo u Ljubljani i članove Slovenske filharmonije, a u Splitu će predstaviti djela za puhački sekstet.

Omiljeni gost splitskih pozornica, slavni violinist proslavljen svojim blistavim interpretacijama još u dječačkoj dobi, Stefan Milenković u lipnju se vraća u Split s novim autorskim programom, klasikom svjetske literature u aranžmanu za violinu i gudače – scenskom kantatom „Carmina Burana“ Carla Orffa. Slijedi jedan od najistaknutijih splitskih glazbenika, pijanist Zoran Velić koji njeguje širok repertoar, iz kojega za solistički recital u novoj sezoni odabire niz remek-djela jednog od najljepših klavirskih opusa, onoga Frédérica Chopina. 

U CIKLUSU CHIAROSCURO (jazz) predstavit će se jedan od najvažnijih srpskih glazbenika Vasil Hadžimanov, The Baylor Project koji stvara pod utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula, Zvonimir Šestak Groove Assembly koji spajaju razne žanrove koji većinom potječu ili imaju korijenje s afričkog kontinenta. Valentinovo u Hrvatskom domu rezervirano je za splitsko-zadarski sastav Black Coffee i pjevačicu Uršulu Najev. Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, dobitnici Porina za najbolji album jazz glazbe („Insite”) te za najbolju skladbu jazz glazbe („Waltz Through the Night”) i najbolju izvedbu jazz glazbe („To the Lite”) svoj će pobjednički program predstaviti splitskim ljubiteljima jazza. Svojih će pet minuta dobiti i Mimika Orchestra, progresivni avangardni konceptualni jazz-world ansambl. 

Leon Brenko Trio predstavit će skladbe na klaviru, kontrabasu i bubnjevima, a Chui, jedinstvena pojava na našoj glazbenoj sceni, objedinjuje razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektronske glazbe. Svjetski dan jazza obilježit će James Carter Quartet i The Music of Eddie "Lockjaw" Davis. Miro Kadoić Kvintet pokazat će zanimanje i za jazz tradiciju i inovaciju, a projekt „Bolling in Split” posvećen je obradama djela francuskog pijanista, skladatelja i glumca Claudea Bollinga. Kvintet Pavla Miljenovića bit će posvećen izvedbama suvremenog, ali razumljivog jazza, onog koji čvrsto stoji na zasadama jazz tradicije.

CIKLUS KONTRAPOST (svjetska i popularna glazba) već će u studenom ove godine predstaviti Dane klasične gitare uz Amiru Medunjanin, bosansku Billie Holiday, i Boška Jovića. Guitar Duo Srđan Bulatović & Darko Nikčević kroz jedinstven spoj balkanskih nepravilnih ritmova i mnogih drugih međunarodnih utjecaja evocira ljepotu Mediterana i orijentalnog misticizma. Španjolska se flamenco pjevačica Montse Cortés udružila sa svojim nećakom, gitaristom Eduardom Cortésom u nastupu koji je praznik flamenca. 

Uslijedit će nastup izraelskog pjevača i tekstopisca Asafa Avidana, koji se singlom The Reckoning Song popeo na sve svjetske top ljestvice ali i osebujnog pjevača Bože Vreće i dua Hojsak-Novosel. 

Proslavljeni tenor Tomislav Mužek u prosincu se vraća u Split s programom napolitanskih kancona, a Quinteto Astor Piazzolla suštinski je predstavnik glazbe velikog skladatelja i legende tanga, ikone argentinske glazbe Astora Piazzolle. Imat ćemo priliku čuti i Carminhu, portugalsku pjevačica fada i popularne glazbe, kao i Alejandra Hurtada, jednog od najistaknutijih izvođača flamenco gitare u svijetu. Na veliko španjolsko putovanje pod nazivom „Španjolske noći“ uz mezzosopranisticu Tereziju Kusanović u travnju nas vode pijanist Zoran Velić, gitarist Petar Čulić, glumica Anastasija Jankovska i flamenco plesač Mitja Obed. 

LIPANJ

U lipnju slijede projekti Cinema (Branka Parlić, klavir, glazba: Philip Glas i Erik Satie), Hable con Ella, Pedro Almodóvar (Camerata Instrumentale Split, glazba: Alberto Iglesias) i Oxygene, multimedijalni projekt na glazbu Jeana Michela Jarrea (Sudar Percussion) za Svjetski dan glazbe. 

Dobrodošla je inovacija Hrvatskog doma u novoj sezoni KONCERTNI LABORATORIJ – PROGRAM ZA DJECU I MLADE, unutar kojega će se predstaviti Karneval života – glazbeno-lutkarska predstava (4+ godine) u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka, Camille Saint-Saëns: Karneval životinja – Interaktivni koncert za djecu i mlade (12+ godina), interaktivne radionice za osnovne i srednje škole pod vodstvom Karmen Širović, Opera za bebe - Opera Rosa (MBZ festival za VELIKE malene u gostima, Muzički Biennale Zagreb), W. A. Mozart: Figarov pir, komorna opera (6+ godina) pod ravnanjem rezidencijalnog umjetnika Hrvatskog doma Giorgija Suriana, te interaktivna predstava za one najmlađe-Teta Opereta i Barba Klavalir.

Kroz Klub mladih HD Split (14+ godine) koje će voditi diplomirani sociolog Marin Spetič uz goste iz kulturnog i umjetničkog života cilj je omogućiti mladim ljudima aktivno uključivanje u kulturni život svoje lokalne zajednice kroz provedbu edukativnih radionica i učenje bazirano na principima projektnog rada i neformalnog obrazovanja. Redovne radionice održavat će se svake druge srijede redovne će se radionice održavati u 19:30.

Vjerujemo da će u ovom ambicioznom i vrlo šarolikom programu koji spaja najbolje od klasike i modernoga, ali i vrlo važan edukativni aspekt i razvoj mlade publike, mnogi pronaći nešto za sebe. 


hr Sat Sep 02 2023 10:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650d8eadcc6747d3038b4597/80

6. MEDITERANSKI FESTIVAL KNJIGE: Najavljeno više od pedeset izlagača, brojni programi i promocije

Festival se održava od 27.rujna do 1.listopada

Uoči 6. Mediteranskog festivala knjige, koji se od 27. rujna do 1. listopada održava u Velikoj dvorani SC Gripe, danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za medije. O svim aspektima Festivala, posebno o programu s brojnim promocijama i radionicama, u ime organizatora govorio je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina, član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK Mišo Nejašmić, te članica uredničkog odbora MFK Patricija Horvat.

-Izdavaštvo je jedna od djelatnosti koje želimo poticati u današnjoj eri digitalizacije, jer tiskana knjiga je nezamjenljiva i nešto najljepše što svakako moramo zadržati. – rekao je Mario Negotić v.d. pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je u ime Grada Splita zahvalio svima koji su doprinijeli da Mediteranski festival knjige u Splitu doživi svoje šesto izdanje.

Prisustvo pedeset izlagača od kojih svatko ima po nekoliko nakladnika, brojne programe za djecu i odrasle, promocije novih naslova, velike popuste za nove i stare naslove, najavio je Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

- MFK nije samo Splitski, on je i Mediteranski jer obuhvaća i regiju, a primjer je jako lijepe suradnje Grada Splita, Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i nakladnika unutar Hrvatske gospodarske komore.- rekao je Kozina ističući da je ova manifestacija s petnaestak tisuća posjetitelja izvrsna kulturna i  edukativna vrijednost koja diže kvalitetu života.

U uredničkog odbora MFK-e, Patricija Horvat je najavila je brojne promocije svih žanrova i književnih vrsta, druženja s autoricama i autorima, kao i bogat dječji program s puno radionica.

-Ove godine nam dolazi Marko Gregur koji do sada nije predstavljao svoju knjigu o Prviću u Splitu, a i veliki Svetislav Basara čija nova knjiga Rekapitulacija, inače treći dio trilogije, je prvo objavljena u Hrvatskoj, Nebojšu Lujanovića koji je nedavno osvojio VBZ-ovu nagradu, Borisa Dežulovića i njegovu knjigu za mlade. - samo su neki od autora i naslova koje je najavila  Patricija Horvat.

I ove godine, kako je kazala,  MFK ima međunarodnu dimenziju, a ugostit će autore iz Ukrajine te Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Nikad više naslova i nikad toliko izdavača koliko će ih biti predstavljeno na ovogodišnjem Mediteranskom festivalu knjige, a nama je interes da što veći broj ljudi dođe i konzumira ovaj kulturni proizvod.- rekao je vijećnik ZNK HGK Mišo Nejašmić ističući da je veliki dio programa namijenjen djeci što je jedna od najbitnijih komponenti Festivala, jer je svima u interesu da se stvaraju novi čitači.

Sve informacije o 6. Mediteranskom festivalu knjige, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr/program/)

hr Fri Sep 22 2023 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650d5217cc67470f018b45f5/80
Foto: Cropix

Politička, poslovna i estradna elita na svečanoj proslavi 25 godina klinike Svjetlost

U službenom dijelu programa prikazan je i dokumentarni film "Legacy" o povijesti klinike

Glamurozna proslava 25. rođendana čuvene zagrebačke oftalmološke bolnice Svjetlost sinoć je u Zagrebu okupila čitavu kremu političkih, poslovnih i estradnih aseva iz Hrvatske i inozemstva koji su se do kasno u noć družili s prof.dr. Nikicom Gabrićem, njegovim sinovima - nasljednicima dr. Krešimirom i dr. Ivanom Gabrićem te ostalim zdravstvenim djelatnicima Svjetlosti koji su od ove bolnice u četvrt stoljeća stvorili nadaleko proslavljenu medicinsku ustanovu u koju često dolaze čak i najveće svjetske zvijezde.  

Večer je započela spektakularnom igrom svjetlosti, laser showom koji do sada nikad nije prikazan. Bila je to igra emocije i svjetla po uzoru na poslovnu filozofiju ove bolnice. U službenom dijelu programa prikazan je i dokumentarni film "Legacy" o povijesti klinike koja najavljuje naslijeđe i buduću viziju liječničke obitelji Gabrić, a predstavljena je i knjiga publicista i novinara Ivice Radoša "Stvaranje svjetlosti". 

Prisutnima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar zdravstva Vili Beroš čestitavši profesoru Gabriću na izvrsnosti u oftalmološkoj medicini i rezultatima njega i njegovih suradnika koji se citiraju i uče diljem svijeta. 

- Mi smo se danas jako lijepo zabavili, ali i jasno prikazali što radimo i što sve 'Svjetlost' može te zašto zaslužujemo mjesto na kojem smo danas u hrvatskoj i svjetskoj oftalmologiji. Sa svim našim prijateljima podijelili smo jednu spontanu i nadasve pozitivnu energiju koja je nastala sinergijom naših postignuća i ovako istaknutih pojedinaca koji su ovu večer proveli s nama, a tijekom godina poklonili nam povjerenje, jer su skoro svi oni upravo i naši pacijenti i prijatelji. Osjetilo se zajedništvo ljudi; hrvatski a svjetski. S nama su bili prijatelji iz čak 14 zemalja – istaknuo je prof. dr. Nikica Gabrić, osnivač Svjetlosti i jedan od vodećih hrvatskih liječnika i vizionara koji je jedini na ovom mjestu mogao okupiti ovako šaroliku političku, poslovnu i estradnu elitu. 

Proslavi su nazočili i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković, ministar školstva Radovan Fuchs, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, Predsjedateljica vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, bivši predsjednik Stipe Mesić, bivši premijeri Zlatko Mateša, Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, nekadašnji ministri Mate Granić, Andro Vlahušić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić..., predstavnici svih vjerskih zajednica... 

Velike estradne zvijezde Petra Grašo, Jole, Gibonni, Doris Dragović i Tereza Kesovija, pacijenti i prijatelji Svjetlosti priredili su nezaboravan koncert koji je potrajao do dugo u noć na opće oduševljenje čak 600 uzvanika.  

Tijekom proslave, predstavnici dvije najveće globalne tvrtke na području oftamlogije – Schwind eye-tech-solutions te Johnson&Johnson – predali su sinovima osnivača klinike Nikice Gabrića, dr. Ivanu i dr. Krešimiru Gabriću, nagrade za centar izvrsnosti uspješnom sudjelovanju u znanstvenim istraživanjima te za velik broj ugrađenih inovativnih leća.

- Moja supruga imala je problema s vidom. Tada nisam poznavao prof. Gabrića, međutim, došao sam nekako do njegovog telefonskog broja. Nazvao sam ga, a on mi je rekao da dođem sutradan sa suprugom u Svjetlost. On i ja smo se tada prvi put upoznali. Nisam imao priliku večeras govoriti, ali da jesam, ovo bih rekao: “Malo je takvih, plemenitih ljudi, u pravom smislu te riječi. Takvih je ljudi danas malo. Profesor Gabrić je na mene ostavio snažan dojam jednog karakternog, pravog čovjeka i od tada smo zaista dobri. Čestitam mu na svemu i želim njemu i njegovim sinovima da još dugo budu sposobni i zdravi, kao do sada' – izjavio je dopredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.

Na njega se nadovezao nekadašnji hrvatski premijer, a sada predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je kazao: "Nikicu znam prije Svjetlosti jer sam mu pomogao raditi prvu očnu banku za transplantaciju rožnjače na ovim prostorima. Uvijek sam bio uz njega, od početaka pa sve do danas. Vjerujem u njega jer ima karakteristike koje malo ljudi ima - cijeni timski rad, voli raditi s ljudima, ima znanje i upornost, i to je očito dalo ovako fantastične rezultate na kojima mu čestitam".  

Trenutno najaktualnija političarka iz susjedne nam BiH, predsjedavateljica vijeća ministara BiH Borjana Krišto nije mogla odoljeti, a da javno ne pohvali liječnika kojemu je poklonila maksimalno povjerenje. 

-Bila sam njihov pacijent i želim iskoristiti ovu priliku da čestitam profesoru Gabriću i cijelom njegovom timu te im poželim puno uspjeha u budućem radu, a prvenstveno na dobrobiti svih pacijenata i korisnika njihovih usluga' – izjavila je Borjana Krišto.

- Već je deset godina otkako sam korigirao svoj vid u klinici Svjetlost, a i prije toga, imam jedno izraženo prijateljstvo s čitavom obitelji Gabrić, posebno s Nikicom. Veseli me što mogu dijeliti ovu njegovu radost večeras. Maloprije sam to rekao dajući mu ovaj simbolični poklon, gdje smo povezali taj njegov život i zjenicu oka u tim obrisima 25 godina Svjetlosti. On je nama stvarno dao život. Onaj koji zna kako je biti u malo tame, na to drukčije gleda. Jedna velika hvala Nikici i njegovim sinovima, ali i kompletnoj obitelji bolnice Svjetlost. To je izuzetno sposobna, organizirana, obrazovana i prijatna struktura ljudi koji vam ne pomažu samo da poboljšate vid, nego da zajedno s njima budete bolji ljudi' – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

A da uz ovu bolnicu lijepa iskustva vežu i brojni estradni prvaci koje obožavaju mase na ovim prostorima, čuli smo od sinoćnjih gostiju. 

- Dva puta su me operirali i spajali na infuziju, dvije boce po 45 minuta. Ja kažem “Kako ću zapaliti cigaretu, kako ću izdržati?”. Ali onda su me doveli lijepo u jednu kancelariju, koju sam ja odmah prozvao “backstage”, i u “backstageu” su mi organizirali kavu, pepeljaru i infuziju. To su idealni uvjeti u svjetskoj medicini za nekoga mog profila. (smijeh) Doktor Gabrić je odličan. Ja sam izuzetno svjestan koliko je teško biti “glava” firme. Meni to nekada toliko živaca oduzima i toga sam jako svjestan, ali to što dr. Gabrić radi - vodi šest klinika s fantastičnim stručnjacima gdje moraš zadržati autoritet - to znači da nikada ne možeš biti u “leru”. To je jedno konstantno učenje i usavršavanje. Svaka im čast,  poručuje Zlatan Stipišić Gibonni, a Petar Grašo se brzo nadovezao na kolegu.

-Moj otac je prije nekoliko godina imao jedan ozbiljan problem s okom na koje je, praktički, oslijepio preko noći, a drugo mu je već jako oštećeno od dijabetesa. Tako da se preko noći probudio slijep, van sebe, snužden i nije znao što se događa. Zvao sam Nikicu, reagirao je i mome ocu doslovno preko noći spasio oko. Moj otac danas vidi. Što kazati? Kad ti netko spasi vid, dužnik si mu do kraja života, rekao je Petar Grašo.

Tijekom cijele noći u društvu obitelji Gabrić izmjenjivali su se brojni čestitari, svi odreda hvaleći neobičnu filozofiju ove bolnice koja od svojih pacijenata stvara prijatelje za cijeli život. 

- Jedna od osnovnih ideja zašto je Svjetlost nastala je bila ta da je medicina 90-ih u Hrvatskoj bila orijentirana prema liječniku. Da bi došao do njega, ti si morao čekati mjesecima na pregled u velikoj bolnici da bi dobio par sekundi njegovog vremena i da bi ti liječnik dao neko svoje mišljenje na koje nisi imao pravo prigovora. Kad je moj otac započeo Svjetlost 1998. godine ideja je bila da ta Svjetlost bude drugačija, da bude orijentirana prema pacijentu. To znači da je pacijent središte našeg rada te da se mi prilagođavamo njemu. Mi pitamo “Što vi trebate od nas? Kako vam mi možemo pomoći?” To je osnovna stvar ljudskosti - da promijenimo poziciju. Pacijent je taj koji je bitan, ne mi. Mi koristimo svoje znanje, svoje vještine da bismo promijenili njihov život nabolje. To je osnovna ideja zašto je Svjetlost uopće nastala. Nastala je da bismo to primijenili, ali nastala je i tako da bismo donijeli neku novu tehnologiju, neku novu uslugu koja u tom trenutku nije postojala. To je DNA našeg postojanja iz čega je nastalo sve drugo što je posljedica te osnovne misli koja nas vodi i sada, 25 godina kasnije, u svemu što radimo. Prvo što pacijentu kažem je “Dobar dan, ja sam Ivan”. Ja nisam “doktor Ivan” ili “doktor Gabrić”, ja sam za njega Ivan. I on je za mene Vedran, Marko, Anja ili Marija… Često pacijentima znam reći da postoje dvije dijametralno suprotne osobe, a to su pilot i zubar, koji trebaju savršen vid, ali na potpuno različit način. Da bih razumio tko je pacijent i što mu treba, pitam ga tko je on na toj skali između pilota i zubara. Koji su njegovi hobiji? Što je njemu bitno? Je li mu bitno vidjeti čitati u mraku, vidjeti u vodi ili voziti po noći? Jer ne postoji jedan proizvod koji je savršen za svaku osobu. Znači, da bismo mogli biti orijentirani prema pacijentu, prvo što moramo je saznati što on od nas treba. Potom iskoristimo svoje znanje i tehnologiju koju imamo da pronađemo najbolje rješenje za tog pacijenta ili ponekad tom pacijentu kažemo da današnja medicina nema rješenje koje će za njega biti takvo da kompromisi koje će donijeti neće narušiti njegovu kvalitetu vida. Iskreno i jasno komuniciranje, prednosti i mane tehnologija koje su danas dostupne su nužni jer je vrlo, vrlo opasno reći da postoji jedno rješenje za sve. Kad govorimo o emocijama koje postoje u mom poslu, one su jednostavne: u trenutku kada netko vama povjeri svoj vid, svoja dva oka koja su potpuno zdrava osim nekakve  dioptrije koju ima,  on vama predaje u ruke 95% senzoričkih inputa svakodnevnog života.  Nešto čime gleda svoju djecu, ženu ili muža, nešto čime gleda kuda vozi, to povjeri vama u tih par minuta rada. Vi preuzimate odgovornost da to izvedete na najbolji mogući način, da mu ne naštetite i da mu date bolji život i vid. Preuzimate odgovornost za tu sreću ili nesreću koju mu možete donijeti, objasnio je filozofiju Svjetlosti dr. Ivan Gabrić. 

Njegov mlađi brat Krešimir, također liječnik koji je od malena uz oca ušao u svijet svjetlosti, medicine i oftalmologije na kraju je poručio: 

-Sljedećih 25 godina Svjetlosti nadam se da će obilježiti suradnja i korištenje naših principa da bismo pomogli farmaceutskim i tehnološkim kompanijama da oblikuju medicinu i oftalmologiju prilagođenu pacijentu. Dizajneri lasera, leća i drugih medicinskih proizvoda najčešće nisu liječnici nego inženjeri koji problem rješavaju na inženjerski način. Čovjek nije stroj ni komad plastike, on je živo biće s emocijama i strahovima i sve što radimo moramo prilagoditi tome. Nadam se da ćemo kroz suradnju s takvim kompanijama uspjeti humanizirati njih i staviti sreću pacijenata ispred svega. Strašno sam ponosan da smo uspjeli s dvije velike svjetske kompanije koje rade dva od četiri lasera na svijetu postići to da obje kompanije drastično izmijene neke temeljne načine rada kako bi pacijenti drugi dan imali bolji vid, brži oporavak i veći stupanj sigurnosti.

 

 

hr Fri Sep 22 2023 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650d4cf1cc67479f028b459f/80

Studentima i đacima na pažnju: Otvorene prijave za Lav stipendije!

Splitski resort Le Meridien Lav nastavlja stipendirati darovite i potrebite učenike i studente iz Splitsko-dalmatinske županije

Nakon što je u suradnji sa Zakladom Sport2Life, čiji je osnivač poduzetnik i filantrop Mike Saran, osigurao sportske stipendije za mlade igrače KK Split, splitski resort Le Meridien Lav omogućit će još 20 dodatnih stipendija za učenike i studente koji se školuju u strukovnim zanimanjima te učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

-Resort Le Meridien Lav već godinama stipendira darovite učenike koji su tijekom svoje stručne prakse uz zavidan talent pokazali i izniman interes za svoje buduće zanimanje. Od ove godine odlučili smo povećati broj cjelogodišnjih stipendija te tako i drugim učenicima i studentima, kao i mladim perspektivnim sportašima, a koji već nisu na stručnoj praksi ili već ne primaju jednu od naših stipendija, omogućiti podršku u njihovom profesionalnom i sportskom razvoju. Mi u Odien Grupi i resortu Le Meridien Lav čvrsto vjerujemo kako ulaganje u mlade ljude nije samo naša odgovornost već i dužnost jer ulaganjem u njihovo obrazovanje, profesionalni i sportski razvoj, direktno ulažemo u razvoj i napredak našeg cjelokupnog društva, izjavio je Mike Saran, vlasnik resorta Le Meridien Lav i osnivač zaklade Sport2Life.

Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju redoviti učenici i studenti koji ispunjavaju sljedeće uvjete: pohađaju srednjoškolske ili akademske ustanove u Republici Hrvatskoj, prebivaju ili borave (u slučaju da se radi o boravku, učenici/studenti moraju pohađati srednjoškolsko ili akademsko obrazovanje) na području Splitsko-dalmatinske županije te da ne primaju stipendiju drugih davatelja stipendija.

Od ukupno njih dvadeset koje će resort Le Meridien Lav dodijeliti, deset godišnjih stipendija u mjesečnoj vrijednosti od 265,45 eura namijenjeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Uvjeti za prijavu su prijava i obavljanje stručne prakse kod davatelja stipendije za cijelo vrijeme stipendiranja te 12 mjeseci rada u najviše dvije sezone nakon završetka školovanja, a u koji se računa i vrijeme rada preko učeničkog ili studentskog servisa za vrijeme trajanja stipendije. Ključan uvjet prijave za ovu kategoriju stipendija je prijava za stručnu praksu u resortu Le Meridien Lav. Tijekom jednomjesečne stručne prakse u resortu stručna komisija među kandidatima odabrati deset kojima će stipendija biti dodijeljena.

Uz prethodno spomenute resort Le Meridien Lav osigurat će i deset godišnjih stipendija u mjesečnoj vrijednosti od 265,45 eura za učenika i studente slabijeg imovinskog stanja. Uvjeti prijave su da prosječni mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze 600,00 eura bruto te dvomjesečni plaćeni sezonski rad (putem učeničkog ili studentskog servisa) kod davatelja stipendije za svaku pojedinu godinu stipendiranja.

Natječaj za sve stipendije otvoren je do 15.10.2023., a više informacija kao i obrazac za prijave i izjave o mjesečnim prihodima dostupni su za preuzimanje na internetskoj stranici https://www.lemeridiensplitresort.com/stipendije. Prijave za natječaj šalju se elektroničkom poštom na [email protected]  ili poštom na adresu Grand Hotel Lav d.o.o., Grljevačka 2A, 21312 Podstrana, s naznakom: „Prijava na Natječaj za dodjelu stipendija“.

O rezultatima natječaja i odabiru stipendista, a na osnovu dostavljene dokumentacije te rezultatima stručne prakse odlučuju predstavnici i zaposlenici Odien Grupe i resorta Le Meridien Lav.

Uz spomenute stipendije za koje je otvoren natječaj, kao i one koje je resort Le Meridien Lav u suradnji sa zakladom Sport2Life krajem kolovoza dodijelio mladim igračima KK Split, Resort i Zaklada dodijelit će i dodate tri Sport2Life stipendije odbojkašicama splitskog OK Brda uz dodatne tri stipendije za učenike iz Podstrane u suradnji s lokalnom općinom.

Odien Grupa i resort Le Meridien Lav će sveukupno, u sportskoj i obrazovnoj sezoni 2023./2024.  dodijeliti 30 stipendija u vrijednosti 79.635 eura, a što uz već od prije deset ugovorenih stručnih godišnjih stipendija za deficitarna zanimanja, a koje su izvan raspisanog natječaja, iznosi 40 godišnjih stipendija za školsku/akademsku godinu 2023/2024. Također, uz godišnje stipendije Le Meridian Lav primateljima stipendija omogućuje i profesionalni razvoj kroz stručnu praksu i suradnju sa svojim iskusnim zaposlenicima te plaćeni studentski sezonski rad. 

Info: https://www.lemeridiensplitresort.com/stipendije

 

 

 

hr Fri Sep 22 2023 10:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650bec48cc67470f008b4597/80

4. koncertna sezona u Hrvatskom domu Split: Svečano imenovanje dvorane po Ivi Tijardoviću

Tim će se povodom organizirati i prigodna izložba osobnih i drugih predmeta Ive Tijardovića

Hrvatski dom Split poziva Vas na svečano otvorenje 4. koncertne sezone 5. listopada u 20 sati. 

Svečana dvorana Hrvatskog doma Split ponijet će od nove sezone novo ime, koje posuđuje od jednog od najvažnijih glazbeničkih i kulturnih osobnosti grada Splita, Ive Tijardovića.

Tim će se povodom organizirati i prigodna izložba osobnih i drugih predmeta Ive Tijardovića. Na koncert, koji će uvelike obilježiti sjećanje na glazbenika, intendanta i redatelja čije su operete dio kulturnog identiteta grada Splita planiran je posjet unuke Ive Tijardovića, gospođe Pétronille Tijardović. 

Još je jedno obilježje ovoga koncerta, ali i dio posebnog razvojnog plana publike u ovoj sezoni, razgovor sa splitskim skladateljima čija će se djela izvoditi Cantus Ansambl na ovoj jedinstvenoj glazbenoj večeri.

hr Thu Sep 21 2023 09:11:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .