Čudovište prijeti Meksiku: Patricia rekordnom brzinom prerasla u uragan pete kategorije!

Uragan Patricia u četvrtak navečer je prilazeći pacifičkoj obali Meksika osnažio u “ekstremno opasnu” oluju kategorije 5, izvijestio je u četvrtak Nacionalni centar za uragane SAD-a (NHC).

Očekuje se Patriciji ulazak u kopno tijekom prvog dijela subote. Ovo je prvi put da uragan 5. kategorije prijeti ulaskom nad kopno sjeverne Amerike još od uragana Felix, koji je pogodio Nikaragvu 2007. godine.

Meteorolozi kažu da je Patricia drugi najbrže rastući tropski sustav na istočnom Pacifiku od početka službenih praćenja, 1971. godine. Brže se razvio samo uragan Linda 1997.

Oluja je krećući se u smjeru sjevera-sjeverozapada brzinom od oko 16 kilometara na sat tijekom noći postala uragan s vjetrovima koji pušu brzinom od oko 260 kilometara na sat.

Oluja je po posljednjim izvješćima zahvatila područje na oko 320 kilometara jugozapadno od luke Manzanillo u kojoj je objavljeno upozorenje na opasnost od uragana. Upozorenje na opasnost od uragana vrijedi i za ljetovalište Puerto Vallarta.

Očekuje se da oluja kategorije 5, najviše moguće, donekle oslabi prije dodira s kopnom tijekom petka popodne na područjima gdje su objavljena upozorenja, izjavio je NHC.

Dio trgovaca u Puerto Vallarti u četvrtak je iz opreza počeo obljepljivati prozore  i zatvarati ih daskama a nekoliko letova na domaćim linijama je odgođeno. Dužnosnici meksičkih službi za izvanredna stanja počeli su pripremati skloništa i upozoravaju stanovnike saveznih država Colima, Jalisco i Michoacan da se pripreme za olujne kiše.

POSLJEDNJE DODANO: