Pulitzer za Reuters, Guardian, Washington Post i Boston Globe

Novinska agencija Reuters, američko izdanje lista The Guardian, Washington Post i Boston Globe među dobitnicima su ovogodišnje Pulitzerove nagrade, objavljeno je u ponedjeljak.

Reuters je Pulitzera dobio za izvještavanje o nasilnome progonu muslimanske manjine u Mijanmaru, kaže se u priopćenju Pulitzerova odbora sa sveučilišta Columbije.

Odbor je pohvalio Jasona Szepa i Andrewa Marshalla iz te novinske agencije jer “hrabro izvještavaju” o pripadnicima manjine Rohingya koji bježeći iz Mijanmara često padnu kao žrtve mreža trgovaca ljudima.

Pulitzera za služenje javnosti dobili su The Guardian US i Washington Post za izvještaje o nadzoru koji je u tajnosti provodila američka nacionalna sigurnosna agencija NSA.

Njihovo se izvještavanje temeljilo na dokumentima koje je dostupnima učinio nekadašnji zaposlenik NSA Edward Snowden.

Odbor kaže kako je agresivno izvještavanje Guardiana pomoglo da se potakne rasprava o odnosu američke vlade i javnosti kad je riječ o pitanjima sigurnosti i privatnosti, a Postovo je izvještavanje pridonijelo da javnost shvati kako se Snowdenova otkrića uklapaju u širu sliku nacionalne sigurnosti.

Boston Globe nagrađen je za izvještavanje o bombaškome napadu na bostonski maraton 2013. te o lovu na počinitelje koji je uslijedio.

Prestižne nagrade dodjeljuje sveučilište Columbia, a dodjeljuje s u 14 kategorija novinarstva, te za dramu, glazbu, poeziju i knjige.

Nagrada je ime dobila po novinaru Josephu Pulitzeru iz čije je ostavštine osnovana škola novinarstva na Columbiji. Pulitzerovu nagradu dodjeljuje 19-člani odbor sastavljen od urednika, novinskih menadžera i pripadnika akademske zajednice.

POSLJEDNJE DODANO: